Mám 20 rokov, sklerózu multiplex a chcem ísť sama na dovolenku. Rodičia sú proti
Ako už názov hovorí chcem ísť na dovolenku presnejšie do Južnej Kórei. Moc sa mi páči tá krajina a už dlho je to môj sen. Avšak moji rodičia s tým nesúhlasia. Bohužiaľ mám sklerózu multiplex. Je to také ranné štádium na ktorú sa už vyše 2och rokov liečim. Rozumiem že kvôli tomuto ochoreniu mám isté obmedzenia ale nič čo by mi nedovolilo vycestovať myslím len na dovolenku pár dní. Avšak akonáhle spomeniem pred nimi že chcem ísť a že tam pôjdem tak doslova z toho šalejú. Začnú po mne ziapať atď... A keď im poviem že som dospelá mám 20 rokov peniaze mám svoje takže by som si od nich nepýtala nič. Chcela som tam ísť budúci rok niekedy medzi januárom až májom (proste pred sezónou pretože počas nej je to všetko drahšie) Ale oni o tom nechcú ani počuť vždy keď spomeniem Južnú Kóreu tak idú vybuchnúť od jedu a keď im poviem že je to môj sen tak ziapu ešte viacej. Keď som sa opýtala či je niečo zlé na tom že je to môj sen, tak mi odpovedali že nie nech snívam avšak podľa nich sny niesu pre obyčajných ľudí. Snívať o niečom takom môžu len tí ktorí majú veľa peňazí. Ktorí si môžu kúpiť čo chcú, dovoliť si čo chcú. A aj tak na koniec dodali "prestaň snívať pozri sa na seba (narážka na SM) ty si chorá máš sklerózu, ty si nemôžeš dovoliť niečo takéto tak s tým daj pokoj" A ocino keď sa potom naštval ešte viacej povedal si po pod nos "prestaň s tým ty si už nemôžeš robiť čo len chceš. Si chorá si obmedzená." Ocino mi stále pripomína to že som chorá a podľa neho ma všetko zabije. ( Nemôžeš tamto nemôžeš hento lebo teba to zabije) Oni si myslia že ma tam hneď zabijú. Že mi ešte niekto na letisku vrazí nôž do chrbta. Ich nezaujíma z kadiaľ sú ľudia ak je raz aziat tak buď patrí k teroristom alebo k severokórejcom. Proste človek im to nevysvetlí (tak trochu sú v tomto ohľade rasisti +/-) Podla nich sama ísť nemôžem ale nemám nikoho kto by so mnou išiel, Kórea nikoho z môjho okolia nezaujíma. Prosím čo mám robiť je nejaká šanca ako ich presvedčiť ? Naozaj chcem tú krajinu navštíviť. Ako ich presvedčiť aby ma pustili ? Síce som dospelá ale oni by sa aj do dverí postavili. Proste nepustili by ma ani z bytu. ☹ Viem že sa o mňa veľmi boja ale aj tak. Na jednej strane keď nič nerobím je zlé keď niečo robím tak tiež. ... Vadí a štve ich všetko čo ja chcem, lebo to čo ja chcem ich nezaujíma)
Prosím poradte mi 🙂
úplne ich chápem...mne dcéra zahlásila,že ide žiť a pracovať do Kolumbie,skoro som zinfarktovala,už je tam dva roky .....ale vidím,že je spokojná,tak musím byť spokojná tiež....
asi by si mala začať menej nebezpečnou krajinou,uvida,že to dokážeš a budú ti viac veriť /moja dcéra začala Europou/...alebo môžeš posobiť na city- chcem ísť,kým to ešte sama dokážem fyzicky...
@janinah ale oni ma ani do Európskych krajín nepustia. A to by so mnou išla teta a aj tak by som nič tým nedokázala. Lebo by to ona vybavovala. Keď mňa Európske krajiny 2x nezaujímajú. A keby som tam išla s niekym ako s ňou napr. tak by to nič nedokázalo a len by povedali že ja musím byť v cudzine s niekym.
