Ktoré vianočné tradície ste vynechali?
Ktoré vianočné tradície ste sa doma rozhodli úplne vynechať? Môže sa to týkať upratovania, pečenia, darovania darčekov - na ktoré veci kašlete a nebudete ich robiť, ani tento rok, ani budúci rok?
@michaela12_34 kaslem na vianocny zhon a stres. Z detstva si pamatam,ze stedry den bol dnom,kedy by som najradsej zaliezla do mysej diery a ram preckala maminu hroznu naladu. Od rana lietala ako furia,vsetci sme makali ako fretky a aj tak bola nastvana,aby sme vsetko stihli. Odkedy zijem sama,mam vianocnu pohodu. Na stedry den peciem,varim a popritom pozeram vianocne filmy.
@oblecenie99 ja som si toto hovorila každé Vianoce, že kurnik, prečo sa musím trepať k rodičom, ale nikdy som nemala odvahu to spraviť inak. U nás sa to proste očakávalo a očakáva. A dnes by som to už možno zvládla "uťať", lenže rodičia sú už vo veku a zdravotnom stave, keď to môžu byť posledné spoločné Vianoce a tak to už proste spraviť nechcem a vlastne posledné roky naozaj úprimne ďakujem Bohu, že sú ešte s nami. Každopádne, mojej mame ani ten vek a stav nebráni v tom, aby vyrobila totálny stres 🙄 Tak sa snažím aspoň ja dať do "zenu" 😅🙈😂
Vynechala som celodenny post navalit sa salatom a majonezou po 20 hodinach nejedenia bola samovrazda. ziadne nahananie a vylizovanie bytu na poslednu chvilu.mna tych par otrusiniek v sufliku nezabije ale napriklad moja mama by to neprezila.okna uvidia vodu az ked pride ich cas..chrumat medovniky pozerat rozpravky prechadzka s detmi klud pohoda to su nase vianoce.
@nikha2809 U nas sa je najprv oplatka s medom, potom sa je cesnak (ten vacsinou zabalime do vianocky a tak zjeme), potom macanka (hubova polievka), kapustnica a potom salat a ryba. Aj ked som skusala dat si zo vstkeho len symbolicky, tak aj tak uz nemam miesto na rybu, tak ja neviem 😃
@marsmykkok vieš ako sa hovorí: Bordel vnútri, poriadok navonok. Kus pravdy 🤔
Ja Vianoce milujem, lebo je pokoj, nikto sa nenahana, na večeru mame klasické vianočné menu, lebo ho varíme len na vianoce, takže si ho užijem. Pečiem dosť, ale pre 4 domácnosti, takže doma mi ostane 1 dóza koláčov. Vianoce rozpravky sú vykupenim pre mňa 😅 veľké upratovanie ani neriešim, upratujem pravidelne a naozaj nemienim drhnut každý mm bytu len kvôli sviatkom. Okná som naposledy umyvala pred rokom a moc ma to netrapi😅 vôbec netuším aké má kto tradície, ale u nás žiadne bobalky ci co to je nemáme, lebo to nevyzerá ani dobre, žiadne jablká, mandarínky ci orechy. Ja sa nemodlim, keďže som neveriaca a ani do kostola nechodime
Upratovanie kedysi bola tradicia, lebo sa to povazovalo za vyhananie zleho.
Vyhadzat stare veci, znicene neopravitelne veci, zhnite potraviny (ci prehrabat seno na povale, ktore sluzilo zaroven v zime ako tepelna izolacia), presusit periny a satstvo, aby nezvlhlo a nesplesnelo, vycistit skrine a truhlice, vybielit dom a mastale vapnom (zaroven to bola forma dezinfekcie). Vycistit pece a kominy, aby nevzblkla strecha.
Detto to iste na jar na velku noc.
Cez leto sa viac robilo vonku okolo urody, kym bolo svetlo, nebolo tolko casu na taketo prace.
Z toho je zvyk, tradicia robit velke upratovanie na vianoce a velku noc.
Dnes to uz sice nepotrebujeme, svetlo mame kedy potrebujeme, potraviny mame, kedy potrebujeme, mame moznost si inak rozlozit cas a prace, ale tradicia to bola.
