icon

Mačka ma stojí veľa energie

fazulka21
13. okt 2023

Ahojte.
Mám 12 ročnú mačku. Už 4 roky mi robí neznesiteľné problémy, má to po psychickej stránke. U veterinara sme boli, pomôcť nevie, po fyzickej stránke je zdravá.
Neviem s ňou žiť, ale bez nej si to tiež neviem predstaviť. Ští kade tade, každý deň. Keď som doma menej, keď idem do obchodu najdem aj 3 nové mlačky. Stojí ma neskutočne veľa energie.
Neraďte veterinára, boli sme xkrat.
Neraďte zmeniť prostredie, venovať sa jej atď....nepomohlo. Nepomohol ani felliway, ani najdrahšie krmivo na trhu, nepomohlo ani zmena zachoda....nepomohlo nič, nič, nič. Už nie je čo by som skúsila, okrem utratenia. Tie čo napíšete
,, darovať " tak si položte otazku či by ste takú mačku darovali, ktorá je pohroma pre čistú domácnosť.
Dať utratiť? Alebo by ste žili v špinavom byte? Je tu niekto taký, kto trpel domácemu miláčikovi extrémne správanie, ako to dopadlo?

miamia04
13. okt 2023

@fazulka21 a ako sa pýtaš na začiatku, nežila by som v špinavom byte, a darovať možno niekomu, kto sa v mačkách vyzná a vedel by sa jej venovať.. keď dvor nie.. podľa teba.

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 Dakujem za ospravedlnenie. Pekne od teba.
Fakt je mi luto cim prechadzas. Je to peklo. Lebo akokolvek sa rozhodnes, budes to mat zle. Bud vycitky ze si ju dala utratit, alebo nechutne byvanie.
Ja som s tym zila, lebo som vedela ze koniec nie je daleko.
Ak by som mala pred sebou dalsich 6 rokov (a je mozne ze vekom to nebudu len mlacky ale aj hovienka), tak by som ju darovala do domu. Ak si nezvykne a prestane jest, dala utratit. Podla mna ta macka nema stastny zivot. Robis vsetko co sa da, ale nieco jej extremne vadi. Podla mna macky su prirodzene velmi cistotne a ked cistotne byt nemozu, trpia. Alebo je to tak ze cely byt je jeden velky macaci zachod, tak mozno jej to aj je jedno. Neviem
Ano, macky velmi trpia zmenou prostredia a urcite to bude pre nu sok ist na dvor, ale ja by som to urobila preto aby som jej dala aspon poslednu sancu. Nemusis ju nechat pomaly umierat. Ak prestane jest, pockas 3-4 dni, mozno tyzden ak bude pit vodu a ak sa nic nezlepsi, potom das utratit.

nika1971
13. okt 2023

macka prezije aj vonku...mam takeho kocura, ktoreho po 5 rokoch vypustili u nas na dedine, kde mame chalupu...ten kocur bol v byte a zrazu sa ocitol na dedine...zo zaciatku sa tulal kade tade...ale nasiel si nas...byva u nas v altanku, ked sme tam, davame mu jedlo, moze prist aj do domu....vecer o 11 ho pustam von, rano okolo 4 dnu...je uplne v pohode...dokonca niekedy ho volam do domu, a ani nechce prist...uz som ho videla aj lovit...ak ju niekomu darujes a bude mam pristup dnu aj von, zvykne si...len to prosim ta nerob teraz na zimu...najlepsie na jar...teraz nema dostatocne zahustenu srst, mohli by umriet....

fazulka21
autor
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
13. okt 2023

@fazulka21 neumrie, museli sme zo zdr.dovodov urobit z bytovych maciek dvorove a boli velmi spokojne. Alebo zasklit balkon a mat ju len tam.
Inak neviem poradit...

fazulka21
autor
13. okt 2023

@andreatytler a jasné že nemá šťastný život. Ale ja za to nemôžem, ani dcéra. Si zober že mačka spí pri mne. Škrabkam ju, pradie. A zrazu sa postaví a ide mi ošťať topánky.... 🤦

babulkomale
13. okt 2023

@fazulka21 skus kontaktovat Andreu z animalart, je to komunikatorka so zvieratami. Myslim ze by vedela pomoct.

kvetinka75
13. okt 2023

@fazulka21 tak ju utrať. Mne by bolo zdravie rodiny prednejšie ako mačka. Na to nepotrebuješ súhlas žien z MK

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 No to je jasne ze za to vy nemozete ze je macka nestastna. Musia to byt nervy. Ako uz niekto poradil, daj ju na dvor na jar. Neviem ci aj bytove macky maju na zimu hustu srst ako tie co ziju na dvoroch.

syslik81
13. okt 2023

@autor moja presla z bytu na dvor-a uplne sa zmenila-ozila je stastnejsia- mala cca 5 rokov ked sme sli do domu ..ale spava dnu ... kazdopadne by som skusila zmenit veterinara ... a poradila sa na fore specialne kde sa venuju mackam ... povedat slovo utratit tu -je rovno samovrazda .. 😀

