List od neznámej osoby
Babule prosím vás čo mam robiť?...toto som si dnes našla v schránke ... prosím Vás poraďte mi ... myslim si, že to spravila ista dotyčná ... čo mam robiť? .... na obrazku to neni vidno, takže všetko citujem,, Kur.a už si doma? Z nemecka ťa vyhnali? ešte dobre, že si tvoj muž našiel milenku a bude mať s nou dceko. Co by robil s takou flandrou. Však ten panghart aj tak nie je jeho. Ty si bola cely život aj v škole kur.a a aj zostaneš ... podpis bol ako Spolužiaci
@jabadaba no to jasne, ak je to suseda, tak ju to zamrazi a prestane s tym 😉
@mimkaa2607 este ma napadlo, nemohla to pisat nejaka ohrdnuta byvala priatelka tvojho muza?
@mimkaa2607 tu je celkom slusny clanok o podavani trest. oznamenia, pozor na konkretizovanie niekoho, o kom sa len domnievas, ze je pachatel?
Trestné oznámenie
Trestné oznámenie je vonkajším podnetom, na základe ktorého môže orgán činný v trestnom konaní (prokurátor alebo policajt) začať trestné stíhanie.
AKO HO PODAŤ
Oznámenie možno urobiť písomne (poštou, osobne) alebo ústne do zápisnice na polícii a prokuratúre. Na ktoromkoľvek súde ho možno urobiť ústne do zápisnice (§62 ods.3 Trestného poriadku). Pripúšťa sa dokonca aj oznámenie urobené telefaxom, elektronickými prostriedkami, telegraficky... Také však treba písomne alebo ústne potvrdiť do 3 dní (§62 Trestného poriadku).
NÁLEŽITOSTI
Zákon neurčuje aké náležitosti má trestné oznámenie obsahovať. Čo sa týka obsahu, musí v ňom byť trestný čin opísaný spôsobom, ktorý umožňuje, aby sa ním policajt alebo prokurátor vôbec mohol zaoberať.
Úspešnosť vybavenia tr. oznámenia sa zvyšuje s uvedením ďalších údajov, ktorými sú najmä: meno páchateľa, uvedenie dôkazov, údaj o osobnom pomere oznamovateľa k páchateľovi a iné údaje o okolnostiach súvisiacich s trestným činom. Ak oznamovateľ, ktorý je zároveň poškodený, utrpel nejakú škodu, môže sa v oznámení domáhať, aby súd uložil páchateľovi nahradiť ju (viac pozri § 46 ods. 3 Trestného poriadku). Výhody uplatnenia škody v trestnom konaní spočívajú najmä v absencii povinnosti platiť súdny poplatok.
KRIVÉ OBVINENIE
Trestným oznámením možno ako páchateľa označiť konkrétnu osobu, alebo podať tzv. tr. oznámenie na neznámeho páchateľa. Jediný rozdiel je v tom, že páchateľ nie je označený. Ak niekoho konkrétneho obviňujeme z trestného činu, mali by sme brať do úvahy, že sa sami môžeme dopustiť trestného činu krivého obvinenia. Toho sa dopustí ten, kto lživo iného obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie. Nedopustí sa ho ten, kto v čase trestného oznámenia nevedel, že skutočnosti, ktoré v oznámení uviedol nie sú pravdivé.
POSTUP PO PRIJATÍ TRESTNÉHO OZNÁMENIA
O tom či sa vo veci začne trestné stíhanie sa oznamovateľ upovedomí spravidla do 30 dní (§196, §199 Trestného poriadku). Trestné oznámenie môže byť vybavené týmito 3 spôsobmi:
1.) Ak nie je dôvod na začatie trestného stíhania alebo na postup podľa odseku 2, prokurátor alebo policajt uznesením vec
a) odovzdá príslušnému orgánu na prejednanie priestupku alebo iného správneho deliktu,
b) odovzdá inému orgánu na disciplinárne konanie,
c) odloží, ak je trestné stíhanie neprípustné alebo ak zanikla trestnosť činu, alebo
d) odmietne.
2.) Prokurátor alebo policajt pred začatím trestného stíhania uznesením môže odložiť vec, ak je trestné stíhanie neúčelné vzhľadom na okolnosti uvedené v § 215 ods. 2.
Takéto uznesenia (1. a 2.) sa doručia oznamovateľovi a poškodenému. Oznamovateľ a poškodený môžu proti uzneseniu podať sťažnosť (do 3 dní), alebo požiadať prokurátora do 30 dní o preskúmanie postupu policajta (§198 ods.2).
3.) Ak nie je dôvod postupovať horeuvedeným spôsobom, orgán činný v tr. konaní začne bez meškania trestné stíhanie (§199 Trestného poriadku) uznesením o začatí trestného stíhania. Zjednodušene povedané, trestné stíhanie sa začne ak je odôvodnená obava, že došlo k trestnému činu a zároveň trestné stíhanie nie je neúčelné (napríklad ak bol masový vrah odsúdený na doživotie a zistí sa, že sa dopustil aj krádeže).
