icon

Podpíšte petíciu za návrat predošlej hymny?

1. jan 2025

? Stačí like.

veklipo
1. jan 2025

Podla zakona neexistuje 1 verzia hymny. Bezne sa na podujatiach pouzivaju solo spevy (Sklovska, Schindlerova atd) Je na usporiadatelovi, ktoru hudobnu verziu si vyberie.
Akurat STV musi pouzivat 1 predpisanu.

beloved
1. jan 2025

@veronka1996 Drzim palce, nech vam to vyjde, ako si zelate 🍀

sss777
1. jan 2025

@veronka1996
Držte sa v ČR, aj keď začiatky možno budú ťažké, je to správne rozhodnutie. Tu to ide od 10 k 5

ukulela
1. jan 2025

@babababka prečítaj si odborne komentáre. V snahe napchať tam všetko to v konečnom dôsledku znie zle. A to spomalenie....
Nehovoriac o Tom, že používanie štátnych symbolov má riešiť ministerstvo vnútra. A táto forma hymny nespĺňa formu, akú jej predpisujú v zákone.

kika845
1. jan 2025

Preco sa vlastne robi nova hymna?

gribka1
1. jan 2025

@kika845 Určite tušíš.

bloger
1. jan 2025

Nepočul som tú novú ešte. Vyhovala mi viac tá predošlá. Ale tak sú aj dôležitejšie veci.

fajnova
1. jan 2025

Ja by som nepodpísala, nová hymna sa mi páči, nie je taká uderna a pochodova, je taká jemnejšia. A mala som zimomriavky.
Mne sa najviac páči, ako kritizujete 20-tisicovu odmenu pre Oskara. Bože, veď za 22 tisíc si napríklad remisova kúpila gauč a stôl do kancelárie. Nespomínam si, že by bol kvôli tomu skrekot.
A som si istá, že keby tento počin spravil napríklad prevracac kabátov Pali, tak by ste to ospevovali do aleluja a bolo by to najlepšie umelecké dielo všetkých čias.
A už neotravujte s tým dokola.

gribka1
1. jan 2025

@fajnova Páči sa mi ako vieš, teda si si istá, že keby to urobil nejaký Pali, že by iní viac híkali. Kolkokolvek to stálo, o peniaze nejde, ale umelecký zážitok to nie je. Bohužiaľ.

fajnova
1. jan 2025

@gribka1 samozrejme, že by to tak bolo. Veď ľudia sa z toho vysmievali už od októbra, ešte ju ani nepočuli, už ju odsúdili.

gribka1
1. jan 2025

@fajnova Áno, potrebné by bolo vytvoriť novú hymnu, už by sme nemali žiť symbolom úbožiatok. Takže kritika bola na mieste, bolo to zbytočné. Na druhú stranu, to naozaj nie je výtvor hodný svojej reklamy. Umelecký výkvet to naozaj nie je.

tamitamitami
1. jan 2025

Ja som čakala podľa tých komentárov niečo hrozné....pustila som si a za mňa môže byť, celkom príjemná zmena.

gribka1
1. jan 2025

@tamitamitami Hymna nemá byť príjemná jemná, neemočná. Znie ako báseň s hudobným podnazom. Chýba jej niečo. Necitiť silu, výpovednú hodnotu.

fajnova
1. jan 2025

@gribka1 moc ti nerozumiem, preto nebudeme siliť nas dialóg 🤝

tamitamitami
1. jan 2025

@gribka1 Mne sa páči, za mňa hymna môže znieť kľudne aj takto 🙂.

gribka1
1. jan 2025

@fajnova Nevadí😁 možno v inej téme.

januelik
1. jan 2025

Keby ju zmenil niekto z PS tak by ste tu skákali ako kobylky. Nieje to jedno???? Kto chce si vypočuje starú verziu, komu sa páči toto, tak nech si ju počúva a kto má rád hymnu si z nej vezme to, čo je jemu srdcu blízke. Je nutné zakladať 1000 tém?

moonlight1210
1. jan 2025

Je to absolutny uspavaci otras.
Este nedohra prva sloha, uz nemas zaujem pocut druhu.

Ta povodna verzia sice spustila vzdy tak zrazu, bez predohry, no vacsinou kazdeho hned prebrala.

Ale peticiu netreba, ta by sa zisla za dolezitejsie veci.

Ak budem moct niekde niekedy zvolit na nejakom podujati, aku hymnu prehrame, bude to ta povodna, lebo je voci tejto verzii raznejsia, (pocitovo) rezkejsia, udernejsia. Tym to zhaslo.

