icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

autor
11. dec 2019

Darmozrac doma jej ale nevadi. Zivi ho a este mu plati zdravotne, lebo nechce, aby jej prisiel domov exekutor. Tak som jej povedala, aby ho odhlasila z trvaleho pobytu, ale to nechce.

majka99999
11. dec 2019

Nechapem, naco sa namahas s darcekom, aj tak to neocenia...

autor
12. dec 2019

@majka99999 Viem, ale kupila som malickost. Uz sa trapit nebudem a s priatelom si urobime vianoce len samy dvaja. Apropo...priatel. ten ma tiez zaskocil, uz mi nakupil darceky, neviem v akej cene, ale uz ich dal pod stromcek a teda on by chcel tiez parfum a je strasne drahy + dalsie darceky, kedze ja ich mam od neho asi 6.

autor
12. dec 2019

*oprava: sami dvaja

dadka75
12. dec 2019

My sme drahé darčeky v rodine jednoducho zrušili. Bol to môj nápad, rodine som to predostrela ako hotovú vec a čuduj sa svete, všetci si vydýchli a okamžite s tým súhlasili... Ja moju maminu milujem, máme krásny vzťah, ale nejdem sa zblázniť z toho, čo jej dám na Vianoce... Kúpila som jej 2 knižky, nech cez Vianoce zrelaxuje, čita, oddychuje... to isté môjmu otcovi - ten dostane 2x eknihu... Bratovi som kúpila fusakle (farebné ponožky, každá iná) a jeho priateľke balíček v body shope... Môj brat napr. nedáva darčeky mne, ale mojim deťom... ALE!!! robím komplet vianočnú večeru pre všetkých, od varenia, pečenia, výzdoby.... toto je pre mňa najviac, že budeme všetci spolu... Nie si povinná nikomu nič kupovať, je to tvoja vôľa, tvoj výber a ty si urči do akej sumy si ochotná ísť. Prvý rok budú urazení, ale zvyknú si, neboj 🙂

sasanka605
12. dec 2019

Priateľ ti hádam kupuje nezištne, preto že ťa má rád a chce urobiť radosť. Ci to inak funguje? Tak mu kúp jednu vec z tých všetkých čo mu ozaj urobí radosť a nerieš. Snáď by ti nevycital počet darčekov pod stromom.

autor
12. dec 2019

@sasanka605 Neviem, snad nie. Kupuje mi nezistne, ale bojim sa, aby nebol sklamany ked nenajde tolko darcekov ako ja. Mozno sa len zbytocne stresujem.

sasanka605
12. dec 2019

Podľa mňa to bude v pohode, ono chlapi toľko neriešia ako ženy a majú to pooodstatne jednoduchšie tak. Vie v akej si finančnej situácii tak si myslím ze aj vie co ma očakávať.

autor
12. dec 2019

@sasanka605 Praveze on je iny, sam povedal, ze k vianociam darceky patria a ze ked niekoho milujes, tak mu chces urobit radost a nakupis darceky. Ale on chce take drahe veci. Mimochodom tiez parfem od Chanela.

sasanka605
12. dec 2019

Ups, tak toto ja som ešte od žiadneho chlapa nepočula. Tak tu sa ti neodvazim nič napísať, ale posledná veta, že vie v akej si finančnej situácii a co ma čakať bude hádam platiť.

majka99999
12. dec 2019

Tak aj s priatelom by som sa porozpravala, mozno s tym, ze teda parfumeste tento rok ano, ale ze do buducnosti ziadne drahe dary a vela. 1-2 darceky stacia, ved mas aj narodeniny, meniny... Ja by som detom tento rok tiez dala 4, ale rozhodla som sa, ze len 2 a hotovo, potom nevedia, co od dobroty.

acrobaleno
12. dec 2019

A ako mama reagovala, keď si jej povedala nie? Celé som to tu prečítala, nebolo to jednoduché. Dievča, ty si riadne poznačené. Dúfam, že tá psychologička bude dobrá a pomôže ti.

autor
12. dec 2019

@acrobaleno Samozrejme, zacala ma bombardovat otazkami Preco? Ty nemas peniaze? Navyse si kupila kabelku Guess, stala okolo 100€ tak dufam, ze mi nebude pisat aby som jej prispela.

autor
12. dec 2019

A samozrejme pytala sa kedy pridem domov, tak som odpovedala, ze neviem, ze po Novom roku najskor. Potom presla na peniaze a kolko mam na ucte nasporene, tak som jej povedala kolko a hned "Urcite"? "A ukazes mi to"?

acrobaleno
12. dec 2019

Bože, prečo neignoruješ tie otázky? Čo ona ti dala na ten účet. Máš povedať, že ťa do toho nič a keď ti bude hovoriť, že určite nič nemáš alebo podobné p*čoviny, tak jej iba pritakávaj. Tvoj problém je, že ešte stále sa jej chceš zavďačiť a stále od nej chceš pochvalu a lásku. A ona to využíva. A viem o čom hovorím, ja som takto odstrihla toxických starých rodičov. Boli dobrá škola v odolávaní citového vydierania.

