Klimatická zmena a budúcnosť našich deti
Ahojte, dnes sa len potrebujem vyrozprávať ,keďže mám opäť jeden z tych dni,kedy si viac uvedomujem,aký obrovský dopad ma naše správanie na budúcnosť našich detí. Globálne oteplenie,čoraz viac chorôb,nedostatok pitnej vody,jedla, z toho vzniknuté nepokoje a to v dobe,ktorú zažijeme ešte aj my,v relatívne nízkom veku Je mi z toho naozaj smutno,najmä keď si uvedomím,ze tomuto všetkému budú musieť čeliť naše deti a veľa ľudí si to absolútne neuvedomuje alebo to zlahčujú. Rozmýšľate nad tým tiež? Ako sa s týmto pocitom viete vyrovnať?
Ked niekomu poviem,že napr. nejem mäso a živočíšne výrobky,pomaly ma vysmeje,ked nelietam lietadlom som divná atď. a ja len rozmýšľam,či tým ľuďom naozaj na tom nezáleží alebo sú takí krátkozrakí,ze si to začnú uvedomovať až o pár rokov,keď to sami pocítia? Niekedy mám pocit,akoby ti ľudia žili na inom svete,kde je všetko ok alebo mali klapky na očiach a zakrývali si uši pred informáciami aby oklamali sami seba...ja verím v zázraky alebo aspoň dúfam,no toto je pre mňa naozaj ťažké spracovat,tak som len chcela vedieť,ako to vnímate vy.
Zbytočne mrháš svojou energiou a časom na veci, ktoré sama nezmeníš. V takom strachu sa musí žiť fakt nanič. Rob tak, aby bolo dobre Tebe a aby si iným neubližovala, ale pomáhala. Tvoje pocity mi prídu už prehnané.
ale to čo píšeš je utopia, ludia ani polovička neprejde na čisto rastlinnu stravu , su sebci im je to jedno, drvivá väčšina má v paži nejaké klimatické záležitosti a suvislosti
pokial ty ideš na nich systémom čisto rastlinna strava a musí atd ten tichy natlak tak just ešte viac budu sa pchat mäsom a vozit vzduch
začat treba jednoducho jeden obed v tyždni mäsovy nahradit rastlinným, po čase pridu že v tomto speku je to super a už si zaradia aj dva dni
nárazovo nátlakovo nikdy nič nedosiahneš pokial nie je vhodná pôda a podmienky
to je ako keby si fajčiarovi čo huli každých 15 min čo je už v podstate nikotinový feták nariadila budeš bez to proste neda
autorka temy - no ja som mal na ranajky ceresne, pretoze ich mame zo stromu, od momentu urody tj 7 dni, som mal 7.6kg ceresni k jedlu. Zjem co je. Ale jem aj masove produkty.. Obavam sa, ze na Slovensku by bolo nemozne zit bez dovozu a bez masa zaroven, zimu by sme neprezili... Ale ak mas opacny nazor, daj tipy, dost ich potrebujem 🙂
Ja mam nervy, ako sa bezhlavo stavia na úrodnej pôde. Vsade same priemyselne parky, mesta, dediny sa rozsiruju.. . Co budeme jest?
@anjelicek26 elektroauto a solarny panel, no to je nic moc ;) to nie je bio, ani udrzatelne.. FVE ma obrovsku nenavratnost, co sa vyroby a CO2 tyka, tazko sa recykluje. A elektromobil ma v sebe kopec inych veci, ktore nie su bio. Litium je svina..
Je to jednoducho nemozne, a kto trvi opak, tak klame sam seba.. To je ako ten bonus, ze kto ma elektroauto bude parkovat v centre zadarmo, no ja len sa pytam, ak budu mat elektor vsetci, ako ich napakuju do toho centra?
@ice8 ja sa nejdem pretekat, kto to robi lepsie, ekologickejsie. Robim to tak, ako to vyhovuje nam a nasej rodine, muz tieto baterie do aut vyraba, recyklovatelnost je vysoka, do par rokov zvysia dojazd a aj efektivitu, uz teraz robia velke pokroky. Chce to len dat vyvoju trochu casu a nie vsetko od zaciatku odsudit s prvych pokusov. Je mi jasne, ze su ludia, co by najradsej zili na luke a zivili sa pupavami... ale ako pises, to je jednoducho nemozne.
