icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

tina55
26. jan 2018

@silesias aspon co viem soju by nemali

tina55
26. jan 2018

@silesias no tu maju len sojove preto pokusujem ten kokosovy ale viem ze na sk maju v tesku ryzovy a v biopotravinach v avione kokosovy no ale maly jogurt tusim za 4e

charlie1980
26. jan 2018

@silesias Vies co ? Fakt sa da bez toho jogurtu existovat. Spravis mu rano chlebik, vajicka (zltko), bezlepkove palacinky, nejaku zeleninovu placku, chlebik vo vajicku (v zltku). Treba sa do toho len dostat....Mne Ked toto povedali pred 1.rokom, Tak som si povedala, preboha, Co ma to dieta jest ????? A da sa to. Robim pomazanky, miesto masla trochu kokosoveho oleja na stuhnutie....da sa to. Natierka z avokada. Prichutis cibulkou, cesnakom. Z baklazanu na topinku Napr. Ten Jogurt nie je ziadna tragedia.

silesias
26. jan 2018

@charlie1980 hej viem, len on bol zvyknutý. No nič. To som mala len tak že 2x do týždňa ale keď sa nemôže tak nič. Ja hľadám trošku iné varianty viem že sa dá super existovať len mne malý toho moc nezje. Najlepšie sú kaše a výživy a palacinku alebo placku by asi nedal. Chlebík kupujem bezlepkovy a mrazim a dávam s maslom ghee - to kazein neobsahuje. Obedy bez problémov. No skúsim tie dáke placky. Ozaj a bielko sa nemôže? Čo všetko sa teda nemôže? Dakujem

charlie1980
26. jan 2018

@silesias Mne bolo zakazane bielko.
Vyslovene nemoze : soja, kukurica. Miesto zemiakov sladky zemiak, doporucuje sa Basmati.
A ochutnavat davaj. Aj Ked nechce. Aspon nech ochutna. Tou zmenou stravy sa menia automaticky Aj chute, Takze kludne skusaj. Neriad sa tym, Ze dopredu vies, Ze nezje, Tak mu nedas. Skusajte.

silesias
26. jan 2018

Teraz som pozerala dovolené potraviny pri gfcf a je tam aj sója aj celé vajce. Ja už som z toho mesuge no ak to má malému pomôcť vzdám sa aj toho
@charlie1980
@tina55

charlie1980
26. jan 2018

@silesias Ja vychadzam z toho, Ze bielko je alergen. Aj detom po 1.roku sa zavadza, vsakze. Tak Mozno Ako zataz na travenie. Soju urcite nie. Ani pre zdrave deti. Fakt to nevplyva dobre na stitku, to je uz davno zname. Inak sa divim, Ze gaps ju povoluje.

tina55
26. jan 2018

@silesias robila si ghee sama. ja be som chcela spravit sama uz maslo mam nakupene. v obchode som nasla vseliake aj rastlinne len neviem ktore by bolo chutne.

tina55
26. jan 2018

@silesias ja mam tiez problem ze maly moc nezie. tak sa snazim skusat.

silesias
26. jan 2018

@tina55 nie kúpila som, neviem či by som to dala. Pani čo robí vzdravej výžive si veľa veci robí sama ale že toto nedala - tak som kúpila. Vieš nás je päť. A keby som mala zdravo variť tak zkrachujeme. ( Mm aj staršia dcéra sa stravujú výlučne len doma ) takže malý má všetko svoje.

silesias
26. jan 2018

@charlie1980 môj na žiadne tráviace ťažkosti ani problémy so stolicou ani žiadne alergie. Sóju teda vylúčime ale bielok,kukuricu a obyc zemiaky moze nie? Lebo ja chcem na tejto diéte zotrvať asi tam 4mesiace a pomaly prejsť na gaps.

charlie1980
26. jan 2018

@silesias Mne hovorila, Ze treba obmedzit Aj prijem sacharidov.

https://www.paula.sk/strava-doplnky/cukry-sacha...

