icon

Kto čipuje šteniatka pri jeho kúpe?

devil6464
21. júl 2019

Ahojte, potrebujem poradit. Po dlhom a vážnom rozmýšľaní sme sa rozhodli, že si po rokoch kúpime šteniatko rerivera bez PP a op (to mi nevadí, očkovanie si potom vybavíme). Len teraz neviem ako je to s tým čipovanim, cipovat ho musí dať predchádzajúci majiteľ, či stačí ak ho dáme zacipovat my? Nechcem s tým mať potom nejaké problémy, keď ho budeme dávať očkovať. Ďakujem vopred za všetky rady.

devil6464
autor
21. júl 2019

@veronikaszabova myslím že o mnoziaten v tom pravom zmysle slova sa nejedná, to by som ho nekupovala za takú "cenu", ak sa to vôbec cenou nazvať da. Cieľom mnozitela je zarobiť peniaze a psa berie ako predmet. Myslím že toto nieje celkom tak môj prípad.

sajuri257
21. júl 2019

@devil6464 si si ista ze za 20e je to aspon spojenie "retrievera" s "retrieverom"? To sa mu asi zabehla suka a nakryl ju nejaky poulicny pes a za 20e sa teraz zbavuje steniat nie?to sa moze stat kazdemu ale to potom silno pochybujem ze "retriever" na "retrievera" zrovna narazil.

devil6464
autor
21. júl 2019

@sajuri257 tak vyzerajú ako šteniatka retrívera, minimálne teda matka je určite. Ja radšej kúpim takéto za symbolický peniaz ako za 300€ bez PP chované len za jedným účelom.

sajuri257
21. júl 2019

@devil6464 nemas foto alebo inzerat? Neber to ze na tebs utocim, vobec, snazim sa o osvetu, aj keby zo 100ludi to len jeden pochopi tak sa to oplati.

kikuska555
21. júl 2019

Nechapem, ako bez ockovacieho ved musi byt zaockovany medzi 4-7tyzdnom co v tomto tyzdni ti ho ani nema predat. Krista rovno policajtov by som volala a niee ste kupovat 🤦 keby sa ludia zobudili a neboli prdrbani bol by svet krajsi

devil6464
autor
21. júl 2019

@sajuri257 nemám to cez inzerát, ale po znamych

sajuri257
21. júl 2019

@devil6464 ok, ved urob ako myslis

sookie21
21. júl 2019

@devil6464 čipovat a očkovať ma chovatel.

... aj keď nechceš čistokrvného psa, chceš rodinne založeného psa. To ti množitel nikdy nezaručí. Minimálne by som si dala námahu a išla pozrieť k nemu podmienky chovu, matku, otca šteniat ak vôbec vie ktorý to je keďže nie su šteniatka čistokrvné. A nieže ty počkáš pred domom a on donesie sučku, priamo treba ist tam kde spáva, čím kŕmi sa pýtať. A uvidíš co ti ukáže. Možno ta rovno odpinka ze ti da šteniatko len na nejakom inom mieste, na parkovisku, alebo tak a to by som ihneď ukoncila obchod.
Lebo ked si toto nepreveris, mozno budeš mat retrivera lacno, ale mnohonásobne preplatis na starostlivosti, lebo prídu problémy možno s klbami, žalúdkom, srdcom a to potom budú palky za veterinu.

