Kedy máte čas pre seba?
Asi mam zly time management… pocas tyzdna po praci pridem domov a venujem sa synovi kedze bol cely den v skolke. Popri tom sa snazim pustit aspon pracku alebo priebezne doma nieco urobit. Ale neda sa to poriadne. Vecer som unavena a snazim sa aspon nieco pozehlit… Potom pride vikend, chcela by som dobehnut, no MM len s otazkou kam ideme na vylet “lebo je vikend”
Cas sama na seba nemam, mama ani svokra mi syna neberu, MM tiez nejavi extra zaujem o “animacie” pre neho. Keby som aj chcela ist zabehat, nemak energiu, a viem ze ked sa vratim, izba bude hore nohami a zase len robota “navyse”…
Zaspavam do minuty, velakrat sa budim rano v detskej izbe a netusim ako a kedy som tam v noci dosla. Ci idem spat o 20:00, ci 23:00 rano sa budim polamana, unavena a vycerpana…
Mam pocit ze po nastupe po materskej to cele nestiham…
Prosim dajte mi tipy ako fungujete, lebo ja nevladzem…
Nejake vitaminy na dobitie energie, alebo co….
A nerieste svokru, mamu, lebo s nimi nepohnem… Max. doma nastavit nejake pravidla…
Mas toho naozaj dost a je uplne normalne, ze si z toho unavena. To ako sa pokusit zjednodusit si to v domacnosti ti uz popisali viacere. Mne este napadlo pridat aj nejake mineraly a vitaminy k strave, lebo vycerpanie moze byt aj ze ti nieco chyba…takze vyuzi vela cerstveho ovocia teraz v lete a pripadne nejake magnezium, omega 3, C, D, zinok, selen…A uplne chapem, ze ked je syn cely den v skolke a ty v praci, tak chces potom travit cas s nim. No skus si aspon cez vikend najst chvilku aj naozaj pre seba s tym, ze “nebudes robit nic”…chalanov posli na zmrzku alebo von sa len tak bicyklovat a ty si vyloz nohy.
Život si treba zjednodušiť nie komplikovať. Inak ja som zistila,že čím menej veci mám tým menej upratujem. Skrine väčšinou iba uzavreté, koberce minimum,žiadne cacky-macky,zehlim minimum,umývačka riadu umyje, syn výprace,sušička vysuší a to vždy niekto roztriedi,deti si upratujú po sebe samé a cez týždeň varím len jednoduché jedlo na dva dni,a podlahy má na starosti muž,aj deti večer,kúpeľňe a záchody mám do pol hodiny hotovo. Väčšie upratovanie si rozdeľujem a po častiach robím v sobotu doobeda. A v nedeľu sa snažím z domu vypadnúť,nech nemusím variť,bars aj k máme na obed 🤣,alebo opekacka. A fakt pol hodina na beh ti nebude chýbať. Keď si muž robí jesť v kuchyni a narobí bordel,tak nemám problém ho otocit
Čas na seba zatiaľ mám minimálny(7mes bábo) 2-3x som na hodinu z domu sama, raz za dva tt som preč na dve hodiny+ vyššie, inak relaxujem v záhrade, tz.ze vypustím deti do dvora, niekto ochotný ich strazi a ja som v záhrade. Rada by som sa dala na beh ale akosi ešte nemám na to energiu 🥱 manžel chápe a rozumie že IDEM PREC väčšinou ešte a malým, testina nám dosť pomáha s 3ma deťmi to je veľká pomoc. Inak nezehlim(asi 1 za 2 mesiace dokopy 5 vecí), neluxujem podlahy každý deň, a neviem čo ešte, udrziavam poriadok v rámci domácnosti a troma malými deťmi, muž to rešpektuje.
Ak tvoj vyžaduje dačo naviac nech priloží ruku k dielu...maj sa trochu rada, lebo sa sama zničiš..bude sebecka na tvoje potreby, keď ich nik nevidí. Ja som v nedeľu odpadávala lebo som malo spala a unavená, bola som sebecka uspavala som malého a popri ňom som si zdriemla aj ja na dve hodiny doobedu. No a čo!!to mám byť stále v pozore aj keď som unavená????
Musis si vyhradit presny cas v presne dni a chod prec z domu (behat, kreslit....hocico chces).muza nechaj s dietatom na chvilu, nech sa stara, je to aj jeho dieta boze....a hotovo. Inak bateraky nedobies,telo aj hlava si musi oddychnut. Daj si aspon 2x do tyzdna nejaku aktivitu na 2-3 hodky.
