Kríza morálnych hodnôt alebo ranný výlev z autobusu
Minule som tu jednej "kočke" ,ktorá sa pýtala kolko stoji vražda dietata poradila, aby spolu s vagínou používala aj rozum a kondom (ktorý sa dá kúpiť spolu so žuvačkami v každých potravinách). Moja "rada" bola vymazana ako nevhodný príspevok a jej "prispevok" ,ktorý sa týkal podotýkam ešte raz vraždy a s toľkými gramatickými chybami za ktoré by sa nehanbil ani poloidiot , vymazaný nebol. Pýtam sa takto do pléna? Som v poriadku??? Dokonca nesledujem ani Plackovu? Mala by som s tým niečo robiť??? Koniec hlásenia.
@akbara77 Nuž táto "téma" nemá výťaza... rozumiem tvojmu pohoršeniu, spoločnosť v dnešnej dobe preferuje konzum,sebectvo, nezáujem, pohŕdanie, povrchnosť... rešpekt, úcta ,pokora,tolerancia,pochopenie druhého je neznámy pojem! To je holý fakt a bolo to tak odjakživa,preto nám Ježiš Kristus sľúbil "raj" v nebi,bo tu to videl asi beznádejne 😁 Môj názor je, že skutočný "charakter" vezme zodpovednosť pevne do rúk a nehľadá skratky,ako vykľučkovať z tehotenstva, či už mi medicína dáva možnosť danú "vec" do 12tt riešiť,alebo nie. Ja osobne nie som zástankyňou interupcii, avšak neodsudzujem ani ženy zato, že ju podstupujú. Myslím si, že toto je na svedomí každej ženy a mne neprináleží niekoho súdiť... skôr vidím chybu v hodnotovom nastavení spoločnosti (rodiny), keď sa ženy pre interupciu rozhodujú.. niečo je asi špatne...
@rikarika niekto sa tých nevinných detí.ktore vlastne matky odhodila do biologického odpadu musí zastať...ozývať sa budem naďalej.tvoje povolenie nepotrebujem.A je katastrofa ako sa niektoré tu vyjadrujete.akoby ste išli zabiť muchu...nestojis mi viac za diskusiu.moj názor nezmením .lebo existuje niečo čo sa volá svedomie ale mnohé ho už strácajú.
@rikarika takze ked dennodenne tym matkam nepomaham, su tie kecy nanic? Ked kecami nejaku mamicku odhovorim, ona si to rozmysli, dieta si necha, postavi sa na vlastne nohy, to nie je nic? Ze som zachranila zivot, len preto, ze som nemlcala?je na kazdom Kto kolko pomáha nemusí to snad v tejto diskusii dokazovať.
Na svete je tolko zla aj preto, ze velakrat su ludia ticho.
Medzitým v Rige, Lotyšsko https://tostpost.com/travel/23790-a-monument-to...
@didaa ale ved to je v poriadku, ze pre teba to je vrazda. Ved teba nikto nenuti ju podstupit. Ale nevnucuj tento nazor mne. Interrupcia musi byt v demokratickej spolocnosti dostupna. Zakon sa na to pozera jasne. Az narodenim dieta ziskava napr. pravo dedit. V zaciatku tehotenstva sa este o dieta nejedna, je to pucik, ktory sa musi vyvinut a dozriet. Ale aj ja mam svoje hranice - urcite v druhej polovici tehotenstva by som s ukoncenim tehotenstva mala velky moralny problem (ak sa nejedna o poskodenie plodu). Ja osobne by som aj suhlasila so znizenim hranice na interrupciu, napr do 10. tyzdna. Samozrejme, dolezite je, aby zeny mali v prvom rade dostatok informacii o tom, ako tehotenstvu zabranit, ale ked sa tak uz stane, zene, ktora tehotna byt nechce, nic nezabrani, aby sa plodu zbavila. Jasne je to vidno v Polsku, bolo to vidno v Irsku, ked este tam boli interrupcie zakazane. Ja velmi dobre rozumiem tomu, preco niekto s interrupciami nesuhlasi. Ale to vas neopravnuje tento nazor presadit a tym obmedzit vsetkych. Nasa spolocnost ma omnoho dolezitejsie problemy, ktore treba vyriesit, ako to, ci interrupcie ano, alebo nie - hlavne, ked ich pocet u nas SUSTAVNE KLESA. Ak nasa spolocnost bude zdrava ekonomicky a spolocensky, tak urcite mnoho zien dokaze nechcene tehotenstvo prijat.
