icon

Kto je zodpovedný za smrť tohto dieťaťa?

11. mar 2023

V spravach bolo minuly tyzden vyjadrenie doktorky, ze v osadach su bezne deti tyrané, ich matky im nevedia ani navariť. Pokial viem romskej problematike sa zacalo venovat vstupom do EU, pani Radičová bola neskor premierka a velmi sa chcela tejto téme venovat, mala o tom plo rečí o tomto, ako sociologicku a zenu som mala v nej velkú nádej. Neobvinujem ju, velku hubu ma v politike kazdý, len som ju volila aj za toto ze chcela sa venovat osadam. Za nou boli iní, iné političky, iné ministerky, ktore v tom mohli pokracovat..keby..korupcia? Zrejme nebolo na platy pre terennych.. Naozaj je málo penazí, alebo iba vela zlodejov? Alebo je to vsetko len politická téma? Len take kecy ako zalezi na detoch. Su desiatky deti takto denne na Slovensku nicenych, ved to vravela ta lekarka na tv joj alebo markize...tie matky v osadach nie su schopne sa ani zakladne postarat...
Vtedy bol predpokladam tento otec vrah https://kosice.zoznam.sk/hrozostrasne-podrobnos... len dieta. Kto je za smrt toho dietata zodpovedný?

kaitlin3
11. mar 2023

Tuším hovoríš o modrom koniku 😁 lebo ja už neviem ako mám na takéto kategorické vyjadrenia reagovať, radšej už idem preč 👍

autor
11. mar 2023

@zeldia romsky jazyk neni tak bohaty aby sa v nom mohli ucit...podla mna.
@larazivago PODLA ZÁKONA to je snad jasne

gejb
11. mar 2023

Zodpovedný je štát. Už dávno mali mat moznost podstúpiť dobrovoľnú sterilizaciu. Z našich daní idú milióny na zbytocne veci, toto by bolo konečne niečo čo by sa časom aj vrátilo. Vzdelávanie a integrácia nezaberajú...táto matka mala dieťa v 14tich, tzn. v 13 otehotnela...nepíše sa ci to bolo jej prvé dieťa, ale posledne určite nie.

autor
11. mar 2023

@kaitlin3 ja za to nemozem, ze zmenili hodnotenie mentalneho postihnutia, ale je to tak nozes si to pozriet.

autor
11. mar 2023

@gejb miliony ani nejdu na nich, ale deti tam trpia velmi ..za sterilizaciu nie som. Som za to, ze ked je dieta v nevhodnom prostredi treba ho stade zobrat aj ked ich bude sto

tehulka2011
11. mar 2023

No, mozno je jednym z faktorov, ktory podporuje ich mnozenie stedry socialny system, take kocikovne by som osobne zrusila, pre socky je predstava tych par stovak ako magnet.

gejb
11. mar 2023

@yvanielka nikto by nemal odvahu deti odoberat...deti si nedajú, aj keď ich maju 8 a ani nevedia ako sa volajú...

azzflo
11. mar 2023

Otvarat otazku tejto problematiky na koniku je absolutne zbytocne. Bolo by lepsie pomenovat to ako problem generacnej chudoby ako nejaky romsky problem, pretoze v takychto podmienkach zije aj velmi vela "bielych" rodin. Ale to zial drviva vacsina Slovakov nechape a bije sa do prs, ze to iba Romovia su taki. Pritom nejedna mamicka z takych podmienok / "mentalne zaostala" / z velmi chudobnych pomerov, bez poriadneho vzdelania a vychovy, je aktivna aj tu.

panelacikova
11. mar 2023

@gejb ja by som dala tú sterilizáciu absolútne povinnú pri každom 3.pôrode, pokiaľ nie je o prvé 2 deti adekvátne postarané, majú zlú školskú dochádzku, zlé výsledky, žijú v zlých sociálnych pomeroch. a bolo by fuk, či ide o cigáňa, bieleho alebo vietnamca. lebo takto sa niektoré indivíduá kotia jedna radosť a nič dobré z toho nebude.... súhlasím s
@azzflo preto ešte raz opakujem, že povinná pre všetkých, ktorí nie sú schopní sa o svoje deti normálne a poriadne starať. aj ak by šlo o zlé sociálne zázemie. život nie je len o tom rodiť deti. obzvlášť, ak ich nemá kto vychovať a dať im to, čo potrebujú, aby mali normálny vstup do života a spoločnosti.