lindusss2016
21. júl 2019

@devil6464 PP mu vystavia, aj keby mal labky tyrkysove.... za predpokladu, ze ma oboch rodicov s PP a uchovnenych. Nenechaj sa oklamat, toto su klasicke hlasky mnozitelov -ludi, co maju psy len na biznis. Ja ti to tu rozpisem pekne po poriadku:
1.) Chapem, ze ty vidis roztomile steniatko za dobry peniaz, ale musis si uvedomit, ze jeho rodicia pravdepodobne ziju v dost ubohych podmienkach, matka rodi 2 x rocne. Ked uz psy nie su fyzicky zdatni, mnozitelia sa ich zbavuju roznymi sposobmi, bud koncia na starobu v utulkoch, alebo ich vykopnu niekde za mestom z auta a pod.
2.) Ak majitel tvrdi, ze rodicia pp maju, nech ti ich teda ukaze. Aj s potvrdenim o uchovneni oboch. Preukaz povodu je vlastne rodokmen toho psa, zarucuje ti, ze rodicia boli testovsni na geneticke ochorenia a nie su ich nositelmi. Aj v takomto chove sa vsak moze vyskytnut stena, ktore nesplna predpoklady daneho plemena (napr.ze by malo do biela labky), ale pp mu vystaveny byt aj tak musi, takyto pes len nesplni podmiebky na uchovnenie - cize dalej na nom nemozes chovat stenata s pp, ak by mal potomstvo, uz by to boli proste psy bez pp. Taketo stenata sa teda predavaju ako pes s pp vhodny na maznacika, cena je nizsia ako pri psovi s pp vhodnom na chov, vacsinou je v zmluve ukotvena aj povinnost sterilizacie.
3.) "Cistokrvne" psy bez pp su vlastne take, ktorych predkovia boli vyradeni z chovu prave kvoli nejakym nedostatkom - farebne odtiene a celkovo exterier psa je to najmenej, horsie su tie geneticke choroby, kedze nema pp, ty uz nijak nedopatras, kolke chybne pokolenie to vlastne je. Priprav sa na vysoke naklady spojene s vet osetrenim. Ja mam civavu bez pp, je to uz starsi psik, ked som ho kupovala, tak sa o mnoziteloch este tolko nediskutovalo, nikto ma neupozornim na mozne rizika 😥 bohuzial, nas pes ma vrodene problemy s klbami, cely zivot sa to s nim taha. Budem rada, ked na starobu bude vediet stat na nohach, take ich ma uz vykrutene. Celust uplne zdeformovana, nakolko ma strasne krive zuby (ako steniatko vyzeral super, ziaden predkus ani nic). Naletela som na klasicke reci typu rodicia pp maju, ale steniatkam nedavali, lebo nemaju ist na vystavu a bla bla... nenechaj sa oklamat, pp naozaj nie je len o vystavach. My sme na to setrenie velmi doplatili, kiez by som vtedy vedela o mnoziteloch to, co teraz. Kamoska tiez mali psa polovnickeho bez pp, ju som uz upozornila, po nasich skusenostiach, nech to nerobia. Chceli ho, kupili ho a vies co? Psik mal 1,5 roka, mlada krasna fenka, dostala hnacku, lebo nieco pojedla, par dni hnackovala a zrazu chytila nejaky zachvat, do hodiny zomrela... dali ju na pitvu. Pricina - vrodena chyba srdca, pri obycajnom hnackovitom ochoreni to jej srdiecko nezvladlo a v mladom veku zlyhalo. Povedali, ze psa bez pp uz nikdy viac. Ale teda ako som pislaa uz vyssie, mnoho tychto psov konci ovela horsim osudom, nepodporujte tento hnusny biznis. Pes s pp je preto ovela drahsi, lebo majitelia musia dat oboch rodicov testovat, su to nakladne vysetrenia, obaja musia byt uchovneni, tam musia splnat podmienky aako dosiahnute tituly na vystavach - cize dalsie naklady na vystavy, tiez nie male, psy maju tip top vet starostlivost a krmenie, taktiez aj stenata, plus tam pre tie stence zarataj cenu ockovsni, odcerveni a cipov a zistis, ze na psovi bez pp majitel zarobi raz tolko ako na psovi s pp. Radim ti dobre, rozmysli si to. Tieto velke plemwna maju casto problemy s bedrovymi klbami, poznam tie vysetrenia, su drahe a tak isto potom lieky a preparaty a pre velkeho psa je vsetko nakladnejsie. Ked mas nejake otazky, kludne sa opytaj.

lindusss2016
21. júl 2019

@devil6464 z utulku som mala dvoch a ziadne zdravotne problemy neboli

moonlight1210
21. júl 2019

@hettinka myslela som za tu fenku, ze nechce priznat a platit dan.