To nie je o tom že nestíhaš....ja mám tri deti, najmenšia má pol roka ...a nestíham tak ako keď som mala jedno 😂 to znamená čo? Že vtedy som robila kopec veci ktoré som robiť nemusela ....lebo teraz ich nerobím a žijem a som spokojná 😉
Vyhorenie. Máte seriózne psychické problémy, treba to vážne riešiť. Netváriť sa, že všetko zvládate, lebo nezvládate. Ono by to aj išlo, časovo a organizačne, ale vy ste psychicky tak unavená, že nemáte snahu niečo urobiť, reálne urobiť. Hovoriť o tom, to áno. Musíte začať vy, nikto to za vás neurobí. Začnite od seba. Usmievať sa, iba tak. Poslať manžela von so synom. Sadnúť, niečo si prečítať. Venovať sa svojim záľubám. Buďte asertívna, povedzte manželovi aj “nie”, keď chce niekam ísť. Nech ide sám. Vy si oddýchnete aj od neho. Držím palce, len začnite. Začnite tým, že budete milovať život ako taký. 😉
Prebehla som si pár príspevkov a súhlasím s babami čo písali + čo sa mňa týka: mne sa síce "dovolenka" končí o pár mesiacov, ale už teraz začínam novú prácu. Zatiaľ musím riešiť len veľa školení, niektoré sú síce online ale niektoré fyzicky s manažérkou. Teraz v tejto horúčave v kancli, informácií toľko že hlava veľká z toho a keď som prišla domov .... Akože fakt unavená... Ja neriešim vtedy poriadok, vezmem deti vonku do záhrady a makám. Znie to divne ale robím hocičo - pokopala som cibuľku, obrala uhorky, pozametala. Hocičo proste, ale ja takto uvoľníme zo seba napätie, ten stres. No a mám dve deti 8 ročný - samostatný poväčšine lieta niekde na bycikli po ulici no a ten druhý má 2 roky a ten je rád že je vonku - odrážadlo, traktor, proste bavká sa. Potom ak sa mi chce idem s ním na cykloodrazadle niekam na cestu, to ale väčšinou behom lebo jeho to baví keď zrýchli a ja ho naháňam 😁. Minule som si pomyslela že aký super tréning.
A inak, ja veľmi rada spomínam na obdobie keď som (pri prvom synovi) začala chodiť do práce a on do škôlky. Zvykli sme si ráno alebo večer pred tým upratať aby keď prídeme bol poriadok. Mala som rada to obdobie lebo každý sa najedol niekde 😁 (v robote, v škôlke) a ja som nestála pol dňa v kuchyni ako tomu je teraz .
Neber tak vážne upratovanie - ako tu už bolo spomenuté ani ja nežehlim, kokos veď to by som iba to robila keďže často periem. Tak "lepšie"upracem v sobotu ak práve niekam nejdeme na výlet (ak áno tak neriešim). Potrpím si na čistej a upratanej kuchyni (toto zaberie mne najviac), keď deti nasmetili tak rýchlo zbehnem vysávačom (ja, manžel alebo deti). Takúto dennú údržbu robím hlavne v dennej časti nášho domu to sú u nás dve miestnosti.
Inak 4 ročný nech sa pohrá aj sám. Áno možno by bolo fajn keby mal súrodenca že pohrať sa ale keď nemá, musí aj sám. A ešte, rozprávky a telka. Možno má tu ukameňuju ale ja posadím deti k televízoru a nech tam aspoň chvíľu sedia ticho. Píšem chvíľu lebo oni fakt nevydržia tam sedieť ani pol hodiny 😁
Ahoj, ked som bola na tom podobne,povedala som si dosť, hovorí sa keď je mama spokojná tak sú spokojní všetci. Moji chalani majú 6 a 2 roky. Učím ich po sebe upratovať zo stola ked dojedia, keď sa vyzlečú veci do skrine, starší vynesie smeti, proste zapájať deti. Manžel si po sebe tiež uprace to je samozrejmosť, viem že má toho dosť v práci, ale keď treba, upratuje aj doma, riady do umývačky, umyje kúpeľňu, povysáva..bývame tu všetci tak všetci sa staráme o poriadok. Máme ešte aj záhradu ale tam čo treba porobím s deťmi keď sme vonku. Mám čas aj na deti. Aj na svoje záľuby- tým sa venujem väčšinou večer,alebo keď na obed mladší spí a starší číta knihy, hrá sa. A to ešte chodím do práce 2x do týždňa poobede. A cez víkend sme sa dohodli že v sobotu sme spolu všetci -doobeda navarím aj na nedeľu avpoobede ideme na výlet. V nedeľu doobeda berie manžel deti von, ja mám čas zase na seba a poobede ich beriem je von a on sa venuje svojim záľubám 😁 ešte doplním, že varím ráno keď sa deti hrajú a periem v priebehu dňa,len naložím do práčky a keď ideme na dvor vyvesím, velmi pokrčené veci požehlim raz za dva týždne. A možno na tú energiu treba nejaký doplnok, je ich na trhu veľa. My máme teraz kremelinu.Pozri na nete
@snezienkaaa82 my mame dobre skusenosti s klasickym cd prehravacom..starym...dali sme ho dcere do izby..ked mala 3 roky..a sama si zvykla pustat CD s rozpravkami a pesnickami..ma ich tam asi 100..
