icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

autor
17. nov 2019

@majka99999 S nimi to tazke je a aj vzdy bolo. Ved otec cakal, ked som prisla prvy krat zo zahranicia domov na par dni, ze hned vylozim zmluvu, vyplatne pasky a peniaze ! Inak ze mi ani slovo neuveri. Tak pre mna je to cudzi muz, nie otec. Najhorsie, ze utoci cela rodina, ja som ta nevdacnica najvacsia.

agata18
Autor odpoveď zmazal
evkano1402
17. nov 2019

Prve NIE je za tebou. Super, si dobra, ides dievca.
Teraz za udeju dva pripady.
Ten prvy bude, ze mama (a asi vsetci z tvojej rodiny) budu na teba super mili. Budu mat o teba "starost", "ci si v poriadku?" a ver, ze si v tom najlepsom, mozno pritvrdia, "ci si sa nezblaznila", nie konecne nekonas ako blazon a budu sa s tebou chciet stretnut, aby ti "pomohli", teda v preklade, aby pomohli sebe. Tvojich penazi sa budu vzdavat velmi tazko. Ver, ze budu chciet o ne bojovat.
Ten druhy si vies aj sama najst pod pojmom "smear campaign". Asi to aj zacalo. Budu obvolavat a kontaktovat vasich spolocnych pribuznych a zial aj ludi, ktorych mas rada a na ktoych mienke a priatelstve ti zalezi. Budu sa im nahovorit lzi typu, ze si psychicky chora, potrebujes pomoc no a kadeco ine.
Toto je super tazke. Da sa to ustat len musis byt neoblomna.
Ja som vtedy prezivala dost bezsennych noci, vycitky, prehravala som si v hlave, ako som asi mohla inac reagovat a tak. Ale myslim, ze vsetci, ktori tym presli ti potvrdia jedno.
Ze kazdy navrat k narcisovi je chyba. Aj navrat len v myslienkach. Nie obycajna chyba, ale mega chyba, niekto to oznacuje ako "lethal".
Pretoze ak si sa uz raz postavila na odpor, kazde ich dalsie jednanie s tebou bude tvrdsie.

autor
17. nov 2019

@agata18 Je to neuveritelna a nikdy nekonciaca sikana zo strany matky. Viacero uzivateliek mi uz pisalo o, narcistickej poruche, nieco som na nete citala, ale moc mi to na nu nesedi. Ved aj na tu dovolenku som najskor povedala ANO, z akehosi neznameho dovodu som nevedela povedat nie, no a potom z toho neviem vykorculovat a som kvoli tomu v strese. Je tam akysi strach, ale neviem ten strach identifikovat. Poviete si, vsak co sa moze stat ked poviem nie, co mi moze matka urovbit. Neviem to vysvetlit. Ale dnes som sa jej postavila a veru, nepaci sa jej to. Mna ohovorila pred mojim ex priatelom, povedala mu hrozne veci.

autor
17. nov 2019

@evkano1402 Tak uz teraz som pre celu rodinu nevdacnica, problemova a aj som vzdy bola problemova. Taka cierna ovca.

miadi
17. nov 2019

Kasli na nich urobis si novu rodinu s partnerom . A bude ti lepsie

evkano1402
17. nov 2019

to vobec nevadi 🙂
Este stretnes kopu normalnych a zlatych ludi a za tymto ti luto nebude.
Dokazes sa z toho vymanit, viem, ze sa ti mozno niekdy bude chciet umriet od zialu a mozno aj od zlosti, ale ked to prekonas, budes uz odolna voci inym blbostiam.
Je dolezite, aby toto videl a chapal aj tvoj priatel.

autor
17. nov 2019

@miadi To mi povedal aj partner 🙂 A co sa tych darcekov tyka, odo mna nedostanu nic. Iba partner.

autor
17. nov 2019

@evkano1402 Ja voci svojej rodine citim chlad, vobec ich nepotrebujem k zivotu, nechybaju mi. A sranda je,, ze oni to ani netusia.

agata18
Autor odpoveď zmazal
autor
17. nov 2019

@agata18 A vies co je na tom najhorsie? Ze cela rodina nevie, co je ona zac, ako sa ku mne sprava a spravala. Raz som sa stazovala babke, ze mam nadávala, ze sme sa nemali narodit, no a babkina reakcia: Ved ste ju nahnevali!
Alebo jej vzdy vadil moj vyzor,, ako sa obliekam, malujem, aku mam postavu, vadila jej hudba aku pocuvam, knihy ake citam... ziadna motivacia, ani podpora. Napr ked som skoncila strednu, podla rodicov som mala ist do fabriky, na vysoku som podla nich nemala. Aj som tak urobila. Isla som do fabriky. Skolu som dokoncila externe minuly rok, ked ma prijali matkine slova boli;: Skoda penazi aj tak to neurobis. A minuly rok ked som skoncila s titulom: No vidis, aka si sikovna.
Nikdy ziadna podpora, v nicom.

