Majiteľka bytu zapríčinila smrť mačky
Dobrý deň, chcem sa spýtať ako mame riešiť túto situáciu. Bývame v prenajatom byte od jednej pani ktorá nám povolila zvieratká. Mame 2 mačičky ktoré sú od narodenia iba v byte takže nie sú zvyknuté chodiť von. Skúšali sme ich aj von ale keďže bývame v ulici kde je častá premávka áut je to pre micky stres a ťahajú sa skôr dnu. Micky sú plaché voči iným ľuďom ktorý prídu k nám na návštevu.
Majiteľka bytu nás upozornila ze bude chodiť na nánatkove kontroli s čím sme problém nemali ale požiadali sme ju aby nám to ohlásila keďže micky pri kontakte s cudzími sa vyplasia a hrozí riziko ze vybehnú na ulicu. Majiteľka s tým súhlasila.
No a práve včera poobede prišla na namatkovu návštevu keď sme neboli doma. Otvorila si byt náhradnim kľúčom a keďže micky jú nepoznali splasili sa a vybehli von na ulicu. Bohužiaľ došlo ku kolízii kedy auto zrazilo obe. Jedna uhynula na mieste a druha ušla a zranena. Som neskonale nahnevaná a frustrovana lebo to bol pre nás sok keď sme ju našli len tak pohodenu vedľa cesty aby nezavadzala. Nedokážete si predstaviť aký sok sme z toho mali a hlavne nás synček ktorý ju zbadal ako prvý. Majiteľke som okamžite volala a ta sa mi priznala ze jej ušli keď otvorila dvere.
Môžeme žiadať odškodné alebo ako ju môžeme potrestať pretože ako mam syncekovi vysvetliť,že kvôli nej sme prišli o mačičky ktoré ozaj s nikým nemali problém a boli ako členovia rodiny? Stále hľadáme druhú mačičku ale zrejme tiež niekde zomrela v bolestiach. Placeme celá rodina pretože to neboli obyčajne mačičky. Ďakujem a prosím blbé komentáre si nechajte pre seba
Uf no jedine nejako sudne, ale ja by som si uprimne hladala iny prenajom plus tu majitelku by som nahlasila v lokalnych skupinach (napr Na FB), nech si na nu davaju pozor.
@panelacikova chapem, ono prenajimat byt cudzim ludom, je zial vzdy riziko, clovek nikdy nevie, dakujem ti aj za tento uhol pohladu
S majiteľkou som komunikovala. Celá situácia ju mrzí a priznala ze nezavrela poriadne dvere a zrejme jak prešla do obývačky nalakali sa a ušli. Vysvetlila som jej jasne ze sme mali dohodu ze na kontrolu môže prísť ale musí sa ohlásiť. Vedela ze sedavaju pri dverách aj ze ako ma vychádzať dnu aby nevybehli. Povedala som jej aj to ze syn mi už 2 dní plače a rozpráva kade chodí ze nám zabila mačičky. Povedala ze ju to síce mrzí ale ze sme si mali ich zavrieť niekde ze by sa to nestalo ale ze platiť nám nebude nič. Tak sme sa dohodli ze ruším nájom ale depozit si vezmeme ako finančné vyrovnanie za ich uhynutie
A keby tie macky neusli, tak by ju to nemrzelo? Keby vam nieco zmizlo, ako by to riesila?
Ja som teda človek, čo sa snaží byť spravodlivý, ale keď sa druhá strana nechová čestne, hrám podľa jej pravidiel. Úprimne, pri takomto prístupe, že je to vaša vina, že nič platiť nebude, by som pekne zašla na políciu a pokojne si aj vymyslela, že mi zmizla nie malá hotovosť. Je neskutočné, aké arogantné hovädá sú niektorí ľudia. Nech si pani majiteľka rieši dôsledky svojho konania s policajtmi.
@panelacikova tak to si mala stastie na nejakych primitivov. Ale Mne je divne ze si urobila zmluvu s chlapom a ten tam ani nezil a peniaze si chodila od tej zeny pytat, tak mal pn automaticky platit alebo sa mala urobit Nova zmluva s nou. Cize nejaku chybu si urobila aj ty ( nie v zlom) Ja som majitelov bytu videla len 2x . Ked som isla byvat a ked som odchadzala. Raz si dokonca nechal majitel cely deposit 700e za to ze som odisla skor ako vyprsala zmluva. Ale teda ziadny bordel som nikde nenechala. Vacsinou som mala spolubyvajucu. A najomne sa platilo z uctu davno v hotovosti len nejake kratkodobe. Bol cash . Ten chlap ta teda povodne oklamal? Ci hnet povedal ze to chce prenajat pre frajerku.? Ja by som ho zas tak nelutovala. Ktory chlap plati frajerke byvanie? Asi zenaty ked ju nemohol mat u seba . Divny parik.
Takze je uplne ok ze ona nezatvorila poriadne dvere ale by ste mali mat macky niekde zatvorene v izbe . Celu zodpovednost hodila na vas. Nuz Maly mà pravdu zabila vam macky. A Keby nezamkla a vas by vykradli aj to by bola vasa chyba? Este ze vam ten deposit vrati. Snad budete mat lepsieho prenajimatela nabuduce.
