icon

Kedy začneme štrajkovať my mamičky?

onmaria
22. nov 2012

Všetci štrajkujú - učitelia, lekári, dôchodci..všetci. Ale nikto si neuvedomuje ťažkú situáciu, ktorú máme my - mamičky. Prinajlepšom dostaneme 217 eur, čo je rodičovský príspevok aj s prídavkom na dieťa a môžeme sa zblázniť, nestačí to ani na poplatky a základné potreby dieťaťa. Mali by sme s tým začať niečo robiť, nemyslíte?

Strana
z6
maria.vinea
23. nov 2012

@mimikas mna napriklad ine staty nezaujimaju ja zijem tu, a inde hic nemaju matersku tak skus dat napr za potraviny 200 eur mesacne z 500 euroveho platu alebo z nejakeho 5000 euroveho platu niekde inde... a to nevravim o hypoteke atd

maria.vinea
23. nov 2012

@blondiee83 uplne suhlasim

amouramour
23. nov 2012

@maria.vinea strasne kratkozraky pohlad🙂maju sice ine platy, ale aj ine vydavky...a hlavne ine myslenie🙂

blondiee83
23. nov 2012

@amouramour ja vo vlade nesedim - cize uvahy typu co by bolo keby bolo - su uplne zbytocne. ja do politiky ist nechcem. A ani nahodou nesedim doma a necakam od statu, ze sa o mna postara - z tej almuzny sa to ani neda!!!!!
Ide o to, ze jednoducho nesuhlasim so systemom a nie, ze sa stazujem. nemylte si stazovanie s nesuhlasom ci inym nazorom, ako je ten tvoj.
A diky za definiciu rodicovskeho prispevku - bez teba by som umrela sprosta!!!!!!!!!!!!
este raz sa opakujem, vonkoncom mna osobne ziadny prispevok NEZAUJIMA. mimochodom, velmi tazko by pokryl moj chod domacnosti - trochu sprosta poznamka....ide mi o princip a fungovanie celeho statu.

amouramour
23. nov 2012

@blondiee83 fuuu, no mna uprimne tvoja reakcia prekvapila, lebo si mi bola vzdy sympaticka, velakrat sme sa zhodli, no ale co uz🙂a nemyslim, ze bezo mna by si umrela sprosta, predpokladam, ze vies co to je, len som chcela zvyraznit, ze je to prispevok...no a princip fungovania statu, je tazko filozoficka tema, ono stat tvoria hlavne ludia a ti na slovensku maju myslenie, spravanie principialne zle, s tym sa ozaj tazko nieco robi

henikav
23. nov 2012

@mimikas suhlasim s tebou, pretoze zijem v zahranici a tu je to presne tak, 4 mesiace materska a odchod do prace. Sice aj tu je moznost rodicovskej dovolenky, ale za tak mizerne peniaze, ze z toho by clovek nevyzil, takmer nikto o tom ani neuvazuje a preto ziadna mamicka nesedi doma 3 roky. Koniec koncov, ani na Slovensku nemusi, to su len zauzivane praktiky a zvyky, materska je tiez len 6 mesiacov co uz je viac ako hocikde inde. Ak sa to mamickam mali, staci zabezpecit jasle, alebo au pair a odist makat. Tu sa berie ta rodicovska tak, ze zeny ktore maju manzelov, ktori ich vedia zabezpecit tak aby netrpeli nudzou, mozu zostat doma, ak nie musia makat a nemaju na vyber. To sa lahko povie ze strajkovat, nuz ano strajkujte, len tie peniaze by stat musel mat a odniekal vyhrabat, aby mohol kazdy doma sediet s plnym platom 3 roky, myslim si ze take nieco neexistuje nikde a ani existovat nikdy nebude. Cize tie zakony su velmi podobne, len zvyky rozdielne

mima595
23. nov 2012

ale zase na 2. strane statu vyhovuje, že mamicky su doma...to sa musi uznat...ved teraz je tu aka nezmestnanost...myslite, že keby nebola moznost rodicovskej dovolenky, kolko tak asi zien by islo do prace??? pochybujem, že viac ako 50%... si osobne myslim, že kazda z tych zien, ktora potrebuje a može /z hladiska dostatotku, ci nedostatku penazi, zdravotneho stavu dietata a možnosti prace/ tak pracuje....
lenže prace je malo aj pre bezdetnych, pre zivitelov rodin a pre ludi napr. tesne po 50-tke...tak kto potom zamestna ženu s malym / myslim fakt malym do 1 a pol roka dietatom??? musi byt fakt, ale fakt skutocna odbornicka...a vacsinou sa vrati na stare miesto....

