Mačička vs zakrslý králik

bielavlcica
18. mar 2019

Ahojte takze blizia sa narodeniny mojho partnera a mam dilemu. Ci kupit zajacika alebo macicku. Co by ste mi radili? Mame 1izbovy bytik s terasou zajka by som vedela eventualne dat v lete na terasu. Macicka je zas tiez mojkava a hrava tam u nej by mi ale asi vadilo ze bude behat po stole a kuchynskej linke navyse ak by sme sli na dovolenku nemame ju kde dat nasi maju psa a neznasa macky. Zajko je celkom dobre riesenie ale bojim sa toho hlodania kedze mame v byte propanbutanovu flasu a hadica z nej sa taha po zemi tak aby to neprekusol. Ale u macky zas by mi vadil ten zachod len je s tym menej starosti ako zo zajom.pls poradte mi do dvoch tyzdnov musim vybrat bud macicku alebo zajka. Dakujem za rady

beky1813
18. mar 2019

Do tak maleho bytu ani jedno

jamimka
18. mar 2019

Ani jedno ani druhe. Mala som zakrsleho zajka. Potrebujes velikansku klietku, hoci je naučený na WC, budes za nim zbierať bobky. A musis sa mu venovat, aby nezdivel. ...mačička je maznava, ale zase potrebuje vacsi priestor, bude ti liezť vsade, na nabytok, ak mate kožený gauč, je mu koniec, záclony, nedajboze ju necháš samu, bude sa nudiť a zničí vsetko. ( kym je malicka, samozrejme, aj ju vies naučiť, kde moze a kde nie)

andrejkap123
18. mar 2019

@bielavlcica pri kazdom zvieratku si spomenula ze by ti nieco vadilo. To nie je dobry zaciatok ;). V takomto pripade ani jedno.

0silvia0
18. mar 2019

@bielavlcica kralika nemozes dat v lete na terasu pri horucavach ktore teraz byvaju... Kralik ma tiez v mladom veku hormony, niektore znackuju, hryzu, idealne je ho dat vykastrovat..mala som kralicicu, dozila sa takmer 11 rokov, ale uzili sme si s nou problemov dost. Teraz mame outdooroveho kocura, ale cisto v byte by som to nechcela. Chodi sa dovnutra nazrat a vyspat, ale ledva caka kedy vypadne za macacimi kamosmi...
Co tak rybicky do bytu?

miska_kal
18. mar 2019

a to chces ako kupit jemu? bo mi to pride na chlapatrocha zvastny vyber 🙂 ono ale aby si vedela, zvlast tieto zvierata su take, co sa nie v kazdom pripade budu radi mojkat. macka, to je povaha sama o sebe a kralicek tak isto. aby si potom nenadavala, ze ste si vybrali zvieratko, ktore na mojkanie moc nebude

wieruska1
18. mar 2019

@bielavlcica si sa zblaznila? Mu kup iWATCH a nevymyslaj 🙈

17juraj17
18. mar 2019

@bielavlcica Tie zdrobneniny su ti k nicomu. Len to vyzera lepsie. Treba to nazvat tak ze chapes ze to vyrastie. Takze macka VS zajac. Macku vies naucit aby ti neskakala po stole ci linke. Treba byt tvrdy. O macaci zachod nie je velka starost a vdaka modernym granulatom nie su citit. Macka ale bude driapat sedacku,stolicky,tesnenia na zárubniach. Zakrsli kralik rad hryzie kable , je citit a zakrslak sa vacsinou nedoziva vysokého veku a je casto chory. Takze si kup suchozemsku korytnacku. Pol roka spi, nic prevratne nepotrebuje, nevydava zvuky a pri spravnej starostlivosti ju nebudes musiet pochovavat.

jamimka
18. mar 2019

@17juraj17 o korytnačku sa tiez treba starat.