@devil6464 ked to dopadne tak, ze psa budes musiet krmit pravidelne tabletkami, bude to utrpenie pre teba i pre psa. On sa rychlo nauci tabletku z jedla vycumlat a vyplut, do papule mu ju nasilu pchat sa da len nejaku dobu, nez to znenavidi a bude sa branit. A retriever je dost velky pes na to, aby sa aktivne branil.
Znamy ma inak dobre vycviceneho psa, cuvaca, no dostal epilepsiu, pcha ho teda tabletkami a su z toho vsetci nestastni. I ten pes. Kazde krmenie uz vrci na vsetkych (aj ked nakoniec mu tu tabletku napchaju, ale len jeho pan, zvysok rodiny by uz aj uhryzol). A zachvaty sa mu stupnuju. Asi ho budu musiet dat nakoniec utratit.

Iny znami maju civavku. Ako stena vsetko super. Postupne problem so srdieckom, usami i ocami. Mala operacie az v cechach na nejakej specializovanej klinike. Trochu to oddialilo dobu nez definitivne oslepla. Teraz pomaly aj hluchne. Je to kopka nestastia, co len lezi v pelechu a zije na svojich 3 metroch stvorcovych, lebo sa tam vyzna po pamati.

Nechovny pes je vzdy loteria.

sajuri257
21. júl 2019

@moonlight1210 vzdy je to loteria, ani chovatel psov riadne uchovnenych nemoze garantovat 100%zdravie u steniat. Ale snazia sa minimalizovat choroby a vady vylucenim jedincov s danymi vadami, chhorobami, aj prenasacov. A potom presne z takych su tie stenata bez pp po rodicoch s pp. Chovatel je ale k dispozicii v pripade chybneho stenata a je napomocny, nie ze viac sa mu nedovolate a na krku vam zostane chore stena za stovky eur. A s tymi tabletkami, to mu ich asi nevedia podat 😀

maminuska
21. júl 2019

Mne sa za 18 rokov narodili v ChS dve neštandardne šteňaťa. Dostali papiere , ale jedno som darovala( hluché a biele) , druhé predala za 100 EUR. Ich matky som z chovu vyradíla.

sofistikovana123
21. júl 2019

Bez pp nekupovat. Podporite mnozitelov a pes bude mat kvoli zlemu krizeniu velke problemy. Klby, srdce, oci, zuby.
Vysolite viac za veterinara ako pp psa... verte mi, mam skusenost. Brali sme psika bez pp a v 4 mesiacoch sme ho museli dat utratit. To ze sme na jeho zachranu dali 3000€ je nic, horsie to bolo so psychicko ujmou.....
Navyse retrievera si asi beriete kvoli milej vyrovnanej povahe, u bez pp psov sa mozu vyskytnut anomalie a pes moze byt agresivny....

milanm_
21. júl 2019

Dovolím sa zasmiať. Ha ha. To, že je pes bez PP vôbec neznamená, že bude mať zdravotné problémy v porovnaní stými s PP. To znamená, že nevyhovuje rodokmenom a svojim fyzickým stavom voči predpísaným danému plemenu.
Ak ma autorka akú takú istotu, kedže ide o "známeho", že sa nejedná o množitela ktorý na tom točí peniaze a nemá zavretú suku v pivnici ktorá rodí 2x ročne.... Ale proste o ujca ktoremu jeho suka vrhla x šteniat (lebo ju na záhrade ošukal pes cez dve ulice) a snaží sa ich zbaviť (čo je potom logické, že sa snaži znížiť si náklady tým, že ani nemá komplet očkovanie + čip) tak v tejto kúpe nevidím problém.
Nie každý ma 1000€ na "značkového" psa, alebo náladu na psa z útulku, kde nepoznáme jeho osud.