@ayamesenpai No z domu Ťa určite pustia, inak by to bolo obmedzovanie osobnej slobody a to je trestné /do dverí sa nepostavia, aby Ti bránili v odchode/.
Takže ak si naozaj pevne rozhodnutá ísť, tak si spôsob nájdeš a napadlo mi, či sa nenájde napr, na FB skupinka ľudí, ktorá sa o Kóreu zaujíma a niekto by tú cestu neabsolvoval ako spoločník s Tebou, nerobil by Ti opatrovateľku, ale navzájom by ste v cudzej krajine na seba dozreli. Máš 20, si dospelá, svojprávna a pokiaľ nie sú Tvoji rodičia na takéto debaty "zrelí", zbytočne len vyvolávaš hádky. Porieš si to, oznám kedy a prípadne s kým pôjdeš a budú sa musieť s tým vyrovnať.
Na druhej strane ich chápem, strach o dieťa neprejde zrejme nikdy, ani keď je maličké, ani keď ním plieska puberta, ani keď je dospelé... Boja sa o zdravé a viac o dieťa, ktoré má nejakú diagnózu, ktorá ho síce nemusí obmedzovať, ale už to je dvojnásobný iracionálny strach. Tvoji rodičia prejavujú strach a nerobia to práve najohľaduplnejšie, lenže zas neviem ako im o ceste do Kórei rozprávaš Ty.
Sny sa majú snívať, sny si majú ľudia plniť, sny majú nielen bohatí, ale aj chudobní ľudia. Snívajú zdraví aj chorí ľudia. Sny posúvajú človeka vpred. To je v poriadku. Len tie sny netreba nikomu vnucovať a ani ničiť. Chce to len rozumný kompromis a na to treba vcítiť sa do kože toho druhého.
no,prepáč,ale ja som chcela nenápadne napísať,že najprv sa treba ostrieľať na niečom ľahšom,čo europa je...nikde si nikde nebola a hupom do J. korey nepovažujem za najlepší nápad....
Bývaš s rodičmi? Ak áno, zober sa a osamostatni sa. Potom si budeš môcť robiť čo len chceš a kedy chceš. Dovtedy žiaľ asi nie. Tak ako tvoji rodičia by reagovalo aj veľa iných rodičov. Len máloktorí by pustili dobrovoľne ochotne svoje choré dieťa osamote niekde na druhý kraj sveta tobôž v situácií, v akej sa dnešný svet nachádza. Ak to mala byť tvoja prvá dovolenka, začni s nejakými menšími výletmi. Dokáž rodičom, že sa vieš o seba sama postarať. Báť sa budú o teba vždy, ale postupne si aspoň trochu zvyknú.
Mimochodom existujú rôzne skupiny cestovateľov. Ľudia kadekde pobehujú po svete a neraz hľadajú niekoho do partie. Čo tak sa spoznať s takýmito ľuďmi a raz s nimi trebárs naplánovať i tú cestu do Kórei?
@pribinak to som tiež chcela ale vždy keď idem k doktorke tak mamina ide so mnou či chcem alebo nie. Ale ona tích doktorov pozná lebo je sestrička. Ich odpoveď by bola taká ako si mamina predstavuje. A aj keby k tomu chceli niečo dodať tak to už bude jedno. Lebo prvú vetu čo povedia sa bude s maminou zhodovať a to jej stačí. Ale mne keď nasadzovali liečbu na SM tak mi dali aj taký "cestovný preukaz" k tomu lebo to si pichám cez taký strojček tak aby mi to pri letiskovej kontrole prešlo. A nikto nepovedal že nikam nemôžem....
@janinah Ale ja som už bola aj v iných štátoch. Bola som v Belgicku Grécku, Rakúsku, Česku a aj v Paríži. Len som to myslela tak že ma viacej lákali také krajiny ako je JK 🙂
@lintu nebola by to moja prvá dovolenka. Bola som už vo viacerých krajinách. Len zatiaľ keď som niekde išla tak sa vždy niekto pridal.
