icon

Kto je zodpovedný za smrť tohto dieťaťa?

11. mar 2023

V spravach bolo minuly tyzden vyjadrenie doktorky, ze v osadach su bezne deti tyrané, ich matky im nevedia ani navariť. Pokial viem romskej problematike sa zacalo venovat vstupom do EU, pani Radičová bola neskor premierka a velmi sa chcela tejto téme venovat, mala o tom plo rečí o tomto, ako sociologicku a zenu som mala v nej velkú nádej. Neobvinujem ju, velku hubu ma v politike kazdý, len som ju volila aj za toto ze chcela sa venovat osadam. Za nou boli iní, iné političky, iné ministerky, ktore v tom mohli pokracovat..keby..korupcia? Zrejme nebolo na platy pre terennych.. Naozaj je málo penazí, alebo iba vela zlodejov? Alebo je to vsetko len politická téma? Len take kecy ako zalezi na detoch. Su desiatky deti takto denne na Slovensku nicenych, ved to vravela ta lekarka na tv joj alebo markize...tie matky v osadach nie su schopne sa ani zakladne postarat...
Vtedy bol predpokladam tento otec vrah https://kosice.zoznam.sk/hrozostrasne-podrobnos... len dieta. Kto je za smrt toho dietata zodpovedný?

Strana
z4
pribinak
11. mar 2023

Jeho rodičia, nikto iný.

Ehm, rómskej problematike sa venovalo kopu času aj pred vstupom do EU

autor
11. mar 2023

@pribinak nesvojpravny neni zodpovedny, vacsina ludi z osád je nesvojpravna.

pribinak
11. mar 2023

Urobili dieťa, nesú zodpovednosť

mikadooo
11. mar 2023

Odkiaľ máš tú múdrosť, že väčšina ľudí z osád je nesvojprávnych? Nájdi mi jedného prosím...

jan510
11. mar 2023

vacsina ludi z osad maju mentalne postihnutie to neznamena ze su nesvojpravni

kaitlin3
11. mar 2023

A čím sú akoze nesvojprávni? Nesvojpravnost ci nespôsobilostje právny pojem ktorý ma určite náležitosti a na jeho dokázanie treba dodržať aj istý postup a ten jedinec musí spĺňať určite vlastnosti. To nie je že ty tu vyhlásis ze len preto lebo je Róm a žije v osade tak je nesvojprávny 😁 ten chlap ma plnú spôsobilosť byt obvinený a súdený na trestný čin zabitia

kaitlin3
11. mar 2023

@jan510 to kde beriete takéto fakty? Ja sa nestíham čudovať koľko sociológov a psychológov tu mame, aké mentálne postihnutie? Len preto lebo je Róm a vyrastá v podmienkach v akých vyrastá tak ma mentálne postihnutie? Ženy 😁

autor
11. mar 2023

https://spravy.rtvs.sk/2023/02/v-richnave-riesi...

@pribinak ale aj ta lekarka na markize vie ze deti su tyrane, vedia to kazdy kto to pocul videl, natáčal a podla zakona sa nekoná, mali by to snad oznamit, je to v spravach dookola sa to hovori a opakuje sa to a nikto nekona podla zakona. https://spravy.rtvs.sk/2023/02/v-richnave-riesi...
@jan510 jasne ze nie su, ved o tom su štúdie, chodia tam ako do Zoo ,,civilizovany ludia" pisu o tom clanky, ale medzitym tie deti su brutalne zanedbavane lenze desiatky rokov.

jan510
11. mar 2023

@kaitlin3 nemusi mat ale vacsina ma

kaitlin3
11. mar 2023

@jan510 A to máš odkiaľ?

autor
11. mar 2023

@kaitlin3 dobre,neber to doslova, jasne ze nie au na papiery nesvojpravny, dedí sa tam mentalna chudoba, hocico sa tam deje, co sa vie, vedia to najviac policajti a lekari ale oni nemaju moc zmenit to.

mikadooo
11. mar 2023

@jan510 nie, nemajú. To len my ich tak zaškatuľkujeme. Často nechodia do školy, nerozumejú učivu a nie sú ničím motivovaní učiť sa, nakoľko doma majú iný svet. To neznamená, že sú mentálne postihnutí.

jan510
11. mar 2023

@kaitlin3 robila som studiu v osade Jarovnice

mikadooo
11. mar 2023

@jan510 daj štúdiu 😉. Je niekde zverejnená? Toto by ma celkom zaujímalo

kaitlin3
11. mar 2023

@jan510 tak nám ju to prosím zverejni 🙂

jan510
11. mar 2023

@mikadooo neviem ci je moja praca zverejnena, mozes skusit vyhladat rok 2009

mikadooo
11. mar 2023

@jan510 názov? Škola? Ťažko sa vyhľadáva za základe informácie robila som štúdiu 😁

jaskolka
11. mar 2023

Prečo by mali byť ľudia z osád nesvojpravni? To, ze nie sú schopní sa postarať adekvátne o dieťa, nie je ich nesvojpravnostou, ale absolútnym nezaujmom o zdravie a zdravý vývoj ich vlastných detí.
Bohužiaľ už bolo xy pokusov zmeniť to, integrovať ich a neviem co ešte. Ak oni nechcú môžu sa iní ľudia aj potrhat.
Za smrť tých detí nesú zodpovednosť len a len oni ako rodičia a mali by byť aj primerane potrestaní.

