Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
@lentilka23 ďakujem za povzbudenie a držím aj vám palceky❤️🙏
@besnavila volala som v utorok, dali mi termín na 10.7.
@duracelka13 ďakujem za info
Mamičky viete mi poradiť šmš v TT kraji, kde majú triedy pre autistov a nie sú spolu v triedach s ostatnými diagnózami?
Ahojte skusim sa spytať aj tu.Mate niektora autistu ktorý je deštruktivny niči veci ,trha ,štvera sa vsade kde sa da ?Cim je starsia tym je to horsie.Ma 7rokov je neverbalna nerozumie plienkovana.Ťažky stupeň autizmu.Fakt uz neviem co robiť.ďakujem
@trojnasobnamama Pedopsychiater sa ako stavia k Vasmu problemu?
@trojnasobnamama nas bude mat 3 a pol roka. vela veci rozhryzie, knizky tiez obhryza, nechty uplne, stvera sa všade, tym padom všetko dociahne, iba zamykat pred nim a schovat kluc 🤷 ale to nie vzdy. Ma take obdobia. Akoby bol nervozny, v strese. A vzdy pri najmensej viroze. Tyzden dva sa vracia zas do normalu.
Na to stveranie som citala o senzorickej integracii, bolo tam rozpisane, kedy je dieta na urcity zmysel hypo alebo hypersenzitivne alebo vyhladava podnety. https://3lobit.sk/senzoricka-integracia-autizmus/
@trojnasobnamama tu je o tom vyliezani https://3lobit.sk/poruchy-senzorickeho-spracova...
@lienkan pedopsichiatrovi budem volat .brala lieky pred rokom no nesadli tak potom bolo relativne kludnejsie no zhorsuje sa to.
@katus226 presne ako o dcere ide si to prestudovat ďakujem 🙂
@lienkan uz som sa objednala
dporucam knihu Syndrom prychlogie a travenia.. nam vemi pomohla a spravanie sa upranilo po dodryani rad..
@ghlouskova prosim vas a ktore vyzivove doplnky ste konkretne davali? Vidim ze komentar uz je z pred niekolkych rokov ale mozno si este spomeniete, vdaka 😉
@skorica162 zdravim. Davali sme L-carnosine od firmy NOW a tekute DMG.
Ahojte zienky, chcela bz som od Vas radu a to ohladom diagnostiky, okres BA, alebo aj TT viete mi poradit? Dakujem
@misulka47 Trnava psychologička Laziková, alebo Jánošíková
@duracelka13
@amanta5
dakujem za rychlu odpoved, inak aj u tej Janosikovej je dlha cakacia doba, je taka dobra?
A este jedna otazksa, potrebujem nejaky vymenny listok od pediatra? alebo mozem si poziadat o diagnostiku iba na zaklade svojho presvedcenia? alebo resp. pochybnosti o tom ci nahodou dieta nema PAS?
@misulka47 Nepotrebuješ výmenný lístok od pediatra. Teda k Jánošikovej určite nie. My sme boli bez neho. (Možno na tie Kramáre by si potrebovala.)
Podľa mňa je na diagnostiku veľmi dobrá odborníčka. My sme boli spokojní s diagnostikou, i so správou o dcérke.
Koľko rokov má dieťatko? V 2 rokoch sa to napríklad ešte zložito diagnostikuje, i keď podozrenie tam už môže byť vyjadrené. V 6 rokoch je to už také vcelku jednoznačné....väčšinou 🙂
@misulka47 ku psychológovi netreba výmenný lístok, nie je to v podstate lekár. Stačí sa len objednať ak usudite, že je to potrebné. Pani dr. Jánošíková patrí medzi najlepšie v oblasti diagnostiky autizmu. Diagnostika u nej vyjde na 150€, všetko si hradíte sami. Teraz má dovolenku do pondelka 6.9.
@duracelka13 dakujem pekne za info 🙂
@misulka47 vo 8 rokoch skúsený psychológ vie určiť, či dieťa má PAS alebo inú odchýlku v správaní, prípadne poruchu...podľa akých príznakov si myslíte, že má syn PAS?
@duracelka13 ja neviem len tak tapam, je iny ako ostatne deti, ma svoje muchy a veci ktore robi napríklad ked je nahnevany, nevie sprscovat hnev na svoj vek, niektore veci mu vadia a je z toho nesvoj, nerad sa obima, bozkava...s cudzimi ma slaby ocny kontakt, no hocico tak si myslim ze nieco tam bude mozno nejaka lahsia forma. Uvidime
@misulka47 vyšetrenie na opioidne peptidy sa odporúča pri dg Poruchy autistického spektra. Čsato sa stáva, že tieto deti (ale nie lem tie) nevedia tráviť lepok, kazein,... A pri trávení vznikajú opooidne peptidy, ktoré sa môžu dostať až do mozgu a ovplyvňovať jeho funkcionolitu... skrátka akoby boli na drogách.
Ak by mal mať malý poruchu autistického spektra, tak musí spĺňať aspoň dve z triady poskodeni (komunikácia, interakcia, imaginacia). Pouri si o tom niečo na nete, su články i v slovenčine.
Dieťa, ktoré nevie spracovať svoj hnev je pomerne častý úkaz. Deti ho bežne v tomto veku ešte nevedia spracovať, učia sa to od nás. Ak máš pocit, že to nejde správnym smerom, navštívte psychológa, ktorý sa na to špeciálizuje. Deti v škole dokážu byť na seba tiež zlé, hlavne ak majú v niečom znevýhodnenie. Tieto deti sú často terčom posmechu až šikany. Tu treba určite dobrého a skúseného psychológa, inak to môže skončiť i ťažkými úzkosťami a depresiami.
To, že dieťa nemá rado objatia nie je smerodajný znak autizmu. Ale často sa pri autizme vyskytuje.
V každom prípade, ak sa ti niečo nezdá navštívte skúseného psychológa 🙂

Ahojte, neviete náhodou, čo je so zubárkou Kačeriakovou v BA? Vôbec mi neberie telefón. Či ešte vôbec ordinuje? Ďakujem.