Korona a jej dôsledky
Čaute baby, posledné mesiace boli pre všetkých jedna veľká katastrofa. Ja som dosť citlivá povaha a všetko si moc pripúšťam. Momentálne bojujem so strachom z toho, čo bude. Začalo to koronou, v správach samé negatívne reportáže o počte nakazených, mŕtvych a teraz katastrofické scenáre ohľadom ekonomiky a zamestnanosti. Fakt sa bojím, všade sa prepúšťa a aj mňa môžu kedykoľvek prepustiť. Nie je to len u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí. Bojím sa, že si nebudem môcť nájsť prácu, platiť nájom, jedlo..
Vážne neviem čo bude, vyzerá to ale na veľmi ťažké obdobie. Bojím sa, že skončím ako bezdomovec.
posledne mesiace boli jedna velka katastrofa? co by si hovorila, keby si zila v nejakom bergame? okrem asi dvoch domovov socialnych sluzieb a xy ludi v gastrobiznise, co prisli o pracu a nejakych zivnostnikov, ziadnu katastrofu nevidim. a to je asi tak 5% ludi. ved na slovensku sa dokopy nic nedialo. to, ze vacsina z nas pracovala z domu, na to budeme este s laskou spominat... ze ako nam vtedy bolo dobre.
@kiwi3 A čo tie tisícky zamestnancov čo prichádzajú o prácu? Fabriky, automobilový priemysel, atď...
no keď vidím tvoje zmýšľanie, už aby si sa poobzerala po nejakom peknom moste
Dolezita si ty, nie tisicky inych. U nas v pezinku stale niekoho hladaju, casnicku, do lidla, do butiku, do pekarne...
@evkamotka To áno, ale na jedno miesto pripadnú stovky záujemcov.
@nelca84 Tak mám dosť pesimistický pohľad na život, to je fakt.
Myslim, ze si zrela na odbornu pomoc. Idealne lieciky na hlavicku. 25mg Sertivanu denne a budes vysmiata ako my 😀 No este aby ti hrablo kym mas stale pracu 🙈
@kittykat22 Možno áno. Pre mňa je to trápenie a neviem ako z toho von. Bohužiaľ.
Prepáč, ale s takýmto postojom sa fakt zblaznis!!
Ja som teraz priviedla na svet druhe dieťa a keby som mala rozmýšľať ako ty, tak sa asi zabijem alebo co 🙈 s peniazmi to tiež nemáme ružové teraz, lebo v októbri sme sa veru nenazdali, že príde takáto situácia, muž je SZČO a tiež bol bez prace, keďže robí v ČR a ja som teraz doma!
Správy nepozerám odvtedy ako povedali, že tu bude pol milióna chorých a najhoršie to bude koncom júna a ja som mala vtedy akurát termín, skoro som odpadla od strachu, že nebudem mať kde ani porodiť, ak budú plne nemocnice chorých! A vidíš??? Načo to bolo dobre??? No na nič, lebo skutočnosť je úplne iná a ja som sa len zbytočne v tehu stresovala 🤦♀️ Takže v hlave máš úplne katastrofické scenáre, ktoré sa vôbec nemusia naplniť a ty budeš žiť len v strese a neistote a ešte si pokazís zdravie
tak vyhladaj odbornu pomoc 🙂 na co cakas?
Tvoj problém nie je korona, ale tvoje zmýšľanie a neverim, že sa zmenilo pred 3 mesiacmi. Podľa toho, čo píšeš nemáš žiadnu lukratívnu prácu (predpokladam nejaká pásová výroba - automobilka a pod), zarabaš tak málo, že si nedokážeš nič našetriť a ešte k tomu bývaš asi v nejakej hladovej doline, keď sa u vás bije aj o miesto poštárky...
Deti nemáš, o rodičov sa nestaraš, tak ti nič nebráni sa hocikedy presťahovať tam, kde práca je, či už v gastronómii, výrobe, obchode atď. Miesto stresovania z toho, že čo ak ma raz z práce prepustia, treba na sebe pracovať. Nepíšeš, akú školu máš, ak je to niečo, v com sa nedá zamestnať, tak si treba doplniť vzdelanie, urobiť si kurzy, školy na povolania, ktoré budú potrebné vždy, či je kríza alebo nie - urob si opatrovateľský kurz, daj sa na ošetrovatelstvo a pod. Aj bez vzdelania bude vždy treba napríklad upratovačky, môžeš upratovať domy a krásne si zarobíš... Predpokladam, že žiješ na Slovensku, takze keby si aj prišla o prácu a nemohla si nič nájsť budeš dostavať podporu v nezamestnanosti, sociálne dávky a príspevky na všetko možné aj nemožné, ak neholduješ drogám, negambluješ tak sa na ulici určite neocitneš. Z tohto vyplýva, že tvoj strach je úplne iracionálny a keď sa takýchto obáv nedokážeš zbaviť, môžeš vždy vyhľadať odbornú pomoc.
@lenka2710 Áno a teraz zase druhá vlna a už chce Matovič zase zatvárať hranice. Tieto mesiace boli veľmi na psychiku. Hlavne u mňa, lebo mňa úplne prevalcoval strach.
Gratulujem k bábätku.
@sisaka Mám Obchodnú akadémiu, na vysokú som nešla. U nás sa bijú aj o miesto tej upratovačky, opatrovateľky, takže asi jediné riešenie je presťahovať sa. Už som nad tým premýšľala pred koronou.
