Kto je podľa vás tredná trieda?
Nehnevajte sa, trošku oprašim tému, v sučasnej vlne zdražovania, kto je podľa vás stredná trieda? U kazdeho je to ine, ale skôr ma zaujíma, ako sa zmenili vaše nazory v priebehu času, ako by mala stredna trieda na Svk žiť dnes, či sa niečo zmenilo vo vašom názore, ak by sme porovnali stav dneška a stav spred napr. 5 rokov? Prajem krasny deň🙂
@pribinak putin nas vypne ak:
a) nebudeme platit podla poziadaviek ruskej strany rublom - eurace a dolace pre nich uz nemaju hodnotu, chcu to zmenit hned za ruble, nechcu podporovat nicim nekryte meny ktore im mozu kedikolvek zablokovat ako to uz spravili
b) ak by sme pokracovali v dodavke zbrani na ukrajinu a rusko to vyhodnotilo uz za krok, ktory im vyrazne stazuje ich operaciu na ukrajine - jedna S300 to zatial nebola ocividne ale rozhodne niesme na zozname kamaradskych krajin (cize napr nutnost platit rublom za tovary)
Zelensky, je nevyspitatelny fetak riadeny zapadom - ak zapad vyhodnoti ze im bude vyhovovat z nejakeho dovodu aby boli prerusene dodavky na sk (vyostrenie konfliktu, urychlenie zavyslosti na dodavkach LNG ktorych aj tak nemaju tolko aby pokryli EU dopyt), tak mu to nakazu
Ja neviem, isla som dnes kúpiť deťom sandalky do nákupného centra. Väčšinou sa centrám vyhýbam oblukom. A to centrum bolo plné, v obchodoch plno, kaviarne plne, restiky plne... Všetci hovoria o kríze a zdrazovani, ale z toho co som dnes videla, taky pocit nemam...
@sonia_wiener to bude tym, ze nakupaky sluzia ako miesto vyletu - kedysi sa slo niekam von s rodinou, teraz sa ide do nakupaku
a za druhe po 2r zavrety doma a nemohli minat teraz ludia mozno rozhadzuju - teda dokial im nepridu nedoplatky za teplo a elektriku a pod
@sonia_wiener ah a este pozeram ze Blava - tak tam budu asi nakupaky plne permanentne ved ich je tam niekolko
Kam maju tie manzelky politikov a zbohatlikov chodit na kavicku a nakupy ?
@starhawk ale u nas hovorime o ludoch, ale ked spomenies Rusko, beries rubel a stat ako sa ma. To je hlupost, porovnavas ekonomiku statu Rusko a u nas situaciu obyčajnych ludi. Aplikuj to obycajny Slovak verzus obycajny Rus, aky je teraz ich standard, ked plno firiem tam skoncilo? To si naivne myslis, ze zo silneho rubla sa obyčajni Rusi maju dobre? Ci ze sa maju ako priemerny Slovak? Ze maju vsetci svoj potôcik ropy a zemneho plynu?
@hellwant ako pozeral som nejake videa beznych rusov, mozno nizsia stredna vrstva a ukazovali ako tam funguju po sankciach a ze je vsetko v poho, niektore firmy su alibisticky len docasne odstavene, ine sa stahuju a ich miesto na trhu hned zaberu ine
Krajinu kde je obrovske mnozstvo chudobnych ludi a niekolko extremne bochatych olygarchov mavnutim prutina nevyliecis. Pokial viem miera ozajstnej chudoby sa u nich znizila.
Aktualne by som ocakaval, ze znizia cenu plynu a ropy-jej produktov pre domaci trh - aby prekryli vypadky dopytu zo zahranicia, zlepsili domacu spotrebu a tak si nastartovali viac ekonomiku + spravili si dobre PR pred narodom - cakam kedy takyto krok spravia
@starhawk predpokladam statisticky priemerne sa znizila, ak u nas jednemu zdvihnu plat z 2000 na 2200 a druhemu ostane 700 aj u nas sa priemer zvysi. Ale ten s nizsim platom nema z toho nic. Tato vlastnost statistickeho priemeru je vsade rovnaka🙂
Aj u nas mozeme natocit video z Lunika IX ale aj z noveho satelitu pri Blave, kde vsetky domy budu novostavby. Aj z priemernej dediny a vsetky su realitou... tazke ...🤔
@hellwant mozes sa hrat s priemerom, ale ked sledujes velkost/metriku len tej najchudobnejsie vrstvi tam to ho zas tak moc nevycarujes
https://www.macrotrends.net/countries/RUS/russi...
