icon

Klimatická zmena a budúcnosť našich deti

1. júl 2021

Ahojte, dnes sa len potrebujem vyrozprávať ,keďže mám opäť jeden z tych dni,kedy si viac uvedomujem,aký obrovský dopad ma naše správanie na budúcnosť našich detí. Globálne oteplenie,čoraz viac chorôb,nedostatok pitnej vody,jedla, z toho vzniknuté nepokoje a to v dobe,ktorú zažijeme ešte aj my,v relatívne nízkom veku Je mi z toho naozaj smutno,najmä keď si uvedomím,ze tomuto všetkému budú musieť čeliť naše deti a veľa ľudí si to absolútne neuvedomuje alebo to zlahčujú. Rozmýšľate nad tým tiež? Ako sa s týmto pocitom viete vyrovnať?
Ked niekomu poviem,že napr. nejem mäso a živočíšne výrobky,pomaly ma vysmeje,ked nelietam lietadlom som divná atď. a ja len rozmýšľam,či tým ľuďom naozaj na tom nezáleží alebo sú takí krátkozrakí,ze si to začnú uvedomovať až o pár rokov,keď to sami pocítia? Niekedy mám pocit,akoby ti ľudia žili na inom svete,kde je všetko ok alebo mali klapky na očiach a zakrývali si uši pred informáciami aby oklamali sami seba...ja verím v zázraky alebo aspoň dúfam,no toto je pre mňa naozaj ťažké spracovat,tak som len chcela vedieť,ako to vnímate vy.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
ice8
2. júl 2021

pre autorku - musime robit pre nase deti maximum, nie lovit im ryby kazdy den, ale naucit ich lovit ryby a budu do smrti nasytene..

ktochytavzite
2. júl 2021

nejes maso,a pouzivas vlozky,deti mali ake plienky?Co ka viem masom ako pomozes?Skor tie odoadky treba minimalizovat.Ten bordel a igelity.

autor
2. júl 2021

@ktochytavzite ťažko sa diskutuje s niekym,kto sa o tieto veci hlbšie nezaujíma,inak by si takú otázku nepolozila. Ja sama nezmením nič,ale aj tak to robim,lebo všetko začína u jednotlivca.
Odpadky minimalizujem,triedim,kompostujem,igelitové vrecko použijem len v krajnej núdzi ,neskôr ho odložím a použijem znova.
@zuzudrnda ja tomuto presne nerozumiem,ako môže byt niekto ľahostajný voči tomu,ako budú žiť jeho deti? Akože mňa sa to netýka,nech si to potom riešia oni,ja budem stará? Úplne mi to rozum neberie.. ved dieťa nemám pre potešenie tu a teraz,ale chcem,aby sa malo dobre aj v dospelosti.
Taktiež svoje dieťa vediem k zodpovednosti,nekupujem hlúposti co ho potešia 10minut a potom skončia niekde zahrabane,to iste v obchode,zbytocne neplytvame a radšej kúpime čerstvé,ale keď vidím ostatných ľudí s košíkmi plných bordelu,deti ktoré dostanú všetko na čo ukážu ,nevidím to moc ružovo,ze ďalšia generácia bude zodpovednejšia..ale snáď dostanú príležitosť

anita1978
Odpoveď bola odstránená
marca12
2. júl 2021

@anjelicek26 no ale toto chceme? Zit takto umelo? Pre mna je to priserna predstava. Elon Musk ako dieta snival o solarnych paneloch a aha kam to dotiahol. Drzim palce synovi,je rozumny

autor
2. júl 2021

@anita1978 menšou spotrebou (vo vseobecnosti) tieto veci ovplyvniť vieme aj my,no vo veľkom o tom nerozhodujeme. Robím to,čo môžem,v rámci mojich kompetencií..keby každý ubral co i len trochu zo všetkého,zmena by bola citelna. Lenže ľudia chcú veľa. Veľa cestovať,veľa papať,veľa nakupovať,..nebudú sa predsa obmedzovať,nedajbože chodiť peši alebo nosiť vlastne tašky. Keby sa o to zaujímal každý,tak je menšia spotreba v kazdej oblasti,aj v tých zásadných

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
3. júl 2021

Ano ale vidis u deti si pouzila plienky a pouzivas vlozky,jedna plienkamsa rozklada 100rvlozka poodbne?Skor ako nejest maso,by som tam zacala.Maso ked 2x do tyzdna sa da na obed nieje zataz ved vzdybsa jedlo a patri to na tanier cloveka

sense
3. júl 2021

Nemám nič proti vegetariánov ani veganom, raidim sa heslom ži a nechaj žiť, ale... Ľudia jedli mäso od nepamäti len nie v takom množstve, a takisto sa treba zamyslieť odkade a akým spôsob sa dopestovava také tropické ovocie, ale avokádo boom posledných rokov kde sa klcuju dažďové pralesy aby sa na tých miestach vybudovali plantaze na pestovanie avokáda, alebo kokosového oleja... A to sa potom letecky ku nám dováža...

