Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
Ahojte... chcela by som sa poradit mame 6 tazku autistku a v skolke nam povedali ze ma nastupit do skoly... ako to funguje s odkladom? Mame podat ziadost alebo ko? Dakujem za odpovede 🙂 🙂 🙂
zaznam prednasky Autizmus a poruchy príjmu potravy - Mgr. Diana Filčíková
https://www.facebook.com/events/190221143666189...
zaznam prednasky Autizmus a tráviace ťažkosti a výživa - MUDr. Babinská a MUDr. Baludino
https://www.facebook.com/events/148929582443755...
@adelik1987 vyhladajte spadove CPPPaP a poziadajte o vysetrenie skolskej zrelosti, na diagnozu autizmus odklad dostanete, odklad vsak dava CPPPaP
@adelik1987 v skole kde ste boli na zapise vypisete žiadosť o odklad a dolozite vyjadrenie pediatra, psychologa alebo specialneho pedagoga, to sa treba opytat v skole, niektorym staci len od pediatra. Ziadost ste si mohli dat uz pri zapise, vacsinou sa to tak robi. Teraz treba co najskor, aby vedeli ze s dietatom nemaju od septembra rátať
@adelik1987 treba ísť do CPPPaP ,tam treba vybaviť odklad (pravdepodobne jej spravia testy školskej zrelosti) a s tým tlačivom ísť do školy, kam bola zapísaná a podať im to tam. Ja som taktiež niesla do škôlky, aby s dcérkou v škôlke rátali aj na budúci školský rok v MŠ.
@evina34 skus aj tu , je toho celkom dost 🙂
https://www.autismspeaks.org/family-services/re...
Dobrý deň, chcem sa opýtať mamičiek tiež autistických detí, či dali svoje dieťa zaočkovať resp. preočkovať tou povinnou vakcínou, čo sa robí medzi 5-6 rokmi? Ak áno, či to malo nejaký vplyv na dieťa? A ak nie, či sa platí nejaká pokuta a či to treba nejak písomne alebo len povedať pediatričke, že odmietam. Ďakujem za odpoveďe
@jahodka789 my sme nedali,pediatricka sme oznámili naše rozhodnutie,a akurát zajtra ideme na RUVZ tak uvidíme čo bude tam,....všetko záleží aj od pedietricky či a ako nahladuje,potom od ľudí na RUVZ,čo viem zatiaľ iný kraj iný mrav...tak uvidíme😉
zdravím ... všimli ste si, že tu máte už 1000 (slovom ) tisíc strán? 🙂 občas dávnejšie som sem písala.. no už teraz nie, ale toto si nenechám ujsť... byť na tisícej strane... 🙂
@jahodka789 my sme nedali. neurolog napisal ze nedoporucuje ockovat, tym padom mozem bez akehokolvek postihu ockovanie odmietnut.
cize - ak odborny lekar neodporuca ockovanie, ziadna pokuta, nahlasovanie....
mmch - nas pediater si sam vyziadal stanovisko neurologa, ze bez toho nezaockuje.
nedali sme, len sme pediatricke oznámili ze nebudeme očkovať. A toto uz mame premlcane 🙂
@jahodka789 ahoj nedala som malu ockovat zo zdravotnych dovodov
@sofiass
potom prosím napíšte ako ste dopadli.
@saurian Ďakujem za radu. Aj som hneď volala malého neurologičke, ale povedala mi, že ona nevidí dôvod prečo by sa nemal očkovať. Takže mi to nenapíše, že nedoporučuje to očkovanie. Škoda
@jahodka789 no malo ktory neurolog ma na to odvahu.mne to len povedala ustne ale pisomne odmietla.bola som za mudr ....ona ockuje rizikove deti, dokonca ma na to ambulanciu ockovanie rizikovych deti a ona sama mi povedala ze vraj neurolog nema pravo napisat ci ockovat ci nie.a povedala ze ked mam obavy tak odporuca 14dni pred ockovanim mimo kolektiv a 5po,den pred ocko krvny obraz ci je ok.a podat diazepam a tesne pred ockovanim znova.
Tak baby máme to za sebou,blokova pokuta 30 eur zaplatená na mieste,myslím že celkom dobre sme obstáli podľa toho čo viem v ostatných prípadoch boli aj vyššie sumy......vypočuli sme si toho dosť😉až som to nakoniec ukoncila,že naše rozhodnutie je konečné a bolo👍
@majkam6 mne to neuro vysvetlila tak, ze "zakazat" nemoze, ale moze napisat ze "nedoporucuje" a vtedy regulerne mozem odmietnut. ako je to presne podla zakonov a pod, som dalej nestudovala, kedze nasej dr tak staci, resp. sama si vyziadala stanovisko neuro.
mmch - neuro ze ak by sme dali ockovat, tiez doporucila podat diazepam.