Ten depozit bol naco? Ako to mozete pouzit ako vyrovnanie ujmy? Ved to su vase peniaze.
Taka drzana. Zevraj je to vasa vinna. No urcite by som to teraz riesila s pravnikom. Aj keby ma to malo stat peniaze tak na tu to trestne oznamenie poslem.
Ale depozit sa predsa vracia pri zrušení nájomného vzťahu, ak je byt v normálnom stave. To nie sú jej peniaze. Ona ich má len v zálohe, ak by sa s bytom stala nejaká nehoda. Čiže je úplne absurdné, aby to bola kompenzácia za tie mačky....
Ten depozit je vas a mala by vam ho vratit tak ci tak. Vy ste nic neznicili no ona vam zabila 2macky, hrozna osoba. Ja by som snou nebojovala na take 💩 nemam energiu nemrham ju na blbcou. Chcela by som len byt co najdalej od nej, jej to uz zivot nejak vrati ked je taka trubka.
A to ani macky nemam rada. Ale co je vela to je vela.
@miadi súhlas, ja tiež mačky nemusím, ale toto je moc. Ak nemá majiteľka zvieratá, chápem, že mohla podceniť riziká, zvieratá zdrhnú rýchlo. Ale ten postoj, že to nie je jej chyba, to je sila. Ak niekomu zabijem zvieratká, finančná kompenzácia je to najmenej čo môžem pre neho urobiť, hoci to bohužiaľ rodine mačky nenahradí, ale aspoň nejaká snaha.
depozit patri vam.aj keby sa nic nestalo
Majiteľ nemá čo chodit do bytu bez vašej prítomnosti, to že je byt jeho, ho neoprávňuje také niečo robiť, pokiaľ sa ho rozhodne ho prenajímať. Čo sa týka depozitu, to nie je žiadna náhrada škody, ten je váš a bežne sa vracia,pokiaľ ste byť nezničili, slúži len ako zábezpeka. A pani majiteľku, by som pekne žiadala o náhradu škody, ak by nebola ochotná, dala by som to na súd a žiadala aspoň odškodné za nemajetkovú škodu (citovú ujmu). Ak ste mali náhodou mačky značkové tak aj majetkovú škodu. Môže byť rada, že nie ste svine,pretože by si kľudne mohla povedať, že ti zmizli aj iné veci, čo by milostiva potom hovorila, keď tam nemala čo robiť.
@dejka77 netuším, či tam bývali sústavne alebo tam len často prespávala tá s tým synom.. ale susedia sa sťažovali aj ohľadom hluku. a vôbec, hovorili, že ak tam má žiť 5 ľudí, tak budú žiadať, aby sa mi zvýšili poplatky. takže som pochopila, že je to proste pravda, že ich tam musia často vídať, keď toto požadujú :(
Ak sa macky boja cudzich ludi,tak pochybujem ze by utekali von ked prisla,to sa skor niekde dobre skryli.....to sa mi nepaci ze chodi do bytu ked tam nie ste,na to nema pravo,len v dohovoreny cas a za vasej pritomnosti moze prist na kontrolu,na to ma pravo.
Nemoze bez vasho vedomia vstupovat do bytu, nie je to trestny cin?
Na vašom mieste by som ju zverejnila všade a urobila jej poriadnu hanbu
@lucia147852 Napisala si to presne 👍👍👍
@miadi ja ti to rozpíšem 🙂 chybu by som urobila, keby som urobila zmluvu s ňou (mala 2-ročné dievčatá-dvojičky). my sme sa totiž stretli s tým chlapom a on mi priamo povedal, že má priateľku, tá má dvojičky a rád by jej pomohol. ona mu niečo nadrístala, že býva v podnájme a vyhadzujú ju alebo také čosi a súrne hľadala bývanie. preto on jej chcel pomôcť a tak narýchlo brali, čo bolo. vtedy bolo menej nehnuteľností v ponuke, boli šťastní, že sa im vôbec podaril byt. spolu však boli len veľmi krátko ako pár, možno 2 mesiace, obaja relatívne mladí, on okolo 30, s lepšou funkciou v jednej známej banke, ešte žil u rodičov, zrejme necítil potrebu riešiť bývanie alebo si sporil, možno mal bývanie a mal tiež nájomcov, netuším. bol však veľmi čestný a už na pohľad dobrý. no chudák, čo ti poviem, ťahala ho za nos a on sa úprimne zamiloval. akurát netušil asi, že ona je vychcaná a chce z neho ťahať prachy. to priznal až potom, čo sme sedeli na káve a ja som mu oznámila, že ona musí z bytu preč. na ňom bolo fakt vidieť, že on je hotový (psychicky), že ho proste dobehla a sám mal z toho mindráky, či ju odtiaľ dostane. keby som mala zmluvu s ňou, možno ju s tými dvomi deťmi ani odtiaľ nedostanem :( a asi aj on použil na ňu potom rovnakú taktiku, keď zistil, že je to sviňa, asi jej pohrozil, že zavolá políciu alebo jej možno uhradil iný byt na viac mesiacov, ale už so zmluvou na jej meno? netuším. faktom ostáva, že ju odtiaľ dostal, chvalabohu....
autorka - vezmi si depozit, však to sú tvoje peniaze.... jedine ak teda zmluva znela tak, že musíš dať výpovednú dobu z nájmu, ale ty si sa rozhodla odísť okamžite, vtedy rozumiem, čo si myslela tým "vezmem si depozit".
