Koľko sa dáva do vienka na svadbe?
Ahojte. Chcem sa spytat kolko sa cca dava na svadbe do vienka? 🙂 a kolko kam dat do obalky? To sesternica bude mat svadbu a vôbec neviem kolko jej dat. A s priatelom mame na polovicu ist ci každý sam za seba? 🙂 a este ide o to ze moc s tou sesternicou sa nenavstevujeme. Dakujem ☺
@libawet ja som sa vydavala pred 17 timi rokmi a my sme uz dostavali len peniaze. Akurat muzov krstny nam dal navliecky a plachty miesto penazi. To bol jediny dar. Vtedy sa davala tisicka, cize dnesna hodnota 33 euro, menej majetni dali 500 korun za dvoch. No neda sa to velmi porovnavat s dnesnymi cenami, aj tie vyberacky vencekove uz boli, ale moj muz to razne zavrhol, pripadalo mu to ako vytriasanie penazi zo svadobcanov.
my sme dali za troch ludi 130 eur plus kvety a 30 eur na rendovy 🙂 myslim si ze kazdy da tolko, kolko mu to momentalny stav dovoluje, ale 40 eur by som veru nedavala, to radsej bez toho alebo za tie peniaze kupit nieco ako hodnotny dar.
Ja som z vychodu... teraz v sobotu aj my ideme na svadbu a tiež rozmyslam kolko dať. Ideme 2 osoby, do obalky chcem dať 100€, u nas je zvyk že treba doniesť aj zákusky, tych minimalne 100ks je 30-40€, fľašu alkoholu, no a ešte na ten redový aspoň 20€ ... dala by som do obalky aj 150€ , ale ked pripocitam k tomu tie zakusky a flasu, redovy a kvety... zda sa mi to už veľa... Vy v inej casti slovenska nenosite aj zakusky a alkohol???
@libawet je to tanec s nevestou po polnoci. kedy je uz prezlecena zo svadobných siat a ma bud kroj alebo ine popolnocne saty. zenich je vtedy bokom, .Nevestu ma kazdý z hosti osobne alebo ako rodina vytancovat a zato "zaplatit". ostatný svadobcania tancuju dookola ,nevesta je vzdy v strede s niekym.
100-150 do obalky. 10-20 redovy. Obalkou sa u nas vinsuje po obrade. Odobera ich druzicka
@robodracica my ako komu tortu/zakusky. Flasu nie. Ale nie je to uz pravidlo
Ja som dala kamarátke, ktorej som šla za svedka - mala len obrad s obedom, do obálky 70 eur, šla som aj s manželom. Ale predtým odo mňa dostali svadobné oznámenia a v deň svadby svadobnú kyticu s pierkom pre budúceho manžela a svadobnú tortu.
@robodracica, u nas sa nosi alkohol a zakusky ZO svadby a nie na svadbu. Mne keby niekto doniesol na (moju) svadbu zakusky a chlast, tak sa normalne urazim, ze ci si mysli, ze ho neponukneme... 😉 Niekedy sa nosi na svadbu torta, obvykle krstni rodicia, ale urcite nie bezni hostia.
@libawet cca o pol noci sa mladucha prezlieka zo svadobných šiat, najnovšie do kroju, predtým nejakých iných, väčšinou červených, dala si bielu zásterku a šatku na hlavu na znak, že už je nevesta - vydatá a hlavne svašky, to boli ženy zo ženichovej strany s ňou tancujú, začína tancovať starší družba /prvý družba/ a potom postupne svašky, rodičia, družičky - do radu , preto redový, každý možno 3-5 minút, muzikanti hrajú a tak sa striedajú svadobčania, kto chce. Za to, že mohol vytancovať mladú nevestu dá do košíka, alebo na tanier nejaký ten peniaz a za to dostane vypiť štamperliček a koláčik - iný ako sú na stole, nejaký špeciálny a potom, keˇuž nikto veľmi nemá záujem o tanec s mladou nevestou, tak ju preberie prvý družba a tancuje s ňou v kruhu, ktorý vytvorili všetci tancujúci s ňou a mladý ženáč sa ju snáži dostať, ale to nie je zadarmo, musí buď zaplatiť alebo keď je veľmi šikovný, tak sa mu podarí ju zobrať a utekať s ňou, kde sa prezlečie do ďalších šiat a bavia sa ďalej
@robodracica nosili sa zákusky aj alkohol, ale už roky sa to nenosí
ja som nastastie nebola na vela svadbach (nemam ich rada) islo vzdy o nie tak blizkych znamych (cize napr.muzova sesternica, kamaratka z detstva a podobne) davala som peniaze spolu s muzom, kedze som prisla s nim a len do obalky pri gratulovani.. ked boli koruny, bola to 1000cka, ked eura, bolo to 50€. dala som k tomu kyticu kvetov a nejaku malickost na pamiatku..
keby sa vydala napr.muzova sestra dufam, ze budeme mat na to aby som dala aspon 100€, ale teda mne ostane asi navzdy zahadou preco sa tieto veci neberu tak, ze kazdy da tak, nakolko ma a keby nedal aj nic, tak je to ok.. ja svadby nemam rada aj z toho dovodu, ze je to casto len o parade a prachoch, co niekto ocakava ze dostane, alebo tetky betky vravia ako to ma byt a inak to byt nesmie..
ja som dostala na mojej malej svadbe najvacsi penazny dar od brata a svokry.. mne osobne bolo velmi trapne, ze som vlastne zarobila na tom, ze ja sa vydam.. nech sa nikto neurazi, ale mne je tento zvyk strasne divny, hoci netvrdim, ze nam tie peniaze nepomohli..
@jana_eyre súhlasím s vami, svadba je preto, že mladí chcú osláviť svoju lásku, z ktorej sa berú a pozývajú na oslavu svojich známych, blízkych, aby sa radovali s nimi ja tiež nesúhlasím s tým, že ja im mám dať toľko, aby sa im vrátilo to, čo na mňa minuli, oni robia hostinu, to je ich výdavok, s ktorým rátajú, prečo im mám na ňu prispievať, každý má dať toľko , na koľko má a ako to cíti
My ked ideme na svadbu niekomu, kto nam nieje az taky blizky tak davame povacsine kyticu a do obalky maximalne 50 eur, ak ide o blizkeho cloveka davame minimalne 100 eur. Netreba to ale prehanat a dat tolko, kolko to momentalna financna situacia dovoluje. Oni predsa nerobia tu svadbu preto aby zarobili ;)
Ja mám dobrý zážitok s týmto😀...mužov brat sa ženil a pozval nás hoci sa moc nestykame...tak sme dali dráhu tortu, kyticu, peniaze a ešte v redovom dal muž 20e, ale ja som tam už neprispela zvlášť a tak som ani nedostala za tento redovy tortu ako tí čo dali peniažky do vienka, nedala tam ani jeho babka, ktorá mala vtedy biedny dôchodok a dala im peniaze len do obálky a tak my dve sme tam sedeli bez tej torty ako chudery😂😂😂😂to ste už zažili????Som mala sto chuti okamžite ísť domov a nevestu kopnúť do riti, takže keď tam niekto neprispeje nemal by byť znevazeny....

@0silvia0 no veru, ja som sa vydávala pred 26 rokmi, a to nejaké takéto vyberanie nebolo. Dávali sa torty, obliečky na posteľ ( tých som dostala na desať postelí 🙂 ), krištáľ - to mám celé súpravy, riady - hrnce, žehličky, budíky ( aj 5 🙂 ), peniaze sa vtedy nedávali.