PS Povazujem za nehorazne, ked u nas stale kvoli "veriacim" nie je dostupna tabletkova forma interrupcie - dostupna inde v Europe - aj v Cechach!, ktoru by zena mohla tehotenstvo ukoncit v case, ked plod este nema dokoncenu organogenezu, naozaj este v pociatkoch tehotenstva. Tym, ze zenu nutime interrupciu podstupit chirurgicky v nemocnici, sa cas, kym sa pristupi ku ukonceniu tehotenstva, neumerne predlzuje. Toto naozaj nie je potrebne a je to iba "naschval", aby sa zene stazil pristup k interrupcii a aby sa zvysilo jej ponizenie.
Ja nerozumiem ako v dnesnej dobe, ked uz je tolko dostupnych metod antikoncepcie, tabletky po, moznost sterilizacii, ako este niekto môže zastavat interupciu a napisat, ze to vrazda nie je... Keď nechces mat dieta teraz, zer tabletky, ak nechces mat dieta nikdy, daj sa sterilizovat, ak si bola znasilnena, daj si tabletku Po. Vsetky tieto metody by mali byt bezplatne dostupne bez otazok. Vo velkom by sa znizil pocet nechcenych tehotenstiev. Vzdy, kurva vzdy sa da zabranit otehotneniu! Neexistuje vyhovorka v dnesnej dobe a pri tolkych moznostiach.
Kazda jedna, co zabije svoje dieta je bezcharakterna egoististka. A kazdej jednej by som za kazde zabite nenarodene dieta priala smrt narodeneho dietata. Teraz som ja bezcharakterna a kludne mi nadavajte. Ale ludskost vo vas nie je!
@kikusha2212 Presne tak až na to že im nič zlé neprajem...len nechápem tomu že na tabletku Po nemajú 30e ale 400e na potrat už áno.
@kikusha2212 ja neviem prečo ťa to štve. Je to ich život. Ty sa staraj o svoj a oni sa budú o svoj. Nechodíš v ich topánkach, tak ť ado toho nič nie je.
@kikusha2212
@h2o2 dievcata, tych dovodov, preco zena otehotnie, je milion. Neviem, ci si to uvedomujete, ale konkretne tabletka PO (ktoru si ma dat, ked bola znasilnena" neucinkuje vtedy, ked uz prebehla ovulacia. V podstate kazda antikoncepcia moze zlyhat, aj ked"ju bude zrat" - ako tu zaznelo (ano, pri svedomitom pouzivani je tato sanca mala). Casto tu citam, ako zena nemoze hormonalnu antikoncepciu a muz odmieta kondom - maloktora je taka silna, ze vztah kvoli tomu ukonci. Sterilizaciu zene urobia az po porodoch a v urcitom veku... Niektore zeny su v tak zalostnej situacii, ze na antikoncepciu nemaju.... mohla by som pokracovat vo vymenovavani moznych dovodov, preco zena otehotnie.
Ja osobne som za dostupnost interrupcie ako posledneho vychodiska. Zrusenie tohto prava by som povazovala za velky krok naspat. Avsak treba systematicky vzdelavat a budovat povedomie u dievcat aj chlapcov a zaroven v spolocnosti pripravit zazemie pre rodinu po narodeni dietata aj roky potom (jasle? skolka? skola? flexibilna pracovna doba? bezplatne letne tabory?), aby po interrupcii siahalo co najmenej zien. Nemyslim si, ze to robia z roztopase, maju na to vazny dovod a vacsinou to su uz zeny-matky, ktore velmi dobre vedia, co to znamena priviest dalsie dieta na tento svet.
@simsalabim Ja som myslela že na otehotnenie stačí jeden dôvod 😁. Ani ja niesom zastanca hormonalnej antikoncepcie je to strašne svinstvo ale ani na potrat nechodím každý mesiac. Ide o to že potrat je vražda a bodka. Nikoho nesudim.
