icon

Mačka ma stojí veľa energie

fazulka21
13. okt 2023

Ahojte.
Mám 12 ročnú mačku. Už 4 roky mi robí neznesiteľné problémy, má to po psychickej stránke. U veterinara sme boli, pomôcť nevie, po fyzickej stránke je zdravá.
Neviem s ňou žiť, ale bez nej si to tiež neviem predstaviť. Ští kade tade, každý deň. Keď som doma menej, keď idem do obchodu najdem aj 3 nové mlačky. Stojí ma neskutočne veľa energie.
Neraďte veterinára, boli sme xkrat.
Neraďte zmeniť prostredie, venovať sa jej atď....nepomohlo. Nepomohol ani felliway, ani najdrahšie krmivo na trhu, nepomohlo ani zmena zachoda....nepomohlo nič, nič, nič. Už nie je čo by som skúsila, okrem utratenia. Tie čo napíšete
,, darovať " tak si položte otazku či by ste takú mačku darovali, ktorá je pohroma pre čistú domácnosť.
Dať utratiť? Alebo by ste žili v špinavom byte? Je tu niekto taký, kto trpel domácemu miláčikovi extrémne správanie, ako to dopadlo?

evkatk
15. okt 2023

Domáci miláčik, ktorý je stredobodom pozornosti rodiny alebo niektorého jeho člena, ťažko znáša príchod nového miláčika, teda aj dieťaťa. Problémy máš 4 roky a dieťa má 3,5 roka. Mali sme podobný problém. Dcéra so zaťom kúpili psíka - šteniatko, ktoré ochorelo. Dcéra sa o neho starala ako o dieťa, dávala mu denne injekcie, uspávala na rukách. Psík bol na ňu veľmi naviazaný. Po 7- ich rokoch, keď otehotnela, zrazu sa zmenil. Hneď vycítil príchod votrelca a začal sa k nej odmerane správať a to ešte nevedela, že čaká dieťa. Našťastie po príchode malého na svet sa podarilo jeho nie najvhodnejšie správanie zvládnuť a neskôr, až do jeho odchodu pre starobu bol jeho kamarátom, ochrancom aj strážcom. No žil na dvore, vo svojej búde a mal 3 hektárovú záhradu na výbeh. Tým sa jeho žiarlivosť ľahšie dala zvládnuť. Mačky sú menej prispôsobivé na zásadnú zmenu ich situácie. Dieťa sa stalo votrelcom a ona to dáva patrične na vedomie odkedy o dieťati vie. Teda aj od tehotenstva. Keďže sa nezmenila, jej schválnosti sa môžu stupňovať až do absurdnosti a pravdepodobnou príčinou je nový miláčik v rodine - dieťa. Aj keď je to veľmi kruté, máš na výber- mačka alebo dieťa. Rozhodni sa, čo Ti je bližšie. Mačka alebo niekam odložíš dieťa. Inak to nemusí skončiť dobre. A to sme si podrobne v tom čase overovali a hľadali riešenie ako zabrániť, aby nedošlo k ublíženiu dieťaťu. Čím väčšiu zlosť vyvolá mačka Vám, tým väčšiu zlosť bude mať mačka na dieťa.

nika523
15. okt 2023

@evkatk ako to nemusí skončiť dobre, ako to myslíš?

katka0123
15. okt 2023

@nika523 ano, adoptuju. Ale tazko. Maciek na adopciu su tisice. Kazdy rok niekto ponuka male roztomile maciatka. Tie maju omnoho vyssiu sancu. Dospelu / starsiu macku s probelmom s hygienou a pozornostou ktoru vyzaduje, to je zapeklite. A ak darovat, treba byt uprimny a jasne popisat problemy. Neviem kto si vezme taketo zviera. Handikep je ina vec, ak ma zviera v poriadku psychiku a vychovu... chcem vidiet kto si ju vezme. Dovtedy ma trpiet clovek? Nechapem preco. Je zvlastna doba, ze ludia uprednostnuju zvierata pred detmi. To vobec nie je tazka dilema. Vyhodit ju na ulicu? To je krute. Radsej by som ju dala utratit a mala cistu domacnost a viac casu na dieta. Nechapem co je na tom divne. Som matka. Dieta je prvorade. Nie posahana macka 🙂

nika523
15. okt 2023

@katka0123 a čo to má spoločné s dieťaťom? Samozrejme že dieťa je prvoradé, to neznamená že človek nemôže mať rád zviera, prečo si myslíš že uprednostňuje zviera pred dieťaťom? Kde si to vyčítala?

