icon

Mám panický strach z lietadiel

marika1066
9. nov 2017

Bože mam panicky strach z lietadiel a rano letíme z UK na svk ,,, ja neviem co robit od strachu

Strana
z2
janne318
29. dec 2022

@simona20201309 Simonka som rada, že si zvládla oba lety. 🙂😉 Pre budúcnosť by som Ti ale odporúčala naozaj zvoliť radšej ten Lexaurin, než alkohol. Pravdou je, že najviac problémov na palubách lietadiel spôsobujú práve ľudia pod vplyvom alkoholu. Nielen nevhodným správaním, ale aj zdravotnými potiažami, ktoré ich stav sprevádzajú. Samozrejme tým nechcem povedať, že je to Tvoj prípad! To nieee! Iste si nebola v stave, že by kvôli Tebe muselo Vaše lietadlo núdzovo pristáť. No ver, že aj také sa stáva - a pomerne často. Ľudia pod vplyvom alkoholu horšie znášajú zmeny tlaku vzduchu pri vzlete a pristátí (bolesť hlavy, závrate, problémy s krvným tlakom, a pod.) i turbulencie (žalúdočná nevoľnosť a tiež spomínané závrate). Okrem toho je tu ešte jedna dôležitá vec - a to, že pasažier musí byť na let spôsobilý, čo okrem iného znamená, že ak by došlo k prípadnej evakuácii lietadla, pasažier musí byť schopný vnímať pokyny posádky, riadiť sa nimi a neohrozovať bezpečnosť ostatných cestujúcich. Pokiaľ tomu tak nie je, môže byť cestujúci rozhodnutím kapitána lietadla z letu vylúčený - čo v praxi znamená, že ešte pred odletom bude musieť opustiť palubu lietadla a lietadlo odletí bez neho. Chápem Tvoje pocity strachu. Nie si jediná - ľudí, ktorí sa boja lietať, je veľmi veľa. Z osobných skúseností Ti však môžem povedať, že alkohol ešte nikdy nikomu nič dobré na palubu lietadla nepriniesol. 😉
K Tvojmu postrehu dvoch oproti letiacich lietadiel - áno, je to normálne. Lietadlá lietajú v letových hladinách vo vertikálnom rozostupe 1000 stôp (čo je cca 300 metrov). Vzdialenosť 300 metrov je v tej výške dobre vizuálne vnímateľná a opticky sa môže zdať, že lietadlo letiace oproti je naozaj veľmi blízko. Nemusíš mať však žiadne obavy, k zrážke nedôjde - jednak preto, že piloti oboch lietadiel o sebe vedia, každý si letí vo svojom koridore, a jednak preto, že každé dopravné lietadlo je vybavené protizrážkovým výstražným systémom TCAS/ACAS, ktorý funguje a kooperuje tak, že ak by hrozila zrážka dvoch lietadiel, posádke jedného lietadla prikáže stúpať a posádke toho druhého zas klesať. 🙂

simona20201309
29. dec 2022

@janne318 no ja to vidím inak. 😆 pre mňa žiadne potiaze 😆
Srandujem. Úplne chápem. Ale zas myslím si, že som bola oveľa sposobilejsia ako ti, co spali po liekoch. Cez tých sa ani nedalo prejsť na WC. Úplne vypnuti, nič nevnímali, spali ako dreva. Takže si myslím, že aj lieky sú rovnaké zlo.
Musíte mať veru veselo, keď máte kadejaké prípady počas letu 🙈🙏
Ja si stále poviem, že nabudúce už nebudem stresovať, tak uvidíme...
A ďakujem.

dasenka7
28. feb 2024

@janne318 dobry den 🙂manzel tak isto panicky strach z lietadla no dal sa tento rok presvedcit kvoli malej dcerke na dovolenku.len bude trvat iba 1:50.no vcera prisiel od chalanov ktori robia vojakov v kuchyni a nahovorili mu tam ako sa vobec na tieto nizkonakladovky nerobia kontroly ako by mali a bla bla.pritom obaja chodia letecky na dovolenky 🤦‍♀️

janne318
29. feb 2024

Ahoj @dasenka7 . Chlapci z Kuchyne nahovorili Tvojmu manželovi peknú hlúposť. 🙈 Samozrejme, že aj v nízkonákladovkách sa robia kontroly - rovnaké, ako v ostatných leteckých spoločnostiach. Rozsah a frekvencie technických kontrol, servisných úkonov a údržby sú stanovené predpismi, zaznamenávajú sa elektonicky a ich dodržiavanie je pod kontrolou príslušného leteckého úradu daného štátu, pod ktorého imatrikulačkou je lietadlo registrované. Všetky náhradné diely sú originálne (vo výnimočných prípadoch je prípustné použitie repasovaných dielov, avšak len fabrických repasov), a všetky sú označené výrobným číslom, ktoré sa taktiež zapisuje do záznamov. Je to tak práve kvôli tomu, aby sa diely menili skutočne, nie iba "na papieri". Totiž pri lietadlách platí iný servisný režim, než pri autách. Na aute sa zväčša menia súčiastky až vtedy, keď sa pokazia. Na lietadle má však každý jeden diel predpísanú maximálnu životnosť (spravidla danú počtom hodín náletu), a po jej uplynutí sa musí vymeniť, aj keď je v poriadku, funkčný a nevykazuje známky opotrebenia. Tieto opatrenia sú naozaj veľmi prísne a platia pre všetkých prevádzkovateľov lietadiel bez rozdielu - čiže aj pre nízkonákladovky, aj pre vládne špeciály a aj pre arabských šejkov a ich súkromné jety. 😉

janne318
29. feb 2024

@dasenka7 len na doplnenie - ano.., kedysi to bola "servisná divočina". To ale bolo 30 rokov dozadu. Dnes to už funguje úplne ináč. 😉

dasenka7
2. mar 2024

@janne318 dakujem za vysvetlenie,toto mu precitam 🙂 neviem kde na take nieco prisli alebo kde to poculi

Strana
z2