Kto stvoril diabla?
Biblia ako taka Adam Eva plus boh plus had (ten satan co pokusal )potom po hriechu zacal Boh tvorit svet !Otazkou je stvoril boh aj toho hada alebo vznikli sucastne nevieme akou cestou naraz s Bohom?
@iffushka :D :D vsak na Teba som reagovala, ze Biblia je prepisaná x krat, pretoze to je smiesne, ze to vobec spominas.
@mackamizjedlaskrec vies, keby mal Boh nad vsetkym moc a kontrolu, nebola by slobodna vola...tu maju aj anjeli, aj ludia. A jeden sa obratil proti Bohu a je z neho Satan, ten nabada ludi na zle, chce ich vzdialit od Boha...tak ako naviedol prvych ludi na hriech a Boh ich zato vyhnal z raja...uz nastava ludske "trapenie", boj o ludsku dusu medzi Bohom a Diablom. Jezis svojim ukrizovanim a zmrtvychvstanim prinavratil cloveka naspat k Bohu. Vojna je vyhrata, ale je plno osobnych malych bojov o dusu kazdeho jedneho cloveka. Boh moze zasahovat do nasich zivotov len natolko, nakolko mu my dovolime. Dava nam v tomto slobodu. A po prvotnom hriechu je ludske srdce nachylne pocuvat rady Diabla.
@adriannasvk jaj tak to mna zas nie...aj ked je minimalna sanca ze by som raz bola ich suseda 🙂 mne sa to paci ze vidim ten design niektore su nudne a niektore extra svojske-tie mam radsej..Najlepsi je Fredrick excentricky 🙂 kde pozeras unreal?
@ella_price nie je to jedno? Ked je Nick mackamizjedlaskrecka 🤣tak aj spamovat sa moze 😇
@miadi vies co,ja som ti to este kukala online kym nezrusili tu stranku(nazov som zabudla) 😅 ale inak stahujeme z fastshare.cz vsetko alebo ulozto.
@miadi Jaj, to je zas nejaký náboženský guru modrého koňa? 😆 tak to potom áno, toto je pre mňa ešte len novinka 😂
@ella_price ja by som povedala, ze macka…skrec sa zrejme kvoli nejakym sukromnym zivotnym peripetiam hlada. A aktualne ide na to cez nabozenstvo.
Raz ho obhajuje, potom spytuje.
A pritom nechape, ze napriklad tato jej velka otazka dobro vs. zlo sa rovnako, len v drobnom (na najnizsej urovni), odohrava i v nej (v kazdom z nas).
Neustale, kontinualne, kazdy den, hodinu, minutu sa rozhodujeme, ako budeme konat.
Ked si sama bude vediet odpovedat na otazku, preco nie je dokonale dobra, a preco napriek slobodnej voli pripusta v sebe (a niekedy i kona) zlo, moze zacat rozoberat vacsie otazky, preco existuje zlo, a preco ho boh na lusknutie prstov proste neodstrani.
@moonlight1210 Nie je na tom nič zložité. Morálka. To všetko je múdrosť nazhromaždená ľudstvom za celú dobu jeho existencie. Niekto na svoje konanie a správne rozhodovanie nepotrebuje niekoho tretieho, aby mu prikazoval čo je správne a čo nie. Ľudské pravidla správania – to je to dôležité. Vedieť čo je normálne a čo nie. Zabíjať a kradnúť je nenormálne, to chápu všetci. Načo kvôli tomu veriť v boha? Toť vše.
@euka210 podla mna Boh ma absolutnu moc a moze ju mat aj nad nasimi rozhodnutiami. dar slobodnej vole neberie Bohu moc nad nasim konanim. predsa aj v biblii najdes miesta, kde Boh zatvrdil srdcia niektorym ludom (napr. faraonovi), alebo inde: zatvrdil im srdcia, oslepil oci (obrazne) atd. (cize ovplyvnil ich rozhodnutie tak, ze nedokazali ocami ani zmyslami vidiet dobro, pravdu a vybrali si zlo).
ved nasa slobodna vola sama o sebe nestaci, rozhodovat sa bez poznania dobra a zla je ako sa rozhodnut prestrihnut kablik na bombe, ked nevieme ktory je ktory.
s aplikaciou slobodnej vole vzdy musi ist ruka v ruke poznanie, pricom poznanie je Bozou milostou. rozhodnut sa zle nie vzdy znaci zvolit si zlo, niekedy to znaci, ze nemame poznanie toho, co je dobre a co zle. aka je teda vtedy nasa zodpovednost?
