Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
@kaja73 ďakujem veľmi pekne našla som ich, večer som už ako vybitá baterka, chcem sa spýtať všetky produkty pre nemechek protokol si objednávala zo zahraničia, rozmýšlam, že kým by nám to došlo tak by som vymenila probiotiká za inulín - slovenský. S inulínom neboli problémy - zápcha.
@seta39 ja mam vsetko z nash trhu-malo by to byt viac menej celozivotne,tak som zvolila bezne produkty ktore sa daju zohnat v nasich bio obchodich alebo na nasich sk strankach.. Mam Mollers rybi tuk-polievkovu lyzicu davam. Mam Bio grecky olivak z lidla -zas polievka lyzica denne a mam inulin z netu ale nasa stranka-agavovy. Cakankovy je bezne aj v zdravej vyzive.
@silesias chcem sa spýtať ešte na ten homeodetox, že ako ste ho riešili, ktorého homeopata, či osobne, alebo mailom, telefonicky. Ten karnozin rozdeliš na 2x250. Ja som malému dávala najprv len jednu tbl na desiatu, teraz posledne 3 dni som mu začala dávať aj druhý krát k večeri, len mi príde byť nejaký veľmi unavený. resp. už asi mesiac je taký spomalený, keď som to hovorila detskej na to veľmi nereagovala, boli sme aj u imunologicky, tam budeme mať výsledky až za 2 týždne. Tak neviem čo robiť. Včera som začala aj s O.T.A.
@seta39 nie dávam jeden 500mg ráno do jogurtu. Čo sa týka homeo detoxu, treba si nájsť homeopata v komore, k nemu ísť so zdravotnou kartou on musí o dieťati aj priebehu tehotenstva všetko a podľa toho určí detox. Je to na dlhšiu dobu. My máme dva detoxi za sebou a jeden ešte pred sebou.
@silesias ahoj.prosim tá,ktorý karnozin dávaš?vieš mi poslať fotku,alebo link? ďakujem
@paulinka1986 ja kupujem tento https://www.naturvitamins.sk/l-carnosine-500-mg...
Ale neviem či by som to dávala dieťaťu kým niesom presvedčená že mu niečo je.
@charlie1980 chcem sa ťa spýtať či ste s malým začínali tiež s O.T.A., u nás nefunguje CVI, logopedička ho v podstate len pozoruje, boli sme tam 2x, sme len na začiatku chodenia po doktoroch, ale už teraz mam pocit, že čas ide proti nám. Ak by si mi prosím Ťa vedela poradiť, čo pomohlo na začiatku Vám, viem, že každé dieťa je iné, no za každú radu Ti budem vďačná.
Ohľadne O.T.A pomôže určite
@seta39
@silesias Ja som vtedy o O.T.A ani nechyrovala (škoda veľká).
Hm....nám čo pomohlo najviac....ťažko sa na toto odpovedá....z výživových doplnkov bral on zo skupiny notropik v tej dobe (Nootropil alebo Encephabol). A MB12 v spreji. To úplne na samom začiatku. Neskôr gfcf, Bcka.
Ale myslím si, že najviac mu (nám) pomohlo to, že sme problém pomenovali a začala som dieťa cielene rozvíjať.
Nebolo to len, že musel sedieť za stolom....ale aj. Jeho v tej dobe fascinovali napr.vlaky, taxíky. Tak my sme denne chodili na stanicu (Ach , tie spomienky), vozila som ho v taxíku len tak....veľa veci som mu potom povolila, čo dovtedy nemohol a popritom som z toho ťažila. Vystavovala som ho v tej dobe aj takým miestam, ktoré nezvládal....resp.kde bol ako z reťaze utrhnuty, lebo proste on sa to musel naučiť....nechcela som čakať, že raz....v ničom, v ničom sme sa neobmedzovali.
A teda.....spätne si myslím, že to nie "len" toto, alebo ono pomohlo, ale všetko niečo a všetko dokopy. Je toho strašne, strašne veľa.
Pomohlo to, že sme veľa pracovali na porozumení, reci, lebo pre mna to bolo v tej dobe najsamdolezitejsie- funkcna rec. Veľmi som na tom zakladala, keďže on v podstate nikdy nemusel rozprávať alebo ešte neskôr, kym by začal, lebo jemu trebalo všetky slova prefiltrovať. Rec mu otvorila cestu....a čuduj sa svete, on ju aj sfunkcnil, aj si všetko vykomunikuje v celkom nízkom veku, na to, ako strašne to vyzeralo.
Nedá sa to takto napísať....proste je zasiahnutý cely človek a treba mu ukazovať cestu von, k nám, všetko ukázať, nasmerovať.
Ale ja neviem, ako sa pracuje s inými deťmi. Ja len viem, že môjho syna som si musela obkrutit okolo prsta, aby sa podvolil (i keď stále to nie je idealne).