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 Je to mozne ze ujde. Zevraj macky to robia ze sa chu vratit na povodne byvanie a ak bude zit na dvore, bude v podstate zit aj na ceste a tym padom je to riziko velke ze ju zrazi auto. Vidiet ze ju lubis a nechces aby trpela. Ale ona trpi teraz, takze akakolvek zmena bude aspon sanca na zlepsenie.

fazulka21
autor
13. okt 2023

@andreatytler jasné že ju lubim. 12 rokov je 12 rokov... Keby som ju nezbožňovala, už dávno je preč. To je to, že ak by išla k niekomu na dvor, ja by som ju furt chcela vidieť. Inzerát som si dala, uvidíme....

anjelicek26
13. okt 2023

Pozri moznost je len byvanie vonku, toto je neunosne pre kazdu domacnost, nepomozes si nijako, ked ten problem "presunies" niekde inde. Veterinar vam pomoct nepomohol, ten problem je u zvierata v hlave a nie je to choroba...takze von...bud to "da", alebo neda, dohodni sa s niekym na vidieku, kto ma macky, nejaku kamosku, zaplatit krmivo, postavit budu zateplenu, nech sa ma kde schovat, alebo pristup do domu (nepoznam macku, co takto znackuje doma, ked ma pristup von) a uvidite... len teda kto sa ujme 12 rocneho zvierata bude tazka uloha...

fazulka21
autor
13. okt 2023

@anjelicek26 veď práve...keby bola mladšia. Kamošku mám čo má dom. Má asi 7 mačiek. Lenže aj troch psov. A nemá oplotený pozemok tak, aby sa cica nedostala von.

kornelies
13. okt 2023

Autorka bez urazky, ty si nechas, aby ta tyranizovalo zviera!!! Mne je prvorade moje dieta, najblizsi a ja. Ich fyzicke ci mentalne zdravie. Nicit si svoje mentalne zdravie, drahocenne minuty zivota, kvoli stvornohemu milacikovi, mmm..
Mame doma domacich milacikov, taka minizoo, ale zviera nie je clovek. Kazdy sa musi vediet spravat.

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 Ale ved ak sa podari ju dat niekam nedaleko, kludne ju chod navstevovat ak to nebude vadit novym majitelom. Mozno ponukni novemu majitelovi financovat krmivo a tym padom sa ti aj svedomie trosku odbremeni a aj sance budu vacsie ze si ju niekto zoberie.
To by som vobec nepozerala na to ze ci je pozemok oploteny. Neviem ci sa to zmenilo, ale kym som zila na Slovnsku, tak macky chodili volne z dvora do dvora a preliezli vsetky ploty. Skor by som ju dala niekomu kto v sucastnosti nema macky (ale ma s mackami skusenosti). Ak ta tvoja macka nie je naucena zit s inymi mackami, moze to byt problem zapadnut do tlupy.

miamia04
13. okt 2023

@fazulka21 skús tej mačke dať šancu, ak sa nájde niekto, kto sa jej ujme, či už v dome alebo na dvore, tú šancu by som jej dala aj čas, ak sa nájde niekto. 💙

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 Ake je to plemeno? Len klasicka kratkosrsta? Daj fotku.

fazulka21
autor
13. okt 2023

@kornelies áno ja viem a neurazila som sa. Hľadám riešenie. Riešim. Už strašne dlho. Lenže bez úspechu. Aj mne je prednejšie moje dieťa, ale keď už sa odhodlám že napríklad ju dám uspať, tak mi je na grcanie. Poznáš to....je to ako zlý vzťah. Aj keď chlap chlastá a nikdy ti nedonesie kvety, po rozchode ti aj tak chýba a idealizuješ si to. Príde obdobie, kedy si najdem len jednu pohromu doma raz za deň. Ver či nie, to je to najlepšie obdobie keď pridem domov z práce a najdem iba jeden ošťatý kút. Tak hneď beriem ocot, beriem dezinfekciu, beriem ten parný bazmek na čistenie....po cca pol hodine som pripravená,, žiť ďalej ". A na druhý deň znova. Už je to rutina. Keď som doma, mačka je viac menej ok. Ale musím jej dopriať okamžite všetko, čo chce. Chce škrabkať? Musím. Inak pôjde do chodby a ošti mi topanky. Nenajde topánky? Nájde niečo iné. Chce kapsičku? Musím, inak rovnaký scenár. Skúšala som aj drastickú metodu že som jej všetko utla a pohladkala kedy ja chcem, dala jesť ráno a večer a nereagovala som na jej mňaučanie. Po mesiaci a nedoplatku za elektrinu som to vzdala. Desi ma ale predstava, že pridem domov a mačka tam nebude, nikdy. Som asi fakt vadná. Popravde..... celé moje okolie....moja mama, kamošky, kamaráti, všetci mi rádia už roky jedno- utratiť. Každý hovorí že heeej, chvíľku budeš smutná, prejde to, ale budeš mať úplne inak kvalitný život. Takže asi preto som toto fórum založila, aby som si prečítala možno skúsenosti ľudí....ako sa cítili keď dali zviera preč...alebo ja nvm čo tu vlastne stváram. Možno aj len pokecať, fakt nvm.

