Mam 31 a ešte sa necítim na dieťa
Ahojte,
idem vas poprosit o radu alebo o to, aby ste mi otvorili oci alebo co... Mam 31 rokov, som vydata, mam fajn pracu, byvanie, skveleho manzela.. Problem je v tom, ze sa este absolutne necitim na dieta... A viem, ze by som mala, pretoze vek na to uz daaavno mam. Manzel sa do babatka tiez nehrnie. My sme taki, ze este chceme chodit po dovolenkach, vyletoch, spontanne sa rozhodovat, kde stravime vikend. A nevieme a nechceme si predstavit, ze by sme mali tento zivotny styl zmenit..
Som jedinacik, takze moji rodicia na mna nenapadne tlacia a uz sa asi aj boja, ze deti mat nemozeme a pod, ked este nemame.. Ale ked sa na to pozriem, tak teraz vidim 2 dovody na to mat dieta:
1. Potesit rodicov :D
2. Bojim sa, ze ak nie teraz, tak neskor mozno budu nejake problemy, nebudeme moct otehotniet a ja si to budem vycitat.
3. dovod pod ciarou: urcite by to dalo nasmu zivotu aj novy zmysel.. co je fajn (teraz je zmyslom nasho zivota, aby nam bolo dobre, co je tiez fajn, ale.. :D)
Myslim si, ze pride cas, kedy to dietatko strasne budeme chciet a bojim sa, ze uz bude neskoro... Ale ako to mam riesit teraz, ked po nom teraz este netuzim?
Mali ste tento "problem"?
@boba245 Dakuejm a moc vam drzim palce!!
@hanuska148 Ubezpecujem Ta, ze "nepresvihla". 😀 Proste zatial este asi neprisiel... keby sa nepodarilo vam, tak ste mozno v rovnakej situacii.. 🙂
@deltaa Vidis, dalsia zaujimava vec.. ja ked som bola na stretavke zo SS alebo VS, tak vacsina spoluziakov nielenze nemala deti, ale dokonca ani stalych partnerov.. Bud boli chvilku po rozchode a pod... a To bolo, ked sme mali tak 28-29 rokov asi... cela tato nasa generacia je nejaka "divna".. alebo aspon minimalne "ina". 🙂 🙂
@maaaaaaaria7 Dakujem za super koment a drzim palce so surodencom 🙂
@siska53 Dakujem za pekne a mudre slova 🙂
@home_alone_today co je ine v akej generacii preco ina?
Ja si myslím, že netreba to súriť ak sa necitite, ono to príde z ničoho nič a nič iné si nebudete priať...uvediem naš príklad...s mužom sme spolu 9 rokov, ked sa narodí malé bude to 6 rokov manželstva...zo začiatku som sa hrozila pri pomyslení na dieťa, chceli sme si užívať, dovolenky, postavili dom, našla si dobrú prácu a zrazu to prišlo na jednej dovolenke ako hovorim, z ničoho nič kedy sme chodili pozerať na detskú šou a rozprávali sa o tom ako by tam pobehovalo to naše malé 😵 ...Potom sme už naozaj po ničom tak netúžili ako mať dieťa 🙂
Myslím si, že u vás to príde tak do dvoch, troch rokov 😉 prajem aby ste sa rozhodli správne 🙂
@deltaa Len to, ze ked pozorujem moje okolie, tak spoluziaci z SS ani VS sa do svadieb a plodenia deti nehrnu.. My sme sa brali pred 2 rokmi a z cca 40 ludi z mojich tried, sme boli asi treti par po svadbe. A len 4 spoluziacky maju deti. Tato generacia je uplne inak nastavena, ma uplne ine priority. 🙂
Ja este doplnim, ze neskor ti bude podla mna luto, ze si nemala deti skor. A su tu sice pozitivne pribehy o tom, ako sa baby zrazu zobudili, zatuzili po dietati a potom ho aj mali. No vo vseobecnosti plati, ze cim vyssi vek, tym mensia sanca otehotniet a tym vacsie riziko kadejakych chorob a komplikacii.