Dieťa treba posadiť za stol a pracovať s nímSledovať jeho záujmy a hrať sa jeho "hry" a postupne ho odkláňať. No ťažká je to psychológia 😁. Ešte aj dnes má svoje muchy, ale pretriedila som na podstatne a nepodstatne. Viem, čomu sa vyvarovať, aby nenastal problém. Žiaľ, univerzálny recept neexistuje.
S dieťaťom treba vizuálne pracovať, hovorenemu nerozumejú. Tak skúste kimunikacne karticky, všetko pofotiť a tak komunikovať. Zatiaľ učiť všetko mechanicky. A nenechávať dieťa "ďaleko" pre seba. Vždy ho vyrušiť 😁 a zamestnať, keď to trvá dlho. Aby nezostávalo v úzkom okruhu záujmov. Netvrdím, že to zafunguje aj u teba, lebo každé dieťa je iné.
@seta39 A vieš.....ono sa to ani takto nedá povedať, čo je vlastne najefektivnejsie pre dieťa.
Dnes bola taká situácia, že mame barový pult a dieťa sa po ňom spustilo, po tyči. A hovorí mi: vidíš, mami, ako požiarnik....vtedy som si uvedomila, že nie je možné, že on toto sám pomenuje 😂 A on to nie že pomenoval, aj mladšiemu synovi ukázal, ako sa má spúštať. A vtedy som si tak pomyslela: darmo moje dieťa zloží 150ks puzzle, keď nebude vedieť, čo sa okolo neho deje. A on to všetko dokáže preniesť do prostredia. Darmo bude vedieť triediť farby, keď nebude rozumiet reci. A darmo bude citat, keď nebude rozumiet obsahu. No je to strašne zložité. Treba rozvíjať celu osobnosť dieťaťa, šport, hrubú, jemnu motoriku, veka pohybu, kontaktu s ľudmi, vztahy.....žiaľ, je to tak komplexná porucha.
@seta39 myslim, ze najdolezitejsie je 'dostat sa k dietatu' .... musis si ho najskor zoskat....najskor ta ono musi pustit do 'svojho sveta', aby si ho ty mohla tahat k tomu nasmu... potom ide vela veci omnoho lepsie 🙂
Napriklad: toci rad predmetmi? Sadni si k enmu a toc mu ich...k tomu pridaj vyraznu gestikulaciu a verbalnu radost (' Jeeeej, supeeeer') .... Ma rado bubliny? Fukaj mu ich hoc aj cely den, a tiez sa z toho velmi tes, akoto dieta... Rado uteka? utekaj s nim a tes sa z toho aj navonok,....
Nie je to lahke, ale najskor ta musi zacat dieta vnimat, aby si ho mohla nieco naucit. U nas na zaciatku nebol ziadny stolik. bolo to o tom, dostat sa k nej co najblizsie, prezivat spolu radost atd... A potom to zacalo.... postupne trvanie na ocnom kontakte (ked sa chcelo dalej jasit, bubliny, tocit vecami...), komentovanie, pomenovavanie, praca za stolikom.... O tom je vlastne aj O.T.A. metoda. Stoji za prestudovanie a skusenie 😉
@erikasadek Ahojte akú máte prosím skúsenosť s acva? Ďakujem
@charlie1980
@amanta5
@silesias baby ďakujem vám veľmi pekne za každú jednu vetu, ktorú ste napísali, veľmi si to cením. Mám tri deti, no každé je úplne iné od malička. Slečna je typická baba, tá rozpráva stále. Stredný nám rozprával menej rozbehol sa pri 2 rokoch, ale všetkému rozumel ukazoval aj teraz je neuveriteľne hyperaktívny je ho plný dom. No a tento náš najmenší bol od narodenia také dobré dieťa, v podstate tak fungoval popri nás a dvoch starších súrodencoch. Áno najdôležitejšie bude, aby som ho vedela pochopiť ako on vníma nás............. vedieť mu pomôcť a všetkému sa spolu učiť. Tieto vaše rady mi pomohli už dnes.....😉
@charlie1980 prosím ťa skús mi vysvetliť na príklade ako fungovať s tými komunikačnými kartičkami /ako si písala vyššie, že všetko pofotiť a tak komunikovať/ ďakujem
@seta39
http://files.francesco-1.webnode.sk/200000744-e...
Je to výborne popísané...ako je dieťa viazane na realitu bez pochopenia sirsich súvislosti.
PECS má 6 fáz......aj to sa tam docitas.Cielom je, aby dieťaťa komentovalo.
1.faza pochopenie karticky ako komunikačného prostriedku
2.vediet tuto karticku funkcne pouzit.
3.faza jednoslovne pomenovat
Odpovedat
Komentovať- niečo som vynechala, ale je to tam popísané.
Rezimove karticky- aby dieťa vedelo, čo ho čaká, mechanicky dieťa učit režimu, ak pochopilo kartickovemu systému, tak dopredu pripraviť 3 karticky, čo hobby v ten deň čaká. Ak by bolo ešte nieco nejasne po prečítaní linku, rada odpoviem.