sajuri257
21. júl 2019

@milanm_ kludne sa smej hahaha, ocividne si necital celu diskusiu

devil6464
autor
21. júl 2019

@milanm_ konečne niekto pochopil o čo tu ide

lindusss2016
21. júl 2019

@milanm_ smej sa, kolko chces, ale ty nikdy nezistis, ktora linia bez pp to uz je a ak by sa jednalo len o chybicky krasy, tak by to nebol taky problem. Ale psy bez pp maju casto problemy, ktore vznikli prave degenerovanim toho plemena.

luba41
22. júl 2019

a stále je to množitel..či úmyselný , ktorý zarába a pritom može chovat aj v super podmienkach /aj len jedneho alebo dva psy/.., alebo aj ten obyčajný sused o tri domy dalej alebo rodiný známy-ktorý si nedá fenu kastrovat a potom rozdáva / aj zadarmo/ štenatá..☹ všetci takíto patria do jedneho vreca množitelov..

beate1
22. júl 2019

@devil6464 ahoj. My mame doma psika od februara,kedy mal 2 mesiace a doteraz nie je cipovany. Nas veterinar nam kazal do septembra zacipovat,najskor mu trebalo ockovania a cipovanie moze pockat predsa. Vobec sa nedaj odradit komentmi niektorych mamiciek tu a ak to tak citis,daj psikovi domov 💓💓💓..vela krasnych spolocnych chvil ;)

hettinka
22. júl 2019

@milanm_ v tom prípade, ktorý popisuješ, šteniatko určite nie je retriever. A ona písala, že PP nedostal pre bielu labku, nie preto, že je zo kríženec. Takze ju mnozitel klame a zavádza od začiatku.
Ak má niekto neuchovnenu fenu, má si ju ustrážiť, alebo dat kastrovat. Inak je mnozitel, bodka.

maminuska
22. júl 2019

Normalny chovateľ nebude opakovane pripúšťať fenu alebo suku kde z tohto spojenia vznikli štence z odchýlkami, sj keby tá suka stala 2500 EUR. Stačí jedno hluché šteňa vo vrhu , už to je dôvod na to aby aj śuriencom bolo doporučene neuchovnenie. Chovatělovi ktorému záleží na zdraví plemena , si sleduje aj uchovnenych potomkov, samozrejme pokial to ide. Vo vrhu kde som mala ehluché šteňa nie je ani jeden potomok s pp uchovneny, fena hoci má stala veľa peňazí je mimo chovu.

cmir
22. júl 2019

Jedna vec ma tesi, ze je tu viac rozumnych rad ako tych pochybnych...ale...tak mi povedzte ako robit osvetu, ked ti ludia su tak zaslepeni a nechcu vidiet ako sa veci skutocne maju?!

sofistikovana123
22. júl 2019

@maminuska my sme kupovali pp steniatko a v zmluve mame vyslovene zahrnute, ze NEMOZEME bez dovolenia chovatela dalej mnozit steniatka, alebo posunut psa na obskocenie feny, pretoze im to spravi zle meno....
Neviem ako je to na SVK, ci je to podobne, psa mame zo zahranicia, ale chovatelka si vyberala dokonca komu psa da. Museli sme vyplnit dotaznik. Mame zlateho retrievera..... is fena ma za zivot 2-3x stena a dost a to nie kazdy rok ale obrok.... ak sa vyskytne vo vrhu steniatko s vadou, ako hovoris, vyradene steniatko, aj fenka a ostatne sa neodporucaju....