@home_alone_today Nikdy som nebola taky ten detickovsky typ a tiez sme do toho vpadli rozumom pred 30kou(vela sme cestovali po svete a uzivali si).
A musim priznat, mamickovsky typ nikdy nebudem, no nase dieta milujem najviac na svete. Vsetko sa kruti okolo neho, no nie sme ten typ precitlivenych rodicov a vieme, ze okrem dietata sme tu aj my dvaja, a tak mame babysitterku, ktora raz za tyzden-dva ma na starosti prcka a my ideme do kina, na vystavu a pod.
A a dietatom sa dnes da robit fakt vsetko. Od malinka sme s nim chodili po kaviarnach, potom po dovolenkach... Uprimne, dieta sa musi aj nam prisposobit, nielen my jemu. A je neuveritelne spolocenske vdaka tomu. Takze za mna: ked do toho pojdete s rozumom ako my, mozno je to aj lepsie, nebudete az taki precitliveni ako dnesni rodicia, ktori sa boja snad vsetkeho, len aby sa ich babu nic nestalo.
Vela stastia a hlavne sa nedajte do nicoho dotlacit🙂
@home_alone_today Ja mam 28 r. a vacsina mojich spoluziakov ci zo ZS, SS ci VS rodiny uz maju. Poniektori aj starsie deti.
Tak neviem ci je toto generaciou alebo prioritami. Vacsina z nich ma priority uplne v poriadku. Ziadne socialne pripady.. ;)
@home_alone_today no prave tie povrchne priority su na tom najsmutnejsie! Co je priorita, mat na vyplatnej paske co najvyssiu sumu? Ist na drahu dovolenku, ukazat velkym domom s velkou kuchynou v ktorej sa vari raz za tyzden? A pre koho, pre 2 ludi??? Nikdy nebola idealna doba na deti, ale ved dnes mame vsetko a hrame sa na zivot, ale v skutocnosti je vsetko o materialnych statkoch. Nehovorim, ze netreba byt zodpovedny, deti stoja kopu casu a penazi, ale ziadny karierny postup ani VS diplom sa im nevyrovna. Takze netreba moc rozmyslat nad najprirodzenejsou vecou na svete- porodit dieta. Taky je moj nazor.
Jej...aj som zacala citat,aj uz dalej nemozem.komentarov je uz pomerne dost. Necitis sa na dieta,lebo si uz po (podla mna). Clovek okolo tridsiatky uz ma svoje vychodene chodnicky,svoje zvyky,ma rad svoje pohodlie. Uz sa neciti na zmeny a zvlast,ak vopred "vie",ze budu nepohodlne... a potom,ked dostane kus rozumu a zisti,ze mu v zivote nieco podstatne chyba,zacne na konovi vyplakavat,ze ma 40 a umele oplodnenie sa nevydarilo. Ja nikoho neurazam,aj si myslim,ze rodicovstvo nie je samozrejmost,nie kazda zena je povolana byt matkou, ale je to uloha,pri ktorej sa rodicia musia niecoho zriect. Obetujeme sa pre svoje deti. Na vylety sa chodi aj s detmi,dokonca s nimi nadobudnu uplne iny zmysel-ked im jednoducho chces ukazat a odovzdat vsetko,co si videl a co vies. Je uzasne pozerat na detsku zvedavost a radost z objavovania. Su rodicia,co bezne chodia s detmi do hor na tury, ini bravaju deti na koncerty, ini ucia deti rozoznavat jedle a nejedle huby... nemusis sa predsa vzdat vsetkeho,len musis ratat,ze ked ochorie,je lepsie vylet odlozit alebo ze sa proste nejaky cas v noci moc nevyspis a ze tvoja kabelka bude mat rozmery maleho kufra 😀 ale dakujem ti za tvoju otazku, aspon som si mohla na chvilocku sadnut a spomenut na krasy rodicovstva, na ktore obcas pri tazsich chvilach zabudam.... myslim,ze to,ze si si uz spomenula na