icon

Koľko sa dáva kňazovi za pohreb?

antonia16
1. nov 2020

Poraďte prosím koľko sa cca dáva farárovi za pohreb?

Strana
z2
jankapepe
1. nov 2020

@elizuella máš pravdu nechcela a nerobila by som to nemám na to žalúdok.

sardinka32
1. nov 2020

@antonia16 Ja by som to tak tragicky nevnimala...bezne ludia nechavaju tringelty casnickam, kadernickam, doktorom sa dava v obalocke...ano, je to knaz a tu sa to berie inak...ale on od Vas nic nepyta...ze si ho ludia tak naucili, no tak zase je to len o ludoch a nie az tak knazoch...a jedno hnile jablko sa najde v kazdej profesii...ano, aj toto je profesia a knazov bude coraz menej a menej. Ale k veci...ak to mate len na cintorine s knazom, daj podla uvazenia...myslim si, ze 20 eur bude O.K. - povedz, ze je to milodar na potreby kostola. Alebo ho rovno poproste, ci by neodsluzil za Vasho pribuzneho omsu sukromne a dajte tie peniaze na ten ucel.

lilke
1. nov 2020

@jankapepe a akú mzdu by si mala!... Čosi nad hranicou minimalky.
Kňazi si tie € nenechávajú, idú na ďalšie výdavky - pre kantora, miništrantov, na kostol, na výzdobu. Prečo by mal kňaz zo svojej nízkej mzdy platiť toto všetko. Zo svojej mzdy on sa stravuje, oblieka, má svoje výdavky. Prečo by mal zo svojich platiť všetko navyše?
Na margo žienok, od ktorých si kňaz vypýtal €. Keď tvoj muž raz pomôže susede, OK. Ale keď ho budú 3x do týždňa niekoľko mesiacov volať opraviť, veď on je dobrák, urobí zadarmo, prinesie aj materiál... budeš s tým OK? Tiež si bude pýtať peniaze minimálne za materiál, nedá svoj. Aj kňaz si vypýta, a neverím, že drzo, na výdavky. Práve preto si pýta, ze

lilke
1. nov 2020

@lilke že ľudia nepraktizujuci nemajú ani potuchy, čo všetko pohreb obnáša.

antonia16
autor
1. nov 2020

@sardinka32 tak som aj myslela, že mu dám do obálky 30 eur, že na kostol. Len som nevedela či to nie je málo.

sardinka32
1. nov 2020

@antonia16 30 euro je uuuplne v pohode. Netrap sa tym uz a plus davas to na dobry ucel. A uprimnu sustrast, hoci sa aj nepozname osobne.

antonia16
autor
1. nov 2020

@sardinka32 Ďakujem

123andy123
1. nov 2020

@lilke tak vsetci sa zo svojej mzdy stravujeme, obliekami a mame svoje vydavky. Preco sa vobec plati ministrantom? ved su to deti a neni to brigada. Maju to robit dobrovolne z lasky k bohu. Na kostol? my sme sa cela dedina skladala na opravu. Moj muz v naplni prace nema pomahat susede. Ale farar ma v naplni prace robit pohreby zadarmo je to jeho praca. A vyzdobu to mu ludia donesu a vsetku vyzdobu robi babky z dediny. Samozrejme cest slusnym fararom. Cirkev je pre mna len velky biznis.

lopka1313
2. nov 2020

@lilke Zabudli ste na 1 vec, farar ma byvanie a energie vacsinou platene z toho, co sa bezne vyzbiera v kostole. Takze aj pri minimalke mu (casto) ostane viac ako cloveku, co zije sam v nejakom meste napr na vychode, kde su nizsie platy (zijem v KE, moj bratranec je knaz a naozaj si moze dovolit viac ako ja, zamestnana v "statnej" firme.) Knazovi sa dava, ak odsluzi omsu, mozno by som dala 5-10 eur do obalky (na potreby kostola), ale som dost proti tomu, je to jeho napln prace a okrem toho nemaju si zarabat pomimo ani podnikat popri tom alebo tak... Aj papez Frantisek je proti tomu, dost kritizoval napr. poplatky pri sobasoch... Ale dat nieco kantorovi a nieco ministrantovi je ine, ti to nemaju v "naplni prace", robia to dobrovolne vo svojom volnom case (mala som spoluziaka, kt si ministrovanim zabezpecoval vreckove), ale zas nech ich tam nie je 10, mozno tak 2.

zuzana_ilkova
2. nov 2020

@becyn97 fuuuch tak akoo ja by som hned reagovala tym ze by som mu nic nedala ako ja si nemyslim ze takto by sa mal spravat farar je to jeho povinnost (ako viem ze to moze odmiestnut) krstit,urobit svadbu, pohreb.... toto je uz fakt cez ciaru a svinstvo...akoze dajte mi 50€ lebo vas nezosobasim? Hned by som ho doriti poslala

jankapepe
2. nov 2020

@lilke ak by to muž robil počas pracovnej doby a bral by za to plat tak by bolo viac ako blbé od neho žiadať zákazníka príspevok keď už zákazník raz všetko firme zaplatil.
Výzdoba? To mi chceš povedať že výzdobu u vás zabezpečuje kňaz? Miništrantov? To sú ľudia čo to robia vo svojom voľnom čase ako dobrovoľnú aktivitu....
Nízky plat.....hmmm....kto platí kňazovi ubytovanie? Energie?

pravdapravd
28. júl 2024

My davame za pohreb: knazovi 50€, kostolnikovi, kantorke alebo zboru po 10€ a v tom je aj započitana (pohrebna) sluzba + všetci su pozvany na kar. U nas po pohrebe sa sluzia 5 zadušnych služieb za nebožtikom a to prva je pohrebna sluzba to je deň po pohrebe alebo v den pohrebu, potom tyždenna služba, 40 dňova služba, polrocna sluzba a rocná sluzba rok po pohrebe, a na každu zadusnu službu okrem pohrebnej, davame kňazovi 20€ + chllieb a fľašku vina, kostolnikovi a kantorke po 10€ a ministrantom po 2€ + každemu po čokolade. Za krst a sobaš davame knazovi 50€ + pre kostolnika, kantorku alebo zbor po 10€ + 2 krabicky zakuskov a 2 flašky vina jedna flaska a krabicka ide osobitne pre knaza a druha spolocna pre zbor. Tak sa dava u nas v nasom meste.

pravdapravd
29. júl 2024

@antonia16 za pohreb kňazovi do oblaky 50€, kantorovi, kostolnikovi a knazovim pomocnikom po 10€ + pozvat ich na kar, pohreba a zadusne služby knazovi 20€, kantor, kostolnik po 10€ a miništrantom po 2€ + každemu čokoladu, kňazovi chlieb aj fľašku omšoveho vina.

Strana
z2