Mam 31 a ešte sa necítim na dieťa
Ahojte,
idem vas poprosit o radu alebo o to, aby ste mi otvorili oci alebo co... Mam 31 rokov, som vydata, mam fajn pracu, byvanie, skveleho manzela.. Problem je v tom, ze sa este absolutne necitim na dieta... A viem, ze by som mala, pretoze vek na to uz daaavno mam. Manzel sa do babatka tiez nehrnie. My sme taki, ze este chceme chodit po dovolenkach, vyletoch, spontanne sa rozhodovat, kde stravime vikend. A nevieme a nechceme si predstavit, ze by sme mali tento zivotny styl zmenit..
Som jedinacik, takze moji rodicia na mna nenapadne tlacia a uz sa asi aj boja, ze deti mat nemozeme a pod, ked este nemame.. Ale ked sa na to pozriem, tak teraz vidim 2 dovody na to mat dieta:
1. Potesit rodicov :D
2. Bojim sa, ze ak nie teraz, tak neskor mozno budu nejake problemy, nebudeme moct otehotniet a ja si to budem vycitat.
3. dovod pod ciarou: urcite by to dalo nasmu zivotu aj novy zmysel.. co je fajn (teraz je zmyslom nasho zivota, aby nam bolo dobre, co je tiez fajn, ale.. :D)
Myslim si, ze pride cas, kedy to dietatko strasne budeme chciet a bojim sa, ze uz bude neskoro... Ale ako to mam riesit teraz, ked po nom teraz este netuzim?
Mali ste tento "problem"?
Aj ja som mala presne také isté pocity. Riešili sme prácu, školu, ktajšie bývanie a na dieťa som nemala ani pomyslenie, ani chuť. V 34 sa to otočilo a vhupli sme na to. 1/2 roka trvalo kým sa zadarilo, rodila som skoro v 36. A teraz mám krásnu 3 ročnú princeznú, ktorú milijeme najviac na svete. Od bábätka s ňou cestujeme ( Chorvátsko, lyžovačky v Alpách, po Slovensku tiež beháme ). Som takto spokojná, neviem si predstaviť mať dieťa v 20-ke. Takto jej môžme dať, čo potrebuje a poriešili sme materiálne veci, aj sme sa "vybúrili". Rob ako to ty cítiš a reči okolia si nevšímaj
@adelusha To je fakt s tym vekom... Dakujem za super koment, pomohol. 🙂
@adalea Moc dakujem, myslim, ze si presne trafila klinec po hlavicke. 🙂
🙂 🙂 Podla mna uz, zakladatelka, dieta chces, len si to este nechces pripustit. Mozno je to este len slabe chcenie, ale davam tomu rok, max. dva, ak nie par mes. 😀 a uz budete veselo skusat! Fakt, som ochotna sa stavit...tak nejak to citim medzi riadkami.
@home_alone_today no veď hej, ja som myslela, že sa hádam obesím ako môžem mať ja takú smolu, ale nejak mi pomohlo tuto pár diskusií, ako sa ľudia roky snažia a nejde, a ja som ani nechcela a proste sa urodilo....takže to beriem ako dar a teda aj keď stále mám pocit že na deti pripravená teda nie som ani omylom, ale nejak to už zvládneme 🙂 každopádne ďakujem za prianie 🙂 osud dokáže veľké divy, čiže si myslím, že by možno pozmenil aj váš názor na to, či deti chcete alebo nie, keď už by bolo jedno na ceste 😀
@horana Inak vies, ze aj ja si to myslim? Lebo keby sm si bola uplne iste, ze 100% nie, tak by mi ani nenapadlo to riesit... 😀 Len proste asi si to este potrebujem cele poriadne prebrat, aby sa ten pocit prehlbil.. asi. 😀
Ked to tak citis, tak to tak ma byt - urcite si nerob dieta koli potrebam okolia.
Ak ti aj ten pocit niekedy v buducnosti pride, tak tiez vsetko bude tak ako ma byt. Ci uz ti priroda dovoli to dieta mat alebo nie.
Ludstvo je velky "Pan", snazi sa ist aj proti prirode, podla mna netreba prenahat ani to snazenie, ale ani odkladanie. Dnesna materialna doba poskytuje vela potesenia a pohodlia, a odkladanie deti koli tymto veciam je na zvazenie... Ale ak to niekto vnutorne neciti vobec, tak to je OK. Ale podla mna su to dva rozdielne dovody odsuvania rodiny...pohodlie a necitit to vobec.
