icon

Lekári oznámia hromadné výpovede: Aké budú dôsledky?

22. okt 2024

Ahojte.. citali ste, ze lekari dnes oznamia hromadne vypovede? Aky mate na to nazor, myslite si, ze to bude mat vazne dosledky pre zdravotnictvo?

simca06022011
23. okt 2024

@erzebet2 väčšina ich nevolila a? Vieš ze aj lekári volili smer niektorí? ci myslis, ze nie?

bosorkabb
23. okt 2024

@barbie2023 počúvaj moje svokra pracuje v zdravotníctve celý svoj život to isté jej sestra. A pracuje aj teraz aj keď už nie na plný úväzok keďže je dôchodca. A veľmi dobre si pamätá ako lekári reagovali keď sestrám chceli zvýšiť plat. A dalo by sa písať. Viem o zdravotníctve dosť. Takže jedine kto drista si ty.
Ale jasné hneď ako má niekto iný názor tak to preto že volil Smer, PS či čokoľvek čo si doplnis.

jednoduchomaria89
23. okt 2024

@karolinakr ja som čítala ten článok asi 10x , podľa mňa toto sa dá aplikovať na viaceré sféry na Slovensku , ja so m niečo trošku podobne zažila na VŠ, tiež gerontokracia , starší pán s teplým miesteckom, ktorý mál podporovať študentov , nič dokopy nerobil , žiaden rozvoj , thinking out of the box , hlavne,že plat ide

barbie2023
23. okt 2024

@bosorkabb nie , podľa toho čo píšeš nemáš šajnu o tom aké sú problémy v zdravotníctve ani z čoho sú platy lekárov či zdravotníkov financované. A za tým si stojím kým nenapíšeš relevantne informácie. Úplne mi je jedno koho máš doma alebo susedu alebo bratovho bratranca z druhého kolena.

erzebet2
23. okt 2024

@simca06022011 áno poznám aj takych lekarov co volili Smer a nechapem
@sonkaxxx ty si robila na Boroch keď toto píšes ?Lebo ja áno a platy tam sú nadštandardne a vysoka personálna fluktuácia je tam z uplne iných dovodov

anika
23. okt 2024

@erzebet2 mna by zaujimal ten dovod fluktuacie na boroch, mozes viac?

erzebet2
23. okt 2024

@anika v systéme je malo ludi takže ani tam sa nehrnú napriek novej budove a pod, zle personálne vzťahy, doslova tam zobrali problémové typy lekarov o ktorých sa to dopredu vedelo, koncepcia urgentu na hlavu lebo nemajú dostatok miesta na oddelení. Jednolôžkové vyzerajú dobre v TV ale v praxi tie miesta chybaju preto sa nemôže toľko operovat ale ludia aspoň čakajú v pekných priestoroch a aspoň pôrodnica to vylepsuje

ksenia16
23. okt 2024

Toľko debilov ešte som v živote nevidela. Nech dajú výpoveď budete sa liečiť hermancikom ale nezomriete, ARO stále je.

jozef11111111
23. okt 2024

Banda zmrodov..čo študovala zadarmo..taxikár môže zabiť seba keď nabúra plus ide aj o život zákazníka..sú aj riskantnejšie zamestnania a niesu taký nenažratý

ksenia16
23. okt 2024

@jozef11111111 josko, ty si aspoň strednú urobil?

ksenia16
23. okt 2024

@jozef11111111 pod vystuduj zadarmo

sticker
karolinakr
23. okt 2024

@jednoduchomaria89 on to tam aj vysvetluje, prečo su nemocnice v minusoch, ja som ich vždy ľutovala, že malo dostavaju peňazí a pritom tam je zlý manažment
pošta detto, ryba smrdí od hlavy..

jednoduchomaria89
23. okt 2024

Keď som pôsobil na ministerstve pod vedením Andrey Kalavskej, navrhoval som ľuďom kompetentným v tejto oblasti kúpiť do nemocníc jeden spoločný elektronický systém, pričom som im ukázal program za 12 miliónov eur. Používajú ho všetky nórske, švédske, dánske nemocnice, funguje na každom počítači v každej nemocnici bez úložiska, len na sieti.. čo je to 12mega, veď to je prd do stromovky , hanba ministerstvám tiež

jednoduchomaria89
23. okt 2024

@karolinakr tam je viacej problémov, aspoň čo som vyčítala z diskusií, z článkov na nete,jednak chýba centrálny , tj lacnejší nákup liečiv , to spomínal visolajsky, tiež ,že súkromné poisťovne platia menej ako VšZP za rovnaké výkony , a xyz iných veci , čo bežný občan ani netuší , určite aj digitalizácia/transparentnosť by veľa toho vyriešila, online booking systémy

bosorkabb
23. okt 2024

@barbie2023 hlavný problém zdravotníctva sú peniaze. Peniaze ktoré sa míňajú na blbosti. Poisťovne ktoré určujú koľko zaplatia a či vôbec. Firmy ktoré sa priživuju. Aj samotný lekári, riaditelia nemocníc. Ako je možné že lekár plače že musí veľa pracovať ale popri práci v nemocnici chodí aj do súkromnej ambulancie 3 krát do týždňa? Práve jemu robí sestričku svokra takže nie nemám to od suseda ani koňa.
Že má dve pečiatky a niečo na poisťovňu a niečo keš tiež určite nie je pravda.
Takže keď sa povie A tak treba aj to B.
Lenže podľa teba lekári sú chudáci ktorý za nič nemôžu.
Vedia veľmi dobre ako to chodí.
Ver si čomu chceš.

