icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

autor
13. dec 2019

@miadi Parfem nekupujem nikomu, iba priatelovi. Matke svetrik aj otcovi a staci. Boli docela v soku.
Inak Tvoja mama - klobuk dole. To je uzasna mama.

autor
21. dec 2019

Včera som bola na sedení, myslím, že to bolo fajn, vyrozprávala som sa, ale zatiaľ som sa nič nedozvedela, terapeutka sa ma pýtala hlavne na moje pocity. Ďalšie sedenie mám po Novom roku.
Inak, mame som písala, že na Vianoce neprídem domov, že idem na lyže. Odpísala, že otec je nasraný, že dávam prednosť lyžiam pred rodinou. Začala klasicky rýpať, že prečo na lyže, keď som na nich nikdy nestála a kde zoženiem výstroj na svah a že jej sa to nezdá a ktovie, kam vlastne idem a s kým. Tak som jej odpísala, nech si myslí čo chce, oblečenie mám a lyže sa dajú požičať. Odpovedala otázkou "Dojdeš"? Jej to fakt nestačí povedať len raz? Už som ju ale ignorovala.

evkano1402
21. dec 2019

Zaujimalo by ma, ci terapeutka ma skusenost s narcistickou poruchou? Neviem, mozno, to vobec nepadlo medzi vami, co je asi aj ok, uvidis casom...Mozno je dobre jej to nespominat...
Fakt by ma potesil tvoj update po novom roku, najma ci pocitujes prinos z tychto sedeni?
Obavam sa, ze tvojej mame nestaci povedat "nie, nepridem" ani 100 krat 😉, ale paci sa mi, ze si uz nad vecou.
To, ze "otec je nasraty" znamena "ja som nasratejsia viacej, pretoze stracam nad tebou kontrolu" 😉. Ktovie, je tiez mozne, ze tvoj otec vobec nie je nasraty.
A nie lyze, ale ty a tvoje psychicke zdravie (ktore podla mna viac ako to fyzicke) maju prednost.👍.
Drzim palce, aby si ty s priatelom boli v podode

autor
21. dec 2019

@evkano1402 Ahoj, mňa dnešok dorazil. Písala mi mamka a ja som ten vzťah pochovala. Napísala som jej, že nestojí a nestála za nič, že mi ublížila, ona mi odpísala, že som padnutá na hlavu a vždy som bola, napísala som jej, aby ma už nikdy nekontaktovala a zablokovala som ju.

autor
21. dec 2019

@evkano1402 Ona sa vinná necíti, to ja som tá zlá, veď je normálne povedať decku, že sa nemalo narodiť, že nás mala utopiť, veď človek povie v hneve čokoľvek, absolútne žiadna ľútosť z jej strany, to ja som na hlavu padnutá. Uťala som ten kontakt úplne. Ale poplakala som si.

majka99999
21. dec 2019

Som ti pisala, ze nekupuj ziadne darceky, ze to robis zbytocne. 🙄

gabrielita_8989
21. dec 2019

Som na teba pysna ☺️

miadi
21. dec 2019

Niektore zeny by nemali mat deti. Tvoja smola ze tvoja matka je jednou z nich. No nic podakuj jej ze ti dala život a dovi podo -nech ti ho dalej neniči.

autor
21. dec 2019

Je mi z toho strašne smutno. Taka sms hadka to bola..ona je ale bez viny a moje argumenty sú podľa nej smiešne.

autor
21. dec 2019

Absolútne nevidí svoje chyby, iba tie moje. Viem, že som tiež nebola dokonalá dcéra, ale ona nebola dobrá matka. Teraz zo mňa pred celou rodinou urobí hlupaňu nevďačnú a zlú a celá rodina na mňa bude škaredo pozerať. Alebo ešte horšie, začnú mi písať smsky, že čo som za človeka.

miadi
21. dec 2019

Kasli na nich. Urobis si svoju rodinu s muzom a detmi raz. Nebude ti smutno. Budes len s ludmi co Ta budu lubit a respektovat. Nikto Ta nebude ponižovat využivat znevažovat. Este len zistis co je to laska ked budes mama. A nebudes taka egoistka ako Ta tvoja. Vsetko smutne si vynahradis pri svojich detoch.

autor
21. dec 2019

@miadi Ja už neviem či to nie je moja chyba kam to až došlo :(

0silvia0
21. dec 2019

Ano je to tvoja chyba, ze si sa narodila, ze maminku nedotujes, neskaces podla jej predstav, ze jej nenosis kopu drahych darcekov a ze jej dennodenne nedakujes za to, ze ti moze dirigovat cely zivot az do smrti🙏

miadi
21. dec 2019

To si vyžen z hlavy. Obklop sa ludmi co Ta maju radi. Kamosky priatel. Zameraj sa na seba. Urob si krasne vianoce. Dopraj si tie drahe darceky sama sebe. Mobil odloz nečitaj sms od pribuznych odloz to na neskor. Chod co najviac medzi ludi aj ked uz asi budes mat vnutri prazdno a smutok buduce vianoce uz budu lepsie.