autor
17. nov 2019

@agata18 Ale s 23 rocnym bratom som musela ist k doktorovi, lebo sam nebol schopny. A to som mala horucku.. cudujem sa, ze som to nestopla skor.

majka99999
17. nov 2019

Ako to tu citam, najskor sa odstrihni a potom vyhladaj profesionalnu pomoc mimo miesta pobytu, ak sa ti da, lebo je mi jasne, ze "dobre duse" to poreferuju matke.

katka33
17. nov 2019

Každý normálny človek vie, že Vianoce sú o niečom inom ako o peniazoch a drahých darčekoch. Kúpila by som im buď iný darček nie tak drahý, alebo prispela darčekovou poukážkou príklad 25€ do parfumérie a nech si doloží.
O prispievaní na ostatných členov rodiny sa vyjadrovať nebudem, to je doslovne zneužívanie.

betulinka1
17. nov 2019

Precitala som si to cele a musim konstatovat mas to tazke. Ale ty uz vies co mas robit, citis to len potrebujes pomoc od odbornika. Ci uz je to psycholog alebo psychiater, lebo si krasny pripad obete, ktora sa nevie odstrihnut od svojho tyrana. Je to rovnaky pripad, ako ked zeny sa nechaju tlct svojim muzom a neodidu od neho. Len tebe tlcie mama tvoju psychiku, skor ju uz ubila na smrt. Ak chces mat deti, je cas aby si im zacala pripravovat super silnu, vyrovnanu a sebavedomu matku. A ty to dokazes, ked nie pre seba, sprav to pre svoje deti. Obete spravidla urobia krok od tyrana aspon pre svoje deti, nemaju dost sebalasky aby to urobili pre seba. Rychlo!!! Mas 29 ak chces deti, tak dva tri roky ti bude trvat kym sa das dokopy. Ty si uz ale zacala,lebo si tu. Vies, ze to musis riesit!!! Vies to, urob to hned. Ak to nespravis, budu trpiet aj tvoje deti. Mame odpusti! Nemoze za to, dava len tolko co dostala ona sama. Zistuj, hladaj odpovede a hladaj pomoc. Su regresne terapie, cistenie rodov ale najpr je pre teba dolezity nejaky terapeut, ktory ti vysvetli ako sa tyrana zbavit. Este jedna vec je v zivote velmi dolezita, je jedno co hovoria druhi. Ak si myslia, ze nerobis no a co??? Ved hraju s tebou len detsku primitivnu hru, nema pracovnu zmluvu, nepracuje a ty aby si im dokazala opak, im ukazes zmluvu das ucet........takto sa to ale skusa na male 5 az 10 rocne deti. Je to ale iba HRA. Ale ty tu hru hras, ostala si niekde v 9 rokoch. Mala by si ju prestat hrat. Podla mna uz vcera bolo neskoro hladat pomoc odbornikov. Dokazes to, urob to pre seba a svoje deti. Tvoje deti uz teraz vedia, ze sa bojis ich mat. Chudata lutujem ich, lebo budu mat co robit, aby to vo svojich zivotoch urovnali. Ked zacnes o tom studovat veci aby si pochopila, budes vediet o com pisem. Bez Foreste bez...Hned nie zajtra!!!!!!!!

tinnka30
17. nov 2019

no vidiš..prvý kročik maš za sebou..už len zotrvat..a keby si znova nevedela povedat nie..tak tu už ani nepiš..tu si už všetky rady dostala..už rovno psycholog..nie psychiater...na sedeniach bude s tebou pracovat,nauči ta reagovat...je to už len na tebe či tam pojdeš a konče to začneš riešit ako dospela žena, alebo sa v tom budes valat ako prasiatko v blate...😉

agata18
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
17. nov 2019

počuj, už sa nerýp v tých traumách z detstva. Si dospelá, musíš si uvedomovať, že už ideš sama za seba. Tvoja matka má poruchu osobnosti, ber ju ako chorú osobu. Možno ona sama mala chladnú výchovu, možno sa k nej tiež kedysi bezcitne správali, možno tiež nedostala v detstve to, čo potrebovala a jednoducho keď niečo sama nemala, nemohla, nevedela to dávať ďalej. Dávala ďalej len nepokoj, nepochopenie a chlad. Tvoja matka si nič neuvedomuje, žije si vo vlastnej nevedomosti a ubližuje ďalej. Buď rada, že ty si uvedomuješ, uvedomuješ si, čo je správne a čo je nesprávne. Skús jej odpustiť a odpútať sa od nej. Odpusť jej jej chyby, psychické týranie, hlboké nepochopenie a choď ďalej... V mysli ju naposledy objím, rozlúč sa s ňou. Predstavuj si to v hlave stále dokola. Lúčiš sa s ňou... pre zachovanie tvojho psychického zdravia sa ani inak nedá.