@ayamesenpai nuž, neviem do akej miery je u teba reálne osamostatniť sa - myslím tým samostatné bývanie, práca ohodnotená tak, aby si si mohla všetko financovať sama, v akom štádiu je tvoje ochorenie...
Ale v prvom rade by som popracovala na tom, aby som k lekárom chodila sama - si plnoletá a svojprávna, osobne by som nezniesla, aby mi mama stála za zadkom v ambulancii lekára. Nemá na to žiadne právo, a druhí lekári ju nemajú čo informovať o tvojom zdravotnom stave bez tvojho súhlasu.
Raz žiaľ asi ich pomoc potrebovať budeš, ale kým sa dá, tak by si mala byť čo najviac samostatná. Podľa toho čo píšeš, tak s tvojimi rodičmi je ťažko o niečom diskutovať... Skús sa obrátiť na nejaké združenie ľudí so sm, určite majú svojich terapeutov, ktorí by ti mohli pomôcť zvládnuť komunikáciu s rodičmi. Zároveň by sa rodičia mohli zúčastniť nejakých stretnutí, aby videli, že aj s týmto vážnym ochorením sa dajú plniť sny... Hlavne si ich treba splniť kým sa dá...
A vygoogli si "cestovateľská zoznamka",je ich viacej, prípadne aj na fb fungujú takéto skupiny, tam by si mohla nájsť parťákov na cesty...
20 ročná sa pýta svojich rodičov, či môže niekde ísť? Posledný krat som sa rodičov pýtala na nejaké povolenie, keď som mala 17. Potom som im už len oznamovala, aby vedeli, kde idem a nestresovali sa. Moja dcéra ma 19, býva s nami, lebo študuje na uni. ale to ešte neznamená, že jej hovorím kde môže a nemôže ísť a čo ma robiť. Pritom mame dobrý vzťah, povie mi veci aj čo nemusí ale chodí si kde chce, kedy chce a s kým chce. Je to pod úroveň komandovat dospelého a čudujem sa nielen tvojim rodičom ale aj tebe, že si to necháš, si dospela, tak sa tak aj správaj, niektoré v tvojom veku sú už samé matkami a vedia sa postarať nielen o seba ale aj deti.
U lekárky som bola s dcérou naposledy niekedy v 14 rokoch, od 15 sa objednáva a vybavuje si zdrav. prehliadky, zubára, očného sama.
Podľa mna netreba čakať na súhlas rodičov, zober sa a choď. Neviem ake máš prognózy, ale ak nie moc priaznivé netreba čakať, kým ti rodičia cestu odsúhlasia
Mame by som povedala, ze si ju v ambulancii neželám a to bez ohľadu ci sa urazí, alebo nie
@sisaka ale u lekara treba podpisovat papiere zakonnym zastupcom do 18.rokov.... Je fakt,ze 20.rocna je uz dospela,ale teda ked je tak dospela, ma peniaze a silu a odvahu na samostatnu cestu do JK mala by skusit zit uplne sama,byt samostatna doma
@ayamesenpai kolko prislievas rodicom na domacnost? Studujes? Tie peniaze na cestu si si zsrobila sama? Si jedinacik?
Nuz v prvom rade musis dokazat rodicom,ze si samostatna jednotka. Dospela a zodpovedna osoba,neviem.nankolko ta tvoje ochorenie obmedzuje,ale necudujem sa rodicom,ze im minimalne prekaza,ze chces ist sama... 20rocne,chore dievca do JK,no neviem.
