Labrador, zlatý retriever verzus Jack Russell Teriér

16. jan 2023

Mozno sa tu najde niekto kto poradi.
Chceli by sme psa, uz o tom uvazujeme davnejsie, no podarilo sa nam dieta, a zas sme to odlozili. Kazdopadne, na jar je plan pes.
Pes bude vonku, voliera s budou a dvor k dispozicii. Pristup do technickej miestnosti vo velkych mrazoch.
No kym volieru kupime musime sa rozhodnut ci chceme maleho alebo vacsieho psika.
Susedia maju zlateho retrievera, ten v noci vkuuuuuse brese aj o tretej rano, cele hodiny, bez prestavky, asi na macky alebo ja neviem... ked po nom zhucim ako blazniva Dora nad ranom (hlavne v lete ked si clovek chce otvorit vetracku na noc) tak sklapne na 15 minut a zas ide vkuse 🙄🫣 takze neviem ci mu chcem doviest kamosa aby brechali spolu 🤪 ale zas cez den je ticho a je to taky kludas 🤔
Druhy sused ma labradora a je to take male teliatko, obrovsky je a super aktivny, ked bol stena sme to chapali, ale uz ma par rokov a ci pana beka je to neriadena strela a to ma mega dvor ako vybeh... takze aj ked so psikom budem chodit behavat skoro kazdy den (5-8 km) tak neviem ci mu to bude stacit a neznici nam vsetko naokolo, lebo az taky dvor nemame 🤔
A do tretice sa nam paci jack russel a teda to je taky maly aktivny psik, ale aj keby sa nabehal ako ten susedov labrador tak pri takom malom to nie je az take zle?!
Co myslite?

mimibabybell
16. jan 2023

Pfuuuuu jack russel je strašne aktívne stvorenie 🙈 čo ja mám skúsenosť tak je to stále ako nadopované 😂😂😂 To len behá a behá 😂

autor
16. jan 2023

@mimibabybell to aj ten labrador od vedla 😂😂😂 mozno je dusou jack russel, len ma o 40 kg viac 😂😂😂 ja som si vzdy myslela, ze su to kludne povahy... no neviem no 😂

mimibabybell
16. jan 2023

Jaaaaaaj si ma rozosmiala 😂 no.. Možno je to tak 😁 každopádne prajem nech dobre vyberiete 😉

domiklik
16. jan 2023

Mala som 17 rokov labradora... 90% času bol lenivý maznáčik zvyšných 10% sa potreboval trochu vybehať, ale inak to bol perfektný, mudry pes... Papierový, súrodenci z predchádzajúceho vrhu boli cvičení ako slepecke psi. Stekal akurát po jezkoch

stanka562
16. jan 2023

My mame Jack Russela, má voliéru s búdou a veľký dvor na behanie. Ma aktuálne 2 roky a 2mes. a 10km prechádzky sú s ním úplne v pohode. V noci nebreše, vie kde má svoje miesto a chráni si svoje teritórium. Samozrejme sa mu treba venovať, no ked bol maličký sme ho od začiatku cvičili a teraz sa nám to len vyplatilo. Iného psa by som uz nechcela. 😊

estrella5
16. jan 2023

K tomu štekotu - to je ne/výchovou... Ale zlatého retrievera (a do určitej miery to platí aj na labradora, aj keď o niečo menej) by som neodporúčala na dvor bez prístupu dnu. Je to plemeno zväčša silno fixované na majiteľa... (napriek tomu, že mi je jasné, že sú ľudia, ktorí majú toto plemeno len dvore.. za mňa nie)..
K tej aktivite.. Ak psíkovi vytvoríte správny režim a budete správne pristupovať k výchove, tak sa dá všetko zvládnuť 🙂 Pravidelný pohyb problém asi nebude (ak ste aktívni, ako si písala chodíte behávať)... do toho nejaký ten tréning spojený s hrou (unavenie aj "hlavičky") a pes bude spokojný.. za mňa odporúčam raz za čas aj nejaké čuchacie hračky, plniace, lízacie,...
A ono čo sa týka výberu plemena aj tak najviac odporúčam ísť na výstavy (napr. teraz bude v NR myslím) a pokecať tam priamo s chovateľmi daného plemena o všetkom čo vás zaujíma 🙂