autor
18. nov 2019

@betulinka1 Dakujem. Ja dufam, ze to bude dobre, ze to dokazem. S priatelom planujeme svadbu a aj deti, on by ich mal najradsej uz teraz 🙂 To bude pre matku velke susto - moje tehotenstvo.

dopolbokaodrata
18. nov 2019

Už len vytrvaj 👍
A hlavne sa už nedaj do toho zatiahnuť znova. Ako sa vraví.. Don't let the bastards to grind you down.

betulinka1
18. nov 2019

No a co. Moze ti to byt jedno, co si kto mysli. Daj skor vediet casom ako sa ti dari s tym pracovat, ci si uz vyhladala nejaku pomoc a ako si sa odstrihla. Ked si uz pred rokom riesila vas vztah s mamou, nic sa doteraz nezmenilo a nic nebudes robit, budes to mat tazke. Drzim ti palce. Je to na tebe.

autor
18. nov 2019

@betulinka1 Uz som objednana k psychologicke, tesne pred Vianocami, skor termin nemala, ale podla recenzii je dobra 🙂

ajusa12
Autor odpoveď zmazal
autor
18. nov 2019

@ajusa12 Tak my deti urcite chceme, urcite dve. Dokonca sa uz tesim na vyraz matky, ked jej to oznamim, pre nu to totiz bude tragedia, nestastie. Pritom by to mala byt radostna sprava.

kitycat
18. nov 2019

s takymi vyciciavacmi by som prerusila vztahy :D

zbytocni ludia aj ked rodina

autor
18. nov 2019

@kitycat To je pravda, ale lahsie sa to povie ako vykona.

kitycat
18. nov 2019

vies aj ja som robila v zahranici a zarobila som krasne. Vdaka vyplate zo zahranicia som si navyse vzala hypoteku na byt (do platu mi vsak pomohla mamam ale iba cislami realne nic neprispievala). V tom byte byva a plati si iba sluzby a energie hypoteku stale platim ja sama. Je to uz asi 5 rokov ja som zase v zahranici. Tym chcem povedat ze sice si odomna nepyta ziadne dary ale taktiez byt neprenajimam co by mi financne urcite pomohlo. Domov chodim 3x do roka na vikend a cestou tam sa tesim domov...Takze som kontakt dost vyrazne obmedzila

majka99999
18. nov 2019

Nemusis matke hovorit, ani ze sa ides vydavat, ani ze chces mat deti. Mozete mat malu svadbu a kedze mas vztahy s rodinou take, ake mas, asi by som to aj tak riesila. Snad nechces, aby ti vlastna matka pokazila svadbu, aj ked tam mozno bude predstierat, ze je matka roka. Cim menej ju budes zasvacovat do svojho zivota, tym lepsie pre teba. Len cakaj, ze ked jej unika korist, tak bude plut naokolo jedovate sliny. Naozaj dufam, ze ti ta psychologicka pomoze pomoze odstrihnut sa od toxickeho vztahu, fakt si ako zena, ktoru opusti muz a zacne uverejnovat polonahe foto, ze aby videl, o co prisiel. Zatialco on ma davno nastahovanu o 10 rokov mladsiu milenku. Nesnaz sa, snazila si sa skoro 30 rokov, aby ta mama mala rada. Neber to osobne, nenavidela by hocijaku inu dceru, ktoru by mala.

autor
11. dec 2019

Dievcata, tak este najnovsia vec. Som strasne nasrana. Prisla mi sms od mamy, kde pise, ze si kupila kozenku a ze jej mam dat 20€. Ziadne prosim, mohla by si, prispejes... ale povedala som jej nie, nedam, uz mam pre Teba darcek kupeny.. tak aspon maly uspech

jeliz59
11. dec 2019

Rozkaz aj ty všetkým jedincom ktorý chcú honosné darčeky že i ty očakávaná od nich taký a taký dar....minimálne v 100€ hodnote si predsa niekto a keď darček poriadny ani ty nedávaš ľuďom hoco....hádam. By ťa nechceli podceniť a uraziť ničím lacným....
No na moje nervy škoda reči.....😅😅😅
Ja by im dala joooj