@zifura ak vás objednajú na pondelok, utorok alebo stredu idete k Jánošíkovej. Už nemá zazmnuvnenú dóveru a vseobecnú, ak Vás Janošíková objedná na štvrtok alebo piatok pôjdete k Lazíkovej i ked vás objednala janošíková (janošíková neinformuje ku komu idete). Najlepšie je sa objednať osobne pondelok, utorok, stredu.
Ahojte,chcela by som sa spytat,dávám malému kys listovu( methylfolat) ,ako predcasniatku som mu doteraz mala davat klasicku listovku,dva krat do tyzdna,ked teraz dávám ten methylfolat mam mu davat aj nadalej obe? A ma vyznam ten methylfolat aj pre deti neautistov?plus mam kupene MB12 ale v nejakych clankoch som citala ze ma neziaduce vedlajsie ucinky.mozem tym ublížit rocnemu dietatu?dakujem moc
Ahojte maminky, nas maly (je stredne dieta) ma 2roky a 2 mesiace. Bol uplne normalne dieta, pekne reagoval ukazoval. Nerozpraval mal par slov. Pred pol rokom sa nam narodilo babatko (tretie) tak nemala som na neho cas. Od mala bol vzdorovity tak som jeho hnevu neprikladala vahu. Bol aj samostatny a pekne sa zahral sam alebo s bratom. Pred tyzdnom som si vsimla, ze sa neotoci na meno a nepozera sa mi do oci a ma stale zachvaty placu ked nechcem urobit co chce. Zacala som si citat o autizme. Ma vela takych autistickych crt. Skusala na neho vseljake finty. Za posledne 4 dni sa vlemi zmenil, venujem mu vsetok cas. Chcem sa spytat. Ked nieco chcem vie ze sa na mna musi pozriet, tak niekedy sa pozera cez prsty alebo si da ruku na oci a kyva hlavou ze sa nepozrie. Je toho schopne autisticke dieta? Neviem ci je autista alebo ma len poruchu komunikacie pripadne inu, ci len ziarli a preziva to takto vnutorne. V utorok ideme k psychologovi ale to cakanie je hrozne. Dakujem za kazdy nazor.
Ahojte baby, chcem sa opýtať jednu vec, dúfam že ma tu neukameňujete. Synček má autizmus, v mnohých zahraničných publikáciach je uvedené, že očkovanie je kontraindikujúce pre autizmus, z dôvodu nepredvídateľných reakcíí na ich atypickú nervovú sústavu. Syn absolvoval už základné očkovania, mal po nich horší priebeh, tak som sa rozhodla po mnohých informáciach, ktoré až teraz viem, že preočkovať ho už nedám. Momentálne má 6 rokov. Imunitu už má ako tak vytvorenú a ďalší sajrajt do neho nehcem dávať. Doktor ma nahlásil na úrad, bude ma teraz čakať správne konanie za priestupok. Rada by som nejaké skúsenosti ako to zvládnuť a ustáť vymývanie mozgov, prípadne či sa Vám podarilo o vyhnúť pokute. Prosím len mamičky s reálnymi skúsenosťami. Ďakujem.
@saty.predaj kľudne to môže byť regres lebo trošku viac žiarli. Je to moznen, netreba hneď za všetkým hľadať autizmus aj iné poruchy majú autisticke črty. Psychologická isto pomôže. Ja by som ho hodne zapájala do starostlivosti o bábätko. Podaj cumlík, podaj pluenocku, ukáž mu hrkalku.
@silesias Dakujem. Velmi sa zmenil za posledne 4 dni. Cely vikend som travila s nim a je to uplne ine dieta. Minuly tyzden vyzeral naozaj ako autista. Ani sa na mna nepozrel. Stale s tym ma problem. Aj malo komunikuje so mnou neukazuje prstom. No ved zajtra uvidim co mi poradi doktorka.
@saty.predaj a ako sa hrá? Rozvíja hru? Možno potrebuje len nakopnúť. Možno je ťažká povaha a hnevá sa na teba - žiarli. Ale mohol nastať aj regres a môže sa javiť ako rizikové dieťa. Treba ho naučiť ukazovat-motivovat ho. Úplne perfektná na toto a očný kontakt je o.t.a metóda pozri si to, dole na stránke je program na stiahnutie zadarmo. Prvé je šteklenie 20x za deň treba poctivo, nás toto nakoplo úplne super. Nám psychologicka vysvetlila preco je prvý bod taký dôležitý nieje to ostekle i je to o uvedomovali si hry, uvedomovani si matky, uvedomovani si partnera na hranie, a kopec iných veci. Stojí naozaj za to si to naštudovať. Držím palce zajtra

@seta39 ono je prelozene aj toto video-staci si zapnut titulky.mas ich tam,v tom linku co som dala
😉 a karnozin s nemchekom-tazko povedat-ja som ho vysadila,lebo by sa nemali ziadne ine doplnky..tak ja idem podla toho.ale niekto ho dava spolu s nemechekom-asi to treba sama otestovat. Ja to ale nedavam.