@whitecat666 U nás na dedine má veľa žien aj popri vysokej škole deti, prípadne majú aj dve, tri a v pohode študujú, aj pritom stavajú domy 🙂 My sme mali tiež plánované dieťa a to som nemala ani 23 rokov, ďalšie v 26tke....teraz budem mať 33, máme dve dcérky 10 a 6,5 ročné, dom, splatenú hypotéku, šetríme si na dôchodok a užívame si dovolenky. Deti nás vôbec neobmedzujú, na dovolenke nesedíme na jednom mieste, ale pochodíme, čo sa dá...každý rok autom aj 3500km, čo sa presúvame z miesta na miesto a deti si to užívajú 🙂 Aj keď som toho názoru, že žena má mať dieťa vtedy, keď je pripravená...mám veľa kámošiek, čo mali deti v 32, 33ke, lebo robili letušky a venovali sa kariére. Ja za seba som vždy chcela deti, čo najskôr...mala som 18, 19 rokov a nazerala som do každého kočíka 🙂 Ešte by sme niekedy chceli tretie, nech nás omladí 🙂 Ale ak mám pravdu povedať, po 30tke som z malých detí akási nervóznejšia, keď som bola mladšia, tak som to lepšie znášala 🙂 Určite by som nemenila, aj keď sme sa so stavbou veľa natrápili a robili si skoro všetko sami, ale už 8 rok bývame a aj keď sme nedostali všetko na zlatom podnose, manžel musel byť preč od rodiny...o to viac si teraz ceníme spoločné chvíle, dovolenky. Ale ako vravím, každý musí sám cítiť, kedy je pripravený mať dieťa. Niekto v 19, 20 tke...niekto v 40tke...ale hlavne, že sa o detičky starajú a milujú ich 🙂
@home_alone_today ano, ja som sa tiez necitila na dieta, sama som si pripadala ako dieta, a to manzel na mna tlacil uz 2 roky...no a vlastne za mna rozhodol 🙂. Podarilo sa hned na prvykrat...a poviem ti ze banujem, ze sme nemali skor. Mala som 30. Nevahaj, lebo nevies aka dlha este bude cesta k babatku, mozno sa nebude darit otehotniet, mozu byt rozne komplikacie, do toho porod sekciou...to vsetko chce cas a so vsetkym treba pocitat, takze nestracaj zbytocne cas...este budes mozno chciet aj viac deti tak aby ste to stihli. Ja hovorim, ze keby som vedela, ake krasne je byt matkou, tak rodim ovela skor 🙂
@sazumak ja nevravim, ze nie je dobre mat dieta skoro. Aj ja som chcela dieta skor . No ja som uz na vysokej skole mala vlastne auto aj splateny byt (pisala som vseobecne, vacsina ludi to takto nema). Z mojich spoluziakov teda vela takych nebolo. Neviem si predstavit, ze typicky student denneho studia v tretom rocniku, ktory byva na intraku a cez vikendy u rodicov (popri skole nepracuje) ma planovane dieta. Samozrejme vsetko sa da zvladnut, ale ked sa bavime o nejakom normalnom zivotnom standarde (nie zivorenie) potom je minimalne potrebna nejaka pomoc od rodicov, lebo odkial by potom popri skole (ak su manzelia na tom vekovo rovnako) vzali peniaze na byvanie? Pokial teda niekto nejde byvat k rodicom (co podla mna nie je bohvieco).
My s detmi tiez vela cestujeme, nemyslim, ze v tom to cloveka obmedzi.
necitala som vsetky prispevky, tak budem mozno opakovat, co tu uz bolo napisane...
nie kazda musi byt matka, ked sa necitis, tak sa necitis, nie je povinnost mat deti, nie kazdeho to naplna, raz mozes lutovat, ze si deti nemala, ale tak isto mozes lutovat, ze si robila nieco nasilu...
za mna, v tvojom veku som mala dve deti, pises, ze chcete cestovat, my sme prave s detmi zacali cestovat, predtym sme skor vylihovali v lete, alebo lyzovali v zime a nespoznavali, s detmi vela cestujeme, spoznavame s nimi aj kvoli nim, chodime lyzovat, bicyklovat, po mestach aj k moru, nic nam neuchadza, vobec nie kvoli detom... a ked chceme, vieme byt aj sami s muzom, mozme ist do kina aj von, vzdy moze deti niekto strazit, je to fajn aj pre deti, nemusia byt stale len s nami, ini ludia im mozu tiez nieco dat...