lenocka12345
21. dec 2019

inak toto isté bolo u nás , babky zvyknuté na drahé dary , ale vďaka žiadna , ja sa nebabrem , otec chcel tepláky z Lidl 8€ , mama dve tričká z Lidl 8€ ,kamošom , známej a kolegyniam som vyrábala a čo to málo kúpila , nestálo to viac ako 20€ , beriem to tak , že som štedrá tým , že som venovala svoj čas pri výrobe , každý rok sú to balzamy na pery, minulý rok sviečky zo včelieho vosku a tento rok sú to mydlá a sviečky zo sójového vosku, nech je zmena 🙂))) . Už sú nastavení tak , že čakajú , čo vymyslím . Po uliciach dva týždne vidím len samé plné tašky darčekov a to naozaj deň čo deň. Toto je konzum , ktorý doma neuznávame
Ale priznávam , že som si dala ušiť zimné topánky za 180 a rodičia mi dali 100 🙂)))))

ysseba
21. dec 2019

A s priateľom sa to ako vyvíja? Zaskočilo ma, že on už dal darčky pre teba pod stromček. (Akože načo? Aby si videla koľko a aké veľké ?Moc tomu nerozumiem). A tiež je také divné, že hovorí, že k vianociam patria darčeky a keď niekoho miluješ, tak mu nakúpiš darčeky. Práveže tak sa láska vôbec nemeria 😀 Nečítala som úplne celú diskusiu, tak možno si to niekde písala, ale nepostrehla som. Ako dlho si s priateľom? Ja by som si ho "preklepla" tak, že mu kúpim "len" ten parfém a nič viac. Jeho reakcia by ti napovedala čo je zač.

autor
21. dec 2019

@ysseba S priateľom sme si to vysvetlili a je to dobré. Vraj sa zle vyjadril, čo sa tých darčekov týka, že to tak nemyslel. Budúci rok sa budeme brať.

ysseba
21. dec 2019

Tak supeeeer, to je dobre, že ste si to vysvetlili a že to myslel inač ako to vyznelo 🙂

autor
21. dec 2019

@ysseba Tiež som rada. Ale je mi nanič kvôli mame..

evkano1402
21. dec 2019

Kazdy z nas urobi nieco, na co nie je hrdy. Ale nie kazdy to vie priznat. Ulavilo by sa ti, keby si si dokazala odpustit. Sama sebe.
Ten no contact s tvojou mamou potrebujes spracovat. Je normalne, ze citis vinu. Cely zivot si bola tak vychovavana. To budes pocitovat este velmi dlho.
Mala si len dve moznosti. Bud sa mame podriadis a budes skakat podla nej, kupovat jej hory doly, a jej to nebude nikdy dost. Uprimne si odpovedz, ze preco si toto vsetko robila?
Aby si sa vyhla konfliktu s nou? Aby ta mala nachvilu rada?
Alebo ta druha moznost, ze ten nezdravy vztah utnes. To, co prezivas je len zaciatok. Je normalne, ze je ti to cele luto. Mohlo by ti pomoct, keby si si predstavila, co by si prezivala, keby si to neurobila.

0silvia0
21. dec 2019

@evkano1402 ach jaj, toto zavdacovanie sa kvoli chvilkovemu pocitu povsimnutia si je take hrozne a patologicke....

nefertiti5843
21. dec 2019

Sesterniciným deťom? Ja mám 30 sesterníc a každá má aspoň dve deti....to by som dpc musela vybrať úver ☹ Čo si nesvojprávna? Povedz, že nič nekupuješ a hotovo, matka sa môže uraziť...veď ona sa potom "odrazí"

senticka
21. dec 2019

Vykašli sa na tvoju sprostú matku a daj sa do kopy. Moja maminka mala so svojou presne toto isté čo ty, dusila tl v sebe a tajila nechavala po sebe šliapať, až sa raz psychicky zosypala, skončila na psychiatrii a dávala sa do kopy asi 5 rokov... A to este stále nevieme my súrodenci ani náš tatko, čo všetko si naša mama so svojou kontrolórskou narcistickou matkou zažila... Veľa štastia

autor
22. dec 2019

@evkano1402 Vieš, že ani neviem? Myslím, že som to robila preto, aby som ju nevytočila, ja som sa jej bála, stále sa jej bojím. Ale včera sa to zmenilo, už to vo mne vrelo a povedala som jej, ako hnusne sa ku mne správala keď som bola malá, ale ona sa vôbec necítila vinná, ešte sa ma drzo spýtala, že "preto, že si musela upratovať"? Potom mi začala vyčítať, že som jej nikdy nedoniesla ukázať pracovnú zmluvu, že ani nevedela koľko mám peňazí, že som ani neukázala fotky s priateľmi a to ma naštvalo a odpísala som jej, že ani to nikdy neuvidí a nech si manupuluje s druhými. Na to povedala, že sa mám hanbiť, tak som jej odpísala, že nech sa hanbí za seba. Keď som sa spýtala, či je podľa nej normáne povedať decku, že sa nemalo narodiť, že nás mala utopiť povedala, citujem : "No a? V návale hnevu, ty si dobre sprostá, takýmito argumentami sa chceš omluviť, že si asi na hlavu".
Zablokovala som ju. Ale vinná sa cítím ja. Teraz to bude riešiť s babkou, s tetou, celou rodinou a mňa budú brať za tú padnutú na hlavu.