Ja nechápem, že čo si taká strašne uvedomela, prečo si si robila deti? Vieš akú uhlíkovú stopu si spravila?! Dúfam, že si už zasafila aspoň 100 stromov... Ak si taká uvedomela, nemala si prispieť k preludneniu planéty a usetrila by si svoju psychiku od toho čo tvoje deti možno zažijú /nezažiju
Nie, ludom na tom fakt nezalezi, vidia len svoje potreby a svoje pohodlie. Ludstvo je mor tejto planety. Mne najviac vadia tie prebytky vsetkeho v obchodoch. Ci uz satstvo, nabytok, potraviny, vsetkeho je vsade plno, pride nova kolekcia, stara sa vyhodi, spali, potraviny sa pokazia a vyhodia... Zabijaju sa zvierata na farmach po celom svete v milionoch, len aby boli stale plne pulty, ale realne sa spotrebuje len cast. Ludstvu netreba vojny, my sa vykantrime sami a ani to nepotrva tak dlho...
@anjelicek26 v singapure v labaku vyrabaju tzv . "kultivovane maso" ktore sa pestuje z odobranych svalovych buniek zvierat a kultivuje sa do podoby masovych platkov, skutsali to v restauracii , podavali asi 100 tenegerom, detom to chutilo, nemalo to rast. hormony atb a pesticidy, ktore su bezne v mase z velkochovoch. Je to vlastne normalne maso...len odburane je v nom nutnost chovat a zabijat zvierata. Toto by riesilo vela veci ktore prinasa chov zvierat na maso. Len je to zatial velmi drahe a narocne.
Ja len pre opravu...pretoze nahrady masa z rastlin sa vyrabaju uz davno a vsade...vacsinou zo soje, ci hraskoveho proteinu ci inych rastlin.
Uz dost ludi si uvedomuje tuto problematiku a to je dibre, taktiez sa snazim venechavat maso, prestahivali sme sa do domu (prerobeneho nie novopostaveneho-reality vystavba je druhy diskutabilny bod) pestujeme od kukurice cez zemiaky paradajky cuketx atd, vida je zo studne takze co vezmeme ti vratime, kupujem pripravky -v nahradnych sackoch co prelievam a zaberie menej odpadu ako flase, muza som nahnala kupovat flaskove pivo veatne obaly a ne tony plastu po pivach, atd a kazdy ked prispievame touto aj ked troskou vzdy lepsie ako nic
Ale co take velke podniky zavody kde vypustaju odpad do riek atd aj mne je z toho smutno ale deti ucim ako navarit z mala, ako dopestovat, ako opravit, ano ideme ak do mekaca kde to balia do 20sackov 🤨 aj dame obcas dobasku v olastovom obale ale snazime sa to aj vratit ze je to minimum -donaska raz mesacne napr a hlavne co najviac kuoujem po bazarich oblecko nabytok knihy naradie proste co sa da
Samozrejme, ze to bude zle. Tak ako je to zle teraz cez pandemiu, ludia nie su schopni sa dat ani len zaockovat, aby sme koronu porazili.. ako asi porazime globalne oteplovanie? Nijak.. ludia su sebecki, chamtivi a hlupi..
Ja si osobne myslím, že klimatickú zmenu môže už odvrátiť len veľký vedecký pokrok. My ľudia na individuálnej úrovni sa môžeme snažiť koľko len chceme, ale sú to len male zlepšenia v celkovej situácii. Verím, že vedci niečo vymyslia,plus určite treba vychovávať mladú generáciu .
@cubo2 🤣🤣🤣🤣🤣🤣aby tí čo odmietajú sa dať zaočkovať nakoniec neboli tí, čo najjednoduchšie prejdú klimatickým lockdownom.. Totiž na to vakcina neexistuje, takisto ako na hlúposť ... Existuje na to len usporiadanie si priorít... Napríklad, nie som natoľko sebecká, aby som si dala pichnúť génovú terapiu, aby som mohla preletieť pol zemegule.... Radsej ostanem na svojej záhrade a budem prekopávať kompost 😉 nemusím ísť do obchodu objednám online... Flegr povedal, že je to veľmi eko a mali by sme to začať využívať..