Putin vladne skoro kontinualne od 2000 tak nieco asi robi dobre, ked tam vyslovene ta najchudobnejsia trieda klesla a to o dost
@zoro9836 Pozri si siet plynovodov na Ukrajine a vlastne z Ruska. Zastavili jednu vetvu ktoru kontrolovali separatisti a si z nej kradli. Putin ma milion moznosti ako ten plyn previezt inde. A ak by teraz nevyvrazdoval Ukrajinu, tak by ceny energii vyzerali uplne inac. Aj psenica ide hore, lebo ju Putin na Ukrajine kradne a 1/3 poli je okupovana. Za to tiez moze amerika. Americania prinutili chudaka Putina vyvrazdovat ukrajicov. On to vobec nechcel a je mu to strasne luto. Si precitajte proruske servery a oficialne, ziadny "zem a vek", ake nazori rusi o svete maju a siria. Koho vsetkeho je potrebne vyvrazdit, kde hodit bomby atd ... Hitler by zavidel ...
Sa spamatajte ludia, tak ako Hitler uznaval iba nemcov, tak Putin uznava iba rusky narod. Nic ine nema narok o sebe samostatne rozhodovat, len ked on velkoryso dovoli. Po Ukrajine by sme boli na rade aj my. A vidim ze kopec "slovakov" by ich tu vitalo, aj ked by vrazdili kade presli. Lebo sak tak im treba fasistom.
V Rusku moze byt prezident podla ustavy iba dve volebne obdobia podobne ako u nas. Kolko tam je? Jaj lebo si ho "zvolili". Zapisnice boli vytlacene skor ako hlasovacie listky ... mierotvorca ...
Nie, ja nedokazem pochopit ziaden dovod, aby zacal vyvrazdovat "bratsku" krajinu. Viete preco Hitler aj Putin dokazu vyvrazdit tolko ludi? Lebo dokazu presvedcit ludi ako vy, ze si za to mozu sami a ze ich k tomu "donutili"! Nie. Putin je vojnovy zlocinec a kvoli urazenemu ego, bez mihnutia oka vyvrazdi cele narody, len preto, lebo sa mu prestali klanat.
Odhlasujem sa z tejto temy, prosim uz ma neoznacujte.
Nemame aalta označovat, ale zadubenych ludi..Putin sa škrabal na nose a vtedy sa rozhodol ze vyvrazdi susedny stat, mam najradsej..Preco nesiel Finsko vyvrazdit? Preco nesiel Belgicko vyvrazdit alebo Panamu? Od zaciatku vojny kazdy ma v tom jasno - Putin je Hitler a pri hrani tenisu ho 16.00 sa rozhodol, ze zrovna Ukrajinu so zemou - bezdovodne, len tak po 77 rokoch mieru..Tak tomu moze uverit len slabomyselny človek..Fakt televizia zanechala velky odtlacok na ludoch v negativnom zmysle. Dneska nemozes povedat co si mysliš..Cenzurujes sa..Od kovidu ja hovorim nahlas 40% toho co si myslim a zvysok zakryvam.Lebo pomaly policia ti klope pri dverach. Za takuto slobodu ja som nestrngala a najviac vykrikuju a uticia ti, čo propaguju bludy

@marca1 kde som tvrdil , ze nezdvihnu cenu? Tvrdim, ze zdvihnutie elektriky je nieco ine (to pride iste) ako to mamuline katastroficke zdvihnutie a branie si pozicky na nu(Keďže sa bavime o strednej triede) aby ti vo vysledku s ostatnym zdrazenim USA zobralo dom a majetok. Trosku sa zamysli nad tym, co pisala, sú to panicke predstavy . Hlavne sa trochu odstrihnite od sprav, lebo s takym strachom sa zbytočne ničíte. Zdrazovanie neovplyvnis, ovplyvnit mozes svoj prijem , či vzdelanie. A fakt neviem čo vyriešim strachovanim sa, ked nebude elektrika, nedokážem to ovplyvniť.
A neviem, ale my sme žiaden vypadok nemali zatiaľ.