@h2o2 no nemyslim, ze zeny na interrupciu chodia kazdy mesiac. A v tejto otazke sa riadim biblickym "nesud, lebo budes sudeny". Nikto z nas sa nevie vzit do situacie tej zeny. A svet je uz aj tak preludneny a plny zanedbanych, tyranych deti. Kazdy z nas ma na potraty vyhraneny nazor a tak je to spravne. Ale rovnako je spravne, aby interrupcie boli dostupne ako posledna moznost bez ohladu na to, ze niektori ich neschvaluju. Viac k tomu nemam co povedat.
@akbara77 mas pravdu, zdielam tvoj nazor. Raz som na jednom fore diskutovala s gynekologickou ktoracjw za potraty preco ? Preco 11+0 je to clovek a 10+6 to nie je clovek (aj ked vieme ze tento vypocet je len priblizny), preco sa pri postihnutom dietati človečenstvo posuva az na 25tt
Nedostala som ziadnu vedecku odpoved. Ako som aj ocakavala. Som vystudovana biologicka, embryolu som stihla este aj na mojom kratkom pobyte na lekarskej fakulte. Faktom je aj ze mnoho gynekologov odmieta robit potraty. Sama pani doktorka povedala ze 12tt je len spolocensky ustanovena hranica kedy je to "tu na SK moralne OK". Co na to povedat? To niesu ziadne fantasmagorie pani Zaborskej ktora povazuje ten "zhluk' buniek za zivy. Totiz kazdy organizmus je "zhluk buniek"
Človeka nerobia clovekom bunky - ich stupen diferenciacie ci počet. Je to duch, duša, psyche...nazvyte to ako chcete, ale mamecto len my ludia. A nikto nikdy v zivote vedecky nedokaze nejaku hranicu kedy plod je clovek.Tak ako clovdk jw clovekom od pocatia. Je to malicke telo v tele matky tak je clovekom az po smrt. Kazde tkanivo od pocatia az po smrt je v dinamickom procese. Embryologia a nasledne biologia to krasne dokazuju
Vsetci volate po tom aby sa zlepsovsla zivotna situacia zien a nie aby sa zakazovali interupcie. Ale kazdy snahu Zaborskej hejtujete. A pritom jedina sa tam snazi. A vlastne co na Slovensku chceme. Ja ani neviem kde je taka podpora tehotnych acmatiel ako tu. Tekotensky prispevok, materska, kocikovne, 3r rodicak plateny, . Samozrejme ak je zena v nudzi je tu aj projekt Zachranme zivoty. Vzdy sa chce. Ja.to ale vidim tak ze spolocnost od toho odtahuje ruky , ved je moznost interupcie. Ak by sa zmenilo nastavenie spolocnosti, myslenie ludi , vzdelanie v tejto oblasti nemusela by byt interupcia ani jedna ...
@kikusha2212 a kde je zodpovednosť otca? Zodpovednosť za bezpečný sex. Zodpovednosť za dieťa, ktoré splodil? Nikto nekamenuje chlapa, ktorý oplodnil ženu keď je rodina v zlej finančnej situácii. Nikto nekamenuje muža, keď oplofni ženu "náhodou". Nikto nekamenuje chlapa, ktorý zbabelo zdrhne a nechá matku jeho dieťaťa, lebo on sa necíti byť zrely na rodičovstvo, lebo on sa nechce dať viazať dieťaťom? Prečo je v takomto prípade odsudzovana iba žena?
Prečo ma byt iba a len žena zodpovedná? A prečo je len žena vínna?
@viestta Je to nový život v tele matky- čiže môžte to sa snažiť zabaliť ako len chcete, ale je to vražda. Ukončenie nového života v tele ženy. Len určité hnutie sa snaží pretláčať/zľahčovať tento krok. Nakoniec dospejeme k tomu, že interrupcia bude niečo čím sa budú chváliť mladé ženy ako s novými topánkami 🙂
@katkazocele túto demagogiu hádam nemyslíš vazne🙄 položiť toto na úroveň nových nechtov?
@katkazocele nerozumiem tomu - to myslis vazne, ze zeny sa budu interrupciou chvalit??? Naozaj? ty si naozaj myslis, ze zeny su na to hrde? A navyse v situacii, ked pocet potratov sustavne klesa? V Irsku v case, ked boli potraty zakazane, sa v Britanii vykonavalo okolo 5000-6000 potratov rocne u zien, ktore miesto bydliska uvadzali Irsko. Kto vie, kolko z nich uviedlo ine miesto bydliska a kolko z nich tie potraty absolvovalo pokutne doma v Irsku. V katolickej krajine!!!! Zakaz tam nic nevyriesil a nevyriesi ani u nas.
