icon

Kto zmizol počas mafiánskej éry na Slovensku?

27. dec 2024

Ahojte, čisto len to zvedavosti.
Poznali ste niekoho, zo “zmizol” v obdobím milénia?
Začala som pozerať videá od Mega a som zhrozená koľko ľudí “dali dole” napríklad Šátorovci.
Neviem si to nejak predstaviť že napríklad manžel odíde len tak niekde a nevráti sa neozve sa a ani o ňom nikto nič neviem. Ta predstava je hrozná.

Strana
z3
ellca123
Autor odpoveď zmazal
niekto2hy
27. dec 2024

Hlavne ze autor je anonymny....😀

ibrunova
27. dec 2024

Myslí, že tvoj manžel je zaujímavý pre mafiu?

pribinak
27. dec 2024
nikpa
27. dec 2024

No tak pokiaľ je tvoj manžel bezúhonny, bežný človek tak určite len tak nezmizne a takéto tvoje zmýšľanie je úplne zbytočné.

svetlonos
27. dec 2024

Autorka ty musíš byť úplne blbla, však? Tebe doma hovorili len o vilách duhe a jednorozcoch však 🥰?
Nikto, kto ma aspom trošičku zdravého rozumu, úsudku a stačí priemerná inteligencia, takuto tému nezaloží a uz vobec nie na fóre na nete.

gabrm
27. dec 2024

@autor
Čo by si také chcela vedieť a čo by ťa zaujímalo?

bloger
27. dec 2024

Nezmizli len tak bezdôvodne. Je faktom, že mafia tu bola a vždy bude. V nejakej forme určite.

kiki68
27. dec 2024

Tak u nas mizli a bolo to v 90tych, doteraz rozkopavaju okolite dva lesy kriminalisti. Zmizli aj cestni ludia, staci, ze vcas neprepisali firmu majetok. Boli to zle casy. Vacsina tych vagabundov he vsak uz bud pod drnom, pripadne kdesi v zahranici, alebo sedi v base. Dnes uz tato mafia je sofistikovanejsia a robia veci inak. Ale ked mas problem a podozrenie, tak smer policia. My tu nepomozeme. U nas sa rodicia bali, az nejakemu nepadneme do oka a zle neskonci cela rodina. Vies, oni brali vsetko, co chceli.

annm81
27. dec 2024

90. roky boli drsné. Žila som na sídlisku veľkého mesta, všetci, vrátane detí, sme vedeli, kto z okolia bol mafián. Tu a tam sa riešilo, na ktorej ulici zhorelo auto, kde vybuchlo nástražné zariadenie a komu sa na parapete okna objavil granát. V poslednej dobe mám vážne obavy, či sa tam zasa nevrátime.

kiki68
27. dec 2024

@annm81 tiez mam z toho obavu, tie casy boli hrozne. Moj ujo takto prisiel o firmu, manzelke to povedal o par rokov neskor, strasne sa bal, ze by do toho rypala a zle by to dopadlo. Mal normalnu firmu, par ludi v nej. Nic extra, ale darilo sa im. Jedneho dna za nim prisli a pytali vypalne ( ochranu ako sbs), vraj peniaze. Tak dal a cakal ze bude pokoj. Nebol, prisli pre podiel a nakoniec to chceli cele. Logicky im to potom nevydrzalo, ujo sa nejak stiahol a tych par ludi pochopilo, ze treba opustit lod. Ale takych firiem bolo kopec a dopadli takto. Restiky a vsetko bolo pod absolutnou kontrolou. A teraz mam dojem, ako keby ludia chcu tuto velkohubu bezkrkost naspat. Dalsieho chalana poznam ( uz ma do 50) a ten zazil nieco podobne s kaviarnou, prepisal to na nich, zdekoval sa do zahranicia a tam si zalozil novy zivot, robi spickoveho kuchara. Ta kaviaren padla do par rokov a majitela noveho popravili jeho kumpani. Po roku 2006 volali chalana naspat, povedal, ze ani keby mu to cele vratili zadarmo. Tak strasne sa bal po tej skusenosti.

