Ludská blcha. Ako sa jej zbaviť?
prosím neviete ako sa zbaviť tejto hávede ? mám nový dom a neviem odkial sa mi to tam vzalo zrazu sme sa začali budiť doštípané a myslela som že to bolo od komárov opak je však pravda pokial som jednu neobjavila bola to ludská blcha, a to pravidelne umývam utieram prach obliečky periem podla toho ako tam spíme bud raz alebo dvakrát do mesiaca , som zúfala pripadám si ako nejaká humusáčka hambím sa za to a chcem sa toho čo najrýchlejšie zbaviť , poradte mi ako prosímm....tu je foto ako to vyzerá ....ale doma som našla len jednu
@olula Nuž prečítal som skoro celé fórum, ale aj tak som s tým bojoval napokon sám. Niekde z výletu som si odrazu priniesol blchu. Najdôležitejšie bolo, že som ihneď po poštípaní vedel, že je to blcha a nepomýlil som si to s komárom. Inak by sa začala veľmi rýchlo množiť. Poštípanie blchou je dosť jednoznačné. Ideálne informácie sú tu: https://stopplostice.sk/co-ma-v-noci-stipe-plos... Najmä na čistej bielej posteľnej plachte je možné identifikovať aj také maličké drobné čierne blšie exkrementy.
Netreba hneď panikáriť, ale určite to netreba odkladať. Rýchlosť zásahu je dosť rozhodujúca. Naozaj ide o minúty!!!
Hneď v ten deň som jednoducho nešiel do práce a celú posteľnú bielizeň, vrátane všetkých použitých šiat som okamžite vypral. Ideálne na 60°C a viac, ak sa dá. Do prania som pridal SANYTOL - dezinfekciu na prádlo (https://www.mall.sk/avivaze/sanytol-3-x-500ml-d...). Rovnako som ďalším SANYTOLOM na tkaniny (https://i.cdn.nrholding.net/30031060/1000/1000) priam vytepoval matrac, a vystriekal palóny a vankúše. Pokračoval som sedačkami, kreslami, stoličkami a všetkým, čo bolo od zeme do výšky 0,5m. Rovnako som dal prať s dezinfekciou aj koberčeky, deky, prikrývky a čokolvek v možnom dosahu blchy. Celý byt som povysával, vyumýval a priam vydrhol, ale skoro tak, ako keby som bol maľoval.
V OBI som napokon kúpil DELTASECT 015 RTU (2 fľaše) (https://www.lacnepostreky.sk/pripravky.proti.li...) . Postrek som potom aplikoval do všetkých rohov, líšt od podláh, prahov a najmä, a to je najdôležitejšie, na všetky spodné strany postele, sedačky, kreslá (ale odspodu, nožky, stojky, kolieska) a medzi dvere a parapety (opäť stačilo tie do 0,5m od podlahy). Pozor na dýchanie, je to jedovatý prípravok a treba mať masku!
Celá procedúra umývania a pratania mi trvala skoro 10 hodín a byt má rozlohu klasických 76m2. Samotný postrek bol už len čerešničkou na torte a trval možno len 20 min. A úplne na záver som do každej izby vedľa postele, či sedačky položil takú lepiacu lapačku skáčucého hmyzu. Nie sú to ideálne pasce, ale pomôžu pri monitorovaní pohybu parazitov, ak by sa náhodou chytili.
Následne som opustil byt a išiel som na dve noci spať ku bratovi. Keď som sa vrátil, vysušené prádlo som poriadne vyžehlil aj s naparovaním a uložil ho na najvyššiu policu v skrini. Blchy sa už neukázali a zatiaľ som v pohode.