kaitlin3
11. mar 2023

Tak poprosím meno autora a názov práce, dohľadom. Keď ste prišli na taký prevratný úsudok že “väčšina ľudí v rómskych osadách je mentálne postihnutých” tak to sa čudujem že o tom prvý krát počujem na modrom koniku a nie z novín, učebníc, iných štúdii a správ

jan510
11. mar 2023

@mikadooo je vela studii o danej problematike, neviem ci ste niekedy sa venovali tejto teme, naozaj tam je kopec faktorov co sposobuje MR ale to neznamena ze su nesvojpravni a tiez to neznamena ze vsetci maju MR. Venuje sa tejto problematike kopec odbornikov, ucitelia ucia na skolach deti co chodia do 5 triedy a vekovo su 15 rocni, lebo nikto dane deti nediagnostikoval a ked sa dostali ako pubertiaci na diagnostiku tak im vyslo povacsine MR, podotykam nie vsetkym. Myslim ze som neobjavila Ameriku, naozaj vela autorov a ludi sa venuje tejto teme

luccija
11. mar 2023

Všetci a nikto
Rómska problematika sa nikdy nevyrieši.Najviac má nahnevalo, že tu bola nejaká delegácia z EU a vyjadrili sa, že Romom vôbec nepomahame.dostanu soc.byty a parkety, radiátory odnesú do zberu a byt zničia.Luto mi je tých, čo sa chcú z tejto gen.chudoby vymaniť a nechcú ich do práce a pod ..keď som robila v personálnej agentúre, keď ich chcel zamestnávateľ prijať, zase bol problém s ubytovnou, že nikto s nimi nechcel byť na izbe a pod ..

autor
11. mar 2023

@kaitlin3 nejde teraz o to, na akej su urovni, je jasne ze to maju tazke, ked sa narodili do takych podmienok, ale ked sa raz za 30 rokov nevedia upravit podmienky, ze ten sám zanedbavany ma uz vnukov v 30 tke a tiez zanedbavanych tak da to necha dokedy tie deti su nevinné..je mi ich luto ako mi ich bolo pred 20 rokmi, ..uz vtedy jeden pivedal..ze ich nezmenime len treba zacat od materskych skolok...skoda ze vam neviem povedat kedy to bolo v spravach teraz taka reportaz

fadama
11. mar 2023

Za deti sú zodpovední rodicia. Ako pri každom dieťati, či je uz žlté, čierne ci zelené.

jan510
11. mar 2023

@kaitlin3 tak sa mozno treba venovat inym veciam ako modremu koniku a budete aj vy s obraze

kaitlin3
11. mar 2023

@jan510 mila pani, keby ste reálne takú štúdiu niekedy robili tak nemáte problém ju tu aj zverejniť. Len to čo tvrdíte je len cisto váš názor,ktorý nemáte podložený žiadnymi faktami tak sa tu oháňate vymyslenom štúdiou a inými, ktoré neviete ani menovať 🙂

autor
11. mar 2023

@jan510 venuju sa tejto teme to viem, vsak v nitre je skola o romskej problematike, to je v poriadku ale stale sa tu deje tyranie detí v osadach ktore vidia len lekari, policajti a patologovia..zodpovední su potom politici.
@luccija akoze nevyriesi? Tie deti tam su nicené dookola to ako tu sa navrhuje brat dieta matke ze jej skocilo na cestu a drukuju si zeny ze ano ano treba to oznamit na socialke a presrtrit a tu nic????
Preco sa to nezmení? Lebo sa nedodrzí zakon.

zeldia
11. mar 2023

@mikadooo a treba si uvedomiť že v škole sa učia v cudzom jazyku. Mali by sa vzdelávať vo svojom vlastnom jazyku a pridat k tomu slovenčinu.

autor
11. mar 2023

@kaitlin3 vacsina ludí je mentalne postihnutych, upravili sa aj hranice IQ na posudzovanie, kto by bol pred polstorocim idiot teraz je normalny

larazivago
11. mar 2023

Ako by ste chceli vyriešiť túto problematiku? Prosím odpoveď.

yvanielka
11. mar 2023

A čo majú teda podľa teba robiť? Majú im tie deti odoberať hneď po narodení? Zodpovední sú za to dieťa rodičia...
A to kde si vyčítala o tom IQ?

Strana
z4