nika523
15. okt 2023

@katka0123 píšeš že ak má mačka v poriadku psychiku a výchovu, všetky mačky čo som mala boli z ulice a myslíš z ulice akú mali psychiku a výchovu? Všetky sa adoptovali a neboli to len mačiatka, všetky sa naučili na wc aj tie ktoré na začiatku nevedeli, neznamená že keď to robí u autorky tak by to robila aj inde a áno hoc kto si vezme aj takú mačku aj staršiu 15 ročnú atď, niekto kto mačkám rozumie aj ja by som vzala ale mám svojich už dosť

janulik2008
15. okt 2023

@katka0123 by si sa čudovala, ale aj problematické mačky si niekto vezme. Ak má podľa mňa niekto bohaté skúsenosti s mačkami tak by si poradil. Možno je ozaj len taká, že potrebuje pozornosť. Inak autorky dieťa má 3.5 roka a mačku má 4 roky takže predpokladám, že mačku mala skôr a dieťa bolo ako "votrelec". My keď sme mali kocúra maličkého nenormálne provokoval starú mačku tak, že ona furt bola schovaná a toľko ho bila až mi ho ľúto bolo, tak sme vzali druhú mačku, mačiatko a starej mačke dal pokoj, a aj keď sem tam do nej "skočil" tak ho skrotila :D

@nika523 Inak, pred skoro troma rokmi (ten čas letí :D) sestra doniesla malého kocúrika, od známej ktorá ho mala od jednej pani, kocúr bol vystrašený zo všetkého. Kúpila si ho jedna pani, ktorej muž chodil na týždňovky. Neviem čo sa tam stalo ale zistilo sa, že jej muž má alergiu na mačky. Tak milá pani dala kocúrika, cca polročného do pivnice. Kocúr nebol naučený na záchod (v byte im cikal kade tade), nechápal že granule sa jedia z misky (jesť mu dávala pani len z ruky), hračky nepoznal (na začiatku sme kupovali hračky ktoré nevydávajú zvuky, áno až takí pošahaní sme boli že kvôli jednej mačke sme obehali celé mesto aby sme našli hračku ktorá nevydáva zvuk).
Dva dni sme ho vyťahovali spod postele, keď ako tak začal dôverovať tak sme ho dali kastrovať, čo bral ako zradu asi a bol pod posteľou kde sme mu dali vodu a granule. Kocúr sa bál toho, keď mala behala po dome, Pamätám si, ako sme ho držali na rukách a upokojovali že nič mu nehrozí, že sa nemusí báť. Za tie prvé dni behom pár minút pochopil záchod. Vtedy sme mali ešte 12 ročnú ktorá s nováčikmi nemala problém, takže ho nenásilnou formou naučila čo bolo treba, hoc si ju nie raz pomýlil s kocúrom a dostal výchovnú :D Myslím, že mal z toho čiastočne "traumu" a keby ostal v tej pivnici ktovie čo by z neho bolo a či by vôbec ešte žil, možno by bol tiež taký ako mačka autorky, ktovie. Dnes je z Oskara kvázi "normálny" kocúr, ktorý rád vystrája, provokuje skoro 10 ročného kocúra ktorý sa vďaka nemu vrátil tak 8 rokov naspäť a najviac zbožňuje lososové kapsičky (iné nezje :D :D :D )
Niekedy by som ho najradšej dala na adopciu :D

Keby som nemala 2 kocúrov, z toho jeden začína byť dominantný a bije mačku tak si tvoju vezmem.

katka0123
15. okt 2023

@nika523 autorke tymto nepomozes. Ona potrebuje vyriesit problem. Citam tvoj nazor dole. Najst cloveka, ktory jej macku zmeni, je mozne. Aka je pravdepodobnost? Miziva. Zatial ale okolie trpi koli macke.

rootham
15. okt 2023

@vierkainka bola som v nejednej bezvychodiskovej situácii. Zdá sa ale, že mudrujes ty. Prepáč, že nedokážem byť tak vecná ako ty. Nikdy nič nie je len čierne alebo biele. Možno by autorka bola vďačná aj za iné riešenie. Jasne, ze sa macka nemusí mať dobre, ak keby ju darovala, ale to nikdy nevie. A možno by sa mala ešte lepšie...

rootham
15. okt 2023

@maaserkaa presne tak. Chytré sú viaceré poslať nemú tvár na smrť!

vevapeto
15. okt 2023

@fazulka21 fuj, keď si predstavím, ako “voňajú” mačacie výkaly a moč a ty to máš ešte v byte…Mačka by išla len taký fukot. Veď to môže aj rôzne choroby roznášať a ty máš k tomu malé dieťa…nad týmto by som ja ani neuvažovala. Keď nepomohol veterinár, tak uspať ak ti je ľúto dať ju niekomu na dvor. Btw- píšeš, že nikdy nebola vonku, veď sa nečudujem že tá mačka je psychicky chorá, oni to nemajú v génoch byť medzi 4 stenami celý život.