@miadi ešte dodám, že ten chlapík, teda jej frajer v danom čase, on proste dával peniaze jej. normálne zo svojej výplaty. a veril, že ona mi uhradí nájom. vtedy to bolo cca 300 eur aj s energiami, on jej dával 500 (tak mi povedal a ja som mu verila, on mal ozaj dobrú funkciu). v dobrej viere, že ona mi to hradí. prečo tak urobil? veľakrát býval dlho v práci, niekedy služobky, atď, mal väčší problém sa so mnou stretnúť, než ona. on s rodičmi býval od danej nehnuteľnosti asi 10 minút peši, ja minútu. takže s ňou som mohla byť častejšie v kontakte, než s ním. nebola v tom manželka, ani nič podobné. dokonca sme sa potom neskôr stretli párkrát aj von, už dávno po udalosti, tam, kde bývali rodičia 🙂 stretla som ho aj s rodičmi na danej ulici. proste fakt dobráčisko, čo naletel...
@panelacikova urobila si veľmi múdro, že nájomcom bol on a nie ona. V opačnom prípade ju tam možno máš aj doteraz..
a ešte sa vyjadrím k téme... autorka - majiteľka nemala čo chodiť do nehnuteľnosti absolútne neohlásená. ak máš na to svedkov (prepáč, ale zrazené mačky medzi nich nepatria), tak to choď nahlásiť a rieš to. ak svedkov nemáš, a ak dokonca zároveň nemáte v zmluve dohodnuté, že zvieratá mohli byť v byte, tak buď radšej ticho. radšej fakt vezmi caky paky a nájdi si iné bývanie. ono totiž mohla by si sa dlho predlho s ňou potom naťahovať o tom, či je to pravda. ona by mohla tvrdiť, že sa to stalo presne opačne. že ona tam vôbec nebola a mačky utiekli asi tebe. a navyše, našla by v byte všetko možné, čo by bolo zlé a žiadala by úhradu od teba s odôvodnením, že to urobili tvoje mačky, o ktorých ona nemala ani potuchy. čiže ak nemáš svedkov, ani to nerieš. nájdi si bývanie, kde v zmluve budú mačky (ak nejaké ešte budeš mať) uvedené, že majiteľka s nimi súhlasí. a tiež daj formulku, že za tvojej neprítomnosti nebude chodiť do nehnuteľnosti. len vopred ohlásená a v tvojej prítomnosti. lebo takto je to na dlhé lakte a každý lepší právnik by ťa "dal dole".
V živote by som nebola v podnájme, kde by ma chodil niekto kontrolovať ako malé decko ! Nikdy ! Hlupaňu by som zažalovala.
@oblecenie99 no presne tak. toto presne mi napadlo, keď sa on pýtal, že na koho urobíme zmluvu? na mňa alebo na priateľku? hneď mi bolo jasné, na koho. pritom som nemala v tom čase žiadne podozrenie, nič. aj ona vyzerala dosť seriózne, ešte aj ubolene sa tvárila, ako nemá s deťmi kam ísť....
Mas nejakú písomnú komunikáciu, že tam bola vo vašej neprítomnosti? Možno o to by sa dalo oprieť, poriadne by som si preštudovala, čo o tom hovoria slovenské zákony
Velmi ma to mrzi, co sa ti stalo. Neviem si ani prestavit ako sa citis. Podla mna to vyborne vystihla @petamich tiez by som tu zenu vidiet nechcela
Ani ohlasene namatkove kontroly nebyvaju standard, neohlasene su porusenie zmluvy a aj z etickeho hladisko neakceptovatelne.
Riesila by som to nasledovne
1. najprv nove byvanie cim skor
2. ziadat nahradu skodu - porad sa s pravnikom
Nerob to naopak, pretoze Ti bude robit naprieky, a vymyslat si ze ste nieco znicili resp. ze to bolo v inom stave. Depozit Vam patri, to je nie nahrada skody, vracia sa pri konci najmu. Podla toho co opisujes ju nemrzi vobec nic, totalny psi cumak...
Odidte z bytu a nasledne ries po porade s pravnikom ako postupovat. Aku mate vypovednu lehotu. Druha vec je, ze deti vedia byt velmi citlive a obyvam sa, ze na toto tvoj syn tak rychlo nezabudne. Je to mi velmi luto
@zuzanka.zuzu To je krive obvinenie s tou kradezou a na to je paragraf. Uzasna rada, ozaj

@panelacikova 5 ludi v 1.izb.byte? Tak to si ani neviem predstavit.