rodicovstvo,je dobry znak.teraz sa uz len rozhodnut,ze si ochotna vyjst zo svojich zabehnutych kolaji. Skus si sadnut s muzom,povedat,ze vysadite antiku uz teraz a nemusite to silit. Babo pride v spravny cas a bol by to zazrak,ak by to bolo hned 🙂 ale ak nie si ochotna prijat urcite nepohodlie,nechodte do toho. Ale silno pochybujem,ze neskor budes ochotnejsia. Myslim,ze to bude uz len tazsie... nenarazam na otehotnenie,ale na fyzicku a psychicku schopnost starat sa o dieta. Porodom to nekonci,ale zacina 😉
@home_alone_today Tiez som mala podobny pocit a postoj, ale vsetko sa zmenilo narodenim malej 😉
@sardinka335 presne tak toto opise jedine slovo - sebectvo a to píšem aj za seba, tiež som bola dlho taká, ale hold božie cesty sú nevyspytateľné
@home_alone_today ja som sa vydavala snad posl.z rocnika=zakladnej,aj strednej skoly 😀
co uz...cakala som na toho praveho a oplatilo sa a tiez ako pises,moji spoluziaci su bud sami=po rozvode alebo este slobodni...no,neviem ci dvaja su este stale zenati,vydate...
a co sa dietata tyka,manzela som spoznala v cca 29,brali sme sa tesne po 30tke,no a aj ked som po detoch tuzila,,,nejako som si ich nevedela predstavit...tuzba a istota,ze ich uz chcem prisla s manzelom...jednoducho som pri nom mala istotu,nejaky zvlastny pocit,ze s nim ich chcem a chcem hned=mozno tym,ze aj on ma deti rad a naozaj je malo muzov,kt.to s detmi vedia ako on...neviem.
Ako ti uz @horana pisala,podla mna ich uz chces,len este ....a niekedy netreba v zivote vela spekulovat,treba niektorzm veciam nechavat tiez volny priebeh...netreba mat zivot vzdy uplne pod kontrolou...
@home_alone_today rovnako ako
@snehovavlocka si myslím, že už to bude len ťažšie, stále sa budete upevňovať vo vašom štýle života a na dieťa nikdy nebude ten správny čas, ale mať zase deti kvôli tomu, aby sa na starobu niekto postaral, či aby boli vnucence, to tiež nie je správne
@home_alone_today Tiez mam podobne pocity. Som sice mladsia, ale vzdy som chcela deti a teraz, ked uz by pomaly aj mohli prist, akosi nechcem. Keby mi niekto doniesol dieta, to by bolo fajn, ale neviem si predstavit, ze raz pride chvila, ze si s manzelom povieme, ze ano, tento mesiac kasleme na opatrnost a ideme skusit otehotniet? Mam pocit, ze nikdy nebudeme mat dost odvahy a istoty, aby sme si fakt tak povedali. Takze dufam, ze raz otehotniem necakane 😀 . Na druhej strane si myslim, ze ak by sme zistili, ze deti mat nemozme, este len vtedy by sme zistili, ze ich fakt chceme a ze sme aj stokrat pripraveni. Mamka mi povedala, ze na deti sa citit pripravena nikdy nebudem, ze to sa neda.
No áno dnes sa dosť veľa ľudí na to necíti, lebo dieťa je zodpovednosť a model "užívania si "je predsa len lakavejsi, ale prírodu neoklames jasné, že mnoho bab tu bude písať ako pomaly v 40 tke porodili zdravé dieťa ale v mojom okolí je to v90 % atak že takéto baby behajú od Dr.K Dr.riešia že nemôžu otehotneniet /pritom nechápu že prečo to nejde však si už užili a teraz bolo na pláne už len dieťa /a nakoniec je treba
umelé oplodnenie aby naplnili zmysel života, sorry ale takýmto tempom nás. Niektoré soc skupiny prevalcuju....