@ayamesenpai a inak ked si taka samostatna,ze sa nebojis ist sama donsveta,skus si najprv zariadit to,ze pojdes sama k dr😉
@sissy27 Moje ochorenie nieje až tak vážne svojím spôsobom. Keď mi to podchytili tak to bolo v rannom štádiu (svojím spôsobom to bolo v plienkach) a doteraz sa to nezmenilo. Asi pred pol rokom som sa pýtala doktorky či mi hrozí vozík alebo tak a ona na to povedala že to nie. A keď som sa jej opýtala či v budúcnosti tak povedala že nie (povedala mi že liečbu ktorú mám je teraz tá najlepšia tak že sa nemusím ničoho báť) dosť som si vydýchla potom.... :/
@sisaka ako som písala pár riadkov hore moje prognózy niesu zlé a doktori hovoria že to bude dobré s danou liečbou
@maciatkolulu neobmedzuje ma až tak (keď nerátam ťažkú fyzickú námahu čo mi doktori neodporúčajú) a áno peniaze sú moje nie rodičov.
@miadi no to je fakt Európa v dnešnej dobe nieje tiež až taká bezpečná 😀
Dobre ti rozumiem,ja mam taku mamu tiez, ked bola sestra ako 24 rocna prekladat na MMM a mali potom vecer rout, tak prisla domov o jednej a od mamy dostala taku cez usta ze sa jej hlava otocila. Trocha viac slobody mame az po svadbe. Inak nas nikdy nikam nepustila, lebo sa akoze o nas bala. Popravde chcela mat stale vsetko pod kontrolou. Tvoji rodicia si tiez myslia,ze ked ta maju na ociach,tak nieco zvratia, ale to je blbost. Co sa tyka tej destinacie, ja nemusim vobec Azijske krajiny, ale chapem ze je to tvoj sen.
@ayamesenpai no prvým krokom k veľkému výletu by mali byť malé kroky k maximálnej samostatnosti - k lekárovi sama, do Prahy sama, atď. Keď rodičom ukážeš, že vieš a môžeš byť samostatná, tak pochopia, že to zvládneš kdekoľvek, resp. nebudú mať dosah na tvoje aktivity. Ono vieš, teraz im sama ukazuješ, ako bez nich "nedokážeš" fungovať, keď aj k lekárovi "musia" s tebou, tak ako by si preboha mohla na opačný koniec sveta...
@sissy27 nie nemusia so mnou ale oni idú či poviem aby nešli tak to ide u nich jedným uchom dnu a druhým von teda mamina hlavne. A napr. do Prahy by som išla sama ale to by dali vedieť tete ktorá stále ma "otravuje" aby sme niekde išli a ako náhle poviem že idem tam alebo tam tak sa ku mne pridá. Aj keď to nechcem. Ona by najradšej len chodila po výletoch ale mňa to s ňou už nebaví ako keď mi bolo 7. Aj minule keď bola tá výstava Tutanchamona v BA maminu to nezaujímalo ako všetky takéto veci. A ja som sa rozhodla že pôjdem no čo čert nechcel V autobuse stretnem tetu a nie náhodou. Nenechajú ma ísť samu. A ocino to odôvodní tak že niekde ma "vyvalí" a zomriem. Keď pôjdeš sama teba niekde "vystrie" a končíš. "V žiadnom prípade nikam nepôjdeš sama. A už ma s tým nes**r !" To sú jeho obvyklé slová ☹
@ayamesenpai preto ti píšem, že najprv si vybojuj tie malé veci, tam začni, ukáž im, že na to máš... Môžeš si dovoliť svoj podnájom?
@sissy27 😕 hmm 😕
síce mám peniaze ale vlastný podnájom zatiaľ nie pravdepodobne. ☹ A to keby som povedala tak s pánom bohom....Oni by boli najradšej keby som ostala u nich ale s tým nech som samostatná. Ale keď sa o to pokúsim tak majú výhrady a sama nie. Lebo to a tamto...ty to nedáš ty nie si toho schopná... a keď sa na to opýtam tak prekrútia moje slová a ocino znovu no určite bývať sama ťa vystrie....... Proste vždy tak ako sa im to v tej chvíli hodí ....
@ayamesenpai este studujes?