Zeny uvedomte si, ze ste malicke na to aby ste nieco zmenili... Velmi malicke...a len deptate same seba. Bohuzial bude ako bude. A ked sa nechcete bat nemajte deti. To bude najlepsie.
@sara07 Ja som si pozrela par dokumentov na zac. roku a presvedcilo ma to. Zacali sme ako rodina jest ovela menej ziv. produktov, dcery boli vegetarianky uz dlhsie, a postupne cela rodina uprednostnujeme rastlinnu potravu, vela si dopestujeme svojho. Muz vyrastal na zabijackach a udeninach, teraz zje maso tak 2x do tyzdna v jedalni a domov prestal uplne kupovat udeniny a to sme predtym jedli rano vecer 7 dni v tyzdni sunky, salamy, parky, slaninu vkuse. 6 ludi sme toho spotrebovali kvantum.
Myslim ze aj individualne rozhodnutia maju vzdy zmysel, netreba cakat co urobia ini, vlady, korporacie, organizacie atd... tam ide zmena prilis pomaly.
v rodine uz davno z principu obmedzujeme nakup osatenia a pouzivame posuvane satstvo ci second hand. Dom mame ekologicky /z konope/. kompostujeme, triedime. Dcery pouzivaju latkove vlozky, Nijak zvlast nas to neobmedzuje, robime to, co sa da urobit lahko a vedome, bez velkej obety.
@negymama ok ale napr mna tiez ta bezmlcnost nici.. Ja napr nekupujem satstvo... Nekuoujem serepeticky do domu, ozdoby a sviecky a take veci. Ale ked si to vezmes tak vsetko je zabalene v obale... Vsetko... Alebo to musis dat do obalu, ked to kupujes. Takze ked kupit 20 veci na jedenie mas aj 20 vreciek ktore zahodis.
@zuzka1117 och aká si informovaná, až na toľko, že si nevieš zrátať 2+2.. Nie je to o mäsa na tvojom tanieri... Jq sa nechystám byť ani vegan, či vegetarián.. Treba lokál... Vieš z kade je mäso z kauflandu? Z nemecka... Akú ma uhlíkovú stopu, keď je balene ešte aj v Poľsku? Prečo je balené? Asi moc čerstvé nieje.. A tety za pultami otvárajú vakuove balíky... Takže masko sa par dni vala v sklade v plaste... Na čo je v plaste? Keby ľudia neboli lrnivy vedeli by svoj nákup poriešiť aj ináč ako vo veľkom obchodnom dome.. Ak idem na trh.. Nemusím si kupovať balene slovenské paradajky, nekúpim uhorku zo Španielska... Koli mne nemusí chodiť kamión... Keby smr sa starali o svoju potravinovú sebestačnosť bolo by nám lepšie... Takto sme skladiskom 2. Triedy pre EÚ
@derdia ano, aj to sa da redukovat, moj muz berie na nakup stale rovnaku tasku, krabicu, samozrejme cestoviny, muky atd. vsetko je v obale. zeleninu sa snazi kupit bez obalu, alebo dat do sacku z domu, cisty ale viac x pouzity. teraz od jari do jesene chvalabohu vsetka zelenina ovocie len vytiahnut zo zeme, umyt a jest... ale nie kazdy ma tu moznost. su bezobalove obchody, da sa pouzit vlastny obal /sacky na zeleninu usite/, da sa kupovat vacsie balenia.
@xmajuskax Tiez zbierame vodu do vedier a nou s detmi polievam kvety a kriky pred domom. Mozno si dakto povie ze blbost, ale v takych horucavach ked niekolko tyzdnov poriadne nezaprsi aspon daco. Velmi ma stve ako velmi sa plytva (pitnou) vodou, pitnou vodou splachujeme zachody. je to nonsens. Na Zeleznej studnicke spravili umyvarku bicyklov a ludia si umyju bike a nemaju ani tolko slusnosti, aby tu vodu zastavili.