3009
18. mar 2019

@bielavlcica to radšej malého psa, vyvenčíš, poprechádzaš sa a aj pomojkáš. Útulky sú plné psov. Ak zoberieš ročného, tak ti už nerozhryzie byt. Ja som mala voľakedy mačku 3 mesiace a museli sme ju vypustiť na záhradu, lebo to jej šrábanie a vyskakovanie všade mi vadilo.

lubiss
18. mar 2019

mala som jedno aj druhe takze zajac-priprav sa tiez na riadny zapach, musi mat vacsiu klietku a to ze by si ju musela kazdu chvilu cistit lebo ten tolko toho nakadi ze az, my sme ho mali na balkone mal tam oteplenu budku a volny vybeh po celom balkone..rano som upratala cely bakon a poobede uz bol cely od bobkov...des a hruza dozil sa nam 8 rokov a viac by som zajaca nechcela...Macka- perfektne je ze sa hned nauci na zachod a ak ju nic netrapi chodi robit potrebu len tam, beha vsade po skrinach po linke( treba si uvedomit ze ked vyjde zo zachoda a nasledne ti beha po linke tak je to hnus) navyse si brusi pazure paradoxne vzdy vsade inde len nie na skrabadle, mali sme dodrapane postele, gauc, na druhu stranu je to vyborny spolocnik nevyzaduje tolko pozornosti ako pes, ked sa chce maznat pride, ked nechce prespi niekde zasita aj pol dna :D...v tvojom pripade by som nezvolila do jednoizbaku ani jedno

kikaaa444
18. mar 2019

@bielavlcica ani jedno králik rozhadzuje bobky von z klietky plus v noci malo spia a väčšinou ohryzaju klietku čo mna osobne by to rušilo aj keby bol vo vedľajšej izbe . Na mačke by mi vadilo že by všade liezla . To už radšej psa

bambulka712
18. mar 2019

Do tak malého bytu neodporúčam nič. Náš zajko sa dožil 11,5 roka a máme aj mačku, aj keď beha aj von aj dnu tak to je trocha iné. Počítaj s tým, že aj keď máš zajka v klietke, musíš ho púšťať von a venovať sa mu. Ono je to super a náš bol miláčik, no po pár rokoch s mužovi prejavila alergia na seno a v jednoizbovom byte si to neviem predstaviť. To že smrdí nie je celkom pravda, ak mu pravidelne čistíš klietku. Nehovoriac o tom, že on je najakčnejší v noci, takže ho musíš mať v inej miestnosti ak sa chceš vyspať. Tá terasa v lete by sa dala len ak je tam tieň ale nezabúdať potom na dostatok vody. A samozrejme chlpy, tých sa asi nezbavíš... hlavne jar a jeseň keď mení srsť. Ale ak sa rozhodneš tak odporúčam pri samčekovi dať ho kastrovať, nech sa vyhne zdravotným problémom.

baby26
18. mar 2019

Mi mame zajacika uz druheho a sme spokojny.

17juraj17
18. mar 2019

@jamimka Hej ale oproti kralikovy alebo macke je starost o suchozemsku korytnacku nepomerne mensia.

majkakjam
18. mar 2019

Tiež som mala aj králika, aj 2 mačky (tie mám doteraz), králik mal cez 11 rokov než sa odobral na večné lúky a stopy po byte mám dodnes 😂 hlavne káble vzali za svoje. Keď si písala, že má možnosť sa dostať k hadici propánbutanovej flaše OKAMŽITE zabudni na králika. Nedá sa zabrániť aby sa do nej pustil, ja so skúšala všetko, od mechanických zábran až po natretia káblov čili pastou. Rozobral všetko 😠.
Mačky sú ok, dajú sa naučiť aby neškrabali nábytok a neliezli na stôl a tým, že sú dve tak sa nenudia a aj ak ideme na dovolenku iba dám susedovi kľúče, aby im dal najesť, čistú vodu a vymenil piesok a za fľašu vína a magnetku to máme zariadené 😂 .
Do tak malého bytu by som ale dala tretiu alternatívu. Morské prasiatko. Je roztomilé, nechá sa mojkať a nič nezničí (skoro, mala som jedno, ktoré mi okusovalo knihy). Ak ho aj budeš mať voľne pustené, hadicu od plynu stačí niečím zakryť, morčatá nebývajú tak akčné, aby sa obťažovali rozobrať zábranu.
Hlavná otázka je, čo by chcel tvoj drahý, to ho musíš poznať ty 😎