@home_alone_today
s tym, ze dnes je "ina doba" a mladsia generacia ma vo vseobecenosti iny zivotny styl, s tym vrele suhlasim. a nechcem teraz nijako zovseobecnovat, lebo ako sme uz pisali su ludia taki a aj presne opacni.
chcem len napisat, ze je to aj mediami a dobou, ktora dnes hlasa uz totalnu slobodu, a ze si hlavne treba "uzivat" a pod., neviazat sa, a to od vyberu mobilneho operatora alebo banky az po medziludske vztahy 😔
naco sa pre nieco zodpovedne rozhodnut na par rokov mozno aj na cely zivot, ked je na trhu taka konkurencia a ked sa mi cokolvek nepaci, akakolvek sluzba, pristroj, kurz a pod., mozem to dnes bez udania dovodu vratit, prejst ku konkurencii alebo ziadat prachy naspat do 30 dni 😀
vidim to aj na svojich byvalych studentoch alebo bratrancoch a sesterkach, ze treba byt co najviac nezavisly, studovat a cestovat a radsej spolu zit len na skusku x rokov, a skratka stale mat tie zadne dvierka, ze z toho vycuvam, keby daco. a je jedno, ci je to skola, praca popri skole, vztah...
kedysi asi len nebolo tolko moznosti a tak to ludia aj brali, ze ked spolu maju dieta, asi je to vyhodnejsie v manzelstve, dnes uz ani nie, tak co budeme este aj svadbu riesit, aj rozchod je potom lahsi ako sa zase musiet rozvadzat.
kedysi stat podporoval porodnost tym, ze ludom pridelili vacsi byt, ak mali viac deti, boli jasle skolky prispevky a nenavratne pozicky pre mlade rodiny, nikto nesplacal hypoteky a nemusel pracovat dlhsie ako do 16.00 atd atd.
nevravim, ze to bolo lahsie ani nic podobne, len skratka ine, a nic ine sa robit nedalo, akurat tak zdrhnut za droty, a to tiez nebola lahsia cesta.
len dnes je taka "lahsia" cesta prezentovana ako uplne normalna,
a ludia, co vravia, ze jedno dieta ta bude v zivote stat asi tolko ako jedno Porsche, tak asi maju pravdu.
ale zase, no naco by nam dvom boli 4 Porsche? 😵 😵
@cervenaruza123
Tvoja mamka ma uplnu pravdu, nikdy nie si uplne pripravena na deti, lebo deti su kazdych 5 minut uplne nevyspytatelne 😀 ja sice cakam stvrte uz, ale stale vnimam, ze vo vychove pri kazdej jednej situacii len experimentujem. ano, mam svoje nazory a zasady, ale co nebol problem s jednym, je s inym a naopak, a plus je tu vplyv okolia, kamaratov, rozpravok, informacii co nasavaju mimo dom.....a na nevyspatost, unavu a strach o dieta sa podla mna pripravit nikdy neda.
@margarita Mamka vie o com hovori, jedinu istotu mala s nami styroma asi pred rokom a pol, vsetci sme uz pomerne velki, vychovani, nie tak problematicki, ja dokonca vydata. A vtedy sa najmladsia sestra rozhodla, ze ich prekvapi a vypyta sa na svet, no a pre rodicov totalne facka, ked uz si mysleli, ze maju klud 😀 . Tak teraz sme uz piati nevyspytatelni 😀
@home_alone_today Ahoj, nebudem Ti radiť, či máš, alebo nemáš mať dieťa. Len Ti chcem napísať, že ak radi chodíte na výlety, dovolenky, víkendy... tak vôbec nevidím problém, aby si nemala dieťa len kvôli tomu. Jasné, že sa nepohrnieš na dovolenku rovno z pôrodnice, ale ináč v pohode aj s dieťaťom, to, že budete rodičia, nemusí znamenať, že budete sedieť už len doma.
