icon

Konzumný životný štýl vs. budúcnosť našej planéty

8. dec 2023

V dobe kedy hrozí klimaticka kríza, globálne znečistenie prírody, vody, ovzdušia, tak ženy riešia farbu kočíka aby bolo naj pre jej dieťa (nový, bazarovy je fuj a nesedel by tak dokonale) , XY nepotebnosti na vianoce, Mikuláša, sviatm, dovolenky a iné spotrebné zbytočnosti ktoré k zivotu až tak nepotrebujú a tým zas zbytočnou nad spotrebou predstavujú zas záťaž pre našu planétu? Zamysleli ste sa nad tým akú budúcnosť týmto konzumnym správaním v dobro svojich detí a seba, deťom pripravujete? Pozrieme si scenáre vývoja klimatickej krízy a s ňou spojenú migracnu krízu,, pozrite sa okolo na znečistenie planéty, prírody.. toto chcete pre svoje deti a ich deti?

dadka1997
8. dec 2023

Ďaľšia čo závidí 🤣🤣🤣🤣ženy, ľudia, zamyslite sa, začnite riešiť samich seba, začnite sa mať radi a hneď sa budete mať lepšie a lepšie sa vám bude žiť..
Mohla si sa lepšie učiť, možeš sa stále lepsie uciť, najst lepsie zamestnanie, ty jedina si si sama strojcom svojho šťastia... nezáviď niekomu, že si môže dovoliť viac ako ty, niekto si môže dovolit mat 6 deti, niekto si moze dovolit vhodit 6x do roka k moru, niekto si moze dovolit kazdy mesiac chodit na nakupy, kozmetiku, manikuru a podobne... nauč sa mať rada, zarábaj a maj sa lepsie

liusa82
8. dec 2023

@autor ja ked vidím tie ceny aké je dieťa drahé už len jedno,tak som rada že žiadne nemám😀 ja mám síce penazi dosť ale dávam na charitu teda výlučne zvieratám to mi lúto nie je.Ale dieťa by som živiť teda nechcela.A keby ich mám náhodou viac tak kočík by som si odložila ani by ma nenapadlo kupovať druhý pre dalšie dieťa keby nie je nejako extra znehodnotený to načo ako

danyelia
8. dec 2023

Na dovolenke lietadlom som nikdy nebola, ak Ťa to poteší, lietala som len raz v živote pracovne...dovolenku potrebujem ale hlavne chcem! 😃 No a vysvetli 3 a 5 ročným deťom, že nedostanú hračku na Vianoce, lebo globálna kríza 🤦🏼‍♀️ A vieš čo, chcem si ešte trochu užiť tento život, so všetkými jeho ,,zbytočnými,, radosťami, možno sa mi vráti rakovina a umriem, nechaj ma prosím Ťa žiť, nakupovať a dovolenkovať v pokoji 🤗 Nevieš nič o iných a filozofuješ...

mclissa
8. dec 2023

Tebe sa to zdat nemusi a ani som ti neni povinna nic vysvetlovat.
Pozri si to z ineho uhlu podladu, cestovanie ovplyvni velmi vela ludi. Nebyt dovoleniek tak ludia co ziju z turizmu nemaju co do ust. Lebo su odkazani na turistoch. Tak im vysvetli a stopni liedala, ze lebo klimaticka zmena. Taky sprievodca na Bali zivi z toho celu rodinu.

bessie12
8. dec 2023

@mclissa tak ako ty, tak aj ja zijem v prítomnosti. Mám viac než dost vlastných problémov. Nebudem sa ešte zaťažovať tým čo sa deje vo svete.
Darčeky už mám našťastie poriešené a zabalené. Niečo cez 600€ "vyhodené ", ale neľutujem. Sú to darčeky, ktoré ich určite potešia a tá radosť v ich očiach je na nezaplatenie 🙂 Plánujem tento rok napiecť 15 druhov koláčov. Pre priatelovu rodinu, ktorú sme pozvali k nám, maminu a kolegov v práci.
Budúci týždeň mame dovolenku. Máme rezervovaný hotel na 3 dní a 2 noci. Do toho lístky na trhy, ktoré sú jediné svojho druhu v Európe alebo vo svete. Nepamätám si to presne. Teším sa na to ako malé dieťa 🤗