maminuska
22. júl 2019

@sofistikovana123 toto sa zakázať nedá . Ak si dáš uchovniť fenu alebo psa nemnožíš ale chováš. Takže uchovnenie ti zakázať nemôže, ale uchovniť ti ju nemusia aj keď je to pes s papiermi , a má bonitačné skúšky . Na výstavách sa síce posudzuje exteriér psa a čiastočne aj povaha ( agresivita, bojazlivosť , vyrovnanosť povahy , odolnosť proti stresu , stupeň socializácie ) ,vystavované psy však nemusia byť uchovnené . Ak si aj psa, fenu uchovníš a chceš odchovať štence, výber partnera ti musí schváliť klubový poradca, niekde až samotný predseda klubu , resp. oni sami ti doporučia psa na nakrytie. Po narodení šteniat znova sú kontrolované poradcom chovu . Fena sa nakrýva každé dva , až tri roky. U mňa je to max. u jedného môjho plemena dvakrát , lebo jeho odchov je veľmi náročný ako na čas tak aj na peniaze. Za všetko platíš , v noci vstávaš . A potom príde niekto a chce šteňa za 200 eur.
Ono ak sa majú dodržať všetky tie postupy, je to veľmi prísne. Pre mňa prvá varovná otázka bola , koľko to šteňa stojí , ten kto má skutočný záujem sa pýta na iné veci .

devil6464
autor
23. júl 2019

@beate1 ďakujem už ju máme doma 🙂

lubiss
23. júl 2019

ja tiez nemam psa s pp zato ked sme pre nu boli bola ockovana, niekolkokrat uz odcervena, videla som mamu a tatka, mala od 8 tyzdnov hygienicke navyky pekne sa pytala von od prvého dna a papala dobre granulky, ktore sme dostali cele balenie od majitela spolu s trixie popruhami na cestu a hlavne som videla kde zili a slzy potokom pani majitelky mi hovorili asi za vsetko...paradoxne mam zdraveho krásneho psa naproti tomu sused zo sidliska ma psa s PP boli pre nho az neviem kde v prdely v cechach a neustale zdravotne problemy operacia chrbtice - 1000 € + doliecovacie naklady, robia sa mu kadejake pluzgiere na kozi potom tam ma plesiny- dalsie stovky eur na krvne rozbory atd atd, tak ja ako neviem potom...

kikuska555
23. júl 2019

Ja len dodam ze zadavatelka prv napisala ze pes nema papiere len preto ze nevyhovuje (chujovina) kazdy pes dostane papiere aj ked nesplna standard. A hned potom pisala ze je to od znameho co mu proste fenu pretiahol nejaky pes.

@lubiss ano toto mam velmi rada ak niekto pise. Je to jeden z 10000 ktory ma nejaku vadu. Co sa o psoch z mnozky neda povedat.

sajuri257
23. júl 2019

@lubiss tu nikto nepise ze stena s pp ma 100%zdravotny stav. Pani majitelka-suseda to mala riesit s chovatelom, chybne stena, su ludia co vymenia kus za kus alebo len vratenie stenata (co by som ja nedokazala), pripadne chovatel vrati peniaze, pripadne sa vyraduje chovna suka alebo pes z chovu, taktiez zavisi kolko ma rokov, kedy bol kupovany, pretoze tak ako som ja pisala vyssie mam toy pudla 12r, v tom case sa testy rodicov na pately nerobili, ked sa zistil tento problem, zacali sa testovat. 100%zdravie vam nikto nezaruci, ide o to ze chov je klubom kontrolovany, nemozete kryt fenu hore dole, napr.najskor v 3rokoch a najneskor v 8mich a nakryta moze byt len raz za dva roky a pod.je to rozne. No a potom treba brat ohlad aj na podmienky u noveho majitela pretoze pluzgiere plesiny na kozi mozu byt sposobene nevhodnou stravou alebo starostlivostou pripadne demodexom co pes bezne chyti vonku ak ma slabu imunitu. Stazovat sa na cenu stenata s pp a nikdy ziadne neodchovat, vlastna skusenost je neprenosna. Kazdy by chcel psa s pp, za 5e a najlepsie ihned. Mam psa s pp a nedavala som za neho tisicky. Staci len hladat, pytat sa, nechat si poradit klubom daneho plemena atd. zdravy ako repa. Druhy s pp, vratena plna suma od chovatelky, je to pet, jej sestra top zdravotny stav vystavovana chovna. Naco kupovat psa bez pp za 200-400€ a podporovat nekontrolovane mnozenie, nemyslim si ze je malo psov na tomto svete. To iste mozem mat z utulku, tiez krizenec ale za 20e.