ale uprimne...fakt pochybujem, že matka s malym dietatom do 1 roka si len tak lahko najde nove prac. miesto

a dalsia vec: ale to zavisi od dlhodobeho vyvoja na SR ako takom:
nazvala by som to syndrom "multifunkcneho slovaka" 😉 : žena pride domov, perie, žehli, upratuje, pecie kolace a muž opravuje, majstruje....kym to nebude tak, ako inde vo svete: že ten, kto pracuje, dokaze na seba naviazat kopec sluzieb, nepohneme sa ...lebo potom zeny budu moct robit na polovicny prac. uvazok, dovolia si minut viac na kadernicku, kvetinarku, tie zase si mozu dovolit kino, ale aj nakupovat ine potraviny...proste viete, co myslim???
my ked mse boli vo FRA..tam boli male obchodiky..žehliarne...som videla jedneho sareho panka, kludne si tam zehlil, mal naparovaciu figurinu, kludne si pracoval sam a na seba....
boli sme v LOUVRI...baby, tam boli take ciste WC, že som ymslela, že odpadnem....akokeby sa tam nepremlelo denne tisice ludi...ale bola tam zena, co dobre že nie po kazdom neumyvala WC....

kym vsetkym sa neda robota...napr. flase v obchode..teraz su automaty...ved to kludne moze robit aj starsi clovek, aj ROM...ako si on ma vytvorit prac. navyky, ked prace niet?????
a tak proste dokola...je to vecny kolobeh, ale nejake vychodisko asi tazko najdeme....

maria613
23. nov 2012

@lujza123 lepsie sa to ani nedali povedat!!! 😉

blondiee83
23. nov 2012

@amouramour No mna ako prvu prekvapila ta tvoja...aj preto som na nu reagovala tak zostra. jednoducho s tym systemom nesuhlasim a ozaj uprimne sa cudujem ludom, ktori suhlasia. ale to sa znova a znova opakujem a uz mi je to trapne pomaly...(som ako moj manzel, co mi niektore veci povie aj 10 krat 🙂 )
Proste ma nahnevalo, ked mi adresujes vysvetlenie co je prispevok, ked som nikde nepisala, ze ho potrebujem na vykrytie domacnosti, alebo ze ho povazujem za plat, atd. atd. a ze mi pises, ako mam nieco robit a nesediet doma a cakat na stat, ked ja to nerobim. Ale principialne sa zastat mamiciek, ktore to maju tazke a ziju z tej materskej a z roznych dovodov robit nejdu, snad mozem, nie? Ono si to lahko predstavujeme - jasne, teoreticky moze ist kazdy robit aj hned po narodeni dietata - ale realita je trosku ina, horsia.
No asi to aj tak nevyriesime - ale tak skusat mozeme, no nie?

mimikas
23. nov 2012

@maria.vinea a co cakas od statu, ze ty budes sediet tri roky doma a on ti bude platit plny plat? To je dost nerealna aj ked priznam sa pekna predstava. To ze zarabame malo je o niecom inom, ale my ako matky mame moznosti, mozes ist do prace a stat ti prispeje na jasle a ak ostanes doma tak dostavas peniaze.

kristiii
23. nov 2012

ja by som ani tak nebola za vyšší rodičák ale za lepšie príležitosti mamičiek sa zamestnať, firemné školky a podobne. Lenže tu má každý zamestnávatel predsudky dať príležitosť mamičke aj s 3-ročným dieťaťom, nieto ešte s mladším. Kamarátka mala problém sa zamestnať až kým nemal malý 5 rokov, takže 2 roky po rodičáku bola totálne v háji. Samozrejme, netreba sa lutovať ale skúsiť najprv niečo spraviť pre zlepšenie svojej situácie, len na to treba dostať príležitosť a tak stále dokola...začarovaný kruh. Ja sa už teraz desím toho ked padnú malému 3 roky /v marci, takže minimálne do septembra bez príjmu, nakolko školky sa u nás pred rokmi porušili/ a potom sa teším ako sa o mna zamestnávatelia pobiju 😝

maria.vinea
24. nov 2012

@mimikas
to su tvoje slova nie moje

Strana
z6