Kríza morálnych hodnôt alebo ranný výlev z autobusu
Minule som tu jednej "kočke" ,ktorá sa pýtala kolko stoji vražda dietata poradila, aby spolu s vagínou používala aj rozum a kondom (ktorý sa dá kúpiť spolu so žuvačkami v každých potravinách). Moja "rada" bola vymazana ako nevhodný príspevok a jej "prispevok" ,ktorý sa týkal podotýkam ešte raz vraždy a s toľkými gramatickými chybami za ktoré by sa nehanbil ani poloidiot , vymazaný nebol. Pýtam sa takto do pléna? Som v poriadku??? Dokonca nesledujem ani Plackovu? Mala by som s tým niečo robiť??? Koniec hlásenia.
@katkazocele a ak sa chranila a aj tak otehotnela? Take sa nestava, vsak? A financie su dost dobry dovod. To dieta totizto zo vzduchu nevychova.
@katkazocele s novými topánkami si to porovnával ty. Ja, na rozdiel od teba netvrdím, že je to ľahké a bezbolestne rozhodnutie
@katkazocele ty by si teda súhlasila s antikoncepciou? V akej forme?
Lebo podľa napr. katolíkov aj tabletková forma, je nemorálna a na úrovni potratu.
@stevvvka neviem v akej zlej situacii si bola a v principe je to uplne jedno, lebo vsetci sa v roznych stadiach zivota nachadzame v dobrych, lepsich, najlepsich a potom katastrofalnych obdobiach, lebo to je zivot a neopisuj mi tie tvoje zle situcie, ja sa tu tiez nebudem rozpisovat o obdobi ked mi umrel manzel a ostala som sama s 3 detmi...nijako to nesuvisi s danou temou a tou je zakonny pristup k bezpecnym interupciam na SK. Kazdy nesie zodpovednost za svoje vlastne rozhodnutia a ako by som si ja nikdy nedovolila ta posielat na interupciu neviem kde sa v tebe berie odvaha rozhodovat za mna. Ja dokonca vobec nesuhlasim s tym preco su interupcie na SK vhkonavane na priamu platbu. Prispievam kazdy mesiac do systemu zdravotneho a socialneho zabezpecenia viac ako nadštandardne a nechapem, ze ked obezny fajciar a alkoholik dostane zdravotnu starostlivost zadara, prečo by som ja mala platit za interupciu...v principe mi cely tento problem moze byt ukradnuty, ak by som mala ist na interupciu, co vzhladom na moj vek je uz nerealne, tak by som si ju urcite zsplatila vo Viedni alebo v Brne. A Tebe odporucam zametat si hlavne pred svojim vlastnym prahom, a rozhodnutia inych prenechat vyhradne na ich vlastnom vedomi a svedomi.
@katkazocele Že tvoje práva zákon nijako neobmedzuje.
@janage Kondóm muž, alebo žena teliesko 🙂
@simsalabim áno, ale stále je to Jej dieťa! Nový život, ktorý v nej rastie a ona ho svojim rozhodnutím chce ukončiť...Teda rozhodne o živote iného človeka :(
@katkazocele no vidíš a pre katolíkov teliesko absolútne nie ( ani hormonalne ani nehormonálne ) pre nich aj toto rovná sa potrat. A kondóm podľa okolností, paušálne ale nie. Prosto máš dôverovať Bohu a bud abstinent alebo dieťa byť pripravená prijať.
Pre Teba je neprípustný potrat, ale oni za potratové považujú aj telieska. Obe zabraňujú uhniezdeniu, hormonálne pôsobí v podstate ako hormonálna antika buď v tablete. alebo náplastiach.
Takže ak má žena teliesko v ich morálke je to to iste akoby si išla na zákrok.
Ak veríš, že život vzniká od počatia mala by si s ich nazeranim na vec súhlasiť .
@katkazocele vies, ale toto cele je o vnimani. Pre zenu, ktora tehotenstvo odmieta, to dieta nie je. A ked uz spominas to teliesko - moja kolegyna s nim otehotnela 🤷♀️
@simsalabim Otázka na telo, ty by si dokázala s čistým svedomím zabiť svoje nenarodené dieťa? ísť na potrat, vytrhnutie pardón doslova vyškriabanie malého človeka z tela matky, budeme to nazývať tak ako to je. žiadne pekné slová ako prerušenie alebo také liberálne žvásty.