@sazumak my mame tiez tak, prve dieta som mala vo 4tom rocniku na VS a nic mi neuslo, mame aj byvanie, aj cestovanie, aj celkom slusne vozenie sa a k tomu uz mame rozumne relativne velke deti (10 a 6). Ja si neviem predstavit, ze by som mala mat po tricke babatko, citim sa na to stara (aj ked prave v mojom veku su momentalne prvorodicky)...
@home_alone_today ja som v 31r. tiez nejako netuzila mat dieta. mala som pracu, svoje zaujmy a navyse som sa kvoli praci odstahovala do BA. a asi hlavny dovod preco som nemala potrebu mat dieta bol ten, ze som dovtedy nestretla toho praveho s ktorym by som dietatko chcela mat. vsetko sa to zmenilo asi o rok neskor ked som sa dala dokopy s mojim drahym. no a teraz mam 35r. a uz viac ako rok sa pokusame o babo, ale nedari sa nam. ja mam cystu na vajecniku a polyp v maternici a priatel zly spermiogram. o par dni ma caka operacia kde mi odstrania cystu aj polyp a hned nato nas caka umele oplodnenie. verime ze sa nam to podari na prvy šup i ked vela zien nema to stastie a ani my netusime ako to dopadne. nechcela som ta tymto nejako vystrasit, len som ti chcela dat mozno dalsi uhol pohladu na to ako sa to moze cloveku skomplikovat. urcite nema zmysel sa do niecoho nutit a mat dieta len preto aby ste niekomu urobili radost, ale mozno je dobre zvazit aj toto hladisko. a ako uz pisali baby aj s detmi sa da robit kopec veci 🙂 ...a vlastne uz si aj ty pisala, ze mozno po lete to skusite nechat na prirodu 🙂 ...co je asi najlepsie a verim tomu, ze ked sa vam zadari tak vlastne uz nebudes mat tuto dilemu a vsetko sa vyriesi samo a zvyknete si na novy zivot 🙂 ... drzim vam päste 🙂
@tilly Máme rovnako staré deti 🙂 Presne tak, tiež si užívame a detičky s nami 🙂 Ja si napr. neviem predstaviť ísť na dovolenku bez nich....oni sa zo všetkého tak strašne tešia a užívajú si to 🙂 No ja by som ešte jedno po 30tke chcela, ale keď budú dievčatá ešte staršie, nech sa mám zase o koho starať 🙂
@home_alone_today podla mna ten stav toho pocitu "ano chcem dieta!" si nejak "prešvihla" (nemyslim v zlom) a teraz mas pocit ze nevies co dalej - ci ano ci nie a kedy. Ten správny cas uz nenastane nikdy, poznám to na sebe 😉 muž ma kvalitnú prosperujúcu firmu, mame sa dobre, mame nádherný byt aj dom, mozeme si dovoliť čokoľvek ale stale to bolo o tom ze "este počkajme, este toto a este hento a potom a neskôr a teraz este nie". NIKDY nenastala taka situácia ze "poďme plodiť deti". Proste sa zadarilo, a som rada ze sa zadarilo skor ako by nas nieco osvietilo, mam 29r a keby mam povedat úprimne, ľutujem ze sme deti nemali skor. Ako mi ťahá na 30, som viac unavená, staršia, citim to na sebe. Nechcela by som mat 50 a na krku pubertálne deti 😉 decka ani psov nevnímame ako obmedzenie v našich životoch, tiez sme si to najprv mysleli. Samozrejme, ze sa im treba určitým spôsobom prispôsobiť. Ale urcite nesedime doma na riti 😉
@home_alone_today ale samozrejme..ešte dodám..že suhlasim s nazormi ze mať dieťa nie je povinnosť, nie každá žena MUSÍ mať detičky, to je jasné 🙂 ale! zároveň si dovolím tvrdiť, že tie ktoré materstvo odkladali, tvrdili ze nechceli detičky a pod, tak vačšina z nich sa aj tak nakoniec raz zobudí a zistí že chcú ale už sa im nedarí. Poznám také ženy z môjho okolia 40+, 2 z nich deti stále nechcú, 4 zistilo že chce ale len 1 z nich je momentálne tehotná s vysokými rizikami, že dieťatko bude postihnuté (nechcem ťa plašiť, áno testy nemusia vždy vyjsť na 1000% ale taká je zatial momentálna situácia a tvrdenie lekárov), tolko štatistika z môjho okolia 😅 každopádne, držím palce, nech uz sa rozhodnete akokolvek, tak to tak asi malo byť 🙂
