icon

Mám autistické dieťa. Cesta a výzva zároveň

erikasadek
13. nov 2009

otvaram tuto temu kedze podobnu som nikde nenasla....

u nas to vyzera , ze asi ano. len cakam na vysledok je to ako cakanie ,ako na kata ☹

velmi sa trapim kvoli tomu uz dlho a bola by som rada , ak by s atu nasli mamicky ktore maju podobny problem...
myslim si ze by sa dalo o tom vela rozpravat a mne osobne dobre robi ak mozem o tom rozpravat a hlavne s niekym kto uz ma doma podobny problem alebo poznal niekoho...

bude to ako skupinova terapia, inak to ani nazvat neviem ale myslim ze sa tu snad niekto najde.. a budem esi mat co povedat...

myslim si ze je to tema, novodoba , ktora zacina trapit mnohe rodiny a nasu spolocnost...
nehovori s ao tom lahko , ani medzi partnermi alebo v rodine, tak uvitam , dobru diskusiu na tuto temu..

dakuejm Vam , vopred ak sa zapojite.. 🙂

veroni6
18. dec 2016

@nikulka79 aj my ju drzime 3 mesiace

nikulka79
18. dec 2016

@efca007 my nepapame ziaden rozok,kolac,chlieb,keks....rano ma prazenicu alebo parky-bez lepkove maju aj v lidli a cajik.ziadne pecivo k tomu a ani chlieb.sme stale flaskovy tak po ranajkach,pred obedom a po vecery mixovany kokteil-ryza uvarena s masom a podusena nad parou zelenina vymixovana s bananom,alebo inym ovocim do kase.ovocie mi inak velmi nechce.pred tym nemal problem no teraz je nejak viac prebecivejsi.do kokteilu rano mu davam vitamin d naobed do kokteilu bekomplex a vecer mu manzel dava sirup aloe vera do kokteilu.s toho mu dobre travy a posilnuje imunitu.poobede tiez cez striekacku dostava vanil.calciovy sirup.co sa tyka krvy ja som pediatricke povedala ze chcem na vlastnu ziadost kontrolu krvy na hormony,minerali,vitaminy a aj som si to zaplatila.myslim ze to stalo 6euro aj daco a posielala to do stropkova

nikulka79
18. dec 2016

@veroni6 a pomohlo?nam ano,nemame ju uz taku presnu no da to vidiet ked polavime.dnes me piekli pernicky-cely cerveny zacal jacat a krutit hlavou.konecne zaspal lebo sused by nam tu zasa vyklepaval

hanicka78
18. dec 2016

@nikulka79 keď nám kompenzacie na auto schválili, povedali nám aj výšku príspevku, išli sme si vybrať auto, priniesli sme na úrad predfaktúru, oni nám uvoľnili peniaze a do 3 mesiacov to auto musíme kúpiť a nesmie byť staršie ako 5 rokov a dieťa musí navštevovať školské zariadenie aspoň 2x do týždňa, dostali sme kompenzacie dve, tak máme auto objednané nové, tak dúfam, že ho stihnú dodať.

cory75
19. dec 2016

ahojte, neviete prosim ci Janosikova tento tyzden ordinuje? nielenze sa jej neviem dovolat uz vyse tyzdna, teraz ma aj vypnuty telefon :/

matusvocik
23. dec 2016

Prosím vás je tu niekto kto je na diéte a dostal epilepsiu?

slnieckoma
23. dec 2016

@cory75 treba volat piatky d 7h rano 🙂

nikulka79
23. dec 2016

@matusvocik my sme mali epileptycke crty ale nie z diety,u autistov vraj to byva .nemozeme pozerat tv lebo nam to zachvaty vyvolava,maly ako by mal problem aj s nervami.kuz sa znervozni a zacne zmurkat alebo mu trha koncatinami

nikulka79
23. dec 2016

Keď Tichá noc … zaznie sladko, sviečočky sa rozhoria, privítame Jezuliatko, srdcia sa nám otvoria. Nech aj u vás sa rozbúši každé srdce blažené, rozleje sa radosť v duši, starosti čo zaženie.

matusvocik
25. dec 2016

@nikulka79 beriete na to aj lieky?

nikulka79
25. dec 2016

@matusvocik neurologicka nam odporucila karnizin

ylon
3. jan 2017

Nu

ylon
3. jan 2017

Dobry vecer ja prispievam prvy krat tiez mam velke pochybnosti o syncekovi je iny ako deti ostatne a neviem co mam robit bude may 4 roky uz co ma nanom trapi je ze nerozumie tak dobre alebo skor komunikacia je slaba vela opakuje ked mu poviem povedz trebars ahoj a on povie povedz ahoj je to normalne zamena moc nepouziva a stale by sa hral rovnako a to ani nie je hranie stale chce somnou prat a vesat veci stale pri pracke ja som s toho chora uz kde najprv snim ist k psycholgicke ci

matusvocik
4. jan 2017

@ylon diagnostika autizmu nas robil presne to iste... Ale bude to ok. Spravnym nasmerovanim sa to zlepsi...