Boh dokaze vsetko podriadit svojmu poriadku, akurat ze by to bol naprogramovany svet bez skutocnej krasy, ktorou je vedome konanie dobra, vedoma laska k dobru. pricom vsak laska bez poznania by nebola skutocnou laskou, len programom.
@ella_price ou, sorry. To bolo omylom na teba.
Ale ked uz sme pri tom, ona zrejme chce verit. Tak nech veri. Neberme jej to.
Ale nez zacne riesit velke otazky svojej viery, nech si najprv vyriesi tie drobne v sebe samej. Lebo tie velke su casto len zvacsenym odrazom toho maleho.
Takze darmo sa bude pytat a rozoberat zahady, preco boh dovolil existenciu/pripusta/neodstrani zlo, ked si nebude vediet sama odpovedat, preco vtedy a vtedy urobila druhym nieco zle.
No a ano, “moja sloboda zacina tam, kde konci tvoja a moja sloboda konci tam, kde zacina tvoja” - jednoduche pravidlo.
(Problem je len, ze kazdy mame tu hranicu inde. A tam to potom iskri 🙂 ).
Len mi je trosku luto generacie pred nami ...priklad dedicstvo chorob ,zubov,rakovina hrubeho creva ...V dnesnej dobe vieme uz ako to riesit...predtym nie !Dedicny hriech je aj to ? Ci len ze zena krvaca kazdy mesiac
...Ach Boh je dobry ...boli sme perfekt potom zas nie a naucili sme sa ako s tym bojovat alebp to prekonat ...casom az !
@janetinka27 samozrejme ze k slobodnej voli patri poznanie dobra a zla a pouzivanie rozumu..je to v tom, ze Boh nam nebrani robit zle, v tom je ta sloboda. Aj zlo moze niekedy obratit nakoniec na dobro, resp.vytazit to dobro, co sa da.
k tvojej otázke v jednom komente je ľahká odpoveď Boh svoril anjelov a anjeli rovnako ako ľudia sú slobodní = môžu sa rozhodovať sami za seba a Boh ich neovplyvňuje rovnako ako ani ľudí neovplyvňuje v tom, čo robia ale rozdiel medzi anjelom a ľuďmi je taký, že ako sa anjel rozhodne je nezvratné = nemôže svoje rozhodnutie zmeniť a človek môže napr. človek sa rozhodne byť veriaci a potom neveriaci a potom ak bude chcieť môže byť opäť veriaci a pri anjelovi, ktorým bol/je aj Satan je to nezvratné ak raz sa rozhodol ísť proti Bohu už nemôže svoje rozhodnutie zmeniť. 😂 A Boh "stvoril" všetkých anjelov aj padlých aj zvieratá atď..
@euka210 ano, len som reagovala na to, ze Boh nema absolutnu moc, teda ani nad nasim rozhodnutim. a podla mna ma.
rovnako kolkokrat sme v situacii,kedy urcite zlyhame, napriklad stretnutie s clovekom,ktory nam velmi ublizil.a my sme s nervami v koncoch,hrozi nam zrutenie,krik,plac. a nakoniec,ked k stretnutiu dojde, sme naopak pokojni. to je tiez Bozia milost. ze On vstupi do situacie a vyriesi ju, da nam necakanu silu, zastitu. keby sme sa rozhodovali sami, skoncilo by to napr. tazkou hadkou.
@ella_price a napíšeš nám sem aj to, že prečo Boh dovolil tie “zabitia”? Je to dosť podstatná informácia, rovnako ako keď o niekom povieš len polovičnú pravdu 🙂
@vikinka128 Stále je to zabitie. A mimo iné stačí sa trochu pozrieť do histórie, ako niektoré časti v Biblii boli zmenené a aj na to, ako Turínske plátno vyhotovil Da Vinci o čom je aj kniha 🙃🙃 Ale jasné, fanatizmus sa nedá zmeniť len tak zo dňa na deň
@ella_price to, že niekto v niečo verí neznamená že je fanatik, rovnako ako to, keď niekto neverí neznamená že je sprostý. Človek si vyberá sám, so slobodnou volou a ak je podľa neho rozhodnutie správne tak nie je čo riešiť. Tak tu prestaň nepriamo rýpať do ľudí pre ktorých je napríklad viera dôležitá.
@ella_price no mne pride neprimerane verit, ze da vinci namaloval turinske platno,lebo o tom bola napisana nejaka konspiracna kniha.