Ale najpodstatnejsi je Fakt to mliecne, lepok. Ostatne je len doladenie.

silesias
26. jan 2018

@charlie1980 cukor chcem tiež obmedziť, ďakuje. Veľa si mi pomohla

sisula969911
26. jan 2018

Zienky poradte prosim,dcerka 6r.s dg. VFA asi pred mesiacom zacala mat take zvlastne pohyby prstov na ruke,bolo to len obcas,ale teraz to robi uz ovela castejsie,,,,,,patri to k tej dg.,alebo s tym ist na vysetrenie ak ano tak kam?Dakujem

ilaryja
26. jan 2018

...

vargatomas1
27. jan 2018

dobrý den vedeli by mi niekto poradit dobreho psychiatra, najlepsie okres galanta, popripade v nových zamkoch, chodime k dr.galvankovej ale nie sme spokojní nevie nam stanovit diagnozu len vkuse meni lieky malý ma poškodený mozog a v acva mu potvrdili autizmus, aj neurolog to potvrdil na eeg sa to ukazalo dakujem velmi pekne za rady

lullu86
27. jan 2018

@vargatomas1 prosim ta autizmus vidno z eeg???Zaujíma ma tato informacia, zvazujeme opatovne vysetrenie eeg. Raz ho absolvoval a bolo dobre. Tak som chcela vediet ze ci sa to na eeg moze objavit s odstupom casu

vargatomas1
27. jan 2018

@lullu86 nam sa to na eeg ukazalo robili mu ho 2x a aj na prvy aj na druhy mu to tam vyskocilo na prvy krat sa mu ukazala aj epilepsia ale na druhy uz nastastie nie. ale nas ma este neake poskodenie mozgu zatial nevieme ake dali to zatial ako encefalopatia

lullu86
27. jan 2018

@vargatomas1 dakujem za info 😉

charlie1980
28. jan 2018

@lullu86 Eeg autizmus nijak nedokaze ukazat. Autisti ho maju negativne. Aj moj ho mal negativne. Dokonca v zavere neurologa bolo-nejavi znamky autizmu. Eeg odhaluje skryte epi vyboje.

cmeli
28. jan 2018

RATA spolu s kinom Lumiere zacina s organizovanim filmovych predstaveni prisposobenych nasim detom, tu je viac info:
http://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/...

vargatomas1
28. jan 2018

@charlie1980 neviem ale nam ho ukazalo neurolog aspon neurolog to tak napisal do spravy

tinka2306
28. jan 2018

Ahojte baby, tato diskusia je strasne dlhaa, tak sa spytam takto. Vsade ked sa povie autizmus predstava je ze dieta, ktore nerozprava, vo svojom svete a zurive. To z pocutia. Mna by ale zaujimalo ci autizmus moze mat aj priznaky opacne, dieta neustale rozprava, skace do reci, prihovara sa cudzim ludom, hocico od veci sa opyta, vypytuje sa , nevie odhadnut komu co povie a pod. Do 3 rokov ale nerozpravalo nic. Dalej hyperaktivita, totalna nesustredenost, impulzivita, dieta nebavia ABSOLUTNE ziadne hracky, pri nicom nevydrzi, nic ho nebavi , iba pracka tocit bubon, stukat ovladace, zhanat mobil, tocit zaluzie , sporak. Zidna normalna hra. Nevie kreslit,vobec nic, malovat, strihat. Stáe probLemy v skolke, nezapaja sa odbieha a pod.Nechape jednoduchej hre ako schovavacka. Chvilu bolo obdobie len puzźle, hocijake hned poskladane, teraz ani to. Jedine co ho bavi je tocit kolesa na autach, a hlavne cisla a pismena, od 2 pozna abecedu, a pismena do 100. Pritom jedinom vydrzi, a ma brutálnu pamat. Ze ozaj nechapem. Nema ziadne sceny pri jedle, ziadne pri zmene cesty, ma ocny kontakt. Ma 4 roky, adhd vylucene. Uz sme boli asi vsade, teraz sme objednany do andreasu. Moze to byt tiez nejaka forma autizmu?