17alexis
1. jan 2025

Ja neriesim. A nova ani nie je mne urcena, cize som si ju este nepustila a ani neplanujem, kedze respektujem vyjadrenie jej autora, ktory ju neurobil pre mna, iba je zaplatena aj z mojich dani, a to nie malych. Nech podpisuju peticie ti, ktori tuto cvargu volili.

sss777
1. jan 2025

@fajnova
Veď odborná verejnosť sa k tomu vyjadruje v zmysle, že je to neodborné a na smiech, tak tí snáď vedia, čo hovoria, keď sa tomu celý život venujú.
Je jedno, kto to napísal, aj od odborníkov z Čiech sa ozýva, že je veľmi amatérske dielo.

kika845
1. jan 2025

Teraz som si to vypocula,
je viac v popredi zensky hlas?
Znie mi to tak.

ibatanecnica
1. jan 2025

Tak vo.mne teda tento stat uz nevzbudzuje nic. Teda co sa tyka hrdosti

zmrzlinka8
1. jan 2025

@marca12 je vela poloziek potravín, kde DPH klesla z 10 na 5%

stanulienkat
1. jan 2025

Je veľmi vtipné počúvať ako sa táto hymna páči len Ficovoličkám. A viete čo je zaujímavé??? Keby Oskar R. takto isto upravil túto hymnu počas Matovičovej vlády, viete kto by najviac blekotal a bojkotoval toho uzasneho Oskara???? Spravne-zas len Ficovoliči. Takže vôbec nejde o to kto a kedy ju pozmenil. Ide o to, kto bol vtedy vo vláde. Keby ju mal meniť za terajšej ficovej vlády Rytmus a odprdel a odrapoval by ju, tak Ficovoliči by plakali dojatím a mali by zimomriavky po celom tele. 😁Toto je už len o zdravom rozume.
Takže v tomto novom roku nám bude hrať Ficová hymna na ceste do pekla.

stanulienkat
1. jan 2025

@zmrzlinka8 Áno na veľa bezvýznamných a centoých potravín sa znížila DPH. Je to zrovna na také položky ktoré sú centové. Takže slováčisko ušetri za veľký rodinný nákup mesačne 2 eura aj 20 centov. Aby si si nemyslela, že reálne tie potraviny aj o tých pár centov zlacneju. Len fico potrebuje svojim uzitocnym idiotom zalepit oci. Usetria na rozkoch mesacne 60 centov a za drahe potraviny vysolia navyse 40e. Jeho volici su financne a mentalne negramotni.

yoxinka
1. jan 2025

@beloved
Brno

fajnova
1. jan 2025

@sss777 kto je tá odborná verejnosť a odborníci z čiech? Ale naozaj poprosím konkrétne, lebo som o tom ešte nepočula. A dosť si to odporuje že Oskar a amaterizmus. Ja ten, kto ho nemá rád musí uznať, že je jednoducho profík.

fajnova
1. jan 2025

@stanulienkat juj, nezačínaj rok s takou nenávisťou

senta_sofia
1. jan 2025

Tomáš Ondřej Pilař, operný režisér a výtvarník, šéf Opery Juhočeského divadla v Českých Budějoviciach

Nová úprava slovenskej hymny je okázalým pokusom o veľkoleposť, ktorý však zlyháva na všetkých úrovniach kompozičnej a estetickej kvality a srší z nej zásadné nepochopenie pôvodného ducha skladby aj základných princípov vokálno-symfonickej inštrumentácie.

V prvom rade je treba zdôrazniť, že táto verzia trpí zásadnými formálnymi kompozičnými nedostatkami, za ktoré by čelil kritike aj študent prvého ročníka konzervatória.

Kontrapunktickému vedeniu hlasov chýba vnútorná logika a ich vrstvenie je také neusporiadané, že miestami pôsobí až groteskne. Nadužívané množstvo tzv. prechodov, ktoré sa objavujú bez ohľadu na celok vo všetkých melodických pásmach, začne poslucháča obťažovať už v prvej slohe, no druhá ich počet ešte zvýši.

Z inštrumentačného hľadiska ide o preťaženú a nevyváženú zvukovú hmotu, ktorá neberie do úvahy dynamiku a funkciu jednotlivých nástrojových skupín. Výsledkom je prehnaná orchestrácia, v ktorej úplne zaniká spev, a teda aj text.

Úvodný akord vo mne vyvoláva podivnú asociáciu so sovietskou hymnou. Za zmienku stojí aj záver skladby, ktorý prekvapuje pikardským terciovým zakončením (durová tercia). Za toto nevkusné a lacné klišé sa už pred 150 rokmi vyhadzovalo z konzervatória, a tu je použité spôsobom, ktorý pôsobí skôr ako paródia než ako seriózny umelecký zámer.

Dôležité je tiež povedať, že táto nahrávka vykazuje črty výraznej postprodukcie, pretože v živom predvedení by väčšina hlasov pre ich zlé vedenie a nevhodne zvolenú polohu úplne zanikla.

Nová verzia slovenskej hymny má v sebe určitý tragikomický potenciál – na prvé počutie môže vyvolať smútok, ale pri ďalším vypočutí sa neubránite úsmevu nad absurdnou zmesou prvkov, ktoré na mňa najskôr pôsobili ako silvestrovský žartík, lenže podľa mňa vstúpi do učebníc hudobnej kompozície ako festival skladateľských zlyhaní. Pokiaľ by hymny mali byť reprezentáciou národa, potom táto verzia, bohužiaľ, prezentuje skôr zmätok a upachtenú veľkoleposť než dôstojnosť.

Ako umelecký šéf som za svoju kariéru objednal niekoľko desiatok nových skladieb vrátane deviatich opier. Ak by mi takéto dielo pristálo na stole, za žiadnych okolností by som ho neprevzal, nieto aby som ho zaplatil.

marca12
1. jan 2025

@zmrzlinka8 Co z toho,ked realna cena nebude pocitana s 5% dph. Kedze sa zvysia naklady