sofiia87
16. jan 2023

Ja mam skoro 5rocneho labradora a teda od leniveho povalaca ma daleko. Denne s nim nachodim 8-10km, chodime spolu behat, v lete plava, non stop aportuje lopticku. A teda nas je ultra spolocensky, neviem si predstavit, ze by som ho zavrela na dvor. Stekanie vies oducit , moj je nauceny, ze ked dcera spi, nebrese ani keby siel uhlavny nepriatel po ulici. Za mna retriever/ labrador je lepsia volba, male psy zvyknu byt ustekanejsie ale vsetko je vec vychovy a povahy🤷‍♀️

colsami
16. jan 2023

Vsetky tri plemena su zrovna velmi velmi aktivne (az na ojedinele vynimky - zopar jedincov co sa kde tu najdu), a to nie ze prvy rok zivota, ale vacsinu zivota.
5-8km denne behu a zvysok "na zahrade" je nedostacujuca aktivita, pes hodinku pospi a znova je pri plnej aktivite. Pre takeho psa je to absolutne nic, bezna zataz, aj keby behate 2xdenne. Tam ide skor o cas venovany psovi, aj psychicka zataz, atd.
(Je to otazka vramci mojej profesie aj nespocetnych dlhorocnych skusenosti, takze kto tvrdi opak, tak mal mozno tak zrovna stastie na 1-2 pokojne kusky.)

Ja vam isto odporucam najprv si ujasnit co od psika ocakavate a co viete ponuknut, a potom by som podla POVAHY vyberala plemeno. Citajte stranky chovatelskych klubov, tam su najlepsie info, 100 x lepsie ako taketo fora.
Vyberate psika na 10+ rokov zivota, urcite 5krat merat a raz kupit 🙂 nie je nic horsie ako mat psa ktory mi nesedi a s nim sa potom "trapit", mat psa ma byt obohatenim.
A potom stretavate tych retrievrov a JRT na tahajucich voditkach co vencia majitelov a nie naopak, a absolutne maju svojich ludi na salame..

Drzim palce, vyber plemena je klucovy, a potom si vyberte dobreho chovatela co ma vysetrene psy s dobrymi povahami. A mate vysoku sancu ze budete mat dobreho partaka.

radussska999
16. jan 2023

Podľa mňa Jack Russel nieje plemeno,ktoré by malo byť celý čas na dvore. Mám doma 3 Jack Russellov , a veru máš pravdu je to ako nadopovana strela 😂 majú vkuse kopec energie . No na dvor by som volila väčšie plemeno

alabama0011
16. jan 2023

Ahoj, my mame dvoch zlatych retrieverov, fenku aj psika. Obaja su dost pohodlni. Maju velmi radi ludi a je to extremne spolocenske plemeno. Dost sa nalepia na cloveka 😅 takze ak ho planujete vysunut von na zahradu, tak asi tym bude trpiet a nedostatok pozornosti otoci na nicenie zahrady 😅 u nas staci, ze idem do prace raz za cas a vzdy najdeme nieco znicene.. a mozno aj preto steka ten u vasich susedov. Nasa steka na macky, macky si sadnu na plot a drazdia ich 🤣 priznam, fenka je ustekanejsia a obcas steka aj v noci, je aj o cosi aktivnejsia ako nas psik. Ale zas ked sme na prechdzke, tak sa nezastavia, bud hrabu, nahanaju sa, alebo so mnou behaju. Takze pohyb a aktivitu maju radi.

slovenka753
16. jan 2023

Na vašom mieste by som ešte porozmýšľala nad výberom plemena. Koľko času denne budete psovy môcť venovať? Aké máte veľké dieťa? Mali ste už psa? Plánujete chodiť aj na cvicak?

gabika128
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilyianka
16. jan 2023

Mala som labradorku cez 12r. Ako šteniatko bola diva,bláznivá, rozkusala topánky,ale to lebo nebola naucena. Prišli sme k nej keď mala približne 3/4 roka. Tak som jej venovala čas a múdra fenka z nej bola. Každý deň 2x na prechádzke dlhej,mohla som ju pustiť bez voditka, posluchala, hrozne rada sa kupala v potoku, nebola konfliktna. Bola na dvore v búde,pri veľkých mrazoch v garáži. Potrebu bola naucena vždy vykonať mimo domu a dvoru,proste vonku.
Teraz mam JRT fenku,už je síce stará. Dostali sme sa k nej keď mala cca 7r. Pravdupovediac bála som sa tohto plemena práve za to,že je svojské a aktívne. Ale úplne v pohode. Posluchla na slovo,takisto mohla ísť bez voditka, ale pri iných psoch už sla na voditko,lebo povaha sa nezaprela. Vedela som pri nej co ma a nemá rada,kto si co k nej môže dovoliť. Ja som mohla úplne všetko,nikdy by mi nič neurobila. Na muža asi 2x zavrčala, ale bola to jeho chyba.
Takže tieto plemena mam "odskúšané " a za mňa aj jedno aj druhé v poriadku.