Mal som šťastie, lebo som zasiahol včas, ale kolegyňa z práce s touto háveďou bojovala skoro dva mesiace a nepomohla jej ani špecializovaná firma. Po jej zásahu sa blchy asi týždeň neobjavili a zdalo sa, že je to už vybavené, ale odrazu boli späť. Napokon sa je to podarilo samotnej najmä preto, lebo pochopila, že blcha kladie vajíčka hlavne do tmavých a pokojných miest (ideálne do záhybov čalúnenia, alebo za krycie lišty podlahy, či pod koberce). Všetko čo je vyššie ako 0,5m od zeme je tým pádom mimo priameho ohrozenia (aj keď toto nie je striktná zásada, ale uľahčí orientáciu v probléme). Je potrebné preto denne čistiť okolie postele aj pod ňou a ona sama napokon začala prať posteľné prádlo denne. Ráno ho po zobudení dala do práčky a večer vybrala vyvesila vyschnúť. Suché z predošlého dňa večer vyžehlila a obliekla na paplón s vankúšom, ktoré ráno postriekala SANYTOLOM na tkaniny aj s matracom. Denne kupovala jeden SANYTOL. Každý deň po práci povysávala a vydrhla celý byt. Údajne to trvalo len týždeň ťažkého mordovania, kedy sa prvý krát zobudila bez poštípania blchou. Ona vtedy ale nepoužila žiadnu desinsekciu a aplikovala ju až cez víkend, kedy odišla na výlet z domu. Blchu odvtedy nevidela ale stále žije v panike že iba boh vie, kde sú.
Viem, že sa dá aj chytiť, lebo ako dieťa som doniesol domov blchu. Stará mama ma vždy večer pri kúpaní prezerala kvôli kliešťom a iným parazitom a tak ju za pár minút na mne našla. Namočila si prsty, lebo so suchými sa vraj šmýka, a blchu chytila, rozpučila a hodila do ohňa do pece. 🙂 a bolo po nej... 🙂
Nie je pravdou, že zo zvierat na človeka blcha neprejde. Prejde! Ja som ju vtedy chytil od psa. Možno bola ľudská, ale parazitovala a množila sa na psovi. A neobviňujte seba so zlyhania, že máte blchu. Nie je to preto, že by ste mali doma špinu. Každý jej máme pre takéto parazity absolútne nadostač dokonca aj v úplne nových bytoch, kde je takmer dokonalý poriadok. Blcha vie prežiť aj viac ako rok v úkryte.
Blchy sú ale poraziteľné. No musíme proti nim bojovať veľkou rýchlosťou a ešte väčšou vytrvalosťou. Napokon musia podľahnúť. Veď sú to parazity a o ich životoch rozhodujeme my ako ich hostitelia.
Veľa zdaru s bojom proti tejto hávedi prajem všetkým.
Dobrý deň , asi pred 3 mesiacmi sa nám na internáte vyskytli blchy . Izbu vystriekali , všetko obleceniě som si vyprala a presťahovala som sa na inú izbu . Zdalo sa že bol problém vyriešený . Teraz ako začala opäť škola , mám pocit že tie blchy mame na izbe zas . Našla som si aj take iste štípance ako vtedy . Nemám ich veľa len 3 . No mna cez noc nič nestipe . Nemám to v posteli aspoň sa to tak zdalo . Skor v oblečení .alebo topánky . Mám pocit že blchy na mne parazitujú alebo čo . Dám si nové oblečenie čisté opraté ožehlené . A mám pocit že to po mne lezie . Nové štípance som neobjavila . V lekárni som si kúpila sprej proti blcham a plosticiam len sa to má len dávať na postele alebo nábytok . Na oblečenie nič nie je ? Poprípade na telo . Idem z toho zosaliet . Vysavam každý deň , v izbe mame poriadok . Takze nechápem ako sa nám to mohlo dostať . Najhoršie je to že to mám vo veciach len ja . Moja spolubývajúca nemá ani len štípance .
Žena bola v kozmetickom salóne a stamadial pekne krásne doniesla darček. Týždeň chodíme ofialovelí, dokusaní, dohryzaní. Našťastie nášho chlapčeka ani raz nekusla sviňa, ale mňa aj ženu na mraky. Fakt mám aspoň 30 štipancov za ten týždeň a žena aspoň 50. Dnes som ju sviňu náhodou našiel pod postelou, počas toho jak kojila. snažil som sa ju rozpučiť, ale to nešlo. Tak som ju dajako ulapil, zabalil do papiera, poriadne zakrutil, aby sa nedostala von a šup s ňou do hajzlu. Dúfam, že bola jedna jedina...
Aj ja som sa natrapila s blchou. Bola som uz v koncoch. Kusala len mna -vedla spal pritom manzel a v postielke novorodenec. V deuhej izbe 2rocny syn. Ked clovek vyskusa vsetko mozne co si tu precita a nic nezabera, normalne ho to psychicky zlozi :D teraz sa smejem....v noci nevie zaspat,lebo sa boji,ze to po nom prave lezie, potom nevyspaty,kazdy den upratovat ,boji sa o deti ,atd atd. Odniesla som ju aj k mame,ked som to uz doma nemohla vydrzat 🙂 trapili sme sa asi mesiac.