Nie kazda zena, ktora potrat absolvuje, ho absolvuje "z roztopase" - tych je istotne minimalne minimum. Vacsina tento krok velmi zvazuje, aj keby mala iba "malicherne" ekonomicke dovody. No a zo svojho okolia poznam 2 zeny, ktore potrat boli nutene absolvovat kvoli vlastnemu zdravotnemu stavu.
@katkazocele 😂
Konečná toto.
@simsalabim uplne suhlasim s tym co pises. Na zeny, ktore musia interupciu podstupit (mimomaternicove, plod sa nevyvija, odumrel...) tu kazdy 💩, ich zaujima len to, aby to bolo co najviac neprijemne (dlha cakacia doba, hranie na city, nemoznost tabletkovej formy), aby si to tie ,,vrahyne" nalezite vytrpeli 🙄😠 tyranie zien v 21. storoci
@katkazocele Nikto ti nebráni považovať potrat za vraždu. Nikto ti nebráni to hovoriť a písať. Nikto ťa nenúti podstúpiť potrat. Ak by sa vyskytol niekto kto ťa bude nútiť ísť na potrat alebo ti len zakazoval myslieť si o ňom čo chceš, budem prvá kto vystúpi na tvoju obranu.
@h2o2 jooj moja, veriace ženy by Ti vysvetlili, že pre ne teda aj pre p. poslankyňu, ktorá sa tejto téme venuje v parlamente je tabletka "po" aj akákoľvek "pred" rovnaké zlo ako samotný potrat.
Všimni si, že väčšina vehementne bojujúce za sprísnenie zákonov o interrupcií je zásadne aj proti antikoncepcii v tabletkách, náplastiach, proti telieskam, a všetkému co predstavuje akúkoľvek ochranu "technickú" ochranu proti pocatiu.
@rikarika vies co, bola som dvakrát v zlej zlozitej situácii. Psychickej, financnej, zdravotnej, vsetko dokopy.. A boli to prave "kecy" okolia, ktore ma nakopli, ukazali smer a cestu. Ano, dostala som aj pomoc okolia, ale najdolezitejsie bolo vtedy pre mna pocut tie "kecy". Ktorymi zacal boj a nevzdala som sa.
Ja som za pomoc uz narodenym a pisala som zo tu viackrat. Nemusim vstupovat do politiky, staci, ze nebudem ticho. a kolko ja financne prispievam, alebo darujem jedlo, oblecenie, ti vysvetlovat nemusim.
Pomoc ma byt adresna, ked ju ludia naozaj potrebuju, niekedy aj mnoho rokov.. Ale niekedy staci pomoct preklenut urcute obdobie. Neznamena to, ze sa necham zneuzivat, ked pomoc potrebna nie je.
@simsalabim Pokiaľ ide žena na potrat kvôli financiám, tak je to hrozný dôvod. Ona nevedela, že ak sa nebude chrániť, tak môže otehotnieť?!
@viestta Dieťa je dar, nevinný život. Ak si ho žena nechá vytrhnúť z tela, tak stratí časť samej seba si myslím. Nikdy na to nezabudne...

Opravte ma ak sa mýlim, ale pri zákonoch ako sú nastavené teraz, sa počet interrupcií každým rokom znižuje a je nižší ako kedy bol.
Zaujímalo by ma, ako sa vyvíja počet detí v ústavných zariadeniach a v náhradnej starostlivosti. To podľa mňa vypovedá o tom nakoľko je bio rodina schopná sa o svoje deti postarať.
Zaujímavý by bol aj model o koľko by počet interrupcií ešte klesol, ak by bola voľne dostupná bezplatná antikoncepcia v ľubovoľnej forme? Plus vzdelávanie ako ju správne použiť. Malo by to výrazný vplyv, nemalo?
V každom prípade tu narazíme na ďalší múr: mnoho tých čo sú proti interrupciám je zároveň proti antikoncepcii, takže s niečím takým aby sa dôraz kládol na antikoncepciu by nesúhlasili.