Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň
otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....
u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹
velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...
bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...
myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..
dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂
Jeste bych mozna dodala, ze mam pocit, ze se mnou nekomunikuje, opet-ma silnejsi chvilky, kdy mam pocit, ze neco zvatne smerem ke me, ale to jsou tak 3% mozna..ale treba uz se i parkrat stalo, ze pri kojeni se pustila prsu, koukla na me a usmala se (asi tak 8x-takze taky nic moc, ale vetsinou u toho pospava), po kojeni se casto raduje (asi ze je najezena)
@beruka2022 neviem či ti niekto napíše. Mas pol ročné dieťa. Každé dieťa sa vyvíja inak. Prečo si neuzivas materstvo?
@beruka2022 Môj názor je taký že asi moc riešiš maličkosti. Mala je ešte dosť maličká. Je v poriadku ak nehovorí mama baba, veď každé dieťa je iné, niektoré začnu až po roku a pol, niektoré v 5mesiacoch... Je to individuálne. Povedz o tom svojej dr ak sa ti niečo nezdá, ale presne ako napisala silesias ☝🏼 užívaj si materstvo užívaj si s ňou každú chvíľku. Či je autistka alebo niečo iné aj tak nezistíš teraz, to je príliš skoro. Tak sa netráp a zbytočne nerob z komára somára 👍🏼
@beruka2022 je to tvoje prvé dieťa?
@danielajurakova praveze druhe..posledni dny se mi zda lepsi, vice ji zajimam ja, co delam, co ukazuju, ale stale je velmi ticha, byla u neurolozky, te se nektere veci nezdaly, mam ji prijit ukazat znovu
@beruka2022 čo sa jej konkrétne nezdalo? Prosím ťa 🙏🏼 len nehádž flintu do žita ako sa hovorí, užívaj si to s dcérou, myslím že to všetko veľmi preháňaš a prežívaš.. daj tomu čas a ozvi sa tak za rok 😉
@danielajurakova Treba to, ze na starsi sestru se usmala az ve 4,5 mesicich..ted ma 8. mesicu a teprve posledni tyden se zacala mnohem vic smat, ted proste me vidi a smeje se, to driv uplne bez sance, casto usmev ani neopetovala, natoz aby se smala prvni..takze zlepseni velke, ale porad to neni tak, abych byla klidna..naucila se “dej”, kdyz reknu dej a otevru pusu, tak mi vlozi vec ze sve ruky do pusy a ma z toho hroznou legraci, taky asi zacala delat “jak si velika” , ale porad je zvlastni a je velmi ticha
@danielajurakova jinak dekuju, stale doufam, je driv narozena, tak treba je to tim
@beruka2022 a detská doktorka ti na to čo povedala?
@danielajurakova vubec nic, ze je to povaha, ale nebyla, neb ted se zacala smat uz hodne
JE TO ANONYMNE NA DIPLOMOVKU ZISTOVANIE KVALITY ZIVOTA DAKUJEM
@beruka2022 Já se odrazím od toho, že se narodila trošku dřív. Jak je na tom vývojově? Prošla zatím všechny fáze, které k věku patří? Pokud totiž trochu déle ležela, může to mít vliv na senzoriku a vnímání sebe sama v prostoru. Zkus si vygooglit něco o senzorické integraci. Dál: Jaké má svalové napětí (jestli v normě nebo nižší/vyšší)? To totiž souvisí i se zrakovým vnímáním (nejen s tím, zda dobře vidí, ale jak vnímá prostor). Pokud máš pochybnosti, můžeš zkusit kontaktovat dobrého dětského ergoterapeuta anebo i hipoterapii. Koneckonců - co se stane horšího, než že se miminko sveze na koníkovi. 😉
Ahojte,vedeli by ste mi poradiť dobreho zubára ktorý by mi ošetril syna autistu, najlepšie na západnom Slovensku,v krajnom prípade aj ďalej. Ďakujem 🙏
@renaa123 Tento pangamin sme mali - https://www.magister.sk/pangamin-imunita-200tbl
@beruka2022 Ahoj Moja dcerka sa tiež narodila skor.O 6tyždňov.No mala do 4mesiaca nedrzala hlavičku a vsetko robila neskor ako zdrave deti.Akurat sa usmievať začala vo veku ako zdrave deti.Počase diagnostikovana obrna no nasťastie dcerka je chodiaca.Autizmus som si začala vsimat po 2roku.No ale chcela som to,ze je este malička autizmus sa vobec nemusi vyvinut.No ale sama vidis ,ze dcerka nieje ok.Mama to citi vidi hlavne ked ma starsie dieťa zdravé.V prvom rade by som ti poradila kontaktovať centrum včasnej intervencie.Oni ti pomožu a poradia ako s dieťatkom pracovať.V tomto veku sa este neda urcit ako sa to bude vyvyjať.Držim palce.