@katkazocele myslim, ze ti nie som dlzna ziadnu odpoved. Ale odpoviem ti, napriek tomu. V tazkej situacii by som dokazala tehotenstvo ukoncit. A nepovazovala by som to za zabitie dietata, pretoze by som to urobila v case, ked by to dieta este nebolo. A ani zakon by na to nehladel ako na zabitie dietata. Este raz ti poviem - nesudte, lebo budete sudeni. Poznala som jednu maminu, mala chlapceka a ked mal 4 roky, na ihrisku sa suskalo, ze bola na potrate. Tie pohlady niektorych zien… potom ju chvilu nebolo vidno a potom bez vlasov. A potom ten boj s rakovinou prehrala. Sla na potrat, aby mala sancu bojovat a zostat tu so svojim synom. Este stale sa ti to zda take jednoduche tie potraty zakazat???
@simsalabim Toto bol extrémny prípad,nezachádzajme sem prosím. Dobre vieš, aké prípady som myslela 😉
@katkazocele Uz nemas rozumne argumenty, tak utocis na liberalov (to liberali vymysleli nazov UPT 🥴🤦♀️). Ja som veriaca, teda liberal nie som, ale s tvojimi extremnymi nazormi sa stotoznit neviem. A ako veriaca asi vies, ze Boh dal ludom slobodnu volu a svedomie, kazdy sa moze rozhodnut v zivote, aku cestu si zvoli.
@katkazocele prečo extrém, však pointa tá istá. Ľudia vehementne bojujúci za sprísnenie zákonov radi používajú argument, keď plod v ktoromkoľvek tyzdni, prirovnávajú k živému už narodenému dieťaťu.
Ak by sme verili, že dieťa je to od počatia,od prvého splynutia 2 buniek tak potom tento príklad je úplne namieste. Argument pre morálku by potom znel: Bolo by v poriadku ak by žena prerušila život narodeného dieta, ak by jej to zvýšilo šancu prežiť rakovinu?
Chápeš na akej tenkej rovine sa hýbeš?
Ty napr. nemáš problém s tým, aby žena používala teliesko ako ochranu, Ale pre určitú skupinu ľudí to nie je morálne prípustný spôsob ochrany. Veria, že ide o vraždu nenarodeného dieťa rovnako ako tomu veríš ty pri UPT do 12t.
Chcieť, aby sa celá spoločnosť riadila morálnymi hodnotami len jednej skupiny ľudí je otváranie pandorinej skrinky.
@katkazocele suhlasim s
@janage Mozno toto bol extremny pripad, ale osobne poznam este jednu zenu, ktora bola na interrupcii zo zdravotnych (svojich) dovodov (a toto nebola rakovina). Tychto pripadov moze byt viac, ako si ty myslis. Pre ne to bola tazka situacia a nedajboze by im zakon prikazoval neist na interrupciu, pretoze ich zivot je menej ako zivot buduceho cloveka. Toto nie je spravne. A zena, ktora ide na interrupciu z ekonomickych ci inych osobnych dovodov je tiez v tazkej situacii a ty ani nikto iny nema pravo jej pocit zlahcovat. Ona, a hlavne ona, bude musiet znasat nasledky - ci uz donoseneho porodu alebo ukoncenia tehotenstva. Trochu som nad tym vcera rozmyslala, ze co by som robila, ak by som teraz, vo veku 52 rokov, nahodou otehotnela (este mam normalne menzes). Mam 3 deti, ktore este potrebuju moju aj financnu podporu, otca 80tnika, ktory tiez vyzaduje starostlivost a svokrovcov sice mladsich, ale tiez uz nie uplne fit, no a sama zdravotne problemy. Aj keby sa to to zdalo extremne a nemoralne, rozhodne by som tehotenstvo v mojej situacii ukoncila. Pred 15 rokmi mozno nie... aj to si nie som ista, lebo mam 3 deti, co je viac, ako sme planovali a chceli a stvrte by situaciu velmi skomplikovalo. Neviem povedat ano ci nie, lebo uz tejto situacii nie som. A preto si stale myslim, ze NIKTO nema pravo zene do toho hovorit, lebo nie je v jej situacii. Ak nevidi ine vychodisko, mala byt mat moznost tehotenstvo ukoncit - idealne cim skor a pomocou tabletky. Ak by to svatuskari nekomplikovali, potraty by sa mohli uskutocnit tabletkou a dajme tomu v 6. tyzdni, hned, ako to zena zisti, ako v civilizovanom svete, a nie cakat do 11. tyzdna, ked je dokoncena organogeneza a uskutocni sa tebou spominane "roztrhanie a vyskrabanie".