matusvocik
4. jan 2017

@ylon
@ylon
@ylon v prvom rade navstivte neurologicku...ta vam povie co dalej...

charlie1980
4. jan 2017

@matusvocik Mozem sa opytat....? Preco neurologicku....? Je neurologicky posudok smerodatnejsi ako psychologicky...?

majkam6
4. jan 2017

@ylon no podla mna treba psychologicku aby vas nasmerovala a pracovala dalej s vami,psychiatricku na posudok a nakontaktovat sa na najblizsie centrum vcasnej intervencie.

ylon
4. jan 2017

@m
@matusvocik a vas syncek ma kolko rokov a ma potvrdeny autizmus a uz neopakuje slova

ylon
4. jan 2017

@majkam6 neviem kde je neaka dobra psychologicka v okrese zilina musim asi zistit najhorsie na tom je ze manzel si nechce pripustit ze je trocha iny a ja sa trapim

majkam6
4. jan 2017

@ylon ver,ze nie si sama.ale uz je najvyssi cas to riesit.

ylon
4. jan 2017

@majkam6
Mozem sa spytat aky mate problem vy mate dievca alebo chlapca kolko ma rokov

majkam6
4. jan 2017

chlapcek o 3mesiace styri a zatial atyp autista.zacina teraz pomaly rozpravat druhy rok pouzivame znaky.a bojujeme s komunikaciou s troskou socialnej izolovanosti ku cudzim osobam a obmedzenosti hry.

mimca20
4. jan 2017

@ylon Ak nezabudnem, kedze uz pracujem. Skus sa mi cez vikend pripomenut cez IP, poslem ti kontakt na jedneho psychologa v Ziline resp. mozno ak by on nevedel pomoct odhadujem ze by ta spravne nasmeroval kde co ako. Poznam ho z cias VS, a mne strasne pomohol so starsim synom ked mal 3r, nasmeroval ma na spravne CŠPP 🙂

ylon
4. jan 2017

@mimca20 aky ste maly vy problem s malym a co znamenaCŠPP

ylon
4. jan 2017

@majkam6 vy ste uz boli na vysetrenia niekde mate uz tuto dg potvrdenu boze ja som s toho taka nestastna je to moje tretie dieta a je iny ako surodenci nas rozprava niekedy to tak dokomoli ze sa musim smiat niekedy pekne povie co chce a tak ale strasne robi zle a vie neskutocne vrieskat

majkam6
4. jan 2017

tak ja uz robim paniku od 18 mesiacoch.je to moje druhe dieta tak som mala s cim porovnat sice prva bola az moc sikovna.zaklad je sa rozhybat spravnym smerom.skuste najst mamu zo ziliny a na nu sa nakontaktovat kde a co.mne tiez pomohli baby z fora a aj pomahaju.ja som z dalekeho vychodu kde pes skapal.

celka12
5. jan 2017

@ylon nakontaktuj sa na centrum včasnej intervencie v Žiline, pokiaľ si nevieš rady a nevieš, kam sa obrátiť vo vašom regióne, pomôžu ti naviesť ťa správnym smerom, odporučia odborníkov a postup pri práci s dieťatkom http://centravi.sk/zilina/

matusvocik
5. jan 2017

@charlie1980 no podla mna by ste mali ist neurologicke...autizmus je neurologicke ochorenie...nam dokonca teraz diagnostikovali aj epilepsou ktora suvisi s autizmom...a ano maly je na tom lepsie ...my sme si velmi neskoro uvedomili ze neni v poriadku ...ale napreduje....hlavne absolvujte vysetrenia a trosku citajte na nete ako mu pomoct...

charlie1980
5. jan 2017

@matusvocik Myslim, ze si si splietla inu kocku, co potrebuje nasmerovat. Ja som len zadala otazku ohladom Neurologie. Neurologicke vysetrenie je ako "doplnok", ktory moze a nemusi vykazat zmeny na mozgu. Aj pokial je Toto vysetrenie negativne, nie je autizmus vyluceny. Ten sa diagnostikuje komplexne s viacerymi vysetreniami.
Ja len na margo toho, ze si spomenula neurologiu v prvom rade...ta moze byt kludne Aj v poriadku.

trantabula
5. jan 2017

@charlie1980 Napísala si to presne. Pre diagnostiku autizmu neurologicky nález nemá relevanciu, je veľa detí s diagnózou pas, ktore nemajú neurologicky nález, ak teda nemajú pridruzenu adhd alebo epi alebo dmo. Pas diagnostikuje klinicky psychológ resp. pedopsychiater, je primarne v kategórii psychických porúch, nie neurologických, diagnostikuje sa na základe pozorovania správania, ktoré sa musí vyznacovat špecifickou triadou poruch.