katka0123
16. okt 2023

@vevapeto presne tak.

katka0123
16. okt 2023

@nika523 autorke macka sposobuje neznesitelne problemy. Spini v byte. Jasne ze to ma negativny vplyv na domacnost a dieta. Ano, v tomto som radikalna. Ide o hygienu, zdravie, pohodu v rodine. Darovat ju je tazke. Sama sa pyta, ci ju ma dat utratit. Tak odpovedam, podla mna ano, ma. Nikto ju nechce, skusala vsetko mozne, ma ju vyhodit na ulicu?

nika523
Autor odpoveď zmazal
bodka2213
16. okt 2023

@fazulka21 Keby mne toto robila mačka po byte ani nerozmýšľam , aby som sa ja kôli mačke takto trápila ....a aby som svoj čas minala na toto a nie na dcéru atď .... Možno to vyznie teraz že som bezcitná ale toto naozaj znášať kôli mačke ???? Wtf ??? Že mi zničí celý byt a moje vlastné nervy ???? Prepáčte ale čo s nej máte ??? Určite by som ju dala preč a začala si užívať konečne kľudný život s rodinou 😉

nika523
16. okt 2023

@vevapeto to je blud, kastrovana mačka nemusí chodiť von aby bola spokojná a šťastná a nie nemajú to v génoch že musí chodiť von

nika523
16. okt 2023

@katka0123 nie vyhodiť nie ani dať niekomu na dvor to by mačka ktorá žila 12 rokov v byte nezvládla, ja som jej písala že to radšej utratiť, ja len že to ešte mohla skúsiť cez útulok či by oni niekoho nenašli lebo majú okolo seba takých ľudí, keď už to vydržala 4 roky tak mesiac dva by ešte mohla počkať či náhodou... Autorka má mačku rada a nebude to pre ňu ľahké dať ju utratiť ale to neznamená že uprednostňuje mačku pred dieťaťom to som chcela vysvetliť

vevapeto
16. okt 2023

@nika523 takže kastrovaná mačka stratí pud lovca? Ešte som nepočula, že kastrované mačky sú šťastné v byte bez pobytu na čerstvom vzduchu, dokonca mačka autorky by sa bála aj vetríka, roky ju drží len vnútri. Bude hľadať ihlu v kope sena, komu by ju mohla dať s jej diagnózou.

nika523
16. okt 2023

@vevapeto venuješ sa mačkám?

nika523
16. okt 2023

@vevapeto alebo sa stretávaš s ľuďmi čo sa mačkám venujú? Či kde si to chcela počuť, že jedna baba povedala?

nika523
16. okt 2023
nika523
16. okt 2023
katka0123
16. okt 2023

@nika523 utulok je tiez diskutabilny. Zial starsie zviera si malo kto vezme. A este aj problemove. Cakala uz dost dlho.

andrea2022
16. okt 2023

@fazulka21 Mala som pred rokmi podobný problém. Cica síce nebola "prepatá" až do takej miery, ale bolo to náročné, otravné, na návštevy som mohla zabudnúť. Čím viac som sa hnevala, tým to bolo horšie. Pre mňa "zázrak" sa stal s príchodom druhej cice. Pritom neboli ani kamošky, trvalo zopár mesiacov kým ju aspoň tolerovala, ale náprava bola v krátkom čase. Teraz je už roky pokoj. Nevravím, že to pomôže, každá mačka je individualistka, no nám to pomohlo.

simulienka2207
16. okt 2023

utratiť...

miskalau
16. okt 2023

@fazulka21 ak sa viac venujes macke ako dietatu, myslim ze vec je jednoznacna. Najkrajsie roky tvojho dietata prezijes v strese.... tu by som volila asi skor dilemu nie: zivot s chorou mackou alebo utratit, ale skor volba: venovat sa dietatu alebo macke... Ja by som mala rozhodnute v minute

1gramofon
16. okt 2023

@vevapeto konečne, presne toto!!! ja nechápem ako si "milovníci" maciek idú svoje, že im to stačí. A im by stačilo byt cely život len v byte? Ved to je lovec. Vraj takéto mačky majú často psycho stavy

nika523
16. okt 2023

@1gramofon nie nemajú

nika523
16. okt 2023

@1gramofon si veterinár že toto tvrdíš? Nájdi mi jeden článok alebo niečo že to tak je a nie že jedna baba povedala

katka0123
16. okt 2023

@1gramofon presne. Milovnici maciek tu rozoberaju rozne rady a napady. Je to proste divna humusacka macka. V byte s malym dietatom. Ble ble ble. Ble. ... ble. Ja by som to nezniesla.

maaserkaa
16. okt 2023

@rootham nemám slov. Chudatka zvieratka