@katkazocele ja by som Tvoje vnímanie zhrnula takto. Prerušenie vykonané mechanicky inštrumentami na sále je amorálne. Prerušenie, ktoré sa udeje ešte vo vnútri tela spôsobom, že teliesko neumožní sa oplodnenému vajíčku usadiť a vypudí ho je OK. Z hľadiska katolíckej cikrvi (pri ostatných si nie som istá, ale zrejme to bude podobné) je Tvoje zmýšľanie amorálne. Skús takú otázku: či je pre veriacu ženu prípustné používať ako ochranu teliesko(jedno aké) zadať do skupiny veriace mamičky, by ti to vysvetlili možno lepšie.
A teraz prichádza otázka: o nazeraní na teliesko a jeho používanie dané do jednej roviny s klasickým UPT si nevedela, či len tento názor neuznávaš, lebo máš iný?
Súhlasila by si aj s tým, aby bolo zákonom zakázané či maximálne obmedzené používanie teliesok a hormonálnej antikoncepcie? (lebo ver tomu pre dotyčnú pani poslankyňu je to na rovnakej úrovni a keby mohla, presadí aj to)
@rikarika temou nie je vyslovene zakonny pristup k interrupciam, temou je kriza moralnych hodnot, moralne hodnoty a potraty podla mna dost suvisia. Takisto moja zla situacia suvisela s tym, o com sme pisali, inak by som to nebola spominala.
Ja nemienim rozhodovat za teba ani za ziadnu inu zenu. Rozhodnutie je na vas. Ja chcem poukazat na to, ze spolocnost prestala vnimat, co vlasrne potrat znamena.
Keby som videla, ako ineho biju, a mohla by som tomu zabranit ale nezabranila by som, bolo by to ok?
Ja si touto diskusiou zametam pred vlastnym prahom, lebo vyjadrit nazor v diskusii je to najmenej, co mozem urobit, nikdy nevies, ci tym prave niektoru od potratu neodhovorim. A keby aj nie, nemozem suhlasit s niecim, co je podla mna vrazda.
Ocividne sa nezhodneme. Ale dakujem ti za tvoje komentare a tvoj pohlad.
Je mi luto tvojej straty.
@stevvvka Lenže ono to súvisí. Zákony i morálka sa menia, to naozaj nie je nič alarmujúce, prapodivné by bolo keby sme ustrnuli niekde na Chamurapiho zákoníku a morálke človeka z jaskyne - lebo aj tie existovali a predchádzali ešte tým ktesťanským hodnotám a zákonom. Momentálne spoločnosť nastavila zákony ktoré vyhovujú väčšine a odrážajú morálku väčšiny - to je myslím si najväčší pokrok aký sme schopní dosiahnuť, lebo nikdy nebudú zákony a mravné hodnoty vyhovovať všetkým, to je proste fakt. A opäť zdôrazňujem - tá menšina môže svoje námietky a názory vysloviť, a ak sa jej podarí presvedčiť väčšinu, karta sa zas obráti.
@janage áno - antikoncepciu uznávam(ideálne kondóm, HAK je svinstvo pre ženské telo) a odsudzujem Potrat podľa môjho svedomia. Prosím nespomínaj stále nejaké kresťanstvo, kedže nikde sa oň neopieram 🙂
@katkazocele dobre, tvoje morálne hodnoty potrat vylučujú. Nevylučujú antikoncepciu ako takú, je jedno aký máš na rôzne metódy názor, v podstate ich pripúšťas. Neviem aký máš názor na farmakológicke ukončenie tehotenstva, ale to je úplne nepodstatné v tom co ti chcem napísať. Nikto, naozaj nikto ta nikdy nebude nútiť aby si sa rozhodla v rozpor so svojím svedomím a morálkou. To nám je jasne. Ale si si istá, že len tvoje svedomie a morálka sú správne? Ma sa každý riadiť podľa tvojho svedomia a morálky? Pretože zákon za určitých podmienok umožňuje ukončiť tehotenstvo na žiadosť ženy. Dlhodobo klesajúci počet potratov ukazuje na to, že je to zatiaľ správne nastavene, žena má nárok na odbornú starostlivost. A to či žena požiada, či nie, nechaj láskavo na jej svedomí a jej rozhodnutí, pretože my ako spoločnosť nie sme schopní to riešiť ináč, a nie sme schopní postarať sa o dôstojný život ani všetkých národenych deti. A to nemyslim, že štát sa ma postarať, ale aj tí konkrétni jednotlivci, ktorí sú za zákaz potratov, nielen ti, ktorým deti rodia.
