Mám problém sa spovedať

11. júl 2023

Ahojte. Mám problém sa spovedať. Neviem, čo je hriech a čo už nie. Mám tendenciu všetko podrobne rozoberať v spovednici a úplne všeky okolnosti vymenovať. A práve mám pocit, že už ani na spoveď nepôjdem, pretože to nezvládnem jednoducho. Môžem poprosiť veriacich užívateľov o radu? :( odpovede typu načo spoveď, nebudem ani čítať. Ďakujem.

autor
11. júl 2023

ešte doplním, že ešte pred dvomi rokmi som bola vcelku normálna veriaca s normálnym úsudkom, ale teraz ako keby som stratila úsudok o sebe, o druhých, o všetkom

pribinak
11. júl 2023

Toto je skôr na psychológa ako na kňaza

autor
11. júl 2023

@pribinak iank, aj ja si myslím, lebo som nedávno prekonala ťažký rok panických atakov, ale to už odznelo. Tak ja si myslím, či to nie je nejaký následok :( ja už fakt neviem..

annazozelenehodomu1
11. júl 2023

Skús si prečítať knihu Alfonz Mária de Liguori : O škrupuliach ( Krátke zásady kresťanského života)

annelise17
11. júl 2023

Ja nie som nejak extra veriaca, ale skús si svoj hriech zaradiť pod niektoré z prikázaní desatora a spýtaj sa samej seba, ako by si sa cítila, keby napríklad tebe urobil niekto to čo ty považuješ za hriech alebo keby tak konal niekto tvoj blízky. Možno sa príliš sleduješ aby si neurobila niečo zlé a potom považuješ za hriech každú aj nevinnú vec. Skús si to konanie priradiť k osobe, ktorú máš rada, na také osoby sa nezvykneme pozerať tak prísnou optikou ako na seba.

pribinak
11. júl 2023

Tak chod k psychologovi a rieš si to, kým ti to celé neprerastie cez hlavu

margieamatusko
11. júl 2023

Nedávno vyšiel na denníku Postoj rozhovor o skrupulantoch...Tam je to dobré rozpísané, skús pozrieť..

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
margieamatusko
11. júl 2023

@karinka223 Prišla si urážať alebo chceš poradiť?

kacena4
11. júl 2023

to ze rozmyslas co je hriech a co nie je super, nakolko rozmyslas nad hodnotou zivota svojho i okolia. odporucam precitat si nejake knihy a hlbsie sa pozriet na hriech ako taky, popr. rozhovor s knazom nie len spoved drzim palceky v rozvoji svojej viery

euka210
11. júl 2023

Kludne to moze byt dosledok tych atakov...mozno si ostala po nich uzkostlivejsia a prechadza to do skrupulozity vo viere. Mimo toho v inom nemas problem?...vacsia uzkostlivost aj v inych oblastiach.
Ku spovedi odporucam, ak sa da, staleho spovednika, ktory ta bude postupne poznat, bude vediet o tvojom probleme a pomoze Ti spravne formovat svedomie, co je hriech a co nie. Na to su aj spovedne zrkadla, kde mas vypisane take najcastejsie hriechy. Pis si zoznam ako deti...nemodlila som sa, nadavala som atd...ja si tiez pisem aby som nezabudla a mala prehlad...potom to vyhodim...skus vymenovat len konkretne hriechy...toto by si asi mala.
A hriechy su tazke a lahke...len tie tazke brania ist na prijimanie...a to su hriechy vo vaznej veci, urobene slobodne a vedome.
Lahke, vsedne, hriechy sa lutuju na zaciatku omse ci len osobnou lutostou.
Knaz mal nejake pripomienky pri spovedi ze uz nechces viac ist?

lukbe
11. júl 2023

Ak máš takýto problem,skús postupovať podľa spovedného zrkadla a stručne si to spísať. Potom to na začiatku pripadne povedz, aký máš problém a postupuj podľa napísaného.

riyadh
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
11. júl 2023

Ďakujem všetkým za odpovede, každá máte v niečom pravdu, je to jedno s druhým.

@euka210 je ťažko nájsť nejakého kňaza, ktorý má na toto trpezlivosť. Ani ma nechcú vyspovedať. Aj keď som absolvovala rozhovory s niektorými, tak každý z nich mi odporúčil nejakého spovedníka, ale neponúkol sa ani jeden z nich. Inak si pripadám ako úplne niekde na začiatku, aj keď som veriaca od narodenia a mala som nejaké základy a potom aj obdobie veľmi vrúcneho vzťahu k Bohu, pred rokom to ochladlo, a teraz znovu zažívam také "prebudenie".

riyadh
11. júl 2023

Smer psycholog psychiater.. Sama pises ze svati pokritexki knazi sa od teba distancuju...

dadis
11. júl 2023

@riyadh smer psychiater..sama vidis, ze slusni ludia od teba bocia..tvoj nenavistny komentar som nahlasila

dadis
11. júl 2023

@autorka si z ba?

riyadh
11. júl 2023

@dadis??? Nenavistny komentar.. Aha, a kde ho vidis?

jasadaresa
11. júl 2023

Neprestavaj chodit na spoved, ale skus riesit aj psychologa. Boh nerobi ciarky, ci si vymenovala vsetky male hriechy (vsetky aj tak nepozname), ale pozera na srdce, ci mas tuzbu po obrateni. To je vlastne vyjadrenie spovede. A vies co? Boh Ta ma naozaj rad, neboj sa 😉. Spoved je pre nas privilegium, mozme byt radi, ze u nas este funguje, lebo na zapade uz postupne mizne..