.popritom sa hra sklada lego, kresli..uza 6 a ide do skoly..stale ju to bavi..nema mobil ani tablet, nepustam jej videa...krasne spieva, ma siroke zaujmy, je tvoriva a rada vyraba..rozpravky vie naspamar aj ich sama vymysla..ma velmi dobry slovnu zasobu..odporucam kazdemu...netreba robit animacie dietatu..staci, ze si rodic robi svoju robotu a dieta ho ma na dohlad..nic viac netreba..robit animacie je podla mna zlozvykom dnesnej doby..deti sa potom nudia, ak nemaju v kuse program, nevedia nic vymysliet sami..a to nie je dobre
No ja neviem, autorka, už si nasla odpoveď? Lebo ja ani nie. Vyzerá to tak, že 100 ľudí, 100 spôsobov žitia a ťažko napasovat jednotlivé zvyky.. U mňa.. Súhlasím so zjavným bodom č. 1 - nežehlím. A inak sa ustavične zmieta medzi dvoma pocitmi - bud ze sa brodim bordelom, keď sa venujem synovi, alebo že zanedbávam dieťa, keď sa venujem domácnosti. Keď večer zaspí a ja náhodou nezaspím s nim (v podprsenke a rannom mejkape do práce), prichádza ten slávny čas pre mňa a ja niekedy nie som schopná ani ho využiť. Ani len na sprchu. Fakt často len tak sedím a robím nič. Tak asi dobijam baterku. Potom ráno mi v hlave ide zoznam veci, co som mohla chcieť robiť ale situácia sa opakuje zas a znova.. Toto asi nebude rada pre teba, ale aspoň nech vieš, že nie všetci dokážu fičať ako zajko duracell. Možno jediný rozdiel medzi nami dvoma - nemám muža. A aha, tu keď sa mi podarí večer nezaspať a prídem do svojho kráľovstva s časom pre seba, ďakujem Bohu, že tu nečaká nikto ďalší so svojimi očakávaniami. Aj keď netvrdím, že to je ľahké, chlap tiež oberá ženu o energiu a čas. Asi ho nechaj sem tam v kráľovstve, nech si ho uloží podľa seba a ty si chod aj sadnúť na lavičku pred dom alebo niečo iné, hrozne bohapuste, z čoho ti bude absurdné veselo. Aby sa raz nestalo, že odídeš vyniesť smeti a vrátiš sa o 15 rokov 🤪
Ešte doplním, že ten čas pre seba, ktorý má čaká keď syn zaspí, je samozrejme čas kedy konečne môžem v kľude upratať, nachystať veci na ráno, seba umyť a ísť spať. To by tak časovo sedelo. Ale skutočne často na všetko kašlem a nerobím nič, vďačím za to naozaj aj faktu, že mi to nikto nepríde vyčítať. Iba ak ja. No ja si vyčítam max toľko, že tie nohy som si aspoň mohla oholiť 😆 ale dospelá som do tohto štádia časom, nebolo tak vždy. Pud sebazáchovy by ta mal zastaviť. Stoj, dievča, život je krátky a šťastie sa skladá z drobných radosti každého dňa ❤️
Ja som prestala po rokoch zehlit. Pomohlo to aspon trosku. Pradlo hned vystriem a poukladam do skrine. Zehlim len naozaj nutne veci a manzelove kosele. Nestiham ani ja, ale v prvom rade chodime spolu ako rodina. Nemame system ze ocko zoberie deti von a mamka cely den maka. Ked sa nepovysava v sobotu tak sa povysava inokedy. Proste sme hlavne spolu ako rodina.
Pokiaľ sa nepostavíme za seba tak nikdy...