stvura
18. mar 2019

Do maleho bytu ani jedno z tychto dvoch. S kralikom nemam skusenost, macku mam ale je zcasti vonku, zcasti oddychuje na gauci u nas doma (mame velky dom a zahradu 14a)...vela zalezi aku ma povahu macka, nasa je kludna. Na tvojom mieste by som kupila priatelovi rybky, korytnacku, skrecka - v tomto poradi lebo su to nenarocnejsie zvierata ako tie dve co si si vybrala (morca smrdi, to som mala a ee, skrecok ci biela myska su ovela lepsie, i ked skrecok je v noci velmi akcny a ak mas plytky spanok tak vam to bude vadit)

marcella6
18. mar 2019

Mali sme macky (v 4i byte) a uz nikdy viac.... Nie v dome/byte... Vsade chlpy, smradlavy zachod i ked ho cistis pravidelne, mnaukanie aj rano o 04,vsade lezie. Teraz mam kralika v 2i byte. Nesmrdi ta klietka tak ako vsetci hovoria, este ked tam ma wc, ktore napr. ja cistim kazde rano. Pustam ho po byte, vlastne skoro cely den je pusteny. Na zaciatku skusal kusat vselico, ale uz sa odnaucil, kedze stale ked sa do niecoho pustil tak som ho zavrela a kukal jak puk. Asi to pochopil. Teraz ked sa nahodou do niecoho chce pustit dam mu suchy chlieb (on proste potrebuje nieco hlodat) ak uz moc vystraja, ze lezie pod TV stolik, tak ho znova zavriem a ked kuse do klietky, ze chce ist von, tak hodime na klietku deku a je klud. Macku nezavries...A tiez, ked ma ostat doma same, tak kralika zavries a vies, ze ked sa vratis, tak nenajdes nieco znicene, vyvratenu vazu, lampu telku. Jasne, kazde zviera ma plus a minus. Ale mojho kralika by som uz za nic nedala. Vela sa s nim nasmejem, je to zvedavec a niekedy provokater. Nie je moc maznacik. To je u kralikov tak, alebo je maznacik, alebo nie. Macky su skor maznacikovia.
Ja som uz mala vselico, no za mna mozem povedat, ze top je potkan. Ano viem, vela ludi povie fuj. No pre mna naj naj domace zvieratko. Maly psik, pritulny, inteligentny, nesmrdi, netreba mu vela miesta.

jamimka
18. mar 2019

@17juraj17 najlepšie je mat rybky. Nehucia, netreba kazdy den kŕmiť.

pajinka91
18. mar 2019

Z Tvojho prispevku by som povedala, ze takymto sposobom ani jedno. Je to zavazok na najblizsich 10-15 rokov, to sa ako prekvapenie nedava. Tiez to stoji nemale peniaze: sterilizacia, ockovanie, cipovanie, odcervovanie... A to je zdrave zviera. Nasa macka starne, takze k tomu navyse specialna strava, krvne analyzy, obcas lieky... O kralikoch vela neviem, ale vsetko vymenovane sa tyka aj maciek, ktore nechodia von.