ahoj, ja som sa vôbec necítila na detičky.. nikdy som sa nevedela ani hrať s detmi známych... nejako som to s nimi nevedela... ale zrazu som mala 30 rokov, prišlo mi to dosť... a tušila som , že "by sme mali mať".. tak sme to skúsili a dcérka sa podarila na prvý šup.. porodila som ako 31ročná. keby sa nepodarilo, možno by sme si to zasa rozmysleli.. chcem tým povedať, že ja som sa na dieťa vôbec s manželom necítila. absolútne.. len nám to našťastie vyšlo na prvý šup a sme šťastní, že to naše dievčatko máme.. no a druhé sa nám zatiaľ nedarí, tak snáď čoskoro... hlavné je, že ak sa normálny človek pre dieťatko rozhodne, zaručene to nikdy neoľutuje.. no a ešte kým sú starí rodičia aktívni - aby vedeli pomôcť 🙂))
@home_alone_today
nie si sama, ja som tiez v tom veku aj moj muz, tiez som od prveho dna vedela ze chcem aby moj muz bol otec mojich deti aj ked som videla fotky ako bol maly, tiez sme sa nechranili ani sa nechranime ale akosik nic nie je, potom som bola na stretavke zo strednej a tam 4 boli tehotne a niektore uz mali 2 deti 😀 bavila som sa iba s 1 bezdetnou pretoze fakt nebolo s kym o com, zistila som ze mam perfektnu pracu a s muzom nam nic nechyba, dokonca ked vidim po vonku deti a matky s kociarmi ovesane este aj so psom a umrcane deti tak si poviem boze ako mi je fajn ze to nemusim riesit 😀 ja mam este doknca taku vyhodu ze mi kazdy typuje 25 rokov takze nejako to nikomu zvlastne a cudne nepripada ze nemam dieta 😀 ale je pravda ze ak by som otehotnela tak bolo by to velmi mile prekvapenie ktore by som si patricne uzila 😉
dieta maj vtedy, ked sa na to budes citit....
@baklik to je pravda, ale nie vždy.. ja som sa na to necítila, ale šťastná som mimoriadne🙂
suhlasim s tym, ze dovod potesit rodicov alebo mat dieta nasilu len aby som si to o par rokov nevycitala, ze som to presvihla, je dost slaby, rovno poviem az hlupy. 😝
je mnoho zien, ktore maju dieta po rokoch snazenia, vytuzene, a aj tak su neskor z toho frustrovane, zdeptane a hoci ho chceli a mysleli si, ze nan uz su pripravene, zjavne neboli. takze ak by to bolo nasilu, tym este horsie...
rovnako mam kopec kamosiek, co mi prisli totalne "materinske typy" a trpeli poporodnou depkou alebo usli rychlo naspat do prace ked malo babo ledva polroka, skratka sa zle odhadli 😔
a naopak, par vylozenych "karieristiek" 😎 sa stalo tak vzornymi a spokojnymi sebaistymi mamickami, ze zasnem.
rob to, co chces Ty, nie to, co si myslis, ze by si mala chciet 😉
Ja som sa tiež necítila. Napokon sa to akosi podarilo, celé tehotenstvo sa mi miešali pocity. Aj popôrodnú depku som mala kvalitnú. Dcéru som sa rozhodla kojiť a dosť ma to s ňou zblížilo. Teraz ju milujem strašne a už by som nevracala čas späť. 😉
@stary_ujco poznam ako si ich nazval ty "šestdesiatnikov", ktorí sú užasní rodičia puberťakov 🙂) a poznam styridsiatnikov, ktorym od nudy krachuju manzelstva, lebo maju odrastene deti...takze generalizacia tejto temy z hladiska veku je uplne mimo 🙂 nech ma každý detičky vtedy, kedy to tak cíti 🙂
@home_alone_today ja som sice inak zalozena,kebyze mam to tak ako ty,tak mam asi dieta skor. V tvojom veku som.este len rok chodila s mojim drahym,takze som deti neriesila,po roku nie som schopna povedat,ci je to na cely zivot.
Poviem.ti aj pozitivny aj negativny priklad.
Moja segra - dlho predlho sa poznali,vzali sa 9rokov po zoznameni,dieta odkladali,ze si chcu este zarobit.. Dieta sa nepodarilo,su rozvedeni,sestra ma 36r.,noveho partnera uz dva roky,ktory je v tvojom veku a nejak sa este k dietatu on nema.