@michaela12_34 upratujeme priebezne, peciem len co zjeme, vecera ryba, salat, klasika stromcek, darceky... ziadny stres a nemali ho ani moji rodicia, takze na vianoce mam dobre spomienky a aj u mna to tak funguje
Tak z tých "tradícií" vynechávam nákupné centrá, lebo mi je z nich smutno, až takmer depresívne. Okrem toho, tento rok nemám umyté okná a je mi to jedno. Kapra nerobím už tradične, lebo ho fakt nemám rada. Radšej lososa. A tento rok som konečne kúpila stromček v kochlíku, ktorý je vhodný na jar na výsadbu. Z toho by som chcela spraviť novú tradíciu, že každý rok na jar nájdeme vhodné miesto a zasadime stromček. Teším sa na to. Ale čo jediné je na Vianoce najdôležitejšie - nezabudnúť, čože to vlastne svet oslavuje.
V prvom rade nestresujem. Moja mamina vždy stresovala. Všetko muselo byt dokonalo čisté, vitríny s porcelanom a sklom vyumyvane, okná detto, od rána sa varilo a vypekalo. 23.12 sa stavial stromček. Žiadne odchody od stola počas večere ..
Koláče pečiem postupne, čo stihnem upratať, tak bude upratane a co nie, tak nie. Okna mame neumyte, vitríny kvôli tomu neumyvam. Keď sa niečo z toho použije, tak tesne predtým sa to umyje. Stromčeky zdobím začiatkom decembra, za darčekmi sa neplasim. Tie kúpim kedykoľvek počas roku, keď sú za dobrú cenu. Od stola sa môže kedykoľvek odist. Žiadne zákazy u nás nie sú.
Nebudem sa stresovať kvôli tomu, ze budu Vianoce. Neznášala som to všetko. Mamina bola velmi nervózna a dosť často kvôli tomu aj kričala, že jej nikto nepomáha. Už to tu aj bolo spomenuté. Ako vidím, tak to nebolo len u nás tak. Tie soboty detto 🤦♀️
@moonlight1210 😆😆😆
@moonlight1210 no bohužiaľ taká je pravda (takmer) v každej rodine 🙈
@michaela12_34 ja som už dávno všetko zredukovala na: Vianoce sú mojím oddychovým obdobím. Neupratujem, neumyvam okná, neposielam pohľadnice, nekupujem darčeky nikomu len synovi a partnerovi. S ostatnými máme dohodu o nedarčekovani. Nemáme rybu, ale rezne. Nechodíme do kostola. Kupujem si darček sama pre seba, niečo neuzitocne, ale po čom mu celý rok duša pištala, beriem si dovolenku dva týždne a celý čas leňošim. Ale pečiem, varím, tak aby som mala na dlhšie.
Nepeciem 15 druhov kolacov. Kto by to jedol? Linecke a medovniky pre deti, vsetci su spokojny.
Ani mnozstvo jedla...
Tento rok som na neumyté okná nalepila ozdobné fólie.
Stromček máme hotový už týždeň.
Budem bojkotovať stravovanie na predražených Vianočných trhoch.
Prejavím ešte väčšiu vďačnosť ľuďom, ktorí mi pomáhajú so synom.
Ešte viac budem pomáhať rodičom.
Budem si viac vážiť seba a svoje zdravie.
Myslím, že Vianoce budú 😉
Ja som v tomto vždy za "kontroverznú", ale my berieme všetky sviatky ako prázdniny, aj vianoce. Doma sme boli cez vianoce možno tak 4 krát, buď kvôli lockdownu alebo tehotenstvu alebo s novorodencom.
Dlhé roky sme chodili lyžovať do Álp, za mňa najlepšie vianoce, aké môžu byť. Kopec snehu, romantika, prázdne svahy, prázdny welnes v hoteli, pekne nám vždy navarili, upratali po nás, aj koláčiky boli. Darčeky, kým boli decká malé, dostavali pod maličký stromcek tam, keď pochopili, že Ježiško neexistuje a darčeky kupujeme my, tak sme ich zrušili úplne. Dostali po návrate to, čo aktuálne potrebovali alebo chceli. Ťažká pohoda.
Teraz chodíme do španielska a to sa netrápime vôbec s ničím. Na večeru si kúpime čerstvé ryby, šalát robíme zeleninový. Žiadne zhony, nič.
Doma nemáme žiadnu výzdobu, stromček aj s ozdobami som darovala do družiny pred piatimi rokmi.
Nerobím ani veľké upratovanie, čisto a poriadok máme vždy. Takže žiadny zhon.