autor
27. dec 2024

Väčšina z Vás ma nepochopila, čo je asi moja chyba. Mala to byť len diskusia. Ja som ročník 92 takže nejak neviem čo sa dialo v roku 95-97 samozrejme!
To s manželom bol len taký príklad. V tým videách pán Mego hovorí aj o bielych koňoch, väčšinou jednoduchší ľudia ( nie ako ja s jednorožcami a dúhou), ktorých oklamali a po vratkých dph ich zabili. Aj tí mali ale rodiny! Zmizli bez stopy. Niektorých telá nenašli do dnes. Tak nedám príklad manžela ale syna aby sa to zase nezvrtlo, a neviem si predstaviť, že mi zabijú syna a neviem o tom 10-20 rokov absolútne nič ! Ani len sviečku by som nemala kde zabiť. A vrah by mohol byť pokojne na slobode. Asi by som sa zbláznila. Viem, že je zbytočne sa nad tým teraz zamýšľať ale myslela som, že sa spustí diskusia ako sa aj niektoré o to pokúsili ale iný to zobrali čisto od veci a reagovali len na príklad alebo na to, to je anonymné. Áno aj tehotenske testy tú ženské dávajú anonymne 😀

aduskalac
27. dec 2024

Z dediny odkiaľ pochádzam zmizol v 90tych rokoch mladý chlap kamionista,doteraz nevedia najbližší čo je snim,či žije,či je mŕtvy,našiel sa len jeho kamión

kiki68
27. dec 2024

Takych je vela, ako u nas dva lesy plne tychto ludi. Casto neboli jednoduchsi, boli rozne donuteni podpisat. Ako ten moj ujo, jeho zachranilo len to, ze isiel uplne inde na Slovensku, stres z toho mu velmi podlomil zdravie a bol roky na invalidnom a teda nejak pochopili, ze asi sam by posiel a dali mu pokoj. Podla mna ratali s tym, ze to neprezije. Lebo mu chceli dat tiez podpisat rozne veci. Ale takych bolo vela, od jednoduchsich ludi, po ludi dotlacenych, vydieranych. Mozno pre nich nieco prevazal, nieco sa stratilo a nedopadlo to dobre. Casto im ludia sluzili, lebo museli. Niekto to na zaciatku bral ako nejaku dobru prilezitost zarobit si, ved len nieco zavezie a dopadlo to strasne. Kopec tych mafianov boli prepnuti ludia, neboli z toho stresu psychicky v poriadku. Plus peniaze z nich spravili ciste monstra. Par z nich som nahodou stretla, jeden bol otec mojej kamaratky. Podla mna nemali stipku svedomia a mali strasne paranoie. Ked som pozerala Narcos, tak si hovorim, ved toto sme nieco podobne zazivali… neobmedzenu moc ludi bez svedomia.

slovakboy
27. dec 2024

Ja som vtedy chodil do školy a ženil som sa. O ničom sme nevedeli v správach občas nejaký výbuch a raz tá odrezaná hlava v Poprade. Aj Černák, ktorý sa prišiel prihlásiť na políciu. Väčšina ľudí neverilo že je vrah. Nieto ešte tie hrozne detaily. A Lexa s Mečiarom ich kryli. To čo sa deje teraz sa dozvieme až o 20 rokov. Aj to len ak tu bude demokracia a sloboda slova. Za socíku napríklad si ľudia šepkali pravdu ale v správach a učebniciach sa klamalo. Veriť sa dá len ľuďom dobrej vôle.

zevxyzx
27. dec 2024

Horšia predstava je to, že stále sú medzi nami.

autor
27. dec 2024

@slovakboy práve, že všade sa hovorí TERAZ, že všetci o tom vedeli a každý bol ticho. Ja si myslím, ešte raz opakujem myslím, že sa to vedelo iba na okolí toho kde sa to robilo. Nie že každý!
Ďakujem ostatným, ktorí mi niečo napísali a je to hrozne naozaj hrozne čo sa dialo. Ako z nejakého filmu.
@zevxyzx presne na to myslela, že sú stále medzi nami aj keď niekde nejaka matka, manželka stále čaká či sa dotyčný vráti alebo nájdu jeho telo. Žiaľ iný vyššie to nepochopili a zobrali to ako niečo, čomu sa zase môžu smiať a urážať. Aj tu na MK je taká kybermafia stále tí istý sa vysmievajú a uražaju ako paní kde mi písala o dúhach a jednorožcoch čo som ani nepochopila čo to s tým ma ako mňa vychovali.