Ak sa začne trestné stíhanie, pokračuje trestné konanie ďalej až po prípadné odsúdenie páchateľa.
Takže pred dvoma týždnami sme zažili niečo podobné s našou susedou. Jednoznačne odloziť listy a keď sa to bude stupnovať podať skupinovo sťažnosť na obvodný úrad a doložiť listy. Problém je v tom že ona može všetko poprieť pokiaľ tam nie je vyslovene podpísaná svojim menom to nám bolo povedané na výsluchu na policii . Ten sme absolvovali skoro všetci terorizovaní susedia. Dotyčná nás nielenže terorizovala listami a v pravidelných intervaloch buchala skoro kazdu noc dodnes sa strhavam v noci ale hlavne že sa nám syn na to nebudil. A záver 80 rocna teta so svojím mužom dostala pokutu a je ticho aspoň v noci cez deň ju to neprešlo a listy už nevypisuje. Ale dokedy to sa nevie?!!!
@csina manžel mi povedal, že toto treba riešiť ... že až to idem nahlasiť, ale až najskor idem za jeho bratrancom až on poradi až zo seba nespravime idiotov ... ja jemu najskor zavolam a ked tak tak by som tom potom riešila ...
@stardust tak to vyznelo, ze to ani v podstate nema vyznam, lebo si z toho aj tak nikto nic robit nebude.
Kazdopadne, nech to mimka berie ako zabavku. Zabavala sa nejaka chora hlava, no tak sa pobavi tentokrat zas ona tym, ze bude mat skusenost s trest. oznamenim. No co, aj to treba v zivote zazit. Aspon bude vediet o com to je a bude mat srandu zas ona.
Zajtra idem teda vypovedať ... policajt mi povedal, že je to isto staršia osoba, pretože to K čo je napisane, tak ta písu len starší ludia ... ak poviem, že si myslim, že je to niekto zo susedov, tak sa to ide riešiť, ak poviem, že neviem kto to je, tak sa to len spíše a to bude všetko ... ale keďže mam problem s jednou susedou, tak budem musieť oznamiť, že mam s nou problem ... nezamlčím to a som zvedava čo sa bude diať...na 100% nepoviem, že si myslim, že je to ona, pretože poviem to a ona ma može udať, že ju krivo obvinujem ... tak až zajtra budem mudrejšia ... dakujem vam za rady a pan policajt povedal, že je to napisane tak, že proste niekto chce aby sme sa s manželom rozhadali a povedal, že je to riadna blbosť čo aj je ... ale povedal, že zas by bola sprostosť to nechať tak, že to treba riešiť, lebo ta osoba isto neprestane ...
@mimkaa2607 ak terorizuje cely panelak, tak urcite s tym len tak neprestane. Policajt ma pravdu, ze zo stylu pisania pismen sa da zistit aka stara osoba to mohla pisat, pretoze metodiky pisania sa v niektorych rokoch menili a podla toho sa da urcit do akej vekovej kategorie osoby patria. Samozrejme, ze to treba riesit, susede mozno pomoze pohrozenie a ak nie, tak pokuta ju urcite zastavi... 😉 Drzim palce, daj potom vediet ako sa to vyvija
@mimkaa2607 ale ved jasne,nerozculuj sa,ludia su zavistlivi.staci,ze je zakomplexovana a vidis coho je schopna. 😉
@mimkaa2607 na policiu podat trestne oznamenie.hned. nezabudni len tak rozhlasit ze sa tym uz yaobera policia, mozno sa dockas aj ospravedlnujuceho listu 😀
@mimkaa2607 mozno to je prave ta suseda oproti, ktora ti kaze nechat to tak 🙂.
@mimkaa2607 ahoj - jednu vec, čo môžeš robiť, je, dať to na políciu.
Nemyslím si, že to k niečomu povedie, ale aspoň budeš mať lepší pocit - poslala to tebe, súkromne, maximálne ťa urazila.
Iná vec by to bola, keby to poslala napr. do zamestnania, vyvesila na verejnom mieste v dome.
Druhá vec , čo môžeš spraviť - je navštíviť právnika a vec riešiť v obč. súdnom konaní (aj keď budeš môcť asi žiadať len verejné ospravedlnenie, ale aspoň dotyčná bude musieť zacvakať súdne trovy...môže sa však stať, že si opatria na súd lekársky nález, že dotyčná má psychické problémy a máš smolu). Avšak na to, aby si to mohla spraviť , potrebuješ dôkazy, pretože ak ty podávaš žalobu, dôkazné bremeno je na tvojej strane. Poradila by som sa s právnikom, čo by bolo potrebné spraviť, ako taký dôkaz získať. Možno nejakým spôsobom vyprovokovať , ale tak, aby si na to nedoplatila ty.Nijak na dotyčnú nereaguj, nerozprávaj sa s ňou, nič nevyvesuj na nástenku, ani nevypisuj.