@home_alone_today necitala som ostatne komenty, ale urcite nemaj dieta z tych dovodov, co si napisala (aj to poradie, no brr). Zjavne sa este na to necitis, jedine co vnimas je tlak okolia a spolocnosti, ale to ti moze byt fakt jedno. Ak ste obaja s manzelom spokojni a stastni tak to nesil len preto, ze by sa patrilo. U mna ta tuzba po dietati prisla zo dna na den, a to uz sme tiez spolu boli 8 rokov a z toho 5 sme zili vo svojom, zarabali, uzivali si zivot, ale zrazu nam to uz nestacilo a citili sme, ze to nie je ono, taky pocit prazdnoty, ze uz nechceme zit len pre seba. Rovnako sa moze stat, ze ten pocit ani nepride, ja si fakt myslim, ze su zeny (na modrom konovi nieco v zmysle yetiho😁), ktore dieta ku stastiu nepotrebuju. Drzim palce!!!
@home_alone_today Nechcem ti pisat, co mas robit, alebo nie, ale napisem ti moj pribeh, kedze mi uplne pripominas mna..
Ja mam o rok viac ako ty a tiez som dlho nezazila ten pocit, ze tuzim po dietati, dokonca sa mi zdalo, ze cim som starsia, tym menej ich chcem. No potom, v 31 sa nieco vo mne zlomilo, resp. to bolo po svadbe, ked sme si s manzelom povedali, ze si nebudeme davat pozor a ze uz by sa patrilo - este vtedy som si nebola ista, ci naozaj chcem deti prave teraz, no nechavali sme tomu volny priebeh. Nedavali sme si pozor mesiac, dva, tri.. a s kazdym neuspesnym mesiacom sa z bezstarostneho "ved uvidime, ci sa zadari" zrazu stala obrovska tuzba mat dieta a prichadzalo kazdomesacne obrovske sklamanie preco sa to nedeje.
Momentalne som vo faze, ze si trieskam hlavu o stenu a hovorim si, preco sme nechceli dieta uz skor.. Zrazu mam pocit, ze uz vcera bolo neskoro.. Keby sa len dal vratit cas.. S manzelom sme si uzivali nas bezstarostny zivot, cestovali sme po dovolenkach kade tade, kupovali auto, byty.. A potom sme si povedali, ze teraz by sme chceli dieta, lenze teraz to dieta neprislo. Zrazu neberiem dieta ako zataz, alebo povinnost, ale ako obrovsky dar a vysadu, ako nieco, po com tuzim najviac na svete. Zdaju sa mi tie roky ako stratene.. lebo sice sme spolu zazili tolko krasneho.. ale tie spomienky casom vyblednu, ale roky sa nevratia a mladsia uz nebudem..
Ale beriem to tak, ze co sa ma stat, sa stane, a dufam, ze coskoro sa nam zadari a nas zivot dostane novy zmysel..
Co sa tyka tuzby po dietati, je to skor tuzba mat dieta s mojim partnerom, ked si predstavim, ze mame nieco, co spolocne stvorime, je to neskutocne..
Ty nebehaj po dovolenkách,ty už šetri na umelé oplodnenie...prepáč,ale toto mi napadlo,keď som prečítala o čom píšeš.Žila som bez detí a potom s nimi a teda môžem porovnávať....s deťmi sa dá robiť všetko čo aj predtým bez nich a je to omnoho zaujímavejšie 😉 A súhlasím s tým,čo bolo vyššie písané o dnešnej dobe a sebectve.