@janetinka27 To nie je konšpiračná kniha, ale normálne fakty, ktoré sa opierajú o základy umenia. Dokonca sám Vatikán pri tomto zistený zakázal ďalšie pozorovanie tohto plátna 😀 ale chápem, žijeme v dobe, kedy je pre vás akýkolvek iný fakt konšpirácia 👏
@vikinka128 Zabudla si asi opomenúť, že je rozdiel veriť a veriť a pretláčať niekomu ďalšiemu svoje rozumy. Pre mňa je napríklad rozdiel úprimný veriaci, fanatik a cirkev.
@ella_price no urcite zakazal... vidno,ze mas info iba z jedneho zdroja. si o tom zisti viac a potom zosmiesnuj
@janetinka27 A ty si si o tom niečo našla, študovala, čítala? A ako prosím ťa definuješ zosmiešňovanie? 🙂
Ak si niekto myslí, že celé toto náboženstvo a veci, ktoré veriacim predkladajú (ako napr turínske plátno, upravený text o Sodome,..) sú jediná a správna pravda a nikdy to nemôže vyčnievať, alebo byť len prostriedkom na manipuláciu, tak potom je to len obyčajná naivita.
@janetinka27 Počkaj, ty, čo si čítala bibliu ideš písať o tom, ako je nejaká ďalšia kniha, ktorá o niečom vypovedá 'konšpiračná kniha'. Tebe toto nepríde ako paradox?
Inak, ako si prosím ťa čítala bibliu? Píše sa tam, že Ježiš bol zabalený do viac kusov látky. Keď bol Ježiš vzkriesený, jeden z jeho apoštolov prišiel k prázdnemu hrobu a „videl tam ležať ovíjadlá“.
Keď Ježiš zomrel, jeho učeníci pripravili jeho telo na pohreb tak, „ako majú Židia vo zvyku pripravovať na pohreb. Podľa židovských zvykov sa telo mŕtveho najprv umylo a potom natrelo olejmi a voňavými bylinami. Ježišovi učeníci teda jeho telo najprv umyli a až potom zavinuli do plátna.
A na turínskom plátne sú škvrny, o ktorých sa predpokladá, že sú od krvi. To by znamenalo, že telo mŕtveho nebolo umyté.
Trochu to skús brať s väčším obzorom. Nikto ti tu nevyvracia tvoju vieru, ale niekedy je dobré sa nad niektorými vecami zamyslieť. To, že ti niekto opomenie, že niektoré veci, čo kážu sú hlúposť neznamená, že zatracuje tvoju vieru.
@julia_33 Mne sa páčia myšlienky jedného filozofa zo 16. storočia, ktorý bol najprv ako mních v chráme, ale po tom, čo prečítal niektoré knihy (asi boli konšpiračné 😂 ) ho odtial vyhodili, pretože prehlasoval, že si boha nepredstavuje ako personu, ale ako energiu, ktorá je neustále okolo nás. A už vtedy sa za takého myšlienky upalovalo, takže chudák neskôr kvôli inkvizícii skončil na hranici (v nejakom roku 90 sa mu potom ospravedlnili a doteraz uznávajú jeho knihy za významné, ale to mu už nepomôže 😂 )
@ella_price No ešte aj to. Hlbokí veriaci, oddaní boží pomocníci, bojovníci za vieru a lásku a upalovali ľudí hlava nehlava 😂 😂 😂
@julia_33 vies preco? pretoze ja nemam potrebu vyvracat druhemu jeho vieru alebo nabozenstvo. nechapem vsak, preco ini ludia vyvracaju nabozenstvo inym ludom. maju potrebu hladat a prezentovat dokazy o tom,aka je jeho viera mylna. ano, zaujimam sa o tieto veci, je to sucast mojej viery, videla som o tom niekolko dokumentov. je predsa moja vec,ci tomu verim,ci to povazujem za pravdu. toto je tem o tom,kto stvoril diabla.ale jasne, vzdy sa tu musi zacat spochybnovat to, comu krestania veria alebo o co sa zaujimaju. akoze keby niekto napise, ze vedci pochybuju o pravosti turinskeho platna,tak sa nad tym nepozastavujem,lebo aj to je sucast hladania pravdy.ale ak niekto napise,ze platno namaloval da vinci a zacne na tom argumentovat nepravost platna, tak tomu nerozumiem. ja si neviem predstavit, ze zacnem stravat svoj cas tym, ze budem spochybnovat vieru nejakemu hinduistovi a zacnem mu spochybnovat nejake prvky viery. budem sa pitom citit lepsie? bude to znamenat,ze poznam pravdu?
Boh stvoril Anjelov a medzi nimi bol aj Satan... On bol najkrajší Anjiel zo všetkých a túžil po moci,...
Je toho na internete veľa ,tak si to prečítaj...

Strácam sa. Je tu diskusia o rozprávke, či o seriály na Netflixe? 😆😆