Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
@bobricek1979 ja som to vedela keď.mal.18m že.nieco sa pokazilo..istá som si bola cca v 25 v 27 podozrenie vyriekla logopedička .diagnózu dostal ako 6 ročný VFA
@lubik87 a čím si to zistila aké boli príznaky
@bobricek1979 on mal regres v15 m po hospitalizácii..prestal hovoriť , točil kolieska , otváral zatváral dvere , šuflíky skrinky , stále behal lozil , nepočúval..pôsobil nevychovane , očný kontakt.mal ,slabá reakcia na meno , výberový jedálniček , zaujímal sa o reklamu v tv , letáky , bilbordy , značky , vlaky , autobusy , kolesá obzeral na autách , neukazoval , ťahal ma.za.ruku keď niečo chcel , nehral sa funkčné , nevedel sa sám najesť , vyzliecť ..nemal ani snahu , zle znášal nové priestory ..asi sa bál že.zasa nemocnica neviem...bolo toho dosť zhruba toto ma napadlo v skratke
@bobricek1979 podozrenie v jeden a pol roku. Intenzívnou pracou sme na tom tak že možno sa to ani nepotvrdí.
Ono dieťatko môže mať veľa príznakov a typických znakov ktoré autisticke deti robia a autista byť nemusí, pri pomalom dozrievanie CNS, dysfazii čo NKS majú deti auti príznaky. Ide hlavne o sociálnu oblasť. Pokiaľ v nej dieťa napreduje a prispieva pravdepodobne sa o autizmus nejedná.
Ak keby aj dieťa bolo autista, nieje to koniec sveta VFA detičky sa vedia pekne vclenit do spoločnosti, chodiť do klasickej školy a v podstate žiť plnohodnotný život.
@silesias no tak on bol teda riadne číslo 🙂 vyzeralo to kadejak ..a ešte som tam dosť veľa zabudla 😶..ale.zasa bol stále a aj je tulivy milunky miláčik nikdy nebol zlý a agresívny chvalabohu 🙂 on bol fakt okrem očného kontaktu a mojkania čistý detský autizmus ....ach keby to chcelo ísť stále takto všetko preč ...😑
@lubik87 určite pôjde, ja tomu verim. O auti sa veľa píše ale nikde sa nepíše aké pokroky tie detičky robia. Čim viac sa zaoberám touto problematikou VFA detičky ani neberiem ako auti - prečo aj. Zvláštne deti/ľudia tu vždy boli. Pravda ako mami sa namakame ale v konečnom dôsledku to stojí za to.
Nás keď mal regres v 15tich mesiacoch a čo to som čítala na nete som to brala ako koniec sveta. Teraz som vďačná bohu že je taký aký je. Sú horšie dg a tieto detičky okrem malých deficitov sú normálne
@lubik87 ďakujem a teraz je to ustálené?
@silesias ďakujem krásne za odpoveď držím prsty nech je všetko ok
Ahojte. Mam dcerku 3 aj pol rocnu detsky autizmus nerozprava plne plienkovana neovlada samoobsluzne cinnosti....ma plno dalsich diagnoz. Je tu daka mamička co ma tiež dcerku v podobnom veku a je na tom podobne? Rada by som sa zoznamila a pokecala cez spravy. Dakujdm za prečitanie.
@bobricek1979 no nedá sa to porovnať jedine čo mu ostalo je tá obchodomania ale je to v norme hra sa že je lekárnik zbiera škatuľky z.liekov.do.svojej lekárne doma 🙂 a najnovšie už pracuje v Tescoma ..piatok sme boli na nákup tak ostal hotový :D chodí do normálnej škôlky teraz by mal ísť do normálnej školy s asistentom ale neviem sa rozhodnúť.ci ide 🙃už som aj vravela že áno teraz som zasa ostala nerozhodnuta...veľa.spravila.aj učiteľka budúca triedna ..rozprávali sme.sa.dve hodiny celé dve hodiny má.tlacila.do podpísania papiera o odklad :( ona ho tam nechce ..už by bol druhé dieťatko v triede s.poruchou....
@lubik87 aha a podľa teba by sa v škole zle koncentroval? Ak by mal predsa asistenta dalo by sa podľa mňa začiatky celkom zvládnuť nie? Myslíš že autizmus je genetikou? Či? Absolvovala si v prenatálnom období nejaké morfo vyšetrenia?
@lubik87 inak tou školou. Pokiaľ si ty presvedčená a malý zvládol testy intelektu isto by som kvôli učiteľke nevolila odklad. A čo tak iná škola? Strašne sa mi nepáči diskriminácia týchto detičiek. Majú právo na normálne vzdelanie. Chápem aj učiteľku ale veď bude mať asistenta nie? Tak čoho sa boji. Vrrr hrozne toto.
@bobricek1979 čo sa týka autizmu je veľa príčin kedy dieťa môže byť autista. Genetika, vek rodiča, životné prostredie a kopec iných faktorov. Kdesi som pozerala prednášku, skúsim pohľadať link a poslem.