annm81
27. dec 2024

Tvoj predpoklad, že o tom vedelo len bezprostredné okolie mafie, je chybný. Vedel o tom každý, kto nežil na lazoch a sledoval dianie v spoločnosti. To sa nedialo niekde skryto. Účty sa vybavovali verejne. Keď sa zobudíš na sirény, keď v noci idú hasiči hasiť podpálené auto a týždeň na to sa zobudíš na ranu, lebo o dve ulice ďalej nejaké auto explodovalo, tak ťažko utajiť pred verejnosťou. Mená ako Piťovci, Sýkorovci, Pápayovci, Černák, Mello boli verejne známe a úplne bežne si sa s nimi mohla stretnúť vo večernom televíznom spravodajstve, alebo v rannom vydaní novin.

mamutka
27. dec 2024

Každý obyčajný človek bol rad, že nemá nič, po čo by mohli prísť výpalníci ☹️ mali absolútnu moc. A nie len oni. Inak Mello bol vraj na vojenčine férový chlap, keď mladý chlapec na pochode nevládal a stekali po ňom, že nech sa pozviecha alebo tam zdochne, henten mu zobral plnú poľnú a odniesol to cele zaňho. Schopný silný chlap a použil tu silu potom ako použil ☹️

mnamko
27. dec 2024

Kamaratke tak zmizol muž,aj jej chodili vykopávať nejaký chlapi čo ho hladali.Po 10 rokoch ho dala vyhlásiť za mŕtveho.Hovori sa ,ze robil bieleho koňa.

mojemenonikto
28. dec 2024

Zažil som 90tky a poviem ti, bol to čistý divoký východ. Najmä v niektorých regiónoch ako napríklad okolo Galanty, Dunajskej Stredy. Ale v zásade každé mesto a mestečko malo svojho lokálneho mafiánskeho bossa. Problém bol, že v tých časoch bola polícia takmer nefunkčná. Prejavovalo sa to na cestách (áno, jazdili sme ako debili), ale po celom Slovensku sa rozšírilo najmä výpalníctvo. A bolo to presne tak ako to tu viacerí popisujú. Ak mal človek obchod, reštauráciu alebo čokoľvek podobné, tak za ním v krátkej dobe prišli chlapci na terénnych autách a ponúkli mu "služby" v podobe SBS. Kto nezaplatil, tak mu v lepšom prípade vypálili obchod, v horšom ho uniesli a vysvetlili mu ako to s "ochranou" myslia. Policajti voči takýmto gaunerom takmer vôbec nezasahovali. Buď boli zaplatení, alebo sa jednoducho tiež báli o seba a svoje rodiny. Biele kone fungovali tak, že si ich mafiáni "najali" ako vlastníkov a konateľov firiem. Boli to väčšinou bezúhonní ľudia. Donútili ich potom podpisovať rôzne pofidérne transakcie, vrátane podvodných úverov. Niektorí z bielych koní sa nechali nalákať aj vidinou ľahkého zárobku. Po nejakom čase, keď ich už mafiálni nepotrebovali, alebo keď mali obavu, že by mohli proti nim svedčiť, tak ich jednoducho popravili. Väčšina členov týchto mafiánskych skupín sa nedožila dneška, navzájom sa vystrieľali. Zopár ich však zostalo a sú dnes ctení veľkopodnikatelia, alebo ich môžeš vidieť v politických funkciách.
Ak sa chceš dozvedieť viac podrobností o tej dobe a fungovaní mafie, tak si zožeň nejaké knihy napríklad od Gustáva Murína. Hovorí sa, že len v okolí Dunajskej Stredy je pochovaných niekoľko desiatok bielych koní. Už len podľa tohto počtu vieš odhadnúť aké to malo obrovské rozmery.
Inak, mimochodom, vieš ako vznikol pojem "biely kôň"? Po prvý krát tieto praktiky s najímaním bezúhonných ľudí ako krytie pre kriminálne aktivity použíli cigánske gangy a najímali si na to bielych "gádžov". Časom ich začali volať biele kone a tak sa tento názov ujal.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
annm81
28. dec 2024

@mojemenonikto Mne je tak smiešno, keď počujem dnes rôznych politikov a rôznych voličov vyjadrovať sa o Ukrajine s maximálnym pohŕdaním, ako o skorumpovanom mafiánskom štáte, keď ešte nedávno sme tu mali to isté.

