icon

Ľudia narodení po roku 1930 sa dožívajú vyššieho veku

7. jan 2025

vsimli ste si ze ludia narodeni 1930 a viac sa dozivaju vyssieho veku ako teraz?
mne mladi kamosi umreli a nechapem...mali 30 a 40 rokov..
ked pozeram ludi aj na cintorine ci pomaly prezili dve vojny sa dozili 80 rokov !

s lekarkou som sa bavila a ludia mladi zacinaju umierat kde je problem
ved aj 80r babka par rokov zije ''v shite tejto modernej doby''
kde je problem to vazne ten stres ci co.

autor
7. jan 2025

@idamia ale coraz mladsi maju rakovinu to mi rozume nechape ....

autor
7. jan 2025

@zobaka co mne vobec neberie ze 2-3rocne deti sa tlacia Mekacom :(

autor
7. jan 2025

@idamia preco ma zapal pluc vysoku mortalitu zavisi od oblasti, na uzemi slovenska je vyznacene kde je vyssie riziko ci to je banickou cinnostou ci dacim inym, okolie ruzomberka tiez sa nebucha do prs.

autor
7. jan 2025

@oslo1 ale ja mam 40 rokov a moji kamarati umieraju

autor
7. jan 2025

@idamia nechaoem preto ze moji mladsi kamarati umreli na rakovinu preto mna neberie statistika

0silvia0
7. jan 2025

Ja napriklad mam 50 a neregistrujem, ze by rovesnici a mladsi v mojom okoli zomierali na rakovinu. Nastastie.

autor
7. jan 2025

@0silvia0 mas stastie. mam o 10 rokov menej a mne umieraju

autor
7. jan 2025

@0silvia0 o com to je ze ja takych mam

idamia
Autor odpoveď zmazal
autor
7. jan 2025

@idamia suhlasim presne si to vystihla

rozculena
7. jan 2025

@idamia "ze sa ludia menej hybu, maju obezitu, stravu maju zlu, vela sladenych napojov, alkohol, cigarety.."
exov kamarát-rakovina mozgu,športovec....prečo dostal rakovinu
obvodná lekárka-rakovina,nepila,nefajčila,nebola tučná,prečo dostala rakovinu
spolužiačka-rakovina,nepije,nefajčí,vždy bola štíhla-prečo dostala rakovinu

heln
7. jan 2025

ked vezmem do uvahy, kolko zje priemerne 2-3 rocne dieta, tak si z tych styroch hranoliek tazku hlavu nerobim... a predchadzajuca generacia bola lepsia, urcite? lebo je tu kopec prispevkov o tom ako babicky chcu tlacit do 6 mesacnych vnucat gulase, jaternice, kolace, lebo ved aj syn jedol a nic mu nieje...
prepac, ale tvoje otazky su ako keby si odhalila nejake sprisahanie... co si este nespomenula ako suvislost, uvedomujes si kolko sa pise o toxickych chemikaliach z temu a aliexpresu a kolkym ludom to je jedno a objednavaju, mozno to je jedna z pricin a druha na ktoru sa tiez nemysli su mikroplasty, ktore su uz vsade, co ak aj to je pricina rakovin u mladych ludi?

tululu
7. jan 2025

Ja len stale nechapem, s akou dobou sa porovnavame, lebo kedysi ludi rad radom kosila chripka, tyfus, cierny kasel, zaskrt, kiahne, osypky, cholera a mor ani nespominam, lebo to bolo ine kafe. Detska umrtnost do 5tich rokov 50% aj bez Mekacu.A rakovina bola tiez, ci jej bolo viac alebo menej neviem, ale dnes mame napr. na tieto.choroby najlepsie prostriedky na liecbu.

autor
7. jan 2025

@rozculena tak potom je to nahoda jak svina a preco poto tlacia do hlav toto a hento
ked osm vuidela bezdakov to boli 50-60tnici co denne brali kontajnery, pili vino za 30 koru n afajcili dopalky. rozum nechape

autor
7. jan 2025

@tululu ked sa caka mesiac na vysledok histologie? a potom cloveku povedia hold sorry mas mts a uz nie je pomoct?prco sa kurva caka mesiac na vsyledok histologie? pri urcitych druhoch sa jedna o dni !