@home_alone_today Ja Ti poviem ako som to ja videla ked som sa rozhodovala či otehotniet. Moj manžel chcel už dieta lebo jeho rovesníci už zvačša mali. Ja som nebola proti a pri zvažovaní rozhodlo u mna viacero veci. Po prvé to, že čim skor maš dieta tým skor vyletí z hniezda a ked ostatný riešia zakladnu skolu, náš syn bude dospelý. Narodil sa mi ked som mala 25 rokov čo podla mna je už dost alebo tak akurat. Další dovod boli starý rodičia, podla mna je velka vyhoda ak su starý rodičia funkční, zdraví a nadšení starostlivostou o vnuka. Ak budeš mat dieta neskor može sa stat, že už nebudu vladat alebo nebodaj budu trpiet nejakou chorobou a ty sa budeš musiet starat o dieta aj o nich. A to si ja osobne neviem predstavit. Mne pomohaju s malým z oboch stran a viem aka je to velká vyhoda. Další dovod bol moj zdravotný stav a teda aj stav dietata. Kedže som v mladosti prekonala anorexiu a jeden vaječník mam nefunkčný tak som to chcela čo najskor. Aspon jedno dieta. ako sa hovorí, lepší vrabec v hrstí ako holub na streche. chcela som aby bolo tehotenstvo bez komplikácii a tak aj zdravotný stav dietatka. Viem že mlady vek to nezabespečí ale je aspon vacsia šanca že to bude bez komplikacii a aj bolo.
Sice sa teraz náš život točí iba okolo syna ale nelutujem. To sa neda lutovat. Vlastné dieta je vlastné dieta. Je to užasné a náročné zaroven ale je to jediné čo má naozaj zmysel. Ked trochu vyrastie budeme cestovat s ním a ak to zdravotný stav našich starých rodičov dovolí a budu schopný sa onho starat tak aj sami vycestujeme niekedy niekam. Ja som vacsinu detstva stravila u starých rodičov a som za to vdačná. Podla mna vztah starých rodičov a vnučat je tak špecifický že by bola škoda keby to deti nezažili. Toto zohralo velku ulohu u mna pri rozhodovaní či počkat. Chcela som im to dopriat a hlavne aj mojej starkej, ktorá ma 82 rokov. Je stále fit a teší sa nášmu synovi, hra sa s ním, smeje sa s ním. Dieta prinesie do rodiny vela radosti. Ak mas dobrý vztah s rodičmi mysli na to. Netvrdím, že by si to mala robit iba kvoli nim. To určite nie. Ty sa musíš rozhodnut. Držím palce.
@janinah tvoje rady vzdy stoja za to..
@home_alone_today pozri, nikde nie je napisane, ze kazdy ma mat deti. Ak chcete dovolenky bez deti, tak preco sa nutit. Z druhej strany, fakt nebude na dochodky. Lebo deti je malo, nebude mat kto robit na nase dochodky. Nase deti budu zivit huf dochodcov a huf romov, ale nebudu to moct utiahnut, dochodkove prognozy su katastrofalne. Ale to je o inom. Ja nevidim problem cestovat a dovolenkovat aj s detmi. Pre niekoho je to otrava, zbytocna obeta, obmedzenie pohodlia. Myslis, ze by sa mohlo stat, ze zrazu budes deti chciet a bude neskoro. Ano, velmi realna obava. Zenam po 35 klesa plodnost dost rychlo a zvysuje sa riziko komplikacii. Preto uz potom budes aj zaradena do kategorie rizikovejsich rodiciek, starsich prvorodiciek. A este jedna vec, myslim, ze cim dlhsie je clovek zvyknuty na svoj komfort a pohodlie, tym horsie si odvyka alebo prijima nieco nove, co nie je az tak komfortne. Tiez som sa dlhsie nejako necitila na deti, velmi sme to neriesili. A ked sme zacali, zistila som, ze je problem. A zacala panika a depky. Nakoniec som bola v 30 rokoch stastne tehotna, v 31 rodila prvykrat, malym zazrakom asi a viem, ze ked sa nieco pokasle a uz ma zena taky vyssi vek, naozaj potom je malo casu na riesenie neplodnosti, lebo sa to moze vliect a vliect a mesiace utekaju a utekaju. Tretie som porodila v 34 rokoch a som za ne nesmierne vdacna. Som velmi stastna, ze ich mam. O to viac, ze to nebolo take samozrejme u nas.

pokial sa na to necitite ani ty ani manzel, neries