Tento problém, toto katastrofálne a čierne myslenie mám už odmalička.
Ja na dávky nárok nemám.
@autorka Veru, celá korona je katastrofa, ale nie pre akože "koronu" ale to čo to spôsobilo. Nikdy som nemala problém dať výpoveď ale teraz ju idem dať s veľkými obavami. Naozaj ako hovoríš, nezamestnaných bude kvantum a tí zaberú miesta, ktoré by za normálnych okolností boli voľné, resp. zamestnávatelia to budú môcť zneužívať. Takže obavy mám aj ja veľké.
@eluveitie31 Presne o tomto píšem. Kvantum nezamestnaných, ktorí vezmú hocijakú prácu. Teda na jedno miesto sa budú hlásiť stovky uchádzačov.
Ja som si vždy bola istá, že na určitý typ miesta ma zoberú vždy (to bola doteraz ako taká moja rezerva) ale teraz aj to vidím ako problém - že vlastne vždy sa nájdu takí, čo to zoberú aj za málo peňazí a zvládnu aj keby im lopatami búchali po hlave asi. Teraz zamestnávatelia môžu mať široký výber a ak sa niekomu nepáči zaobchádzanie, rôzne typy vydierania a pod. nepomôžeš si, lebo v rade na miesto stojí xy ďalších. To je aj moja nočná mora posledné týždne. Mám podobné zmýšľanie v tomto ako ty. A ak má niekto rodinu, deti, vek nie je také ľahké presťahovať sa kvôli práci, keď napr. ten druhý ju má, ale aj to nie je nikdy isté. A nie každý je zdravotník, pedagóg apod.
@eluveitie31 Presne ako píšeš, takto to je. A tiež som z toho psychicky v r.iti. Takže zdieranie zo strany zamestnávateľov, nízke mzdy a komu sa nepáči, za dverami čaká sto ďalších. Už to tu raz bolo a je to tu znova.
Neboj, mozno na koronu zomries a nemusi ta trapit, ze budes pod mostom.
@kayyaa Neželaj druhým zle, lebo sa Ti to vráti. Tvoj komentár nemá zmysel, ale asi si potrebuješ rypnúť.
Keď bude najhorsie, pôjdeš na podporu, zrušíš nájom a pôjdeš spat k rodičom, alebo na nejaké zdieľané ubytovanie.
Či majú hovoriť ľudia, čo majú deti a si zadlžení po uši...
Stale len same vyhovorky... neverim,ze v 22 tisicovom meste sa pre teba nenajde nejake pracovne miesto,ked bude treba. Staci ist na urad prace a nieco ti hned ponuknu.
Mas robotu a uz riesis co bude keby si ju nemala... to naci dopredu akoze? Co ma povedat ten kto tu robotu nema vobec?!? Ma sa zavesit? Lebo z tvojich slov to tak vyzera
@jaja20 To nie sú výhovorky, ale moje osobné skúsenosti. Úrad práce ma pošle na pohovor a nič z toho.
Ja vobec nezelam zle. Nevkladaj mi do ust, co som nepovedala. Len konstatujem. Neviem, preco sa vsetci tvarime, ze sme nesmrtelni a kvoli "vymyslenej" korone mame nezamestnanych. Ano, je to smutne, ale lepsie byt nezamestnany, ako skoncit na JIS ci na cintorine. Mojej sestry kolegyna 40r zdrava v Belgicku skoncila s koronou v tazkom stave na JIS. Tu teraz trapi "prezit".
Tym som chcela povedat, ze bud rada, ze si ziva a zdrava, a s pracou a peniazmi sa to vzdy nejak utrasie. Skor sa modlime, aby sme jesen a zimu prezili v zdravi ....a neprisli o svojich rodicov.
A to ako hned dopredu vies,ze nic z toho? Ved volnych miest je vela,neposlu ta len na jedno.Nechapem tvoj postoj...Takto si naozaj nic nenajdes.A vobec - este sa to ani nestalo,a ty si to uz privolavas. Naozaj by asi bolo potrebne vyhladat pomoc psychologa 🙄
@kayyaa "Buď rada, že si živá a zdravá".....podľa týchto tvojich slov by znamenalo, že každý jeden, kto je živý a zdravý nemá vlastne žiadny problém. Ale tak to nie je. Psychologia sa na to takto rozhodne nepozerá. Proste má autorka (a kopu iných) takýto problém, ktorý ju nesmierne ťaží, nič nepochopiteľné v tejto ťažkej, neistej dobe. Je to o vnútornom prežívaní, ktoré má každý iné.
@eluveitie31 To je pravda,ale v takom prípade to treba riešiť u odborníkov,a nie na bazarovom fóre...Na všetky naše rady autorka mala len samé výhovorky,takže toto celé vlastne bola iba strata času...☹️
Ja som z tých čo dostali výpoveď na začiatku korony. Z jedného dňa na druhý...nejak sme to čakali...prácu si hľadám ale všetko sa rozbieha pomaly, už mám len 3 mesiace podpory,potom neviem čo bude.nasetrene mám ale ideme sa sťahovať takže peniaze pôjdu tam. Ale tragédiu z toho nerobím...prvýkrát som nezamestnaná,si to užívam 🤣

@jaja20 Hlásila som sa vždy na doručovateľku. U nás v meste je o to miesto bitka.