@silvika46 chodime do sinalgisu
@jahodka789 a nemajú autisti trvalú kontraindikaciu na túto vakcínu? Ja mam dcéru, ktorá síce nie je autista, prekonala detskú obrnu, má kvadrupareticky syndróm a mentálny postih 2. stupňa a preockovat touto vakcínou sme ju už nedali, preto nás naša pediatrička nahlásila a výsledok bol, že konanie bolo zastavené, lebo mala na toto očkovanie trvalú kontraindikaciu
@ajka006 Prosim ťa .Nahodou som klikla.Dcerka tež ma dmo kvadruspasticitu.Ako sa u malej prejavoval ten mentslny postih?Moka ma 2roky a 8mesiace.Nerozprava,rozumie no spravanie ma trocha odlišne od zdravych rovesnikov,akoby si isla len za svojim a nechce počuvat,ma problrm so sustredenim.
@ematko29
no naša už nie je malá, v novembri bude mať 13🙂..... bohužiaľ keď mala cca. 8 mesiacov dostala vinou sestričky - ako na potvoru mužovej známej - dvojitú dávku tej hnusnej vakcíny - vtedy to bola DiTePerka (obrna, zaškrt, čierny kašeľ) a nejaký krátky čas na to prestala úplne rozprávať - dovtedy už opakovala pár slov a postupne sa problémy nabalovali a trvá to doteraz - zúbky nemala všetky do dvoch rokov, bola pozadu vo vyvoji, asi keď mala 3 - 4 roky začala opäť niečo hovoriť, ale len po slovách, ja si už ten priebeh moc presne nepamätám, ale tie problémy prichádzali postupne a aj sa nabaľovali, ale aj napriek tomu som si hovorila, že sú deti, ktoré sú na tom horšie ako moja dcéra, lebo ona v podstate bola zlaté dievčatko, neboli s ňou nejaké problémy, to možno až teraz, keď je staršia, je dosť náladová ... to že nehovorí súvisle vo vetách, má problém s logickým myslením - sčítanie a odčítanie jej vôbec nejde, len s pomocou rúk alebo podobne, s tým som sa už zmierila.....ale už som sa asi moc rozpisala 🙂....ak ťa ešte niečo zaujíma, kľudne napíš aj IP
@ajka006 ďakujem Ti krasne,nevadi,že si sa rozpisala som rada.Moja je predčasniatko tak z toho ma tu Dmo.Unas ide od malička všetko pomaly,Aj ta reč začne potom prestane a tak dokola,vpodstate stojime po mentalnej stranke.Je asi rok a pol pozadu.Prv som si aj myslela,ze ma autizmus,ale teraz sa mi to uz nezdá.No ,pozadu je a asi aj bude preto ma to zaujalo.🙂
@sofiass ja som to mala bez pokuty... nedala som MMR.. ostatne ockovania syn dostal..
Preposielam info z internetu:
Občianske združenie AUTIS
Pozývame Vás na prednášku s dr. Jánošíkovou !
Dňa 8.9.2017 – piatok od 8,30 do 11,30 sa bude konať pre rodičov detí s autizmom v priestoroch Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami, Na Dolinách 27, Trenčín 911 08 prednáška - diskusia s PhDr. Danielou Jánošíkovou, PhD. na rôzne témy týkajúce sa výchovy a vzdelávania detí s autizmom.
Poobedie v čase od 12,30 do 15,30 je venované učiteľom a vychovávateľom detí s autizmom.
Poplatok: 10 eur/osoba ( ak pôjdu obaja manželia, platí len jeden ) na číslo účtu:
SK 92 0200 0000 0030 3105 5358, do poznámky uveďte meno a priezvisko
Na mieste už nebude možné sa nahlásiť!
Ak máte konkrétne tému, ktorú by ste chceli, aby pani Phdr. Jánošíková spomenula, pošlite ju prosím do mailu helena.vlnkova@autis.sk.
Kontaktná osoba: Mgr. Helena Vlnková, 0907 987 884
Zdravím maminky, prosim Vás máte informáciu ohladne pani Jánošikovej, pracuje v týchto dňoch? Skúšam volať, potrebujem termín na rediagnostiku. Ďakujem 🙂
v sukromnej skupine autizmus myslím písali že má do 14,8 dovolenku a najlepšie volat vraj v piatok

Ahojte som na tejto teme nova. Leto je v plnom prude a je cas dovoleniek. Ako vase deti s autizmom zvladaju cestovanie a stres z neznamoho prostredia kde maju spat. Moja ma tri roky a este sme nespali mimo domu a je mi to luto lebo je stovka krasnych niest kde by sa dalo ist.