autor
7. jan 2025

@heln o tom o com je zdravotnictvo aj napriklad o tom kto rozhoduje ze co je pristupna norma? ja sama som robila potravinove algerny a mikrobiologiu a kto urcuje co je pristupna norma?

autor
7. jan 2025

eurospka unia????

liv1
7. jan 2025

@rozculena my vidime len len vonkajsok. Nevidime ako sa ti ludia chovaju, ako ziju, vidime len obal. Zhodnotit to mozes len vtedy, ked s tym clovekom zijes. Co ty vies ci ten sportovec nemal uraz, ci nepouzival prilis casto bezdrotove sluchatka, mobil na nabijacke a telefonoval s nim, nevies ci to nemaju geneticke v rodine a podobne. Mam v rodine cloveka co dostal raka, nepije, nefajci, hybe sa, dobre sa stravuje. Ale vies co? Cely zivot pouziva aj na milionkrat plastove flase na vodu… ako vela sa o tom hovori a aj tak. Nemusi to byt dovod, ale moze. Ja mam stranku so zdravou vyzivou a vsetci okolo mna si myslia, ze nieco nezdrave nikdy do ust nedam. No a naozaj nedam? Som stihla ako prutik, znamena to ze sa vela hybem? A mohla by som pokracovat. A aj zdrava strava, to je taaak relativny pojem ze az 🙂

@tululu umrtnost 50%? To kedy?

autor
7. jan 2025

@liv1 dakujem presne toto

renesance80
7. jan 2025

to je blud , moje babičky obe zomreli 57 ročne na rakovinu , a prežili druhu svetovu vojnu , dedko 65 ročný bol aj v koncentraku, poznám xy ludí ktorí prežili vojnu a veru sa zdaleka nedožili 80tjky, skôr je na tom možno povojnová generácia ale aj to dosť pochybujem

lenka188
7. jan 2025

@rozculena co su to za otazky.. ze jedna bunka zblbne moze byt uplne cista nahoda. Statisticky sa to viac deje ludom s nezdravym zivotnym stylom. To je akoby si sa pytala, preco tvojho kamarata zrazilo auto ked vzdy isiel na zelenu. Proste sa to stava. Ale statisticky je vyssia sanca, ze zrazi auto kamarata ak bude chodit stale na cervenu.

autor
7. jan 2025

@liv1 presne ti si to vystihla.

autor
7. jan 2025

@renesance80 diagnostika, kedy zomreli na rakovinu?

viestta
7. jan 2025

Ked uz tak strasne chce skumat, tak si dohladaj dosledky plosneho pouzivania DDT a olovnateho benzinu. Tie generacie, ktore v tom zili maju teraz 60 a viac. DDT ostava naviazane v neuronoch, olovo v kostiach. To uz len bol zdravy zivot. Alebo take dusitany v pode a vode, chemicke postreky... Este nevieme co s nami robia mikroplasty.
A ked uz k veku dozitia z mojej najblizsej rodiny, jedna babka umrela 59 rocna, druha 89, rovnaky rocnik narodenia. Jedne dedo sa dozil 85, druhy len 70. Pradedo 85, jeho manzelka 65, druhy pradedo 65 a jeho manzelka zomrela v 45. Dalsi pradedo umrel pocas 2. svetovej na bojisku, jeho zena sa dozila hadam devatdesiatky. Pradedovia a prababky prezili obe vojny, dedkovia a babky len tu druhu.

autor
7. jan 2025

@viestta pozriem mate vsetci silni entusiasm pre veci asi ste pokojni ja nie ...ale dakujem za dovetky to all

ada510
7. jan 2025

Moja babka bude ma 89 tento rok a od 54 rokov je na dôchodku doma v záhradke a s vnúčatámi ešte je aktívna vari pecie a pomôže aj s pravnucatami ...po doktoroch nechodí a v nemocnici bola asi len keď rodila...
A moja mama ma 56 rokov tento rok a stále pracuje a dlho bude aj otec takže na zamyslenie ...

rozculena
7. jan 2025

@lenka188 ja som sa pýtala autorky,lebo ona tvrdí,že rakovina je z nezdravého jedla,sladkých nápojov a obezity

autor
7. jan 2025

@ada510 takže vec stresu

autor
7. jan 2025

@rozculena a co v tom vidis ako befenit

autor
7. jan 2025

@viestta a vies co juest budem mat cas a budem skumat mna zaujima ako bezna zena ko ty vsetko vie