stanulienkat
11. mar 2023

@tehulka2011 presne tak. Zrusit taky stedry socialny system. Lebo jediny, kto sa tu nadmieru rozmnozuje, su cigani, ktori do systemu nedavaju nic. O deti sa ma starat rodic. Ak toho nie je schopni, tak nech sa nemnozia. Aj za socializmu kto mal viac deti, tak ledva prezival. Ponuknut peniaze za sterilizaciu a bol by vyrieseny problem.

larazivago
11. mar 2023

Takže budu plodiť desiatky deti, ktoré štát odoberie a postará sa? To vážne?

gejb
11. mar 2023

@panelacikova súhlasím aj ja, ale na začiatok postačí dobrovoľná...keby sa hneď dala povinná, to by len začali protesty, pochody za zivot,demonštrácie,ústavné žaloby o popreti zakladnych ľudských práv atď. ...a tam by to skončilo.

blondtana
11. mar 2023

Rómom z osád sa venovali a venuje stále, dokonca sa pred nejakými 15timi rokmi skúsili spraviť internáty pre deti z osád, aby ich naučili základným hygienickým a sociálnym návykom, všetko vrátane cesty do internátu platil štát (stálo to nemalé peniaze), povinnosťou rodiča bolo posadiť dieťa do autobusu a do 3 týždňov tam už rodičia neposlali jediné dieťa...kým sa ich prístup nezmení, tak všetci sa tu môžeme aj na hlavu postaviť, jedinou možnosťou by bolo, ako to tu niekto písal, tie deti im odoberať a nedať prídavky, aby nemali dôvod si ich robiť, ale to by zase kričali na plné ústa o diskriminácii, takže pravda je taká, že majú priestor aj možnosti ako všetci ostatní a je na nich, ako ich využijú, žiaľ kým oni nechcú, tak smola a nemá zmysel tu obviňovať kade koho...a mimochodom, poznám kopu Rómov, čo pracujú a žijú slušne a verte, že nikto nemá problém zobrať ich do zamestnania, keď ozaj ti ľudia chcú...

kaktusik007
11. mar 2023

@yvanielka zial, ma pravdu. Aktualne su testy IQ postavene tak, ze akekolvek dieta pokial spravi zakladnu vzorovu otazku - ktora je v podstate iba ako vzor ze ci chape sposob akym su davane ostatne otazky - tak ma vysku IQ 70. To na skolu nestaci, ale - mame tu veci ako maju postupovat psychologovia ked dietatu vysla tato vyska IQ a ak tam nie su psychiatricke diagnozy ohladne mentalnej retardacie. Pretoze iba taketo dieta smie ist / mat doporucenie / do specialnej skoly. Inak sa voli integracia. Pretoze vyska IQ je specificka v tom, ze je premenliva -- jedna vec je statisticka odchylka testu, co moze byt kludne 5 bodov, druha vec je to ze testy robis podla toho ako sa vyspis -- mozes mat zly den, alebo dobry den... a specifikum IQ testov je ze prave tam je tato odchylka cca 5%.

No a tak existuje uznesenie, ktore je povinne pre psychologov z CPPSiek... a sice ze musia tieto odhylky vziat do uvahy a postupovat v PROSPECH dietata.

to znamena, ze dietatu, ktoremu nameraju IQ 70, pripocitaju 5 bodov za statisticku odchylku testu a dalsie 4 body za to, ze sa mozno zle vyspalo.... a tak z dietata, ktore ma IQ v pasme vyrazneho podpriemeru, hraniciaceho takmer s mentalnou retardaciou, mame dieta s IQ 79, co je uz podpriemer / nizsi priemer, ktore je schopne sa vzdelavat v beznej zakladnej skole.