Ahojte.Moja 4 ročná ešte nemá diagnózu,ale zrejme dostane .Chcem sa spýtať vás,či aj vaše deti s AS hovoria občas zvláštne nezmyselné slová?Moja má napríklad tušé,šidašé,tutué,...občas aj za slovom povie napríklad stôl éé...Inak rozpráva úplne pekne(len je troška problém s komunikáciou)Teraz začala obchytkávať nám aj iným prsia.Tak že chytí za prsia,tak stipne a povie tudú a smeje sa.Mozem povedať,urobiť čokoľvek,robí to.A teraz má nový zvyk každému s kým sa lúčime dávať pusu.Akoze známym,koho pozná,ale moc sa tomu neteším.Maju aj vaše deti s AS takéto zlozvyky?
Jaj este nepouziva slovo áno,aj keď povie,nie ako odpoveď.povie napríklad,ideme k babke,áno ideme.Niekdy viackrát zopakuje jednu vetu za sebou
@anitu ak opakuje to co sa jej opytas,moze ist o echolaliu. Ak je to tak,skus si o tom precitat,da sa to zmiernit mozno aj odstranit ciastocne aspom...spravne kladenou otazkou,napriklad nespravna otazka je napriklad Papala si teraz rajcinu alebo mrkvicku?....spravna otazka je Papala si teraz rajcinu?....nespravna otazka Ides sa hrat s autom alebo vlacikom,spravne sa pytaj ides sa hrat s vlacikom?....echolalik ked otazke alebo poziadavke na jeho osobu nerozumie,tak len zopakuje tvoju otazku.....taktiez echolalik sa velakrat dokola pyta na nieco,na co vie aj sam odpoved, su to take akoby uistujuce otazky z jeho strany,napriklad Mami kde je ocko? ...popritom vie,ze v praci ale i tak sa to opyta xy krat za den, odpovedou ho treba vzdy niekam naviest ,proste ju vzdy trochu rozvies,napriklad ocko je v praci, dalsia odpoved na rovnaku otazku ocko je v praci a pride ,ked mu skonci sichta, dalsia odpoved ,ocko je v praci a pride domov autom....proste snazit sa to trosku obmenit...neviem,ci je to vas pripad a ci som ti aspom trosku poradila,len mi ten echolalik tak zisiel na um,ked citam,ze opakuje tvoja dcerka vety...pekny dnik prajem
@tatinka ahoj.vety neopakuje.Napr.Dobre bolo v škôlke?Dobre.
Ale keď sa spýtam..zle bolo v škôlke?Povie zle.
Ale nie vždy.Niekedy odpovie svojou rečou.len nie vety.A áno,pýta sa...Toto je červené auto?A pozerá na mňa.A vie že je to červené auto...Alebo toto je čo?Toto je čo?Musím odpovedať,ale vie aj ona čo to je.
@anitu vela deti na otazku dobre bolo v skolke,odpovie dobre,zle bolo v skolke odpovie zle, opytaj sa len ako bolo v skolke? A nechaj ju samu nech ti odpovie...nevadi,ze sa opyta ci je auto cervene,aj ked vie,ze je cervene, ide o to kolkokrat sa to opyta ....napriklad moj syn sa denne pytal asi 100krat kde je tatino, nie 10krat ale naozaj od rana do vecera nonstop hoci vedel a vie,ze v praci, alebo mal obdobie kedy ked sme prisli napriklad na toaletu podotkol maminka tu bola pred tym pavucinka vsak? Ano bola ,ale uz mesiac tam nie je a on cely mesiac vzdy ked prisiep na wc povedal o tej pavucinke,alebo cele leto denne ako sme sli von vzdy ked otvoril dvere domu povedal ,neprsi, naozaj cele leto kazdy den toto....toto bolo hlavne v obdobi ked mal cca 3 -3 a pol roka,coskoro bude mat 5 a tu echolaliu sa nam podarilo celkom pekne odburat ,vela sa s nm rozpravam a dost aj ja sa snazim spravne formulovat vety , aby to bolo pre nho zrozumitelne a naozaj to funguje, rozpravat zacal este nemal ani dva roky,nikto ani z okolia ani zo skolky nevie ,ze mal echolaliu ,nikto by to na nho nepovedal,lebo bezne pekne a zrozumitelne komunikuje, ....ale to ci ma tvoje dietatko echolaliu,by posudil skor psycholog,.... ako som pisala,len mi to tak napadlo....
