icon

Kvalita vody v mestských rozprašovačoch

20. jún 2025

Poznate tie mestske rozprasovace, ktore v mestach v horucavach rozprasuju vodu na chodniky aby osviezili okoloiducich? Rozmyslam, odkial beru vodu a ci ju niekto kontroluje. Nemoze tam zit Naegleria fowleri alebo nejaka ina ameba? Pracuje tu niekto s tym a vie viac o zdroji vody?

Strana
z2
ha_ha
20. jún 2025
@denkabemommy

Čo viem, tak väčšinou tú vodu berú z tečucich tokov - napr riek, takže no stress, tie potvory ževraj žijú len v stojatých vodách

@denkabemommy A túto informáciu máš odkiaľ? Vážne si myslíš, že v nejakom meste na námestí budú ťahať vodu do rozprašovačov z rieky, ktorá môže byť kilometre vzdialená?

viestta
20. jún 2025

ano, viem, pred casom to mesto vysvetlovalo

autor
20. jún 2025
@viestta

@viestta vyborne

autor
20. jún 2025
@viestta

@viestta A to v kazdom meste na Slovensku?

ha_ha
20. jún 2025

Autorka, každé mesto používa takú vodu, akú má k dispozícii, ako bežne používanú pitnú vodu. A to je v prevažnej väčšine voda z vodovodu.

viestta
20. jún 2025

Nie, len v tych velkych, v malych tam pustaju vodu z kanalizacie 🙄 Jezkovi oci, napoja to na vodovod na ulici a voda strieka. V sachte, kde su pripojeni ini dberatelia pitnej vody pripoja aj fontanu. Co myslis, ze budu tahat par kilometrov vodovodu od miestneho potoka, ked maju rury na ulici... 🙄 Ozaj, vies, ze na tu vodu z potoka by potrebovali cerpadlo, ktore by tu vodu tlacilo, teda aj elektriku? Vo vodovode maju vodu pod tlakom, nemusia nic riesit, len kohut, a kus hadice.

ha_ha
20. jún 2025
@viestta

Nie, len v tych velkych, v malych tam pustaju vodu z kanalizacie 🙄 Jezkovi oci, napoja to na vodovod na ulici a voda strieka. V sachte, kde su pripojeni ini dberatelia pitnej vody pripoja aj fontanu. Co myslis, ze budu tahat par kilometrov vodovodu od miestneho potoka, ked maju rury na ulici... 🙄 Ozaj, vies, ze na tu vodu z potoka by potrebovali cerpadlo, ktore by tu vodu tlacilo, teda aj elektriku? Vo vodovode maju vodu pod tlakom, nemusia nic riesit, len kohut, a kus hadice.

@viestta Tuším niektorým améby zožrali mozog aj bez toho, aby ich tam reálne mali. 😅

denkabemommy
20. jún 2025
@ha_ha

@denkabemommy A túto informáciu máš odkiaľ? Vážne si myslíš, že v nejakom meste na námestí budú ťahať vodu do rozprašovačov z rieky, ktorá môže byť kilometre vzdialená?

@ha_ha túto situáciu som videla na vlastne oči v meste, kde som bývala. Chodila cisterna ku rieke natahala vodu a šla polievať cestu 🙂 rovnako tak polievali kvety v meste. Tak isto funguje mesto, v ktorom žijem teraz.
Možno nie všade tak efektívne fungujú, to nevylučujem, ako som pisala “väčšinou”.

viestta
20. jún 2025
@denkabemommy

@ha_ha túto situáciu som videla na vlastne oči v meste, kde som bývala. Chodila cisterna ku rieke natahala vodu a šla polievať cestu 🙂 rovnako tak polievali kvety v meste. Tak isto funguje mesto, v ktorom žijem teraz.
Možno nie všade tak efektívne fungujú, to nevylučujem, ako som pisala “väčšinou”.

@denkabemommy ale polievat chodniky je nieco uplne, ale uplne ine ako vodne hmly, ktore su v niektorych mestach na uliciach a namestiach pocas horucav. Nemiesaj hrusky s jablkami.

denkabemommy
20. jún 2025
@viestta

@denkabemommy ale polievat chodniky je nieco uplne, ale uplne ine ako vodne hmly, ktore su v niektorych mestach na uliciach a namestiach pocas horucav. Nemiesaj hrusky s jablkami.

@viestta 🤣 to áno, ja som myslela, že mysli to polievanie chodníkov. Tie hmly sú určite z mestského vodovodu

ekira1
21. jún 2025
@denkabemommy

@viestta 🤣 to áno, ja som myslela, že mysli to polievanie chodníkov. Tie hmly sú určite z mestského vodovodu

@denkabemommy polievať chodníky pitnou vodou, hlavne keď je pitnej vody menej a menej.. to by už čo bolo..

ekira1
21. jún 2025

Autorka, I keď je to pitná voda, používaj ju ako úžitkovú, nikto nebude chodiť kontrolovať kvalitu "hmly". A skôr ako sa s deťmi zamknete v bezpečí domova, zisti si, ako sa dá vôbec amébou nakaziť, akú máš šancu byť jedna z tých desiatich prípadov na celom svete ročne. V našich dejinách bolo posledné úmrtie v 1965 a bolo by naivné si myslieť, že sa odvtedy u nás nevyskytovala..

mameha7
21. jún 2025

😃 Mne by to bolo tiež vtipné, ale ja som skoro prišla o oko, kvôli baktérii. Na baby plávaní som chytila pseudomonádu do oka. 10 dní som bola hospitalizovaná v nemocnici s veľmi vážnym vredom na rohovke a tiež mali podozrenie na amébu (nebolo mi všetko jedno). Tieto baktérie nie sú sranda, fajn že sa o tom začalo viac hovoriť. Ale zbytočnú paniku zasa netreba šíriť.

Strana
z2