lienka.7
23. okt 2024

@jednoduchomaria89 problémom je aj to, ze ziskové labaky, CTčka, či lekárne sa "posunuli" súkromnikom, ktorí zarábajú nekrestanske prachy, čo mala mat nemocnica a z toho vykryvat straty. Problémom je, že napr.v UNB sa operuje iba doobeda, lebo poobede pani lekári utekajú so svojich súkr.praxi. a ostávajú tam ti "tahaci", ktorí majú tie nekrestanske nadčasy.
Samozrejme, pacientov si potom posúvajú k sebe.
Problémom je aj šedá ekonomika u lekárov, 99,9% ti nedá žiadny doklad, a ľudia sa ho boja si ho ci o len vypýtať, lebo nabudúce ho neosetri (zase klasické vydieranie).
Problémom je celkový systém a prístup lekarov k pacientom, lebo aj keby si im dala plat 20k, tak aj tak im bude malo a budú sa k tebe chovat ako k odpadu.
Problémom je aj to, ze nech je tam hocikto, tak finančné skupiny si ho jednoducho kúpia a profitovať budú aj tak veselo naďalej. Je jedno ci tam bude Ábel a ci Kábel.
A nemenej významným problémom je aj celková nadradenost a povýšenie správanie sa lekarov k pacientom, ktorí si myslia, ze su polobohovia.
A môžeme pokračovať ďalej...

bosorkabb
23. okt 2024

A aby bolo jasné. Ja som za adekvátne ohodnotenie všetkých zamestnancov. Vrátane lekárov. Ale musí to mať aj svoje podmienky. Jasne stanovené priority, slušné správanie tak ako sa vyžaduje vo vyspelej spoločnosti. Týka sa všetkých strán. Nie je možné tolerovať že niekomu vyberú nesprávne oko, operujú nesprávnu nohu. Áno deje sa to aj inde vo svete ale nasleduje odškodnenie, ospravedlnenie a zlepšenie kontroly. Mala som možnosť zažiť rakúske aj české zdravotníctvo.

karolinakr
23. okt 2024

btw okadial vznikla ta arogancia lekarov? čítala som knihu od Fiodora Uglova Chirurgovo srdce, a to bol tak laskavy, prijemny človek, sucitny k pacientom, to bola radosť čítať a bol priekopnikom, razil cestu v chirurgii, mal byť načo pyšný
Však zachraňovať životy a byť nadradený k tým pacientom sa úplne vylučuje..To by mohli byt sestričky namyslené, hasiči pozerať na ľudí zvysoka, zachranari vo vrtulnikoch by ludi mohli pokladat za menejcennych, vodiči sanitiek a personál záchranky..

rivini
23. okt 2024

@amy2807 precitaj si, preco podavaju vypovede…o peniaze a platy im vobec nejde. Navyse, plat lekara by mal zodpovedat tomu, ze takmer 10 rokov studoval a ze nesie zodpovednost za ludsky zivot. To, ze niektori ani „poriadne nevysetria“ je scasti nasledkom masivneho podfinancovania zdravotnictva, katastrofalne nastaveneho systemu a este horsich pracovnych podmienok. O samostatnom nedostatku odborneho personalu nehovoriac…ak premier krajiny povie, ze zdravotnictvo nie je premierska tema a este ak to povie politik , ktory spravoval krajinu cez 15 rokov, tak sa nemozno cudovat, ako to na Slovensku funguje…

oblecenie99
23. okt 2024

Asi nebudem mať populárny názor.. som unavená. Prepracovaná. Tiež mám vysokú školu, dodatočné skúšky, zodpovednú prácu. Neriešim síce hole životy a zdravie, aj keď je pravda, že na Tom, ako niečo posúdime v základoch, visí osud celej rodiny, či firmy, teda viac rodín. Môžem sa na to pozerať ako "vec", voláme to "vec", ale uvedomujem si, že pre našich klientov sú to často ich celé životy, lebo tým žijú. Tiež nám nie je jedno. Robím ale v súkromnom sektore, a keďže to nie je zrovna IT a spol., tak máme čo robiť. Platy, aké majú lekári, nemáme šancu ešte ani my dosiahnuť.

