Mám nárok na odstupné?

zanika1983
30. júl 2013

Dobry den...viete mi poradit....pred materskou som pracovala ako zdravotna sestra uz 12r, len pocaj mojej rodicovskej dovolenky nastali v praci zmeny zo zakona, sestry uz neboli potrebne a teda museli sestry prekvalifikovat na opatrovatelky ktore s tym suhlasili, a teda klesli platovo do 5 triedy, ja mam nastupit do prace 5.8 a nechcem pracovat ako opatrovatelka, po odstupeni mam narok na odstupne? Riaditelka tvrdi, že nie, lebo mi ponuka ine miesto, lenze s nizsim platom a nie sestru ale opatrovatelku....dakujem za rady

lericenkam
31. júl 2013

počas tvoje rodičovskej dovolenky trvá pracovný pomer, keď chceš po nej nastúpiť, ale dávajú ti miesto, ktoré nechceš prijať, to je ako keby si dala výpoveď z pracovnej zmluvy a v tom prípade naozaj nemáš nárok na odstupné. Odstupné patrí len vtedy, keď výpoveď dá zamestnávateľ

zanika1983
autor
31. júl 2013

@lericenkam ale podla zakona by mi mali ponuknut miesto podla mojej zmluvy a nie s inymi podmienkami. ako som sa docitala, Ak zamestnanec odmietne ponuku inej práce, nie je tým dotknutý jeho nárok na odstupné...a ja nedavam vypoved z mojej p.z, len neprijimam prekvalifikovanie.

zanika1983
autor
31. júl 2013

uvedenie druhu práce v pracovnej zmuve je nevyhnutné. Je to podstatná náležitosť pracovnej zmluvy, uvádza sa aj stručná charakteristika práce, z ktorej je pre zamestnanca zrejmé, čo bude v pracovnom pomere vykonávať. Druh práce a charakteristika práce však nemajú nahrádzať pracovnú náplň zamestnanca. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Podľa § 54 Zákonníka práce: Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.

Podľa Zákonníka práce ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve, tzn. vykonávať ten druh práce, ktorý je dojednaný v pracovnej zmluve.

Ak dôjde k organizačnej zmene, a vaše miesto je zrušené, a následne s novým druhom práce nesúhlasíte, tak podľa § 63 ods. 2 Zákonníka práce:
Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak
a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,
b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
V tomto prídade by išlo o výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP, kde by vám prináležal nárok na odstupné.

lericenkam
1. aug 2013

ak pred MD si mala miesto sestry s určitým druhom práce a počas MD sa podľa zákona funkcia sestry len premenovala -prekvalifikovala na opatrovateľku s tým istým druhom práce, tak sa nemáš ako brániť, lebo zákon je nad podpísané akékoľvek zmluvy, ale dobre by bolo, keby si zistila, či prac. miesta sestier boli zrušené a miesta opatrovateliek sú vlastne nové funkcie s novým druhom práce a v tomto prípade , ak nechceš novú funkciu , čiže inú prácu, ktorú Ti zamestnávateľ ponúka, tak by Ti mali dať výpoveď z organizačných dôvodov (zrušenie miesta je org. zmena) a teda aj odstupné, tieto veci sú o slovíčkach, preto je dôležité zistiť, či Tvoje miesto bolo naozaj zrušené a v tom prípade Ti odstupné určite patrí, podľa mňa miesta sestier zrušili , preto by si mala trvať na tom, aby Ti oni dali výpoveď a k nej patrí aj odstupné

zanika1983
autor
1. aug 2013

@lericenkam vcera som dostala ponuku miesta opatrovatela.znelo tam aj ze pocas mojej r.d. nastali organizavne zmeny realizovane UPSVaR..ano zrusili a napisala som patricne vyjadrenie.

lericenkam
1. aug 2013

fajn, takže odstupné by si mala dostať

zanika1983
autor
1. aug 2013

@lericenkam ano.nastastie.dnes mi uz konecne vedeli oznamit.ze mam narok ;)

lericenkam
2. aug 2013

som rada, že to vyšlo, maj sa , nech sa Ti darí

zanika1983
autor
7. aug 2013

@lericenkam Ďakujem ;)