fazulka21
autor
13. okt 2023

@andreatytler je to klasická cica, mierne polodlhosrstá, reznutá nejakou dlhosrstejšou. Počkaj, nájdem

modrykolibrik
13. okt 2023

@fazulka21 mala som podobny problem. Nakoniec pomohol macaci partak..dnes mam 4 micky a obcas sa stane ze ked je obsadene wc urobia na zem ale vzdy len na chodbe

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 Tak to ani nebude potrebovat udrzbu srsti a sama sa ocisti. Skutocne jej na tom dvore moze byt dobre. Uz si ju niekedy aj zobrala na prechadzku?

fazulka21
autor
13. okt 2023

@modrykolibrik no tak to ani náhodou mať viac mačiek.

fazulka21
autor
13. okt 2023

@andreatytler kedysi bola vonku, bola snaha ju adaptovať. Kokos čo tá robila 🤦 ale možno neni zlý nápad ju zobrať von. Tým že vonku sa cíti zle, teoreticky by sa mala potom doma cítiť dobre.... akože za skušku....

fazulka21
autor
13. okt 2023

@andreatytler pamätám si raz som ju zobrala opekať. Kupila som postroj, voditko.... Vyvalala sa v ovčích hovnách, potom ešte v nejakom, čo som neidentifikovala. Veterinár povedal že sa cítila ohrozená, tak maskovala pach. Ku slanine ani nepričuchla. Vodu už vobec nie.

cherrystone
13. okt 2023

@fazulka21 je to tvoja macka, neriesis to s inymi ludmi, vacsina ta bude od utratenia odhovarat. uprimne ja by som to nevydrzala ani pol roka a uz by bola na druhom brehu hned, ako by som vyskusala vsetky moznosti (veterinar, adopcia, zmeny doma). ak je v takom prostredi dieta, tak uz vobec nie. ak cakas nejake pozehnanie tohto rozhodnutia, tak od inych ho urcite nedostanes. nikto z nas sa s nou nezije, ani nebude zit a trapit sa. je to len tvoje rozhodnutie. je to len macka.

dzulik_
13. okt 2023

@fazulka21 obdivujem, že si tak dlho vydržala trpieť správanie zvieraťa.. ja by som ju už dávno vyhodila z bytu von, t.j. darovala niekomu s dvorom alebo proste dala utratiť. Aby mi niekto demoloval byt, a šťal kadetade 🤦🏻‍♀️ niekto tu písal, že mačky sú čistotné. No neviem, máme susedu, jedným časom mala 4 mačky, ale ten smrad čo ide z jej bytu neprajem nikomu. Teraz už má len 2, ale byt je doslova zdevastovaný. Všade všade sú chlpy, na sedačke, stoličkách, stole, kuchynskej linke 🤮 terorizuje aj susedov, vraj mačičky sú plaché, keď ide s nimi von, všetci sa musia spratať z pred bytovky, deti sa nemôžu hrať, LEBO IDÚ MAČIČKY. A podľa mňa presne takto terorizuje tvoja mačka teba a tvoje dieťa 🫤

zorana999
13. okt 2023

@fazulka21 to sa mi ani nedá čítať 🙂. Že výčitky, že by si sa jej zbavila.
Ja by som mala výčitky, že som to dotiahla takto ďaleko pritom mam iné povinnosti a to v prvom rade dcéru. Mala by som výčitky, že som si nechala roky ničiť a ošťavať byt. Ja si ten smrad neviem predstaviť. A nechať v tom dieťa. Ja nehovorím, že to neumyvas, určite áno. Ale ten smrad tam musí byť cítiť.
Ochranárky a spasitelky sveta by sa tu do mňa pustili ale ja by som ju dala utratiť. Koľko peňazí, energie, všetkého si už musela minúť. Nestavajme mačky na piedestál pred človekom. Hovoríš, ze sa jej viac venuješ ako dcére. Ved to je choré.
Zanes ju niekam alebo ju daj utratiť.

andreatytler
13. okt 2023

@fazulka21 Krasna je. Urob zopar dobrych fotiek jej tvare a tak inzeruj. Niekto sa do nej zalubi aj napriek tomu ze ma problem.
Von by som ju brala tak ze by som to nechala na nu ako daleko chce zajst. Zobrat ju na opekacku je urcite pridaleko.
Najskor by som iba otvorila dvere na byte a nechala ju vyjst na chodbu. Mozno vylakat na kapsicku ale ak by chcela ist hned spat, nechala by som ju. Takto kazdy den trochu a ked sa otuka na chodbe, tak potom otvorila vchodove dvere do cinziaku a nechala ju vyjst von. Len to by nesmela curat na tej chodbe.