@poopsie áno to samozrejme súhlasím, ja som si myslela že ohľadom mäsa narazas na produkciu metánu. My mäso kupujeme takmer výlučne len domáce z vedľajšieho mesta, ale aj s tými obalmi je to ťažko, snažíme sa kupovať čo najmenej zabalené, ale niekedy človek fakt nemá na výber, všetko balia do tých plastov. Samu ma to rozčuľuje.
@negymama tak to záleží už aký ma chtic, sme znova pti pohodlnosti... Ryžu, múku, soľ, vajcia kúpiš v papieri, mlieko nacapujes v mliekomate a v jogutovaci spravíš jogurt... To je teoria. Prax uniká... Bea píše vo svojej knihe, že jej sa to v USA cenovo veľmi oplatí... Nakupovať vo veľkom a sypane... Ale tu si z toho niekto spravil biznis... A eko je pre bežných ľudí cebovo nedostupné
Ako inak by ste transportovali a uskladnili komoditu (jedlo), ak nie v obaloch?
@poopsie som uvedomela,preto nad tým premýšľam teraz. Dieťa som si spravila skor než som si uvedomovala vážnosť situácie. Tebe sa to nikdy nestalo? Ci ak raz urobíš rozhodnutie,tak si za ním stojíš celý život? Ľudia menia názory a to je dobre,aspoň vidieť,ze sa vzdelavaju(v niektorých pripadoch). Napr.z tohto dôvodu už ďalšie nechcem,aj keď by som rada..
Jedna z vás sa ma pýtala,prečo som túto diskusiu založila anonymne,nuž preto,aby nikto nemal potrebu ma osobne konfrontovať a útočiť na mňa,nemám to za potrebu. Nepropagujem veganstvo,ani ho nikomu nevnucujem,pre mňa to je správna cesta a jeden zo spôsobov ako prispieť,ostatní nech si to zvážia sami,čo robia pre seba,svoje deti a ci to podľa nich stačí.
Pre mňa odpoveď "aj naši rodičia museli riešiť veľa veci" nie je velmi uspokojiva. To akoby som povedala,ze je mi jedno co bude robiť moje dieťa o 15rokov,hlavne,ze mne je teraz dobre

Keby sa ľudia tak bezhlavo nemnozili, veľa problémov by ani nevzniklo. Ja sama mám veľmi silné eko myslenie a pri každom čine myslím aj na to, aký to má dopad na túto Zem. A k tomu patrí aj to, že jedno dieťa je maximum pre udržateľnosť zdrojov. A cesta z globálnej biedy je international a adopcia a lepšie adopcne zákony. Aby deti, ktoré vyrastajú v biede a chudobe mali možnosť dobrého života v bohatých oblastiach. A premixovat populáciu. Európa je už zdegenerovana, čo sa tu stáročia tie isté gény točia. Prestať sa naťahovať o nepodstatné národnosti, ale uvedomiť si, že sme jedna rasa, spojiť sa a až tak dosiahnuť niečo viac. Ale to sa nedá, keď sa každý hrá na svojom piesočku. Riadne pomixovat kultúry a vytvoriť nové, ktoré nebudú mať vlastnosti, ktoré v minulosti a dnes vyvolali vojny (to k nepokojom) a ku klimatickej zmene... Pred pár dňami som čítala článok o tom, že už je spracovaná 4000 stranova štúdia o klimatických zmenách, ktorá bude prístupná vo februári 2022. A závery štúdie sú veľký výstražný prst. Ak ľudstvo nezačne robiť hromadne veľké kroky, tak o 70 rokov budeme sami na planéte. A možno ani my tu nebudeme. Oteplenie o 1,5-2 stupne v priemere na celej planéte je totiž nezlučiteľné so životom väčšiny rastlinných aj živočíšnych druhov a v konečnom dôsledku bude planéta neobyvatelna. Ľudia majú len to, čo si zaslúžia. Ľadové doby a globálne otepľovania tu už boli, áno. Ale prišlo sa k nim za miliardy rokov. To, čo príroda stihla za miliardy, človek stihol od priemyselnej revolúcie. 100 rokov. Ale nieeeee, ľudstvo vôbec nie je pliaga, ľudia sú úžasní a mega starostlivi. Empatiou voči svojej prírode len tak sršia