Kúpili by ste si psa do bytu?
ahojte, som sice psickarka odjakziva, ale mam dilemu. mam dve deti, 6 mesacne a 5 rocnu. mame 4 izbovy byt a ja chcem psika. maleho, nenarocneho. manzel ma hrozne odhovara, ze nebudem stihat a podobne...co si myslite vy?
Ahoj, som matka 1,5 rocneho dietata, byvame v 3-izbaku a mame aj psa (11rocneho, stale dostatocne temperantneho, stredne velkeho) a kedze je uz v "dochodkovom veku", sami rozmyslame, co bude dalej. Urcite este budeme mat aj dalsieho psika, no pockame, az deti (planujeme v dohladnej dobe aj druhe mimco) trosku povyrastu. Predsa tak male dieta nevie, kedy psikovi moze ublizit (v pripade, ze si ustrazis psika a skor neublizi-omylom psik mimcu).
Pes ma svoje plusy, no samozrejme aj minusy. Ja z vlastnej skusenosti by som este chvilu pockala, tak kym budes mat deturence v skolke a Ty sa vratis do prace a potom sama uvidis, ako budes stihat. Tiez je tazke, pokial treba psikovi okamzite utekat von -cikat, atd., a vonku prsi, fujavica, ci padaju traktory, Ty si doma sama a teraz musis rychlo poobliekat deti (skor, ako sa Ti havo doma vyspini) a utekat von do necasu.
Ver, su situacie,kedy je to dost zlozite. Napr. take navstevy, dovolenky, ci staci choroba a nemas sa ako o psika postarat. Chvalabohu, ten nas pes je velmi tolerantny, pocka, do kedy treba, doma zbytocne nesteka (teda nerusi susedov), synatorovi radsej vzdy ustupi (aby nedochadzalo k nezhodam).
No, by som sa tu vela nerozpisovala(co som uz asi aj hej), v skratke, kedze mas psy rada, poznas ich plusy, tie Ti menovat nebudem a vyssie som Ti spomenula niekolko situacii,ktore su bezne a teda treba zvazit, ako ich budete zvladat.
V kazdom pripade, ja som ZA psa do bytu, len treba ten spravny cas a toho idealneho psika 😉
vsetko zalezi od plemena, vycviku a stupni lasky ku psom...............my sme mali yorkiho v byte na 2 poschodi.....mal noviny kde chodil ked sme nestihali... a potom mal kosik, do ktoreho som ho dala, spustila z balkona a on obehol bytovku zo dva krat..a potom pod balkonom zacaj ujukat, ze uz je nastupeny k vytiahnutiu, spustil sa kosik, on nastupil a vytiahli sme........To bol nas pripad...kazdy to ma inak........
nie....pes do bytu nepatri
nie, byt nie je prirodzene prostredie pre psa.
psík do bytu? Veľké áno mali sme shi-tzu 15 rokov, bol to náš miláčik,ďalší člen rodiny.Keď nám zomrel, revala celá rodina - manžel aj decká. Teraz po 5-tich rokoch máme malého yorka - je to úžasný,nenáročný, prítulný psík, naše malé bábätko. Keď príde ku nám náš 4-ročný vnúčik, tak so psíkom Lilinkou - to sú dve tornáda.Vie kto ,kedy príde domov a čaká pri dverách a nadšene ho víta.Je to proste naše malé kilové chlpaté zlatíčko
Ja som za....cely zivot mame psa v byte a vzdy sme boli spokojni.Ak sa mu v zaciatku dôsledne venujete,pes sa vsetko nauci a stane sa priatelom.Cez psa sa deti naucia zodpovednosti, empatii a hlavne sucitu.A nic na svete vas nedonuti zdravsie zit, ked "musite" so psom trikrat von na prechadzku...a svojim spôsobom, pes rodinu stmeluje.To je môj nazor, ale netvrdim, ze smerodajny.Ja si zivot bez stvornoheho priatela uz neviem predstavit.....podotykam, ze ja mam vzdy vacsie plemeno,boxera, kopova a teraz pointera.
ja by som nekupovala - ADOPTOVALA BY SOM. v útulku sú aj malé psíky a krásne, takej láske sa nič nevyrovná. od malička som vyrastala so zvieratami a nemala som nikdyžiadne problémy, aj moje deti tak budem vychovávať. ak chceš psíka, smelo do toho 😀
@zara0201 suhlasim s celym tvojim prispevkom, az na vetu: kto nema rad zvierata, nema rad ani ludi 😎
ako sa nazyva potom model cloveka, co ma v byte, v meste psika a nechava jeho vylucky proste tam, kde si havo ulavi? to je ten, co ma rad psikov a nema rad ludi a ich topanky? 😉
@yollanda ja by som osobne psika do mojho bytu nevolila, prave kvoli casovym nestihackam. 😉
Ako pri detoch bude mat pes pozorosti dost prave od nich, cize on stradat nebude a to ze je v byte mu jej zaruci este viac nez v dome, kde su vacsinou chudaci psy na zahrade ako kus nabytku, doplnok co sa hybe. Takze smelo do toho, pre deti nie je nic podnetnejsie nez vyrastat so zviratkom a pes je taky ideal - najlepsi priatel ved 😉 Prave male deti treba casto "vencit" a pes sa zvezie s nimi. Zaroven to funguje aj naopak, kvoli potrebam psa su aspon deti pravidelne vonku.
Moj nazor je, ze pes do bytu moze, ale nie k velmi malym detom, ktore sa este vacsinu casu hraju na zemi. Z hygienickych dovodov. Rozhodne to nie je prirodzeny zdroj bakterii! A za druhe - je to dalsia straost, niekedy sa ti moze stat, ze ti obe deti ochoreju, a nebude ti mat kto vyvencit. Takze by som pockala, az budu deti vacsie.