Pokiaľ by sa pani chytila a niečo oficiálne dala na nejaké verejné priestranstvo - nedopisuj tam nič, nesiahaj na to - odfoť si to s novinami z toho dňa - aby bol jasné preukázaný dátum a zavolaj políciu.
Bohužiaľ si myslím, že v takomto prípade pravdepodobne nedosiahneš nič...a veci robené z princípu najviac bolia. Avšak občas to človek potrebuje, aby mal pocit, že niečo aspoň spravil.
@sisaha tiež som nad tym rozmyslala a začinam pochybovať ... človek vazne nikdy nevie ☹ ... je to na nervy a ani som sa nevyspala cez noc...to aj škoda nervov ...
@minewka ja si myslim, že ta osoba sa isto ešte prejaví ... pretože chorý človek neprestane...tu už nikomu nebudem veriť...už len pozdravim a to bude všetko ... idem sa izolovať od ludi ... ináč to nevidim ....
@mimkaa2607 písala som ti, aby si ju len pozdravila, alebo nereagovala hlavne pre to,aby ona nezažalovala teba. Ak už, treba veci robiť tak, aby vyšli v tvoj prospech. Ak si presvedčená, že to zopakuje - treba sa na to pripraviť, aby si vedela z toho vyťažiť maximum.
@mimkaa2607 ja by som isla na policiu a podala trestne oznamenie na neznameho pachatela. Uz len to, ze to pisal/la rucne je velka chyba pre dotycnu osobu. Ak ste s manzelom za dobre, porad sa s nim. Nemala by si ist do toho sama.
@minewka myslim si, že to spravila jedna osoba, ale nikomu som to nehovorila ... ani policajtovi ... nechavam si to pre seba...nechcem mat predsa ja problemy...s tou susedou som este ani nebola...ale druha mi povedala, ze to mam nechat tak...za ako mi policajt povedal necham to tak a bude sa to opakovat...ja som jedina napisala oznam na vytah a dotyčna osoba ma na vyber...ak nie, tak to dame na policiu ale este neviem ci ako neznamu osobu
@ellit tiež rozmyslam, že pojdem s manželom...sama to asi nezvladnem...dnes s nim budem volať a chcem sa s nim dohodnuť...sama to nezvladnem aj keby som chcela...a ešte ked som aj pri malej ... neda sa to...
@mimkaa2607 a čo ti presne povedal policajt? že ako budú ďalej postupovať?
@minewka povedal mi, že mam dve možnosti ... bud poviem ktora osoba to spravila, ked mam tusaka a oni to preveria a kedže sa jej na to budu pytat a ona ma zas dve možnosti odpovedať ano alebo nie tak je väčšia pravdepodobnosť, že povie nie a tym padom mna obviní z kriveho obvinenia ...a po druhe bud dam trestne oznamenie na neznamu osobu a keby som ešte raz dostala nejaky list tak by sa to riešilo ... mne by bohato stačilo keby kazdeho vypočuli aby dana osoba mala bobky a dala pokoj ☹ neda sa to vydržať...čo sme boli naposledy tu na SK, tak sme mali so susedou problemy...s nikym inym tu problem nemame :(
@jabadaba prosim ta, ty by takyto list brala ako zabavku???? o tom velmi pochybujem....toto by rozculilo kazdeho cloveka, teda ak nie si jedna z takych, co sa takymito vecami zabavaju....ako jej mozes napisat, aby to brala ako zabavku?uz vidim, keby si ty take nieco dostala, tak sa nad tym vyskieras....
@mimkaa2607 drzim velmi palce, nech sa to co najskor vyriesi.....a moc nestresuj, babatku to moc neprospieva 😉
@katren dakujem za povzbudenie ... ja to tiež neberiem ako zabavku ... keby som nežila s manželom v Nemecku a by som tomu uverila?...keby sme tomu uverili, tak by nam to mohlo rozvratit manželstvo ☹ ☹ ... som smutna z toho, že ludia takto ubližuju
@mimkaa2607 ja by som sa takemu listu tiez nesmiala....a uz vobec by som to nebrala ako zabavku....toto su dost silne slova na to, aby pokazili vztah ak nie este ovela viac
@katren ja tiež hovorim ... su to dost silne slova a od osoby čo ma nenavidi ... inac to nevidim ... ináč gratulujem k babätku ... ja som v 5tt a 4dni 🙂 ...

@mandragora22 isteze nebudu brat odtlacky prstov, minimalne sa mozno zastavi hladocka v baraku a popyta sa susedov. Uz to staci, aby mal niekto riadne lepky. Byt nasledne preberany v baraku za tak stupidny prejav asi nebude zrovna prijemny zazitok.