icon

Kontrola zo sociálky na Veľký piatok

tinka1601
3. apr 2015

Ahojte od rana so sebou bojujem, kedže som veriaca, dnes je Veľký piatok, som Pn. Samozrejme by som chcela ist na obrady, no kedže su mimo casu mojich vychadzok a keby mi prisla kontrola a nebola by som doma, bol by to problem, Ako by ste to riešili? Kedze je dnes den pracovného pokoja...Och :/

Strana
z2
bylinkarkaaa
3. apr 2015

Neverím, tomu, že tehotné idú na PN, že sa im robiť nechce. Viem, to, boja sa o svoju robotu, lebo zamestnávatelia ich potom vyhadzujú. Idú na PN preto, že napr. pred tým mali už viac krát potrat, či zamľknutú tehotnosť., alebo krvácajú.... Aj pri umelom oplodnení sa to nie vždy podarí, a preto lekár necháva ženu na PN, aby ležala. A preto odporúčam, neohrozovať dieťatko.

liz_lemon
3. apr 2015

@sissmiss ak niekto pracuje v nevhodnom prostredi, ma poziadat o preradenie na inu pracu, alebo ma byt doma (ak ho zamestnavatel nemoze preradit), vobec nemusi byt na PN, ZP toto presne upravuje

sissmiss
3. apr 2015

@sissy27 uff, to si pozriem blizsie. Ale praceneschpnost z dovodu choroby je aj z dovodu psych.choroby a aj inej a tam su vychadzky neobmedzene. Takze, ano, nevhodne pracovne prostredie ma podla tohto konkretneho nariadenia riesit zamestnavatel (nvm ake su dalsie zakony ci tam nie je ina formulacia ktora ho z toho vynima a posuva to riesenie naspat na socku), ale prace neschopna neznamena ze musi len lezat a byt doma. Ak ma zo stresu uzkost a spusta sa jej panicka porucha ktora tehotenstvo ohrozuje, a v praci ma stres, a jej stav zhodnoti odborny lekar, jej dovod praceneschopnosti je choroba (psychicka), a spustacom je praca. Tak s tym potom kam? Pretoze je to choroba, ma svoje cislo ako diagnoza, tak podla prveho odseku ktory si pripla je to dovod pn, ale zaroven nevhodne prac.prostredie...ma to teda riesit zamestnavatel? V tomto pripade by jej teda asi mali platit obe strany, zamestnavatel ak jej nevie zabezpecit bezstresovu pracu a socialka pretoze je to choroba, nie?

sissmiss
3. apr 2015

@liz_lemon a akym sposobom je to financne osetrene "byt doma"? Lebo ak si platim poistku tak ju platim s tym ze ju mozem niekedy potrebovat. Ak odvadzam statu mesacne tisicku alebo viac, tak s tym, ze ak budem potrebovat tak sa system bude podla platnych zakonov spravat aj smerom ku mne

liz_lemon
3. apr 2015

@sissmiss tak, ze ked poziadas o preradenie, a nemaju tak kam preradit, je to prekazka na strane zamestnavatela, a tym padom moze byt tehotna zena doma, a pobera nahradu mzdy vo vyske priemernej mesacnej mzdy

sissmiss
3. apr 2015

@liz_lemon asi uz chapem preco sa na sk tak prizvukuje ze tehotenstvo nie je choroba...Pretoze je to sice primarny dovod na nevykonavanie nejakej prace ale tym padom by platil stat a nie zamestnavatel...Ale vdaka za objasnenie a potom ze preco zamestnavatelia nemaju nadsenie pre zamestnavanie zien v repr.veku...Nevies nahodou ci pocas toho obdobia kedy platia tehotnej zene ktora je doma lebo pre nu nemaju nahradnu pracu, tak platia za nu aj odvody?
... Takze ten ktoremu ide mesacne pocas rokov jej plat (odvody), tak ten jej financnu nahradu poskytovat nebude...mhmmm

david93
3. apr 2015

tiež mi to napadlo - vy by ste zamestnali 20 mladých žien a potom im celé tehotenstvo platili priemernú mzdu, lebo nemôžu pracovať?

maria117
3. apr 2015

@tinka1601 si vypisana od lekara,mala by si posluchat jeho nariadenia 😉 . Obetujes sa pre svoje dieta. Nie je to o tom,ze sa Ti nechce,ze si leniva a pod. Takisto ani post pre Teba neplati. Proste teraz priorita cislo jedna je babatko. Pusti lumen, lux al noe... a na buduci rok pojdes i s drobcom 😉

