icon

Ktoré slovenské slovo vám je nepríjemné?

19. mar 2024

Máte nejaké slovenské slovo, ktoré neznášate? Že je vám nepríjemne, keď ho počujete?
U mňa je to slovo "chrasta". Normálne som z toho slova zhnusená. Ani "menzes" a "slina" sa mi nepáčia.

0silvia0
19. mar 2024

@jamimo aj tak sa da🤪

jamimo
19. mar 2024

@kazuso áno, slovenčina je veľmi zaujímavá a bohatá, pestrá... Tu v diskusii niektorá písala, že nemá rada zdrobneniny. Moja kamarátka (slovenka) žije v Británii, má malé dieťa.. jej napríklad tie zdrobneniny v angličtine chýbajú. To čo vadí jednej, druhej nemusí. Svet nie je len čierno- biely. 🤷‍♀️

jamimo
19. mar 2024

@jana_eyre_2 aj spojenie rozkošné dieťa 🤔

jana_eyre_2
19. mar 2024

A minule ma totálne soklo keď pani učiteľka mojho prváka niekoľko krát povedala na rodičovskom "po tichy".. najprv som myslela že sa pomýlila, ale potom to zopakovala asi 6x.. pýtala som sa deti doma či to používa bežne a vysvitlo že to používa viac ucitelov v našej škole.. hlavne že môjho syn dostal horšiu známku zo slohu, lebo použil slovo.turniket, na čo povedala učiteľka že nie je spisovne 😒

0silvia0
19. mar 2024

@jana_eyre_2 po tichy? To ma byt co? Potichu?

jana_eyre_2
19. mar 2024

@0silvia0 áno potichu.. v kontexte že deti boli potichy..

domkakvet
19. mar 2024

@lavender94 pise sa to inak, ale cita sa to krojsant, inak som to este ani nepocula.

0silvia0
19. mar 2024

@jana_eyre_2 no moje nervy, to fakt?🤦‍♀️ze potichy🤦‍♀️

0silvia0
19. mar 2024

A slovo "zvrtla" som kolac, citam to tu len na konovi, ale skutocne strasne slovo, vobec mi neladi🤪

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
heidi4
19. mar 2024

Rupsak a vcera som videla uz aj rubsak 😂😂😂😂

huxy
19. mar 2024

Ľadnicka-to je čo?
Rupsak-tiez netuším z čoho toto slovo vzniklo
Záušnice-no ja nosím na uchu, nie za ním

🤦‍♀️🤣

raffaella
19. mar 2024

Dojčenie.

lilianka28
19. mar 2024

@alessavandervelden Práve som chcela napísať, že skôr ako "nepodarené" slovenské slová mi vadí, keď sa vo veľkom používajú anglické výrazy. Pritom v slovenčine na to máme úplne bežné slová.

sissy27
19. mar 2024

@jamimo je mi jedno kde sa to pouziva, je to otrasne.

lavender94
19. mar 2024

@domkakvet poslovenčená výslovnosť slova croissant je [kroasan]. Žiadny krojsant, krosant ani nič podobne

tiezjedna
19. mar 2024

@jamimo vôbec neviem, čo znamená "kúpenské", nikdy v živote som to nepočula, a to som priamo z jedného z miest, ktoré si vypísala😂

tiezjedna
19. mar 2024

@jamimo to som písala ja🙋‍♀️😀 Zdrobneniny fakt nie. Hlavne u mien mi to píli uši... My žijeme prevážne v CZ a tu je to snáď národný šport🙄 samá Pavča, Barča, Julča, Janča, Hanča.....😝 My keď sme deťom vyberali mená, tak také, aby sa nedali skurviť nejakou zdrobnenou verziou. Vyhnúť sa tomu úplne nedá, vždy sa nájde nejaký kreativec, ale myslím, že sa nám to podarilo výrazne eliminovať.

jamimo
19. mar 2024

@tiezjedna kúpenský chlieb = ten čo si kúpila, kúpenské knedle= nie domáce, kúpené.... atď

autor
19. mar 2024

@huxy Ľadnička je chladnička.

tiezjedna
19. mar 2024

@lavender94 to je ako "gnoči", to mi tiež dvíha kútik
@jamimo no vôbec, ani obraz, ani zvuk😂 Schválne sa spýtam maminy, či to niekedy počula😉

huxy
19. mar 2024

Ja viem čo to je, ladnicka je chladnička. Len logicky v chladničke nie je ľad, takže nerozumiem tomu pomenovaniu

tiezjedna
19. mar 2024

Ľadnička je zastaralé, ovšem spisovné synomymum slova chladnička. V minulosti sa používalo bežne.

diamand2326
19. mar 2024

Tehuľka 🤦

lenkahvh
19. mar 2024

@huxy Rupsak-tiez netuším z čoho toto slovo vzniklo

z hluchoty a nevzdelanosti
ked niekto vie po nemecky, uz pochopi, ze Rücken + Sack = Rucksack - vrece na chrbat

ivetaivan
19. mar 2024

Nie je to môj šálok kávy😭😭🙄🙄

lavender94
19. mar 2024

@tiezjedna vždy mi prídu na rozum pelíšky😂

h2
19. mar 2024

@ivetaivan Ešte lepšie bolo, ako raz povedala Darinka Rolincová v SuperStar: "to nie je môj šialok kávy". 🤯

0silvia0
19. mar 2024

Tehu
Hypo
Chapem, ze sa to nechce nikomu vypisovat, ale ja radsej vypisem ako by som mala napisat taketo skarede slova

huxy
19. mar 2024

@tiezjedna zastaralé, ale jednalo sa o priestor chladený prírodným ľadom. Vtedy to bola vyslovene tá "ladnicka", ktorá v dnešnej dobe už asi neexistuje 🤷🏼‍♀️