silesias
28. jan 2018

Dievčatá dávali ste v 5tich rokoch dieťatko preockovat?

charlie1980
28. jan 2018

@tinka2306 Moj je presne taky. Do 3.rokov nerozpraval. Resp.nefunkcnou vlastnou recou. V 4.rokoch rozprava funkcne, usta sa mu nezavru od rana do vecera, az mi hlava z neho niekedy praska. Ale....pri cudzich sa chova ukazkovo. Akoby to vedel selektovat. Do 3.rokov abnormalne „hry“
Vsetko utalo v 3.roku. Hra sa funkcne, sklada si puzzle, lego (spolu), hra sa s autami, alebo cely den pracuje s jeho predlohami, ktore som mu urobila. A nie, nie je vo svojom svete. Nadvazuje kontakty, No nie kazdy ma to pribilegium 😄 Hocikedy objime, babku, dedka, je velmi otvoreny. Spolocnost deti vyhladava. V skolke sa zapaja a spolupracuje. Na terapiach pracuje 1hod a spravi vsetko. V posudku ma napisane: dieta so zivym Temperamentom 😄 napriek tomu autista. Zatial nekresli zmysluplne. Ale ma kopec inych prednosti a schopnosti, Dnes s nim fungujeme uplne normalne. Nerozculuje ho zvuk, vone, ani podobne....Samozrejme, nechodim s nim do kina, Lebo tam by ho to nebavilo.
Ma detsky vysokofunkcny autizmus + adhd.

lullu86
29. jan 2018

@tinka2306 pravdaze....aj to je forma. Asperger neustale vie kecat kadeco hocikomu. Cast priznakov sedi aj k môjmu synovu. Akurat ze ma 5. S cislami a pismenami mame to isté. Malovat a pisat nic. Ostatne v pohode. Akurat zacali v skolke problemy...V zadku ma vrtulu, odbieha od jedla, tiez jednoduche hry nechape.A pamat ako slon, presne ako vravis. Na andreas cakam aj ja, ale to este teda potrva kym sa tam my dostaneme. 😧

verenna111
29. jan 2018

Baby a to kedy a ktory konkretny dr vam povedal aka forma resp.druh autizmu ma vase dietatko? A bolo to skor ako po 3 narodeninach?

lulanka
29. jan 2018

@verenna111 my mame diagnozu od minuleho tyzdna a syn ma 28 mesiacov. Na diagnostike sme boli v acva ale konecnu diagnozu detsky autizmus potvrdil klinicky psycholog.

lullu86
29. jan 2018

@verenna111 u niektorych deti je to proste jasne hned od zaciatku, niektore su tazko zdiagnostikovatelne. Ako napr. moj syn. Ked mal 3,5 janosikova autizmus vylucila, ze je to dysfazia a OVR alebo NVR a teraz je jasne, ze je to autizmus, len este nam to nikto nedal na papier, ale pracuje sa na tom...Spektrum je siroke, takze niekedy sa to uzavrie len ako PAS, niekedy daju VF autizmus alebo len DA, Aspergerov syndrom....Nie som lekar, nerozoznam to, ale skala je siroka...Mozno ine kocky budu viac vediet....

zuz1978
30. jan 2018

@charlie1980 ....ja tomu uz nerozumiem....tak tvoj chlapcek sa v podtate uplne zmenil, podla toho ako ho popisujes je to uplne normalne a sikovne dieta. Tak preco predsa ten autizmus? Vsak aj to je normalne ze niektore deti dozrievaju neskorsie, pomalsie a na koniec kym dojde do skoly dobehne uplne vsetko.