Ja by som sa partnerom porozpravala a spravila spolocne rozhodnutie. Kazdopadne vela z Tebou vymenovanych problemov by vyriesila adopcia kludneho dospeleho zvierata, v utulku uz vedia odhadnut povahu a odporucit zviera na von alebo do bytu. Kazda macka ma svoju povahu a to sa u macata neda dopredu urcit. Moze vyrast kludny maznacik ale nemusi. Inak nasa macka nelozi po linke, zaclonach, apod., vacsinu dna prespi. Napriek tomu skod za tie roky narobila dost, nebudem to tu zbytocne rozpisovat :D

lindusss2016
18. mar 2019

@marcella6 asi ste kupovsli zlu pidstielku, pri silikagelovej nam zachod nesmrdel vobec

lindusss2016
18. mar 2019

Chlapovi kup hada. V 1i byte sa macka zblazni a zo zajaca sa zblaznite vy. Navyse ty vyzeras, ze s tym moc nie si stotoznena. Predpokladam, ze si uz "velka" a chapes, ze macicka ci zajacik nesluzia len na mojkanie, ale je to hlavne velka starost

marcella6
18. mar 2019

@lindusss2016 vyskusali sme vseliake... Hl. tie vonave sme kupovali. Ale ak ma macka hnacku, tak to proste smrdelo. U zajaca mi tak nikdy nesmrdelo...

lindusss2016
18. mar 2019

@marcella6 ja som vonave nikdy nekupovala nakolko neuznavam taketo zbytocne chemikalie. Otazka je, preco mala macka hnacku? Ako nepoviem ojedinele, ale pravidelne alebo ako to myslis? nebola to chyba v stravovani? Davali ste jej mlieko?

marcella6
18. mar 2019

@lindusss2016 😂😂😂😂 aj pes a dokonca aj clovek ma niekedy hnacku...

pajinka91
18. mar 2019

@marcella6 Ale macka na vhodnej strave by nemala mat hnacku, ak nie je nejaky problem ako choroba, stres.. Vacsinou je na pricine nevhodna strava, hlavne mlieko, ktore macky nevedia stravit.

ukulela
18. mar 2019

@bielavlcica do jednoizbaku ked sa sustredis na vsetky nevyhody, co si popisala - podla mna nic. macka lezie/beha/skriabe (macaci zachod nie je problem, jednak ho cistis, macka je hygienicka a ked sa stravuje ako ma, nie je ziadny problem) ... a zajo ako pisali, bobky, velka klietka ... k tomu, co si pisala, ze v lete na terasu - to by som neriskla, viem o pripade, ked takto ujko "zabudol" v lete morca na slnku - R.I.P.
zviera je zavazok, musis riesit krmenie cez dovolenku/veterinara/jedlo/ ... a ked na to nemac cas a priestor, nie je to dobre.

marcella6
18. mar 2019

@pajinka91 boze.... Kazdy tvor ma proste niekedy hnacku.... Damy, nechcete ma poucovat o tom ako sa starat o zviera vsak? Nechcete sa tu natahovat o to kto je perfektny, najlepsi chovatel..... Ci? Mala som aj kona, tiez mam vypisat, co som mu davala? Autorka diskusie sa, ale na kona nepytala. Pyta sa na macku a kralika, tak som napisala moju skusenost... Apropo nase prve macky chodili aj von.

lindusss2016
18. mar 2019

@marcella6 no ano, ved som pisala, ze obcas ano, ale ak ma macka hnacku dvakrat rocne, nie je to snad dovod tvrdit, ze jej smrdi zachod, nie? Proste ak to je malo, tak to predsa pretrpim. ale ak je to casto, je problem inde

kerstina
18. mar 2019

Svagrova s frajerom maju zajaca. Na vikendy ho bravaju k svokrovcom. Smrdi, vsade su bobky. Urcite neodporucam

lindusss2016
18. mar 2019

@marcella6 kona som nemala a ani nechem, tak sa k nemu nevyjadrujem. Ale macku som mala cisto bytovu a hnacky bezne nemavala, spocitala by som snad na prstoch dvoch ruk hnacky za cely jej zivot, takze preto argument typu, ked ma macka hnacku, zachod smrdi, neberiem