Presne, každé mestečko malo svojich mafiánov, ale niektorí svojou slávou ďaleko presiahli hranice regiónu. Polícia reálne začala niečo robiť až okolo roku 2000, vtedy významne začali ustupovať tieto výpalnicke SBS-ky, ale kým sa mafiáni nejako "scivilizovali", trvalo to ešte nejakú dobu. Niekedy v tej dobe Spišiak verejne povedal, že mafia siaha aj do NRSR, všetci poznáme aspoň najznámejšie mená, ktorých sa to týka. Preto mi príde divné spochybňovanie autorky, že bežní ľudia nevedeli. Navyše je ročník 92, to snáď mohla postrehnúť kauzy ako mafiánska poprava malého chlapca, čo bolo niekedy až okolo 2005. Ja teda nie som o nej o moc staršia (o hodne menej ako desať rokov) a veľmi dobre si pamätám druhú polovicu 90. rokov. I keď je pravda, že u nás doma sa o celospoločenskom dianí často diskutovalo, ale niektoré veci tak veľmi rezonovali v spoločnosti, že o nich vedel prakticky každý.

autor
28. dec 2024

@annm81 práve preto že o toto som sa nikdy nezaujímala a netýkalo sa to mňa ani nikoho z okolia o tom nič neviem. Áno samozrejme niečo áno vedela som o Černákovi o spol tomu sa vyhnúť nedalo no podľa mňa je Černák slabí odvar napríklad Šatora o ktorom som do nedávna nevedela nič.

rude_baby
28. dec 2024

Čítala som knihu Slušne dievčatá plaču potichu. 90te roky, okolí DS alebo GA, nepamätám si presne... Mladá baba šla len vysypať smeti, tam si ju kumpáni odchytili, hodili do auta a odviezli na nejakú párty, kde ju mafosi znásilňovali. V tej knihe píšu, že potraty sa v miestnej nemocnici robili ako na bežiacom páse... Do kelu, aj toto sa,okrem iného, dialo?
Hej, je to len kniha, ale je tak dobre napísaná, že mám pocit, že to autorka celé zažila... Tu knihu odporúčam.

ekira1
28. dec 2024

Ja si pamätám z detstva v okolí zhorel obchodík do tla, nechceli zaplatiť výpalné, obchod už nikdy neotvorili. Ďalší prípad bol keď podnikateľ šiel zaniesť tržbu do banky, jeho auto našli prázdne, peniaze zmizli a jeho už nenašli. Sem tam v meste výbuch auta, roztrhaní okoloidúci, postrieľaní v reštaurácii v hotely, naháňačky áut kde po sebe strieľali.. ľudia sa báli, ale do prace sa chodiť muselo, do obchodu tiež..

annm81
28. dec 2024

Áno, niečo sa vedelo, niečo sa prevalilo neskôr, o všeličom ešte stále nevieme. Všeobecne platilo, že ľudia vedeli ako to chodí - výpalné, následky za nespoluprácu... bolo to súčasťou zastrašovania bežných ľudí (=nie mafiánov). Vedelo sa o mnohých vybavovaniach účtov, lebo to prebiehalo aj na verejnom priestore. Boli mafiánske skupiny, ktoré boli známe celému Slovensku a boli mafiáni, o ktorých bolo verejné tajomstvo, čím sa živia, v rámci toho-ktorého mesta ale boli známi. Tiež sa v meste tu a tam šepkalo, kto zmizol.

beloved
28. dec 2024

Precitajte si knihu od Jozefa Kariku V tieni mafie, ma to viac dielov

Strana
z3