mell27
11. mar 2023

@gejb nemyslím si, že by v rómskej komunite bol záujem o sterilizáciu. Deti pre nich veľa znamenajú...

mateson
11. mar 2023

@gejb oni dobrovoľnú sterilizáciu nikdy nepodstúpia,deti sú prídavky.
@panelacikova úplne s tebou súhlasím.Oni keď prídu na UPSVAR tak nevedia písať,ale na akú dávku majú nárok, v tom sú úplné kapacity

larazivago
11. mar 2023

Kto z Rómskej komunity chce, postaví sa ich systému, a stane sa slušným človekom. Každá niekoho takého pozná. Ten zbytok, je napriek všetkým snahám NEINTEGROVATEĽNÝ.

katka700
11. mar 2023

@stanulienkat Stačilo by ten sociálny systém naviazať na prácu. Napríklad kocikovne až po 3 odpracovaných rokoch. Lebo niektorí to berú nie ako dávku čo má pomôcť v istom období ale ako zdroj príjmu.

gejb
11. mar 2023

@mateson tak podmienit prídavky školskou dochádzkou aspon 13 rokov...

katulkagajdos
11. mar 2023

Žijú z deti- sú zdrojom ich príjmu- tie deti vyrastajú v hrozných podmienkach- objektívne zlých, na základe toho by im deti mali byt odoberane- dávky pozastavené a deti by mali chodiť do internátnych skol- nech sa paci na víkend nech idu domov, ale myslím, že by rýchlo odvykli od života v chatrči, keby mali cez týždeň čistú izbu a teplu tečúcu vodu… neviem, možno si to predstavujem jednoducho, ale naozaj sa musí pretrhnúť ten cyklus, inak to nepojde.

blondtana
11. mar 2023

@gejb veď sa to tak tuším aj malo riešiť, len ich sa každý bojí, keby nedostali prídavky, išli by na úrad a ohrozovali úradníčky

stanulienkat
11. mar 2023

@katulkagajdos lenze rodicia by sa kotili ako mysi a my by sme platili internaty, jedlo, oblecenie.... Rodicia by sa uz vobec nemuseli starat a nemali by ziadnu zodpovednost. Socialne vyhody-aj biely- cerpat len ak su zamestnani dlhodobo. Nieze odpracujem 2-3 roky a potom 5 rokov poberat socialne davky a vyhody zo socialneho systemu. Vidis aj na Mk dopyt, ako odrbat socialny system, ako mat subeh viacerych davok, a ako nepracovat. Peitom roboty je dnes habadej. Len chut pracovat nie je.

mane01
11. mar 2023

Na urade vlady je zamestnana velka skupina ludi, plus terenni socialni pracovnici v regionoch - vsetci plateni z fondov EU. Ich naplnou prace je venovat sa presne tejto problematike. Kopec ludi na tom ‘robi’, platy im idu, EU plati… a vysledky? Ako na Slovenku! Ziadne, lebo vsak tu sa v statnej sprave len sedi na teplej stolicke a lize sa sefovi zadok. Nezodpovedala som tvoju primarnu otazku, ale teda minimalne tu sekundarnu o tom, ze zdroje su… len ako efektivne sa vyuzivaju?

blondtana
11. mar 2023

@katulkagajdos prečitaj si, čo som napísala vyšsie, internátne školy s vikendovymi navratmi do osád už skúsili a žiaľ minulo sa to účinkom