@maciatkolulu áno.
@ayamesenpai a co studujes? myslim strednu, ci vysoku?
@maciatkolulu vysokú
@ayamesenpai v inych temach si pisala, ze uz mas skoncenu skolu a mas priatela a okrem SM aj epilepsiu, co sa fakt necudujem rodicom, ze sa boja ta pustit. Ale teda pokial studujes a si doma, musis splnat ich podmienky, ked chces zit svoj zivot a cestovat, samozrejme mas plne pravo, ale snad by si mala byt najskor samostatna. Kolko prispievas rodicom na domacnost? Ked mas usetrene tolko aby si mohla sama cestovat po svete? Keby si mojou dcerou, tak jednoducho ok, mas na to, tak mas aj na prispevky na chod domacnosti a k tomu, ze sama do azie a k tomu chora, nuz neviem, odvaha, ale necudujem sa rodicom.
@maciatkolulu súhlasy sa podpisujú, keď sa vykonáva nejaký zákrok. Na prehliadke ročnej, či na plombovani zubov určite nie. Ja mám zdravú dcéru a od 18 rokov aj dospelú podľa zákona a aj podľa mna. Nemienim ju ponižovať nejakými príkazmi a zákazmi preto, lebo býva u nás doma. Školu jej platíme dobrovoľne, nemienim sa vyhrážať nezaplatením a doma dokonca neprispieva na stravu, lebo nie sme chudobní a na to odkázaní, keby sme boli, tak vypýtam, ale moje dieťa je dostatočne inteligentne a platilo by dobrovoľne. Od 15 rokov pracuje a väčšinu veci osobnej spotreby si už pred 18 kupovala sama, po 18 úplne automaticky. Samostatnosť sa nemeria tým, či niekto býva v 20 ešte u rodičov zvlášť keď ešte študuje alebo nie. Moje dieťa je dosť samostatne, aj keď býva s nami a môže ísť kdekoľvek na svete chce, ak si to sama zaplatí nemám právo ju držať doma, len preto, že mne sa nezdá jej nápad. Ale to je všetko o rodičoch a výchove, tu sa dcéra nevie zobrať a ísť sama nikde ( na kieho vešia rodičom na nos, že ide kdesi na výstavu, keď vie, čo bude nasledovať,) nepoviem nič, odídem a prídem večer, lenže niektorí sa aj v 30 správajú k rodičom a rodičia k ním, ako by mali 5 rokov a museli schváliť s prepáčením každý prd "dieťaťa" Tak asi ak sa správa ako dieťa tak aj rodičia k nej ...
@sisaka tak podpisuje sa u kazdeho lekara za dieta do 18.rokov dospely zastupca.... aj u obvodneho, aj u zubara za prehliadku, proste vsade, do 18.rokov rodic od 18 sam za seba.
A je to chyba autorky a nie rodicov, ked je samostatna na cestovanie, tak ma byt samostatna aj na rozhodovanie, lebo ruzove okuliare, ako super vystupim v azii z lietadla bude mi super su smiesne. Co ked ju tam chyti epi zachvat? Ono epilepticky nesmu napriklad ani soferovat, akokolvek su samostatny, proste iste obmedzenia, ci chce, ci nechce ma.
@sisaka nuz ano, samostatnost sa ale podla mna dost ukazuje aj tym, ci vie zit dieta samostatne, to je dost dolezite, ci si vie predstavit, co stoja bezne naklady na zivot, voda, plyn, elektrina, najom wifi, tv atd.....co stoji palivo, ci leasing na auto, ci listky na mhd. Keby vedela ukazat rodicom, ze je samostatna, tak ju podla mna nechaju. A akoze pardon, pokial dieta byva u mna, bude dodrziavat moje pravidla, ci chce, ci nechce, ak sa nepaci, je dospele, ma dvere otvorene.

Prekonzultuj s doktorom co si mysli o tom on a urob konecne rozhodnutie ;)