@moonlight1210 no a presne som sa na to vysrala, keď mal môj puberťák rok. A odvtedy máme krásne vianoce
@mamickalisticka presne tak aj u nás ,stres, chaos panika už deň pred Vianocami do rána hore kvôli koláčom a na Vianoce plno stresu čo sa zase nestíha ..Teraz ako mám svoju rodinu ..deň pred Vianocami sa urobí v kľude šalát a kapustnica..čo stihnem napiecť napeciem,ale len tak 3 druhý nič ťažké ... a ráno na Vianoce v kľude do poobedia v pyžame pozeráme rozprávky a potom okolo 1 sa chytáme k reznom a rybam ..pozmyvam a v kľude si sadáme o 6 k večeri..Som rada ,že už to nemusím prežívať...
@michaela12_34 pred 20 rokmi s 2 ročnou dcérou sme trávili Vianoce v hoteli Máj v Liptovskom Jáne. Netradičné ale na druhej strane krásne. V hoteli bola pripravená spoločná večera, vyzeralo to ako veľká svadba 🙂 Prišli deti z miestnej internátnej školy s krásnym vianočným pásmom.... Deti hostí mali pripravené balíčky pod stromčekom. My sme si zobrali taký mini stromček aj na izbu a pod ním sme samozrejme mali darčeky. Bola to ťažká pohoda. Veľmi radi na to spomíname 🙂
Doma sa snažím upratať iba kvôli vlastnému pocitu, nie kvôli susedom či návštevám. Pečiem stále len overenú klasiku- linecké, vanilkové, medovníčky. Počas sviatkov ak sa mi ešte chce urobím kokosové ježe alebo niečo podobné. Nestresujem sa tým. Jedálniček sme si vždy nejako obmenili. Kapustnica ostáva, ale napriklad zemiakový šalát deti nemusia, rak si urobíme kroketky, nejaké zeleninkové medajlónky... niečo pekné, iné, ale tak aby to aj chutilo všetkým. Kedysi sme všetko varili až na Štedrý večer. Dnes už robievam kapustnicu večer predtým a ak si urobíme šalát tak aj ten. Niekedy si už aj prestrieme stôl. Pri večeri sa potom tradične modlíme, krájame jabĺčko, keďže som.z východu priniesla som do svojej rodiny tradičné bobaľky (makové opekance) ako dezert. Ale nestresujeme sa. Dokonca aj na kapustnici sa vieme dohodnúť. Niekedy jeden druh urobíme na Vianoce a druhý na Silvestra. Ak sa niečo nevydarí, alebo na niečo zabudnem, vždy si to nejako prispôsobíme, o nič nejde. Ja aj manžel sme v detstve zažívali dosť náročné Vianoce, preto sa snažíme, aby si ich deti zapamätali hlavne ako niečo príjemné. Počas sviatkov vytiahneme nejaké hry- Monopoly, activity.... Leňošíme, pozeráme telku, ideme sa poprechádzať. Tak, aby bola HLAVNE pohoda a pokoj 🙂 Pár krát sme mali na Vianoce u nás aj svokrovcov. To už bolo iné, čo sa stresu týka, ale zvládla som to 😏 Starší majú väčšinou tendenciu riešiť všelijaké drobnosti, šupinky z kapra , minca pod obrus, prečo máte toto takto, my sme to mali takto... 😏 Všetko sme pekne vždy uhrali do autu a upriamili pozornosť na všeobecnú pohodu. Máme čo jesť, sme v teple a SME VŠETCI SPOLU A ZDRAVÍ.
Keď porovnám Vianoce z detstva a teraz tak my vynechávame všetky kresťanské tradície (modlenie, krížik na čelo, biblia a podobne), a vlastne všetky tradície čo sme mali ako nespratavat riady 3 dni, nevstavat od stola počas večere, všetko jedlo musí byť na stole, peniaze pod obrus a milión iných... Deti neucime na Ježiška ale vedia pravdu ako to naozaj je s darčekmi, a celkovo nerobíme veľkú vec z vianoc 🤷
vypustila som toho vela, ale hlavne mam pohodovu naladu, a ako bolo pisane, ten zhon, stres, co som prezivala v detstve, dakujem, neprosim...
@michaela12_34 kresťanstvo, modlenie. Toto úplne vynechávame. Vianoce sú čas s rodinou, rozprávkami, kolacikmi, hračkami, obdarovanim jeden druhého, bilancovanie roka .

@marsmykkok presne moja mama takto má soboty upratovacie - každú sobotu sme museli byť nastúpení na upratovanie, a sama sebe navyše ešte - asi si robila málo stresu - upratuje aj v stredu 🙈 - nechápem čo, bývajú sami dvaja, keď sme mali psa ešte sa to dalo pochopiť, ale teraz, keď sú sami...🙄