terezka1947
11. mar 2023

Rozmýšľam tak...autorka,ty poznáš problematiku Rómov iba z telky,či časopisu,či sem tam ich stretneš,však?
Lebo všetko,čo píšeš a robí sa,nie je málo a nie je ani veľa.
Ale tento problém je hlbší,musí zahŕňať ich mentalitu,nedá sa to vyriešiť škôlkari,školami,či ich začleňovanim do škôl -doslova nasilu.
Tie deti sa vracajú do pôvodných rodín. Čiže najprv v tých školách ich naučia základným veciam,potom základom hygieny,správanie,kde ešte vedomosťami základným. Ale tie deti sa vždy večer vrátia domov. Darmo internátne školy,či čokoľvek,vždy sa vrátia domov. Dáme im školy,ale budú chcieť sa zamestnať?keď dostanú zadarmo peniaze ako prídavky na deti,atď?začarovaný kruh.
Dajme tomu sa postavia domy,dá každej rodine nový štart. Ale oni nemajú pracovné návyky,nemajú vzdelanie,nemajú stálu prácu....nezmenis staršie generácie,kt.poznaju svoje práva. Nezmenis mladých výrastkov,kt.vedia,že môžu všetko a im nemôže nikto nič. To je tak široká a komplikovaná téma,že by trvalo desaťročia intenzívnej práce a miliónov eur,aby sa niečo niekde pohlo.
Nie všetci rómovia sú však neschopní,nie všetci leniví a hlúpi. Ani v osadách. Mnohí žijú síce v súkromných podmienkach oproti nám,no chodia aj do práce,aj vedú poriadny život. Chudobne,ale slušne.
No a zopár osád,kde je to najhoršie,tak tam to je beh na dlhé trate alebo skôr beh na nekonečno.
Kto je zodpovedný?nikto a každý.
Z týchto skupín ide strach,na druhej strane smútok,ľútosť....
Za komunistov,kedy každý musel mať prácu sa to ako tak držalo pod dozorom-aj keď......
Teraz to bude len horšie. Fakt len horšie.

lujza123
11. mar 2023

@kaitlin3 pretože v najchudobnejších osadách to tak jednoducho je, incest, nízke IQ, nevenovanie sa deťom, závislosti.... Nezastaviteľný kolotoč biedy, mizérie, chorôb a množenia sa... .. A to je jedno ci sa bavíme o rómskej osade niekde na východe, slume v Nairobi alebo skid road v LA kde žijú fetaci v stanoch na ulici....

Jedina cesta je nebyť ľahostajný a pomáhať tým ktorý majú záujem. Komunitné centrá, podpora bývania, podpora vzdelávania, prístup k antikoncepcii...

miimss
11. mar 2023

@gejb dobrovoľnú sterilizáciu?? Veď tie deti sú vo väčšine prípadov jediný zdroj príjmu... Úplná zbytočnosť niečo také ponúknuť.

lauricka
11. mar 2023

Pre mna je otazka, ako je mozne, ze deti su v rodinach, ktore sa o ne nevedia postarat, v spine, o hlade, v zime, neoblecene, nepostarane o vzdelavanie a napriek tomu je to v pohode. Ako je to mozne? Co robi socialka? V neromskych rodinach by zdaleka nemohli mat v takychto podmienkach deti, aby im to len tak preslo. Tam mozu aj tyrat deti, aj tyrat zvierata, nikto sa s nimi nechce babrat, tak kazdy zatvori oci. A tie deti za to ako mozu, ze takto musia zit? V domove by mali aspon sancu na nejaku zmenu v zivote. Len to by sme tych domovov museli mat ako maku asi... Takze toto nie je cesta, cesta musi viest k celkovej zmene. A tie ubohe zvierata ako k tomu pridu, ze tam sa im moze vsetko robit a jedini, kto to riesi, je par dobrovolnikov. Socialka, stat, nas system je za to zodpovedny. Za to, ze nevytvoril nic, aby sme tento zacarovany kruh narusili. Pretoze to nie je popularna tema pre politikov, nejdu z toho politicke body, takze kaslu na to. Tak to tu je. V nasom bananistane.

zuzliq
11. mar 2023

Pozri si občianske združenie Cesta von. To je podľa mňa správny a udržateľný spôsob pomoci. Ale samozrejme veľmi dlhý....

terezka1947
11. mar 2023

@lauricka toto je tazka téma. A má veľmi veľa rovín. Musela by sa snáď vymeniť komplet jedna celá generácia a zmeniť ich mentalita,myslenie.
To žiaden politik,či dotácia z EU nevyrieši len tak.
Najviac sa mi páči ako ich idú riešiť ľudia,kt.nemaju o ich myslení,či živote ani šajnu. Robia sa potom riešenia z brucha.