No k veci,CO POMOHLO : 1./volali sme dezinsekcnu firmu,vystrielali byt,stalo nas to asi 300 eur..ale male deti,muselo sa. 3dni trebalo byt mimo byt,kedze deti prave lozili po podlahe a to bolo vsetko striekane 2./ Chytit ju!!!! zatial co sme boli u rodicov, ked som malu uspavala v kociku tak som uvidela ze skace po zemi. To som uz revala,ze som si ju doniesla aj tam, fakt psychicky v koncoch. Neviemci bola vo vlasoch alebo kde,krdze vsetko oblecenie sme niekolko x prali. Oblepila som obojstrannou lepiacou paskou koberec pri posteli,aby sa prilepila,ked bude skakat-to neponohlo. Ani miska s vodou ako som tu niekde citala. Potom som si oblepila tiez tou obojstrannou paskou paskou rukavicu -TOTO ZABRALO.Ked som kojila nadranom malu tak som videla ze po mne,svina,lezie - nasadila som si pomaly rukavicu a capla po nej-vsetko pomaly,ziadne prudke pohyby. Prilepila sa na tu obojstrannu pasku.
Odvtedy je pokoj,aj ked som sa este 2mesiace bala ci nenakladla vajicka. Je to masaker,rozumiem vsetkym,co sa s tym trapia.Chytite to hocikde vo vytahu,my asi v cakatni u Dr,kedze tam chodi cela jedna osada.
@fia232 ahoj. Ja som aplikoval všade. V tom čase som tiež mala malé deti. Ale nemusis na madrac. Hlavne aby sa ten prípravok dostal na zem. Ja som do vzduchu striekala.ona vyliezla hlavne večer, v noci. Okolo postele striekaj. Kľudne na periny, ved posteľné prádlo vymenis potom. Ja si pamätám ze raz v tom zúfalstve som ju našla na skrini na zrkadle.
ahojte, neviete poradiť nejakú prevenciu na blchy? pracujem s deťmi vačšinou rómami a viete ako to je niekto pochádza z lepších podmienok niekto nie. Všetci z kolektívu si nosíme blchy domov, raz jeden o dva dni druhý.. najhoršie je že nám doma štípu naše deti a tiež aj iné neromske deti v kolektíve..vedeli by ste mi poradiť nejaku prevenciu kľudne nejaky sprej čo môžeme aplikovať aj nám na oblečenie? socialka o tomto už vie, attakujeme ju a nič sa nedeje
@olula treba kúpiť dymovú bombu proti blchám máme to vyskúšané a zaberá to .
@petrag25 na to treba dymovú bombu
@petrag25 my tiež máme ten istý problém...učíme veľmi špinavé deti spoluobčanov...aby som sa vyjadrila správne...nie rasisticky....blcha doma raz za dva týždne.... už sme si zvykli....zo začiatku som hystercila a všetko prala, vytvárala, vetrala, trepala, zehlila, umývala savom....už je to asi 10 rokov....Nič nepomáha len ju chytiť....a to sa dá iba tak, že keď ju zacítite na tele.... veľa naslinit palec...a s tou slinou ju vyradite z funkcie vtedy nemôže skočiť...lebo je ako vo vode... otočiť palec a s nechtom ju prasknúť.....a ešte existuje jedna pohodlnejšia finta...ako prišla k vám, tak odskočí pri najbližšej príležitosti na druhú korisť 😁😆😆😆😆😆
V práci sme vyskúšali už všetky dostupné repelenty a chemikálie... nič mechanický ju treba zničiť...treba na to, dobré oči, rýchlu reakciu...a nezabudnúť sliny....keď nie tak lepiacu pásku okolo prsta...
@monfat9 tiež mám ten istý problém... Robím v MS asistentku a teraz hlavne ako sa ochladilo zbadám, že stále som uštipana.. Máme prevažne rómske deti... Už ma lezie na nervy lebo nesiem domov 😠 nepoznáte nejaké odpudzovače čo by pomohlo oblečenie nastriekať?