autor
12. dec 2019

@acrobaleno Ona tolko dolieza s tymi otazkami, ze nemaju konca. Smutne ze stale len o peniazoch rozprava. Ale co si kupila a co komu kupitn

autor
12. dec 2019

A jednym dychom doda, ze to je predsa uplne normalne ukazat, rodicom kolko mam na ucte , pochvalit sa.

acrobaleno
12. dec 2019

A tak nech dolieza, nevieš spraviť hluché uši?

autor
12. dec 2019

@acrobaleno Vies ze mas asi pravdu? Chcem sa zavdacit, neviem inak preco by mi tolko zalezalo na tom, aky darcek jej kupit, hlavne vela aby toho bolo. Neviem...a ten strach z nej.

acrobaleno
12. dec 2019

Tu to ale nevyriešiš. S tou psychologičkou budeš musieť poriadne zapracovať. Moja stará matka je detto čo si popisovala a starý tiež. Môj otec robí to čo ty, ale ja som sa nedala. A to som mala 15, keď som to zatrhla po veľkej hádke s nimi. A to sa mohli durdiť a hádzať krokodílie slzy ako chceli. A ako mi je dobre. 17 rokov som ich nevidela.

dadka75
12. dec 2019

Vieš, v tomto prípade ti nikto tu na MK nepomôže... Tu už asi naozaj treba vyhľadať psychológa... Na jednej strane píšeš, že sa ti to nepáči, ale na druhej strane nevieš, alebo nechceš s tým seknúť... hladaj odbornú pomoc, tu ti už baby povedali, čo by si mala urobiť

mama80
12. dec 2019

Pises aky mate zly vztah....ze je to nadlho, no len ty s tym mozes nieco spravit, odstrihnut pupocnu snuru, nechapem ako sa nechas takto zneuzivat, ovlada ta strach a s tym treba rychlo zacat pracovat a zbavit sa ho, inak....si vies i sama odpovedat (budes to robit i nadalej az ta to zozerie zaziva). Ale to uz ty sama sa musis rozhodnut ci chces zit svoj zivot alebo plnit priania inych. A aj mne kupis ked ti poviem 🙂))))

autor
12. dec 2019

Ja z nej mam velky strach, ale neviem preco. Fakt neviem.

kvetinka75
12. dec 2019

No ako si si ich naucila tak sa.chovaju. povedz na rovinu ze taketo drahe kupovat nebudes a ked mama nadiktuje nech sama kupi. Mam taky pocit ze ta len vyuzivaju. Stojis o to? Kup co uznas za vhodne a ked sa oduju ixh priblem. Potrebujes taketo vztahy? Viem ze je to rodina ale za takuto ccenu?

gabrielita_8989
12. dec 2019

Nehnevaj sa ale ty máš problém so sebou. Pretože keby si vyrovnaná dospelá žena tak si žiješ svoj život v ktorom neriesis co ti na to a na to povie maminka. Nebodaj sa ešte báť matky v tvojom veku. Niekedy mi to príde ze si z nás diskutujúcich robíš prdel lebo tu ti nikto nepomôže. Pomôž najprv sama sebe a dospej. A nenadavaj na matku pretože je to len tvoja vina že si jej neurcila hranice. Drz sa snáď sa ti podarí to najlepšie pre teba.

autor
12. dec 2019

@gabrielita_8989 Srandu si z nikoho nerobim. Bohuzial, vsetko co som napisala je pravda. Bojim sa jej, bojim sa jej reakcii a bojim sa jej povedat pravdu. Bojim sa jej povedat nie, tak radsej poviem ano a potom som v strese. Niekedy je mi az fyzicky zle. Neviem si predstavit, oznamit jej napr tehotenstvo. Je to zle, dufam ze psychologicka mi pomoze. Idem tam v utorok.

acrobaleno
12. dec 2019

Daj potom vedieť, že čo ti povie. A hlavne musíš aj dodržiavať to čo ti povie, nie len že budeš prikyvovať a skutek utek.

tncka
12. dec 2019

No mna napadlo prve ze naco vlastne travis sviatky s takouto rodinou. Vezmi kamosku a odlet niekam do tepla a uzi si to. Ked mas minut prachy nech to stoji za to!🤷‍♀️

majka99999
12. dec 2019

Moja matka nevie, kolko mam na ucte, ani aku mam vyplatu, ani jej to nevesiam na nos, aj keby sa pytala. Co je ju do toho, ved neziadas, aby ti prispievala. 🙄 Ved aj ty sa s nou zahraj na natahovanie. "Mozno 500, mozno 5000 a mozno 150 000, nie je to jedno, draha matka? Su to moje peniaze. Musim koncit, idem si urobit tehotensky tes." A polozis. Ale teda to az ked budes dostatocne silna radsej, lebo teraz sa este budes matke ospravedlnovat, ze nemas aktualny vypis z uctu....

autor
12. dec 2019

@majka99999 U tej mojej je to normalne, peniaze ju zaujimali vzdy najviac. Co tam po citoch...hlavne prachy. Takto ona rozmysla.