Inak z našej ulice majú tiež labradorku,ale teda tá sa úplne vymyká povahe tohto plemena. Je agresívna,útočná. Na našich psov zaútočila 2x, JRT sa bránila,ale čo zmoze 6kg pes proti vyše 30kg psovi. Skončili sme na veterine vždy a majitelia mali u riti.
Hlavne sa treba psovi venovať,chodiť na prechádzky, aportovat atď

dkethe
16. jan 2023

Retriever a jack russel su diametralne odlisne plemena. Zaujimava volba.

Dva najhlavnejsie argumenty odomna - retriever ma lepsiu povahu, russel je maly divoch proti nim.
Retrievre byvaju chore na nohy.
Nie je ojedinele ze uz rocnym psom (aj z dobrych chovov) treba operovat klby, a su to veru palky za tie operacie

loliki
16. jan 2023

Máte malé dieťa, radšej si vyberte malého vzrastu a kľudnou povahou. Pudel, bišónik, maltézák. Menšie budú aj výdavky.

vevapeto
16. jan 2023

Mala som JRT a už by som ho nechcela- moc aktívne na mna.😂 stavali sme dom a aj majstri , čo mu vždy niečo hodili boli z neho na nervy, lebo by ten pes aportoval od rana do večera 🤣

adrianka2606
16. jan 2023

Labrador aj Retriever budu trpiet vonku a trapit sa, potrebuju byt s rodinou, to nie je pes do voliery.
Mame 5 rocnu Labradorku a je to domaci povalac, ked chce byt vonku moze byt v zahrade, ked chce byt vnutri je vnutri a je tak spokojna.

estrella5
16. jan 2023

@dkethe áno, "zlaťák" aj labrador má preddispozície na ochorenia kĺbov, ale mnohé problémy (hoc aj tá nutná operácia v jednom roku) spôsobí nevedomosť majiteľov.. ak by sa autorka rozhodla pre takéto plemeno, tak o to viac treba dbať na kĺby, najmä do riadneho ukončenia vývoja kĺbov - psa nepreťažovať (žiadne dlhokánske prechádzky), nedovoliť skákať, nehádzať neustále loptičky, nosiť po schodoch, atď.. neprekrmovať, kvalitné krmivo,.. kĺbová výživa..... jo, niekedy sa tie ochorenia vyskytnú aj tak (žiaľ, stáva sa), ale častejšie je to práve spôsobené buď zlým prístupom a/alebo zlým výberom chovu...

simona92101
16. jan 2023

Jack russel absolutne nevhodne plemeno na dvor a do budy.tento pes nema podsadu,tym padom ho cez zimu nema co hriat.a teda,kedze terrier,tak ma nevycerpatelne baterky.
Za mna naj zlaty retriever,to ze susedov pes steka,nieje vec plemena ale vychovy.
A za dalsie,to ze ma pes velky dvor nic neznamena.pes nieje misuge,ze sa bude sam nahanat po x arovom pozemku a unavi sa sam.ked sa mu clovek nevenuje,najde si zabavku-kopanie zakopov,vyhrabavanie kvetin,demolovanie atd..

andreatytler
17. jan 2023

Bola som sokovana ked som videla na aky ucel bol vslachteny Jack Russel a co dokazu ked sa dostanu k potkanom.

autor
17. jan 2023

Dakujem za vsetky komentare.
Ja uplne chapem, ze o psa sa treba starat a venovat sa mu, rozhodnutie si zadovazit psa teraz prislo, lebo som doma a mozem sa mu venovat viac ako ked mala pojde do skolky a ja do prace.
Vybehat psika ked ho naucime pocuvat nebude problem. Hned za domom asi 1 minutu mame obrovske pole, cize uz z dvora ho viem vypustit na vybehanie sa pod dozorom, chodia tam ludia z nasej casti dediny vybehat psikov. Nedaleko je aj cvicisko a skola poslusnosti.
Muz mal cely zivot psov, takze zakladnu starostlivost ovlada.
Plemena sme vyberali vhodne k detom, aby si na seba zvykli a snad raz budu kamoskovia, ale nie je to pes pre nase dieta, je pre nas.
Psika vnutri nechceme, mame na to svoje dovody, no to neznamena, ze ho nebudeme lubit a patreicne sa onho starat.

pikachu999
17. jan 2023

Ahoj skús napísať na dogforum tam ti lepšie poradia