Neznášam,ked ludia napisu,že pes do bytu nepatri a hlavne,ak kvoli čistote a chlpom.
To by ste museli mat sterilné prostredie,asi trpíte reklamnnym ovplyvnením,alebo máte predstavu,že pes patri na dedinu,ako uviazany,spinavý zablatený pes....Zijte sterilne? Vase dieta sa nehrá v hline? Nehrá v piesku? Nemáte doma prach,nepadaju Vám vlasy?Nedotýkate sa ničoho v autobuse? Baktériam sa nevyhnete nikdy,možete robiť čo chcete,vyhybat sa baketeriam ,je absolutna hluposť,tie su vsade!Chemia uz je len vyhra!
Deti zo psa budu mat viac,ako ked im kupite tablet,alebo najnovsi mobil-to je choré a nie pes!
Pes netrpí tym,ze je vo vnutri,pes trpí tym,ze je sám,má rad lusku spoločnosť a vie dat vela lásky.Mám retrieverku niekolko rokov ,ten pes bol aj na zahrade ,kde zavíjala,nariekala,pretože má ludksu spolocnost,nikdy sa nepytala von do zahrady,nechcela tam ostat samaJe v byte,trikrát denne vencená,máme doma chlpy a kvoli nejakym chlpom by som neobetovala to,že nebudem mat psa s tak krásnou dušou akou mám.Kto nemá lasku k zvieratm,tak ten vidi len chlpy.Iný by nemali cas na venčenie co je v poriadku,ale tieto reči o tyraní psa v byte,su viac ako scestné.
urciet nie velke psy chudatka sa tam tlacit, do bytu patria male psiky to beriem, aspon ludia chodia na prechadzky do prirody
Ja som bola vždy za, ale odkedy sme v dome a máme psa na dvore, akosi som to začala vidieť iným pohľadom. V byte sme mali psa a nevyzeral, že by trpel. Ale keď vidím, ako často chodí "na malú" tento, čo máme vonku a porovnám to s tým, ako často chodia ľudia venčiť (hlavne zamestnaní), no čo ti ja viem... Si predstav, že nemôžeš ísť na záchod kedy chceš, ale si obmedzená na pár razy denne. Dá sa to vydržať a zvyknúť si, ale prečo, keď nemusíš.
Pes do bytu ok, mensej rasy neni problem, yorkhrsir alebo cicava, preco nie, ale nie kde je male dieta, z hygienickych dovodov. ked bude kus starsie tak v pohode. v byte sme mali jazvecika. Teraz mame dom a dvoch velkých nemcov 😀 vlciaka a dogu
ahojte, ja mam skusenost, ze na velkosti az tak nezalezi, skor na rase. my sme mali dalmatinku a ta sa stale tahala dovnutra, takze bola skor bytovy pes a netvarila sa, ze jej je vo vnutri zle. A spolu s nou sme mali aj velkeho ovciarskeho psa, a kedze bola dalmatinka casto vo vnutri, tak som aj tu druhu zobrala dnu, lebo mi jej bolo luto, ze ked jedna moze tak aj druha, a ta sa naopak drala vzdy von na dvor. Hlavne je, aby ste sa o psika starali s laskou a nasli si na neho cas, lebo psik nie je hracka, to je dolezite.
Vidím, že pes do bytu nepatrí - to napísali tí, pre ktorých pes nie je člen rodiny alebo chovali malamuty a bernardýni.... neviem akoby ste vonku na dvore chovali malé plemená psov... ja mám cavaliere, pĺznu, ale v živote neľutujem že ich máme a už nikdy nechcem byť bez psa v byte... keby som mala tri ruky, že ich vonku odvenčím tak kúpim aj tretieho psa... ale my sme kúpili psa až keď boli deti väčšie - 10 a 8 rokov... ale aj tak celä starostlivosť bola na mne a kám to bolo šteniatko tak som toho mala popri zamestnaní a rodine naozaj dosť... zato teraz mám v byte 2 psy, 2 korely, 2 zebričky, 2 andulky a akvárko... a žijeme...
áno kúpila no veľmi by som si to premyslela ,napr. všetky pre a proti spoločne s mužom 🙂
Ja mám psíkov rada, u rodičov na dedine sme vždy mali aspoň jedného. Do bytu by som si ho ale určite nekúpila. nehovorím o tom, že pes do bytu nepatrí, ale je to obrovská zodpovednosť a starosť. Pravidelné venčenie - keď máte choré dieta, je to problém, ja mám deti alergikov, takže neprichádza do úvahy. Problém, keď niekam cestujete, čo so psíkom, musíte niekoho žiadať aby sa o ňho postaral. V byte stále niečo chováme - korytnačku, rybičky. Sú nenáročné, bola som prekvapená ako sa korytnačka rada mazná. Deti sa učia, že o zvieratká sa treba starať a zároveň nemusíme zvieratku podriaďovať svoj život. Takže určite si to treba poriadne premyslieť 🙂
Priznám sa, že k tak malým deťom by som si na psíka netrúfla. Asi by som počkala, kým trošku nepodrastú a súhlasím s názorom, že to musí byť rozhodnutie celej rodiny, aby potom psík netrpel
Ja mám psíka už 7 rokov. Medzitým sa mi narodili dve detičky a nemáme vobec žiadne problémy. Danny ich od malička strážieval, veľmi si rozumejú. Jednoducho sme 5-členná rodina a v pohode zvládáme život v trojizbovom byte 🙂

máme 4 i. byt,3 deti /doma ešte dve z nich/ a žeby s ami ešte pes pľantal pomedzi nohy a ešte jeho obskakovať? to nikdy...psa máme,ale na dedine na dvore v našom víkendovom dome...