Ľudia by boli veľmi prekvapení, ako u nás zarábajú niektoré profesie. Slováci nemajú peniaze, šetrí sa všade, súkromný sektor to pociťuje. Mile rada by som lekárom dopriala ešte viac, nech majú všetko, ako ich kolegovia na západe, lenže to by som si dopriala aj sebe. Aj každému zamestnancovi na Slovensku. Nech ma zvárač na Slovensku život ako zvárač v Nemecku, nech ma upratovačka u nás plat ako v Nemecku, nech ma učiteľ, zdravotná sestra, všetci toľko, ako ich kolegovia v Nemecku a potom môžu mať aj lekári toľko, ako.lekari v Nemecku. Jedna sféra jednoducho nemôže očakávať od každej inej, aby ju dotovala na úroveň západných štátov, pokiaľ tí, ktorí dotujú, už na to jednoducho nemajú.
Poznám lekárov aj osobne. Nemajú sa zle. Naozaj sú všetci na vrchole spoločenského rebríčka. Už teraz. Vážim si ich prácu, ich vzdelanie, nadčasy, a skladám dole klobúk pred ich zodpovednosťou. Ale vedeli, aký odbor si vybrali. Ako sa v tom odbore u nás zarába, a asi nebudú veľkým tajomstvom ani pomery celkovo.
Na druhej strane, je až zarážajúce, ako sa údajne zle zarába v štátnej sfére všeobecne, na druhej strane sa tam tlačí, kto môže. Od Trebisova po Bratislavu. Kto sa tam skúšal dostať oficialne, zvonka, cez riadne výberové konanie, vie veľmi dobre, o čom hovorím.

jozef11111111
23. okt 2024

@ksenia16 studujem externe a vsetko si platím nie ako niektorý co biatkuju...

jozef11111111
23. okt 2024

@ksenia16 ak sa bude dať pôjdem ..

sticker
barbie2023
23. okt 2024

Ja som sa za celý život stretla s aroganciou len raz a aj to od starej a asi už vyhoreného sestričky na pohotovosti a jednej pani z kuchyne. Vždy ma ošetrili keď bolo trebaaj moju rodinu a správali sa slušne. Naposledy som bola v nemocnici v pôrodnici 2023 a to aký úžasný prístup mali bol absolútne učebnicový príklad. Sú rôzni lekári aj sestry, ale aj v iných oblastiach sa ľudia správajú hociako aj keď si myslím,že často je to súhra vyťaženosti a aj toho ako sa aj my k nim správame 🤷. Avšak ja mám najhoršie skúsenosti s predavackami a uradnickami 🙄môžem byť aj milá ,ale žiaľ sú obchody alebo úrady kde sa človek cíti ako otravná voš.

ksenia16
24. okt 2024

@jozef11111111 máte výber. Lekári nemajú

jozef11111111
24. okt 2024

@ksenia16 jaký výber máme ??? Ináč mam už nad 26 tak zadarmo som prespal ! Jedine zas ak si ako blb všetko poctivo zaplatím :o

ksenia16
24. okt 2024

@jozef11111111 si prespal, ty teraz platis

vlastnynazor
24. okt 2024

Ja by som tie vypovede prijala, nahirovala sem lekarov kludne z ukrajiny a azie (vybavila im vsetky povolenia) a samozrejme by som dala sancu mladym lekarom (nedavno som opat citala clanok o vystudovanych, kt.si nevedia najst robotu, lebo zakonzervovani lekari si nechcu pustit dalsiu konkurenciu medzi seba).
Chapem, ze medzi tymi, co dali vypovede moze byt aj 15-20% kvalitnych, kt.by sa uplatnili v zahranici a aj sa odstahuju, ale prevazna vacsina nie je schopna sa prestahovat a ani by neboli schopni so slov.mentalitou sa prisposobit v zahranici, kde pacient ostava byt clovekom, ma svoje prava.

jozef11111111
24. okt 2024

@ksenia16 😂

zuzinabila
28. okt 2024

som absolutny odporca tejto vlady, ale velmi im drzim palce, aby tento krat lekarom neustupili. nech slovenski lekari odidu, prestahuju cele rodiny (predpokladam, ze cca 20% z tych co dali vypoved by tak urobilo...). aj tak si uz viac-menej zvykam na ukrajinskych lekarov😀 jedna mi perfektne napravila zlomenu ruku, dalsia neurologicka rovnako dobre vysetrila dceru atd, atd. nech pridu, nech sa zacvicia a nech kludne vedu nase zdravotnictvo. vsetci ti, co si zvolili cestu vydierania (vzdy zijeme v danych okolnostiach, v danom prostredi a proste vsetci nesieme to bremeno, oni nie su vynimkou..chcela by som vidiet ako vsetci domaci lekari utecu zo Syrie, z Libanonu, z Afriky...), si ani nezasluzia, aby sa tu mali dobre.

zuzinabila
28. okt 2024

je az prilis okate, ako tvrdia, ze im nejde o platy a pritom su velmi dobre čitateľní, ako im hlavne o tie platy ide.