@viestta Tak myslím si, že človek pokiaľ nie je emočný mrzák, dokáže mu jeho svedomie povedať , čo už je za hranicou morálky 😉 Vyškriabať nový život so svojho tela Je za hranicou morálky 😖
@katkazocele Prečo si myslíš že má každý rovnaké svedomie? To nie je žiadny fyzicky existujúci orgán, to je výsledok nášho myslenia a pocitov, teda elektrickej aktivity mozgu. To neprebieha podla nejakého nakresleného plánu.
@katkazocele a prečo si myslíš, že len tvoje chápanie toho čo už je potrat a čo ešte nie, je správne?
Vieš, že nehormonalne teliesko funguje na tom princípe, že neumožní uhniezdenie už oplodneneho vajíčka? To nevadí?
To ešte dieťaťom nie je? Tak kedy podľa Teba je? Od ktorého týždňa?
Ty si prosto ideš svoje Tvoje chápanie je jediné správne. Ostatní sa mýlia.
Je v poriadku mať svoj názor, nie je v poriadku sa navážať a urážať tých, ktorí ho nemajú ako to urobila autorka. A už vôbec nie je v poriadku ho vnucovať a pretláčať ostatným.
@h2o2 a zas sme pri tej definícii toho čo už je dieťa čo plod.
Sú ľudia, ktorý za dieťa už považujú moment splynotia 2 buniek, takí, čo túto hranicu majú totožnú s vývojom orgánov, ďalší s hranicou od kedy oficiálne pri porodeni už lekári dieťa zachraňujú. Atď.
Preto je u nás hranica určená na základe dohody zdravotníckych zdravotníkov, do akého termínu možno prerušenie legálne vykonať a v akých prípadoch má život ženy prednosť pred životom dieťaťa, ktoré nosí, ak sa ona tak rozhodne.
Ak sa naopak rozhodne, že svoj život obetuje nik jej brániť nebude.
Myslím, že veľmi jasný obraz o tom, čo by nasledovalo po zákaze interrupcií, nám dalo susedné Poľsko.
Klesol tam radikálne počet UPT? Nikde som takú info nezaregistrovala.
Zato, ale plne noviny boli prípadu ženy, ktorú odsúdili zomrieť lebo uprednostnili život jej budúceho dieťaťa pred jej vlastným. Nebolo to jej rozhodnutie ona chcela žiť.
@stevvvka super, to som chcela pocut presne to, ze nemienis rozhodovat za nikoho ineho, tym padom je sucasne legislativne nastavenie ok - tebe neprikazuje ist na interupciu a na druhej strane tomu kto ma zaujem to umoznuje. Som rada ze sme sa zhodli. Btw ak je temou kriza moralnych hodnot, preco sa sustredujeme na potraty? Netrapi nas napr. alkoholizmus, ktory prinasa daleko dsleko viac ludskeho utrpenia - psychickeho, fyzickeho, socialneho, financneho, vrazd pod vplyvom bolo napachanych az az...dospeje nasa spolocnost niekedy do stadia aby uzakonila prohibiciu? Asi tazko.....
@janage este by som spomenula, ze pre mnohe veriace je neakceptovatelna aj hormonalna antikoncepcia, lebo ma (aj) abortivny ucinok.
@katkazocele - tebe toto nevadi, rovnako ako teliesko. Tak odkedy to vlastne vadi? Ci tebe vadi len forma - “vyskrabanie”? Predstav si teraz, ze by si zila v spolocnosti, ktora by obe formy antikoncepcie kvoli tomu zakazala. To by sa ti pacilo? Mne nie (hoci ich nepouzivam) - v demokracii treba dospiet k nejakej dohode.
Mna zaraza aj to, ze kvoli urcitej skupine ludi u nas zeny nemaju pristup k daleko bezpecnejsej forme interrupcie, pomocou tabletky, v podstatne rannejsom stadiu tehotenstva, bez “vyskrabania”. A preco???
@h2o2 su studie, ktore “psychicke zrutenie zeny po potrate” dokazuju a su studie, ktore ho vyvracaju. Urcite tu svoju rolu hra aj nastavenie zeny aj dalsie zivotne okolnosti. Zena by mala vediet, do coho ide a rozhodnut sa podla seba.
@simsalabim Pokiaľ ako spoločnosť sme dospeli do takej apatie, že nám má byť jedno, alebo pripadať dokonca bežné ísť na potrat, tak ďakujem. Nemám záujem.

@ckocka Nerozumiem čo tento tvoj koment mal povedať...