@bobricek1979 skús pozriet, pre mňa krásne vysvetlene, rozsiahle:
@bobricek1979 myslím že tam zohrávajú rolu gény ...ale dedične neviem podľa mňa nie ...proste sa v tehotenstve.nieco pokazilo možno v priebehu možno hneď na začiatku....ja už neviem keď 3 psychológovia mi povedia že.moze ísť do školy a na zápise má zrušili na celej čiare....teraz som bola zanasat papiere z.cspp a riaditeľka hneď zavolala ucitelku a tá.ma silou mocou presviedčala že bez odkladu to nedá ..jednoducho ho z môjho pohľadu nechce a.ked ho tam dám celé 4 roky budem počuť o Tom že keby mal odklad tak toto a tamto....
@silesias inú školu nechcem túto máme hneď za.rohom.je mala 17 deti v triede v priemere...pozná to tam chodíme sa sem tam pohrať do družiny.pozna deti aj učiteľky...je to na holý prd dobré..ale.aspon riaditeľka má rozum a dohodli sme sa že do 31.8 jej mám povedať či ide alebo nie 🙂
@silesias takto....on tú školu pozná vybrali sme.ju chodíme do nej aby si zvykol aby nebol v šoku z nového prostredia.plus nové deti....ty si ešte nevieš predstaviť aké to je mať veľkého autistu a snáď vás to aj obíde ale to nieje o tom že dám ho do novej a on sa.o dva dni rozkuka a ide naplno.. absolútne.nieje na mieste.porovnavat.zdrave dieťa s autistom ...to by bolo o tom že by nezapadol od začiatku ..deti sú hnusné a nepochopia trošku odlišnosti...hneď by bol na smiech veď chodíme do centier a vidím že keď si ide svoje tak sa mu začnú smiať..on s nimi lebo to nechápe ...aspoň že.tak.....a tu má.svoje ktoré ho majú radi aj on ich ... Proste učiteľka je vyťažená má.stres bude mať z 11 deti 18 aj s mojím z toho 2 ztp a 3 Rómov ...neviem či je to ten dôvod alebo má naozaj prax a vie že tieto deti nezvládajú dobre bez odkladu...a za.dalsie integrujú ešte v jednej škole ale je tam 500 deti .. možno aj viac...veď by bol stratený od.prveho dňa....
@silesias je oficiálne prijatý samozrejme . A učiteľky sa budú striedať ..ja.neviem.ci ho nechce mne to tak pripadá ...mamina tam robí na škole vravela že je výborná učiteľka tiež.ju odporučila Jánošíkova ..ja sa skôr rozhodujem či ho dám teraz alebo po Tom ..môžem sa vybodnut na učiteľku mne ide.o syna...čo to naozaj zvládne lebo moje presvedčenie každým dňom klesá...toto je na dlho :D tu proste nepripadá do úvahy iná škola len iný rok nástupu
@lubik87 ako chápem ťa ale je smutné že takto o osude tvojho dieťaťa rozhodujú iný no čo už me ma tebe ako sa rozhodneš. Podľa mňa ak ešte môže mať odklad skús nič mu neutečie a za ten rok s ním popracujes no, ako vravíš je úplne na h... že tam máš blízko školu keď to budeš mať, ako sa vraví cely čas na tanieri. Strašneoc držím prsty nech im všetkým vytrie zrak a dá to na prvú. Ale chapem ze má ucka strach vies aj ked ich je málo no ak nemá nejaké špeciálne "školenie" ako pracovať s takými detičkami tak asi nechce nič tiež zanedbať. Ťažko povedať. Aj keď viem že sa tie deti môžu pekne začleniť s dobrým prístupom samozrejme. A čo gény ak to nieje dedičné co3sa môže pokaslat počas tehu aké si ho mala myslím tehu. Ak som moc otravná nemusíš odpovedať, ale dosť patram ake skusenosti majú mamicky zaujíma ma to sama mám 2mesacne dieťa
@bobricek1979 ja som mala práve ukážkové .aj syn bol bábätko ukážkové ..skôr možno to plánovanie otehotnenia ..prišlo to zrazu bez zmeny životosprávy...brala som lieky na chrbticu, fajčila , mali sme.za.sebou dve svadby takže aj kúsok alkoholu.. samozrejme.hned ako som zistila že.som.tehotna jedálniček bol dokonalý ..ale.prave pri tom najdôležitejšom.rozdelovani buniek vitamíny chýbali..podľa mňa aj to môže.byt problém a vyvrbilo.sa chvalabohu do takéhoto ochorenia a nie fyzického ...pri dcérke som pol roka pred snežením prestala s cukrom , kávou , alkohol ( víno/radler tvrdé nepijem) , jedla som obrovské množstvo ovocia a.zeleniny , kyselinu listovú , vitamíni pre snažiace..muž to isté ...a dcérka je neskutočne šikovná od 8.5 mesiaca sama behá teraz má 17 m vie si sama dať ponožky a papuče pýta sa na wc , používa dvojslovne vety pár dní a prvé slová pred prvým rokom..aktuálne pomenuje už aspoň 60 veci/ zvierat a každým dňom sa naučí nové slovo...tiež.ju syn veľa.naucil.a.je pre ňu vzor.
Myslíš si že.je u vás niečo zle ? Ešte máš malého drobčeka veľmi .. nezaťažuj sa niečím čo byť nemusí...a.s.tou školou to nevidím ani ja tragicky ..nič mu neujde som mu hovorila že.mozno pôjde až o rok tak bol smutný ale keď som povedala že bude najväčší z.celej triedy tak hneď zahlásil že on bude.triedny šéf a už bolo dobré :D

Ahojte kedy ste uz zistili ze vase dieta je autista?