Autorka, váž si to co máš. Si zdravá, tak čo si viac človek môže priat ?? Moja mamina by o tom vedela rozprávať. Ver tomu, ze ak by si mala nejake zdravotne problemy, a teraz nemyslim chripku ci zlomenu ruku, tak vtedy by ta nejaka klimatická kríza vôbec nezaujímala.

autor
8. dec 2023

@maranco tak presne si to vystihol.

autor
8. dec 2023

@dadka1997 nezávidím nič, skôr je to smutné v mojich očiach také správanie, len preto ze na to mam a serem na zvysok preto. A aby si vedela sama zarábam viac než dosť, e tie peniaze lepšie zhodnocujem na veci, ktoré môžu meniť svet k lepšiemu

zooeynka
8. dec 2023

Nechces oslovit radsej velke fabriky ktore vypustaju jedy do ovzdusia, vody a pody? Vyrobcov pesticidov, herbicidov a pod.? Opytat sa jadrovych elektrarni kam vyvazaju jadrovy radioaktivny odpad? Spalovni odpadu a pogugli si nieco o gudronoch(ak o nich uz nevies) a oslov tie spravne institucie a nie malickych spotrebitelov, domacnosti ktori teda znecistuju prostredie skutocne minimalne.

beronsche
8. dec 2023

Tak napis, co konkretne robis ty? Ako prispievas svojou troskou k lepsej buducnosti?
Inak, kritizovat ludi, o ktorych nevies nicovate nic, to ti ide vyborne..

dadka1997
8. dec 2023

Nie je to smutne, ja som vdacna za rodinu , a obetujem tazko zarobene peniaze pre deti,pre nasu rodinu, zveladime si dom, skrašlime si vianoce, nikto nevravi o 1000€ darčekoch , deti sa maju tesit aj z malickosti.. a raz sa urcite vyberieme na dovolenku, ktora bude prinosom pre nasu rodinu, žijeme dost kratky zivot, aby som ho obetovala pre "lepší svet" čo z toho budeš mať? Lepsi pocit ? Budiš.. je to tvoj pocit tvoja vec, ale si v tom jedna z mála ľudí, cize nezmôžeš zlepšiť nic...

petronellla87
8. dec 2023

Takze mame len sediet a cakat az tu vsetci umreme? Ci ako?

mclissa
8. dec 2023

@petronellla87 hej a najlepsie bude ak budeme pri svieckach, a asi ani dychat by sme nemali.

mclissa
8. dec 2023

@bessie12 aj moja mamina tak vypeka. Pridu ku nam na sviatky velmi sa tesim. Uzite si dovolenku, a pekne sviatky prajem.

h2
8. dec 2023

Teba zaráža, kto môže riešiť tak prízemný problém, ako je farba kočíka. Mňa zaráža, kto môže riešiť tak prízemný problém, že niekto iný, koho ani nepozná, rieši farbu kočíka.

isis234
8. dec 2023

viaceré si kupujú na bazári.. aj kočík... je to ich vec...
Šetrime si planétu... je veľa výrobkov balených v umelých miskách,,, niekto to použije na niečo,, niekto vyhodí,,, veľa pracích gélov, sprcháčov...voda v plastoch, mlieko.... Nad tým sa treba zamyslieť..Z toho je veľa odpadu..
Predtým sa mäso kupovalo vážené, bez obalov. Voda, mlieko boli v sklených fľašiach, vratných.
Je i EKO predajňa na nákup drogérie- čapované gély, mydlá, potraviny vážené.

pralinka25
8. dec 2023

a inak ludia v podstate nikdy nezili v sulade s prirodou. od vekov mal clovek potrebu menit ju prisposobovat si ju len to robili vtedy dostupnymi moznostami. odkedy sme vedeli zalozit ohen sme do prirody "kafrali"

doriiis
8. dec 2023

Autorka...ty sa obetuj,uberaj si koľko čoho chces.Ja žijem a pracujem preto,aby tento život za niečo stal.