bimbina
11. júl 2023

Ja konkrétne nemám potrebu sa chodit spovedať . Bola som naposledy pred sobášom, a keby som mala začať hovoriť všetky svoje hriechy , pred svadbou…. 😀 ale to už je radšej mimo. Myslím si že človek tak v reálnom živote nehreši. Skôr sa rozhoduje buď správne alebo nesprávne . Podstatne je , pri nesprávnych rozhodnutiach to napraviť . A k napraveniu svojich omylov , sa musí popasovať každý sám a po svojom . K tomu otčenáš ani žiadna modlitba nepomôže . 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
euka210
12. júl 2023

A odporucili Ti niekoho konkretneho?
Mozno skus nejakeho reholnika, maju viac skusenosti aj casu ako knazi vo farnostiach. Knaz nespominal psychologa? Lebo knazi by mali mat vedomosti aj zo psychologie a ked vidia, ze je treba aj psychologa, ze knaz tam nestaci, tak poslu.

bylinka25
12. júl 2023

V prvom rade sa spovedáš Bohu, kňaz je len sprostredkovateľ. On ti v mene Cirkvi udeľuje rozhrešenie.
Nerieš zbytočne maličkosti, to spovedné zrkadlo je na to, aby si sa podľa neho vedela pripraviť na spoveď. Napíš si podľa neho hriechy a čítaj ich priamo v spovednici, neboj sa, ak na nejaký zabudneš, nič sa nedeje, povieš len na ostatné hriechy sa nepamätám, hlavne tie ťažšie nezabudni vypísať.
Ak máš dobrého duchovného, dôveruješ mu, popros ho, aby ti radšej kládol otázky, na ktoré vieš odpovedať, čo sa hriechov týka.
Je iné, ak máš problém sa spovedať kňazovi, v tom prípade to skús doma, komunikuj priamo s Bohom, výborné je na to použiť spovedné zrkadlo pre dospelých.
Však Boh je všade, on vie, aké máš nedostatky, aj to, že si dobrý človek.

sajmonka_1216
12. júl 2023

skús si prečítať také tie pomôcky čo sú pri spytovaní svedomia.. nie v knižke, ale v nejakých príručkách napr.. tam to je väčšinou pekne vysvetlené a sú tam podrobné otázky, na ktoré si odpovedáš

maja22
12. júl 2023

@autorka Tiez ti odporucam nacitat si nieco o skrupulozite, myslim, ze zacinas do toho spadat. Skus si stanovit pravidelnost, napr. kazdy mesiac pred prvym piatkom. Nechod do prilisnych podrobnosti, drz sa Desatora a spovednych zrkadiel. Popros vzdy Ducha Svateho, nech ti vyjavi, cim si urazila Boha a ludi, ale neryp sa v tom, len to vyznaj a olutuj. Prilis podrobne rozpravanie nie je vhodne. Uvedom si, ze Boh ta pozna. Vidi do tvojej duse. Pozna ta lepsie, ako sa poznas ty sama. Od teba chce len to, aby si si uvedomila, kedy si sa od Neho vzdialila, aby si to olutovala a vratila sa k Nemu spat. Na to uplne staci vymenovat hriechy, knaz memusi poznat cely tvoj zivot od A po Z, dolezity je tvoj umysel vzdat sa hriechu, no a rozhodnutie, ze uz nechces Boha urazat a chces ho milovat - v sebe a aj v bliznych. Pre tvoj nabeh na skrupulozitu je dobre mat staleho spovednika, ktory ta spozna a usmerni. Povie ti, co mas robit a toho sa drz. Nech ti Duch Svaty pomaha. ❤️

domkakvet
12. júl 2023

Ja mam ten isty problem, ze neviem ci ide o tazky hriech alebo nie, ja pre istotu sa vyspovedam z kazdeho.

maisynka
12. júl 2023

spovede su podvod na ludi zo strany cirkvi. nemusis sa absolutne nikomu spovedat, hriechy neries. zi najlepsie ako je podla teba vhodne a nenechaj si vymyvat mozog tymi darmozracmi. ver v to, v co veris a nemusis chodit do ziadneho kostola, ani spolocenstva, ani na spolocne stretka, ani nikde. vsetko su to podvody, neviaz sa na ziadne "autority". nic z toho nepotrebujes a budes volna

bellator
12. júl 2023

Tiež som niekde úplne v hĺbke duše kresťan. Ale nedokážem prísť do kontaktu s cirkvou. Vadí mi veľa vecí na tejto cirkvi. Má rozdať sa a naopak bohatne, má byť čistá a každý druhý kňaz platí výživné na deti, a videla si Košického arcibiskupa Bobera? Veď jemu nič dobré z očí nehľadí... A jeho brat, čo bol chirurgom? Bez úplatku ani sa na pacienta nepozrel. Fuj. Hnus. Toto nie sú Kristovi nasledovníci. Maj čisté svedomie. Choď sa vyspovedať k saleziánom. Príjmú ťa a držia pôst.

dadis
12. júl 2023

@maisynka vies v com spociva ten podvod Sviatosti zmierenia?