Synova pediatricka ked bol chory sa ho pytala boli ta nieco? A ja som jej do toho vbehla a hovorim,boli ta hrdielko? A ona hned, ze takto sa ziadneho dietata nikdy nepytajte,lebo povie, ze boli aj ked ho boliet nemusi...😊
ahojte, su vasi aspergeri poriadku milovni alebo bordelari?

Ahoj holky, rada bych se zeptala na Vas nazor
Mam 7 mesicni holcicku, narodila se o mesic driv..hodne dlouho, snad do 3 mesicu mi prisla casto takova nevnimava, mimo. drimava, ale smala se na me uz v 4 tydnech
Ted je ji 7 mesicu a co mi prijde divne: velmi malo zvatle, obdobi, kdy vedla 2-3 minutove monology trvaly asi mesic, ted neco zazvatla tak 6x za hodinu-nejake auuu, hehe, aha (zatim zadne baba, tata, nic), ma horsi ocni kontakt-nektere dny se mi zda “skoro” ok, jindy je to horsi, ale je schopna se koukat i dlouho a i docela zblizka-jak kdy, ale nekdy mam proste pocit, ze ji to jakoby nedela dobre a nekdy se podivat nechce (zvlaste zblizka v naruci), kouka do oci i jinym lidem,ma moc rada starsi sestru, ale usmala se na ni poprve az v 4,5mesicich..ted uz se na ni smeje a delaji spolu legracky, na jine lidi-krome me, manzela, sestru (a obcas babicky) se nesmeje, nechce se nechat pochovat, nechce s nimi komunikovat, kdyz si ji nevsimaji, tak vetsinou jen tise pozoruje, ale kdyz ji nekdo cizi oslovi-zacne casto brecet..otaci se za hlasem - hleda kdo to je, na jmeno obcas asi reaguje, nevim, mozna je to nahoda, nekdy zavolam a hned se otoci a jindy zavolam a vubec nic..ma rada kocoura a smeje se na nej a lozi za nim..vita nas vetsinou dost studene-obcas asi kdyz ma blbou naladu, tak se neusmeje, nekdy se stalo, ze se na nas skoro nepodiva, kdyz je ale na zemi, tak se okamzite plazi za nami, fnuka a leze na nas a chce pochovat, kdyz me vidi odchazet z mistnosti, tak vetsinou place a plazi se za mnou..moc rada se koupe, raduje se, kdyz ji treba vezmu do naruce (asi ze nekam pujde), zda se mi velmi naladova (nekdy radostne jeci a pak zas je jak kakabus)..kdyz ji neco rikam, tak z 50% nebo vic mam pocit , ze ji to nezajima, klidne kouka nekam jinam..pak ma zas svetle chvilky, kdy ji neco vykladam a ukazuju a ona kouka na to a pak zvedne hlavu a podiva se mi do oci..jinak se umi od srdce zasmat, hlavne s tou sestrou..kdyz ji postavim vez z kostek, tak nektere dny je nadsena a hned jde udelat “bum bac”-kdyz to shodi tak se na me podiva, jiny den to udela jakoze “musi” a vubec se na me nepodiva..naucila se delat kuk, ze si vyhrne tricko na hlavu a ja rikam “kde je” a ona ho da dolu a usmiva se, obcas ale z toho misto na me kouka nekam jinam skoro po celou hru☹ kdyz ji krmim v sedacce, tak nekdy skoro porad kouka na me a pak ji krmim 3x a podiva se za celou dobu mozna 1x, aby se nereklo..nevim, mam srovnani se starsi a jsem z toho spatna, mam pocit, ze se nechova normalne, byla jsem s ni u neurolozky, ta rekla, ze si mysli, te autismus nema, protoze sleduje obliceje..ale ma jit znovu, protoze to, ze se usmala na sestru tak pozde apod, ji prislo taktez hodne zvlastni..nejaky nazor?☹ nebo podobny pribeh s dobrym koncem?