Dalsie dva budu pozitivnejsie,dve spoluziacky sa tiez k tomu nemali,nemali ani nejak spravnych partnerov. Ale nakoniec nasli a obe sa stali mamami aj vo vyssom veku-40 a 42..
Len treba mysliet aj na to,ze cim ste starsi,tym plodnost klesa a aj rozne umele oplodnenia su drahe,nepreplacane,resp.len do isteho veku-39r.
Je to ale vasa volba,vy si budete niest dosledky akehokolvek rozhodnutia. Ale dlho by som to neodkladala.
Napriek tomu,ze ja som sa stala matkou lahko dokonca 2x v 35 a 37r. A aj v mojom okoli su zeny mojjo veku a je ich kopec,co problem nemali. Na druhej strane je kopec tych,co sa snazia,trapia a nejde to.
Dajte tomu prip.volny priebeh.
Zas dieta vas nemusi natolko obmedzit. Mnohi chodia s miminami na tury v nosicoch,cestuju po svete,netvrdim,ze do Afriky,dzungle (tam.by som.nesla ani ako bezdetna),pocestovat sa da i s nimi a kes ich nadchnete vasou zalubou,velmi rychli sa pridaju..alebo vzdy je moznost nechat deti u pribuznych a vy na par dni mozete vybehnut.
@home_alone_today inak mna nehorazna tuzba po dietati chytila tesne pres 34.r. Ja som vzdy deti chcela,ale v mladom.kolektive som.si aj ja pripadala velmi mlada.🙂)
A ked ma to uplne prepadlo,pred kazdou ms som.revala do vankusa a moj sa nejak k posunu vztahu nemal sam.od seba,tak som sla k psycho ta mi povedala,ze chlapi nie ze nechcu,len inak uvazuju a treba im to povedat,ale nie v naznakoch. Tak som.mu to povedala,o mojej predstave a do mesiaca som.neplanovane (plan bol o polroka zacat skusat) otehotnela.🙂
Ja som.ale mala skusenosti s detmi ako au-pair,babysitter a to boli dost male deti,takze som aj vedela,do coho idem
@cammeronka tak snd odrastene deti niesu dovod na krach manzelstva...to ze svoj vztah nijako nepestovali tam je zadrhel...
Ja som sa tiez na deti necitila. Stale som nad tym rozmyslala tak, ze vsak raz ich mat budem. Mna nastvali v praci, tak mi v jeden den napadlo, ze spravme si babo. Uz mam dve deti, chystame sa na tretie a neviem si predstavit, ze by som deticky nemala. Najlepsie rozhodnutie. Keby som cakala, kym sa na dieta naozaj citim, tak by som sa mozno ani nedockala.
Ak dieťa nechceš, tak ho nemaj. To musíš cítiť, že to tak má byť. Ja som deti nikdy nechcela, cca. 27 rokov som žila s tým, že ich ani mať nebudem. Potom sa to akosi začalo lámať, chlap nechcel, tak som to neriešila. Keď to skončilo a našla som si iného ani neviem z akého dôvodu som zrazu mala pocit, že to dieťa chcem hneď :D :D :D. V podstate sa nám to aj veľmi rýchlo podarilo, ani som to popravde nečakala. Vhupnúť do života s dieťaťom bolo veľmi ťažké, celý svoj život som žila len pre seba, pre svoje koníčky, život som brala ako zábavu, ale neľutujem to ako som sa rozhodla, lebo som si bola 100% istá.
Ide o to, že som to dieťa chcela a tak to malo byť. Ja za seba by som nikdy do toho nešla, lebo mám viac rokov, lebo rodičia, lebo čokoľvek. Ak mi život takto vyhovuje, tak to tak má byť. Jasné, že môžete mať problémy, ale aj nemusíte, to je také, keby bolo keby. Za mňa, riaď sa tým ako to cítiš a keď to príde, vtedy to bude ono.

@tyelde Jej, u vas zauradoval osud a netusim kolko mas rokov, ale uvidis, ze to bude super. 🙂 🙂 Podla mna sa maju deticky rodit co najskor, len dnesna spolocnost to uplne likviduje.
Hlavne, aby bol clovek v pohode, to mi pride ako uplne najdolezitejsie pre dobre tehotenstvo, porod aj ten zivot potom. Drzim palce! 🙂