liz_lemon
3. apr 2015

@sissmiss ano, platia sa aj odvody, vsetko je ako by normalne pracovala

sissmiss
3. apr 2015

@liz_lemon ty kokso....Keby to bolo aspon niekde vidno tie odvody... 😖

sissy27
3. apr 2015

@sissmiss no dobre, tak znova...
chorobu - fyzického či psychického pôvodu diagnostikuje lekár, ten zároveň s ohľadom na diagnózu určí aj rozsah vychádzok... ak sa bavíme o diagnózach ako tebou spomínaná panická porucha a stres, ktorý ju môže spustiť - takáto žena bude s najväčšou pravdepodobnosťou pod dohľadom lekára, psychiatra a bude mať adekvátne pracovné zaradenie aj mimo tehotenstva... btw. mňa osobne nenapadá ani jedno jediné povolanie, ktoré by nebolo stresujúce, pokiaľ to človeku nie je u zadnice, či tú prácu má alebo nie...
zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám a zoznam prác a pracovísk spojených so špecifickým rizikom pre tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a pre dojčiace ženy ustanovuje Nariadenie vlády SR č. 272/2004 Z. z. v aktuálnom znení - nech sa páči, tu ich máš aj vymenované http://www.uvzsr.sk/docs/leg/272_2004.pdf

sissmiss
3. apr 2015

@sissy27 nie je to spravny predpoklad ze je v starostlivosti lekara pred otehotnenim, resp.mimo tehotenstva. Dnes je prave tychto diagnoz vela a su pomerne rozsirene a nie su prekazkou v praci ak su pod kontrolou a druha vec, casto sa spustia v tehotenstve, takze taka zena sa stane pacientkou psychiatra az vtedy. A ten stres... Robila som v zivote uz vselico a teda poznam povolania kde ten stres nie je a su take kde je enormny. Takze nebavime sa o tom ze toto a toto musim stihnut do konca tyzdna lebo sa sef bude hnevat, ale napr.ak sa toto a toto nestihne, ohrozi to nieci zivot, alebo ak sa toto nevybavi, niekto pride o strechu nad hlavou, alebo o pracu pridu viaceri ludia, ten rozsah vaznosti a zodpovednosti je obrovsky, niekto ma zodpovednost za spravne spravene caffe latte, jedine co moze byt stresorom je ze pride o pracu a to je bez debaty vsade a s tym sa clovek moze vediet vyrovnat. Ale ak viem ze mam velku zodpovednost za inych, to povazujem za stresujuce. Nie ze ci bude pena dost tuha a kava dost horuca. Takze este raz, to nesuvisi so stresom kvoli moznej strate zamestnania. To suvisi so stresom kvoli vysokej zodpovednosti a ten moze byt spustacom psych.poruch

sissy27
3. apr 2015

@sissmiss stres je pre každého niečo iné, to,čo ja zvládnem v pohode, iného zloží, niekoho vystresuje aj tá káva, pre iného je hasenie horiaceho domu rutinou... A budem sa opakovať - psychická porucha = choroba - smer lekár - diagnóza - liečba - pn...

zuzitko74
4. apr 2015

@sissy27 Som učiteľka na prvom stupni a keď som bola tehotná, tak mi moja gynekologička povedala, že mám právo nechať sa vypísať na pn v čase chrípkovej epidémie aj v prípade, že som zdravá. V detskom kolektíve je vyššie riziko nakazenia. Tak isto, ak by sa v škole vyskytli ovčie kiahne a ja by som ich ešte nemala prekonané, mám právo ísť na pn aj v prípade, že nie som chorá.

sissy27
5. apr 2015

@zuzitko74 to je to, čomu sa hovorí karanténne opatrenie... Vypísala by ťa napr. na 3 týždne, nie na celé tehotenstvo... Prosím prečítaj si aj ty všetky tie linky, ktoré som tam dala...
Samozrejme, záleží od konkrétneho lekára, sú aj takí, čo vypíšu na celé tehotenstvo PN a neriešia... Ja sa snažím vysvetliť, ako je to oficiálne, na čo má žena zo zákona nárok, aby potom nevyplakávali, že "som pn, nič mi nie je ale som väzeň", pritom to mohli a mali riešiť inak, ale ako vidím, tak zbytočne...
A keby už došlo na chrípkovú epidémiu či kiahne, tiež ti lekár a snáď aj zdravý rozum odporučí sedieť doma a neriskovať, že sa nakazíš niekde vonku, v obchode, v lekárni....

zuzitko74
5. apr 2015

@sissy27 Ja sa preto pénke vyhýbam, ako len môžem. Nech môžem s čistým svedomím ísť kam potrebujem. Som na pn len vtedy, keď už nevládzem stáť na nohách a jediná moja prechádzka je na wc a späť.

sissy27
5. apr 2015

@zuzitko74 mne je úprimne jedno kto a prečo sa nechá vypísať... ale keď si kúpim auto, tak nebudem vyplakávať, že musím aj tankovať, aj poistku platiť, aj do servisu chodiť, že ma to obmedzuje... tak keď už si niekto vybaví pn - aj keď by to mohol riešiť inak - tak nech potom neplače, že sa cíti obmedzovaný... lekár tam nejakú dg. napísať musí a nie každá dg. znesie neobmedzené vychádzky... a myslím to všeobecne, nemierim na nikoho konkrétneho...
snažila som sa vysvetliť komu je určená pn a komu zákonník práce, to je celé...

Strana
z2