bessie12
8. dec 2023

@mclissa u nas to je v rodine. Mamina tiez vypekala na sviatky, ale nie az tolko. Max 7 druhov. Niektore nestihli ani vychladnut 😀
Dakujem, tebe tiez pekne sviatky prajem. Uzi si tu krasnu chvilu s rodinou. Pre niekoho su to vzacne chvile 🙂

autor
8. dec 2023

Všetci pracujú aby ten život za niečo stal, to znamená nejaké konzumné hodnoty, ala dovolenka a iné haraburdie, pričom normálne hodnoty si už nik nvvie vážiť bez toho.

pralinka25
8. dec 2023

@mclissa presne. na cestovny ruch je naviazana triliarda veci. dodavatelia jedla pestovatelia, vyrobcovia porcelanu, upratovaci sluzby ..... cele hotelierstvo, vyrobcovia zariadeni hotelov, pracovnici hotelov od kucharov cez manzment az po upratovacky .... vsetci ti co profituju z turizmu ako mali predajcovia, vstupne na pamiatky ktore z toho udrziavaju, vsetci pracovnici letiska, dopravy, udrzba ciest, rozvoj ....
sama som videla ako to pozdvihlo zivotnu uroven tych chudobnych tam. hej treba im povedat nech sa vratia k ohnu do chatrce lebo ....

pralinka25
8. dec 2023

ale takto je ludstvo nastavene. vzdy slo o pokrok, o to mat sa lepsie. vsak od pracloveka nas druh maka na tom aby ten zivot za nieco stal.

stanielka17
8. dec 2023

Vzdy bude existivat velke mnozstvo ludi, ktori kaslu na svoje okoli, zdravie, hodnoty, ktore odovzdavaju dalej. Dokazuje to fakt, v akom stave je nas ekosystem. Nemozes ale robit nic, mozes riesit akurat to, ako zijes ty. Aha, ja recyklujem odpad, chodim na nakupy s platenou taskou, pouzivam hromadnu dopravu, aj ked nemusim, neobjednavam kvanta haraburd z cinskych velkovykupov, pouzivam bezpapierove citacky na dokumenty, atd. Kupujem drahsie potraviny, ked viem, ze su z humanneho chovu alebo s nizkou uhlikovou stopou. Viem povedat za seba, ze robim maximum pre to, aby som za sebou zanechala co najmenej bordelu podla moznosti. Radim to aj tebe. Svoje okolie nezmenis.

tykat
8. dec 2023

Akoze kebyze mam na dennej baze riesit "celosvetovy mier" tak uz som na psychiatrii. Neriesia ho ani ti co to maju prave na starosti.

autor
8. dec 2023

@stanielka17 ďakujem za jeden normálny príspevok, lebo mam pocit ze ľudia sú tu zaslwpeni svojim pohldlim a tým co mat chcú

stanielka17
Autor odpoveď zmazal
miskakyska
8. dec 2023

Ľudia akí ste všetci toxickí🙈🙈🙈🙈🙈🙈😆
Čo je dnes za deň ?

0silvia0
8. dec 2023

@stanielka17 a ty si si tusim pomylila diskusiu

domak2
8. dec 2023

Mali by sme sa všetci hromadne odpratat na druhy svet, hádam sa tento poteší extra hnojivu. Už aby sa človek ani tešiť z blbosti nemohol. 🙄

stanielka17
8. dec 2023

@0silvia0 Aha ano, to je do inej diskusie

aurora33
8. dec 2023

Moji známi si po 25 rokoch kúpili nový vianočný stromček. Umelý. A z Poľska. Kamarátka tiež taká nepodarená Greta ako ty ich neskutočne zdisovala, ako si to dovoľujú v takej dobe podporovať výrobcov plastu. Či už na tom príroda nie je dosť zle aj bez toho?! A plast sem a plast tam. A DOKONCA ŠLI KVOLI TOMU AUTOM DO POĽSKA???? A toľko benzínu minuli pre jeden stromček???? No proste trapka.
O týždeň na to poslala na fb fotky ako si užíva úžasnú vianočnú atmosféru na trhoch v Liverpoole. Samozrejme šla tam letecky… Pani som prudko bio eko 🙂 lietadlo šlo asi na prdy z jednorožca.
Takže najskôr nech sa pozrie každý na seba. Pretože niekto (ako aj tu autorka) tu vyčíta dovolenky a farby kočíkov a v konečnom dôsledku môže svojim konaním zanedbávať oveľa väčšiu uhlíkovú stopu.