sense
22. dec 2019

A co si nesvojpravns ze tvoja matka pyta zmluvy a chce vediet kolko zarobis? ... nerob si vycitky rodinu si nevyberas.... musis tobspracovat v sebe a vyrovnat sa s tym.... robila som kedysi s jednou duevcinou, duevcins makala a matka stihala minat doslova na sprostosti a sok pre dievcinu prisiel vtedy ked sa chcela so zahranicua vratit ze ma dost nasetrene a penazi nikde...a este jej aj.matka vytkla co akoze chce ved ju ona 18r zivila a vychovavala

evkano1402
22. dec 2019

Z vlastnej skusenosti viem, ze narcisovi nema zmysel cokolvek vycitat.
Napriklad. Ked sa v Australii prevalil ten sexualny skandal v cirkvi, tak ten knaz, ktoremu to bolo aj dokazane, len sucho skonstatoval, ze on si nic nepamata.
S narcismi je to rovnake, bud si "nepamataju", popieraju, alebo povedia, ze no a co. Pre nich to nie je nic zle. A to, co ti povedala tvoja mama, urcite nie je ok.
Vies, ja som mojej mame vdacna za zivot, to ano, ale fakt je, ze to, ze so mnou otehotnela, jej umoznilo vydat sa do majetnej rodiny, po com stale tuzila. Zvysok uz vobec nebol pekny, pre mna.
Ja to vnimam tak, ze ja som sa na svet nepytala (ale som tu rada 😉), preto je nezmyselne vycitat svojmu dietatu, ze ho napriklad zivim, kolko ma stoji, alebo, ze sa nemalo narodit. To si mala akoze sama potratit, ci co je to za nezmysel???
Nema zmysel sa s nou natahovat a vycitat si, kto komu viac.
Je to jednoduche bud svoje dieta lubis a neriesis nezmysly alebo svoje dieta nelubis.
Je naozaj extremne tazke zmierit sa s tym, ze ta nema rada mama. Ona nevie, ako ta ma lubit a nevie ani, co to je lubit. Je zbytocne sa na nu hnevat, ale je rovnako zbytocne ju lutovat, mozes jej pomoct, ked budes dost silna, aby si zniesla aj to, ze ti nikdy nebude za tvoju pomoc vdacna.

autor
22. dec 2019

@evkano1402 Myslíš, že je to jej problém, je narcis? Ja to nepoznám, neviem, ako sa to prejavuje, či je naozaj narcistická osobnosť. Veľmi ma to ale bolí, ale cítím sa lepšie, keď s ňou nie som v kontakte. Určite som slobodnejšia. Neviem ako to ustojím pred príbuznými, pre nich budem bezcitná a nevďačná a budú na mňa pozerať cez prsty, keďže matka im o mne narozpráva hrozné veci. A keby mohla, môjmu priateľovi tiež, ale našťastie si ju aj on zablokoval. Ona je bez viny, tá, ktorá sa za mňa musela hanbiť. To, že mi ublížila v detstve ona vôbec nepovažuje za nič strašné, veď podľa nej, človek v hneve povie čokoľvek. Žiadna ľútosť, to ja som tá sprostá, tá zlá, tá nevďačnica a to ja by som mala prísť a odprosiť.

miadi
22. dec 2019

Ake hrozne veci furt spominas ze o tebe narozprava? Zabila si niekoho? Bude to pravda alebo si mama vymysli? A co Ta je po pribuznych? Nie je horsie ze vztah s mamou je na 💩? Ty nemas inych ludi vo svojom zivote okrem mami a pribuznych? Stale znieš ako male dieta. Co si nevie vytvorit vlastny kruh ludi kamosiek atd. Svoj život. Stymi pribuznymi si casto v kontakte? Pochybujem. Cely ten problem je hlavne v tvojej hlave. Ked si konecne dovoliš kaslat na to co si kto o tebe mysli a sustredis sa na seba svoj zivot svoju vnutornu pohodu budes mat klud a fajn zivot.

laila22
22. dec 2019

Pozri môže Ti byť jedno kto si co o Tebe myslí, nikto nechodí v tvojich topánkach...

autor
22. dec 2019

@miadi To áno, mám kamošky, kamošov, kolegyne z práce, priateľa a jeho známych. Skrátka ma to mrzí, ale určite je mi lepšie. Zrazu taká pohoda, nemusím nikomu nič dokazovať, dokladovať, nik ma nekontroluje.