Málo peňazí na darčeky
Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?
S tými darčekmi je to náročné ak sú ľudia zvyknutí na dráhe. Nepovažujem to za dobré riešenie ich v tom podporovať. My si darčeky kupujeme priebežne (nie na Vianoce), keď vieme komu sa co hodí, čo potrebuje alebo co by ocenil. Napr manžel mi teraz kúpil slúchadlá 🎧, lebo často počúvam hudbu v MHD, také ktoré sa mi hodia k hijabu 🙂 nestali ani 40€, majú doživotnú záruku, a je to super, ze si na to v obchode spomenul, ze sa mi niečo také páčilo. Prekvapilo ma to, samozrejme v dobrom. ❤️ Myslím ze takto by mali byť darčeky davane,,, nie diktovane - to už nie je ani prekvapenie.
Vyzera to tak, ze si si vo svojom frajerovi nasla kopiu svojej matky... ten je tiez tusim zatazeny na peniaze a drahe dary🙄
@0silvia0 Keď na to má a od nikoho nechce, aby mu na to prispieval, tak nech kupuje. Musím sa priznať, aj ja som svoju mamu naučila na drahô 😂 Iné ako kozmetiku La Prairie ani nechce a to sú pálky 😂
@0silvia0 Vyzera to tak :(
@acrobaleno nechapem, jej frajer ziada od autorky tiez drahe darceky a vela, aby dostal tolko, co do nej investoval, ty v tom nevidis vypocitavost?
@0silvia0 Jáj, to som si nevšimla. Tak pardon potom, to nemá s láskou a obdarúvaním nič spoločné. Asi aj on bude jeden z tých, ktorý meria lásku cenovkou na dare. Zrejme je autorka zaťažená na takéto typy.
@acrobaleno preto som napisala, ze si nasla frajera rovnakeho aka je jej matka🤢
@0silvia0 Najskôr som si myslela, že jej ON chce kupovať drahé dary, to by bolo iné. 😂 Asi ozaj na tom niečo bude, že si hľadáme partnerov podobných naším rodičom. 😨
Kupila by som im parfemy z Avonu, svetriky max. po 20 eur a vybavene. Na nemiestne otazky typu “preco tak malo?” by som odpovedala rovnako ako oni - nemala som cas behat po meste, setrim na byt a okrem toho Vianoce pre mna nie su len o darcekoch...ziadne velke obkecavacky. Mimochodom takto by som to urobila aj vtedy, keby som mala dost penazi. Netreba sa nechat vyuzivat, aj ked ide o blizku rodinu.
@kittykat22 Hrozne. To mas este horsie ako ja, aspon myslim. Skoda, ze niektore matky nemaju sebareflex. Mne tiez napise, co si kupila a potom mi to nanuti ako darcek pre nu. Aj teraz uz cakam kedy mi napise, ci sa nezlozime na tu kabelku co si kupila. Urcite vymamila peniaze od brata (od toho, co pracuje). A otcovi vsetko taji co si kupi. A este milencov ma, je mi z nej zle.
Neviem teda na verejnom fore sa sťažujes a kde treba nie a ešte mi to príde divné takto si mama pýtať, či to je vôbec pravda ...ako aj my sme v zahraničí a toto si nikto nedovolí a ani my nečakame hory doly...keď si si našla časť to tu riešiť, ries aj s nimi, lebo darmo že ti tu dá niekto radu, pomôcť si musíš sama a tu rada nepomôže absolútne , nedá ti ani odvahu ani riešenie.
@galioska Tak nech Ti to je divne, s tym ja nic neurobim.
Ako šikovno si odpovedala, riešiš to už aj doma?
@galioska A co Ti mam na to napisat? Ano, je to neuveritelna situacia aj vztahy, bohuzial realne. Ale vzdy sa najde niekto, kto bude podozrievat, popierat a neverit. Obzvlast na forach.
Naozaj? Ok teda, keď mas taký prehľad...teda riešiš to už doma či budeš sedieť a čakať že ti niekto na tie darčeky pošle, keď už teda riešime😃
Hmm, len tie problemy si musis vyriesit sama a najlepsie rychlo. Nie cakat, ze sa stane zazrak. Najlepsie je, priamo povedat, ze nie si banka.
@galioska A ano, myslim, ze MK je tu od toho, aby sa tu aj taketo situacie riesili. Inak by bolo toto forum zbytocne.
@dskjhfdlkdjhl Ano, uz sa stalo.
@galioska Ja sem nepisem preto, aby som zobrala, od toho tato diskusia nie je.
Fajn, tak teda už to riešiš aj doma?
A aka bola odozva? Pomohlo?
@galioska
ahoj, myslim, ze to myslis dobre, chces ju nakopnut 👍 ale u zakladatelky je to trochu ine v tom, ze ona je od mala, od 0+ rodicmi vedena ze musi. Ze musi posluchat, musi robit, co si oni zelaju, musi platit. Ze ak neposluchne, tak...Vlastne ani ona sama nevie, ze co sa stane a toto je ten blby strach, ze netusis, co tvoje nie moze sposobit.
A pre niekoho, kto je od narodenia v takejto manipulacii je extremne tazke to riesit.
anonym
"No contact" je pre teba jedine riesenie a ver, ze to nepisem rada. Matku neprestis, nepreargumentujes. Neda sa to, nerozmysla ako ty ale ako stroj. Chcem prachy, cez mrtvoly.
A v tvojom chalanovi si musis byt ista, ak nie si...fakt neviem...moze ta podkopnut 😢
@evkano1402 ona písala vyssie že rieši, čiže to prvotné prekonala a vôbec tieto anonymne veci....strach má každý aj odvážny, vždy človek ide do toho zo strachom bez ohľadu na to, ako je vychovaný..
@galioska
viem, ja ked som "tieto zalezitosti" riesila tak mi tak bilo srdce, ze som myslela, ze skolabujem. Prisaham. Normalne som sa musela schulit do klbka a predychat kazdu dalsiu "konverzaciu" ktora samozrejme nikam neviedla, len k dalsiemu konfliktu.
o tom strachu...kuk...
@evkano1402 Ja som bola v takom strese, ze som zvracala.
Ked nechapu o com su Vianoce a beru ta za oslika....preco sa konecne nezachovas TY rozumne. Neber to zle ale chcu kozmetiku ok kup im nejake balicky kde je sprchac ci vonavka a budu somrat 🤔 nauc sa to NEVSiMat. Raz musia pochopit ze si neni dojna krava a ked im to nevysvetlis tak im to TY ukaz skutkami...
@swetluska Je to tazke. Hlavne povedat NIE. pritom to je tak jednoduche, len povedat nie. Uz som jej pisala, ze na kozenku jej neprispejem, ze uz mam iny darcek pre nu. Ale tak ona mi raz povedala, ze kvoli nam (mne a bratom) si nemohla nikdy nic dovolit.
Jesus tak jej povedz ze nemala mat teda deti ked bola koli nim taka chudinka. Vy ste sa na svet nepytali. Trepe uplne blbosti je egoista. Moja mama nas uzivila po rozvode sama este aj sukromnu skolu mi platila a nikdy mi to nevycitala a nemala extra zarobky. Lutovala ze nam vybrala otca z ktoreho sa stal alkoholik ale to nemohla vediet. No vzdy dodala ze nelutuje lebo inak by nemala nas. Mala by ine deti s niekym inym no uz by sme to neboli my, kup jej fake parfem od Deža alebo činana a hotovo 😆falošna si zasluzi len fake

Držím ti palce ☺️