@nikoleta1872011 asi ta nepoteším, ale nepomôže asi nič, len ju chytiť. 🙄 Ja som jedným časom sa vyzliekala rovno na balkóne a všetko nahádzala do krabice a nechala na ďalší deň vonku. Potom uz keď mi bola veľká zima tak rovno s topánkami som vošla do vane a tam som sa vyzliekla. Bola som zúfalá. 😵
@brunkova uff škoda... Lebo je to strašne 😕to, ze ostatne kolegyne neuštípu.. Ani domov nenesú.. Len ja 🤦♀️😠niekde som čítala, že repelent duffusil odporúčajú. . Tak na vyskúšanie to stojí..
@nikoleta1872011 skus vyskúšaj. Ja som kupovala protect ci ako sa volal, vyššie v príspevkoch som ho spomínala. Bolo to uz dávnejšie. Uz nepracujem v rómskej škole, 7 rokov som naháňala blchy po byte. Vždy som nejakú priniesla. Manžel bol z nás najviac dostipany. 🙄Nerada na to obdobie spomínam. Niekde som aj čítala, že kto ma oslabenú imunitu tak rýchlejšie sa ho chytí blcha. 🤪 Ale možno to nie je pravda. Tak držím ti palceky, nech sa zbavis tej havede aj stipancov co najskôr. 🙏
@brunkova tak určite lebo jecti nepríjemné... Ja som počula, že závisí podľa toho kto má akú krvnú skupinu 😃U nás doma su deti uštipané a manžel nie 😃tak Vám verím, ze nerada spomínate, ja neviem už čo robiť... U nás vyskituju aj vši, ale tiež aj na to používam prevenciu, ale na toto neviem 🤔
@nikoleta1872011 Vsi som nikdy nemala, ale blchy sme mohli predávať 🤓
@nikoleta1872011 raz sa mi stalo, že návšteva si od nás blchu odniesla. To bol trapas 🤦♀️🙄
@brunkova tak ani ja poklopem nemala, ale predsa existujú na to spraye gumičky atd.,ale na blchu 😃jooi tp určiť trapas😃
@haye zdravím. Čítam Vaše skúsenosti. My s tým bojujeme teraz. Priateľ robí na železnici a povedzme si úprimne tam je hygiena mizerná. V odpočívacej miestnosti sa im vyskytli blchy a kopec zamestnancov ich nanosilo domov a taktiež aj my máme. Respektíve asi sme mali. Budili sme sa ráno dostipani. Jednu mŕtvu sme našli na posteli, bol u nás deratizer, od vtedy chvalabohu žiadne stipance. Všetko som vyprala vyžehlila a kúpili sme novú matrac. Snáď sa už nič neobjaví. Ale pán ktorý nám to tu deratizoval povedal že nemame mesiac zmyvat podlahu ani nábytok no mne sa to nezdá tak predsa v špine sa jej darí lepšie. Mame malé dieťa a je to masaker pretože máme doma špinavé všetko 🙄 akú ste mali vy skúsenosť s upratovaním po postreku?
Citam diskusiu a mam hlavu v smutku 😔 K nam sa blcha dostala pravdepodobne s mackou, ktoru sme si zadovazili. Chcem sa opytat, nemate skusenost, ci by s tym nepomohol ozonovy generator keby sa spustil v jednotlivych miestnostiach bytu? Dakujem
@katkasb ahojte. Ja som vyskúšala, ze do čistého alkoholu som nakvapkala tee tree olej 30 kvapiek som dala do malej fľaštičky a keď idem do prace do MŠ kde su blchy tak sa tam nastriekam oblečenie v čom som a odvtedy klop - klop ani jednu blchu som nedoniesla domov.
@nikoleta1872011 dobry den, kolko dcl alebo l bol lieh? Dakujem
@macko2183 lieh som kupila v lekárni, tolko Vam daju kolko chcete.. Ja som kupila pol litra🙈a potom len nalejem do tej fľaštičky vid. foto a nakvapkam ten cajovnikovy olej koľko som pisala.

@katy082 tusila som ze je v sPalni, tak som vystriekala celu izbu a ona zdochla. Kolegyna striekala aj viac miestnosti. Najle sie vystriekat cez den a zatvorit dvere. Aj na odlahu sme striekali. Os ravedlnujem sa, ale mam okazeny mobil. Ne ise mi jedno ismenko :D