Konzumujem mäso 1-2x do týždňa, aj mlieko a mliečne vyrobky od miestnych chovateľov a pestovateľov, ovocie a zelenina tiež domáca, tropické ovocie minim
Snazime sa kupovať bezobalovo, regionálne produkty, čo sa nedá bezobalovo tak Separujeme, recyklujeme co sa da, neliatam lietadlom, nepestujem nákupnú turistiku len preto ze sú zľavy, kvôli 1,5km nepoužívam auto a kam sa dá idem pešo alebo verej. Dopravou
A nemyslím si ze sa správam horšie k tejto planéte len preto ze jem mäso ako niekto kto mäso síce nekonzumuje ale kupuje dovážané potraviny a lieta niekolkokrat ročne

negymama
3. júl 2021

@anita1978
@sense zivocisna vyroba produkuje odpad ako suhrn vsetkej dopravy...letecka automobilova lodna zeleznicna dokopy. Nie je realne aby ludia masovo sli do veganstva ci vegetarianstva...uplne by stacilo obmedzit spotrebu masa. nasim predkom stacilo raz do tyzdna z vlastneho chovu, dnes ludia maju na ranajky, veceru sunky, parka, salamy..na obed takmer vzdy masite, a to este na sk ani zdaleka nedosahujeme spotrebu v usa alebo autstralii. celosvetovo je priemer tak 30-35kg na osobu rocne, u nas okoloo 70 kg, v usa cez 100kg, nepamatam okolo 124 kg na osobu, v australii cez 140...takto keby jedli vsetci na planete, potrebovali by sme dalsich 4-5 planet na uzivenie sa. na jeden kg masa zviera spotrebuje az 20 kg rastl. potravy... psenica soja, na trave sa vo velkochovoch veru nepasie.

negymama
3. júl 2021

@sense napr. aj tie amaz. pralesy sa klcuju a vypaluju hlavne pre pestovanie soje, a inych plodin...ale to nie su plodiny urcene pre ludi, ale na krmiva do zivocisnej vyroby. stejky a hamburegery nas vyjdu ako ludstvo strasne draho...a tym nemyslim len prachy

anita1978
Odpoveď bola odstránená
anita1978
Odpoveď bola odstránená
negymama
3. júl 2021

@anita1978 napriklad vykaly, mocovina, plyny. je toho tolko ze sa to uz ani neda pouzit ako hnojivo. zamoruje to potom spodne vody.

ja mam polnohospodarske vzdelanie

negymama
3. júl 2021

@anita1978 ano a plytvanie potravinami je tiez obrovske. odhaduje sa na 30 percent, co je strasne vela.

negymama
3. júl 2021

@anita1978 ak mas netflix, skus pozriet dokument Sklonit sa k zemi, po anglicky Kiss the ground, dobra je aj Cowspiracy,,, a ked chces nieco o velkochovoch tak "Nadvlada" Dominion, ale to nie je na netflixe, tusim you tube

matafich
3. júl 2021

Film Život na našej planéte by mal byť pre každého povinný. Plakala sim na konci. Ale to by museli plakať aj tí MOCNÍ, inak to nemá význam...

cubo2
3. júl 2021

@poopsie prosim ta, o akej genovej terapii to akoze tocis? ja nic take nepoznam.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
poopsie
3. júl 2021

@cubo2 si si vybral čo si chcel... Čítaj v kontexte, to, že ty to nepoznáš to je tvoj bordel... Pointa bola niekde inde... Choď do 70% preočkovaného Anglicka a pýtaj sa ľudí prečo si dali vakcínu.. Odpoveď bude v dosť veľkej miere znieť - aby som mohol cestovať.. Pre nich do roku 2020 boli dovolenky aj 3x do roka normálny štandard

negymama
3. júl 2021

@poopsie to musi byt v kazdej teme ockovanie? 😲

poopsie
3. júl 2021

@negymama máš pocit, že ja som s tým začala?! Vráť sa na začiatok a ujasni si to...

negymama
3. júl 2021

@poopsie mne je jeedno kto zacal, netreba len pokracovat.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
chrumka120
3. júl 2021

Ja nad tým rozmýšľam často, tiež je mi z toho smutno, došla som ale k tomu, že proste je to hrozne ale ľudí na planéte je veľa, bohužiaľ je to tak a sú najvyššie na rebríčku a chovajú sa ako zvieratká, riadia sa nižšími pudmi alebo ako to nazvať, chcú len svoje blaho, uchmatnúť si pre seba čo najviac pohodlia na úkor všetkého, keby bolo ľudí menej ma to menší dopad, ale toto je katastrofa

poopsie
3. júl 2021

@negymama ano netreba povedať svoj názor, stačí držať hubu a krok... 👏Aj ty to praktizujes vo svojom živote? Tak sa pozri do zrkadla