icon

Mám šancu urobiť skúšky na medicínu v 35-ke?

27. nov 2019

Vzdy som chcela byt lekarkou no moc mi neslo studium. Vsetci vraveli,ze to preto lebo som bola leniva. Na lekarsku fakultu som to ani neskusala lebo som si myslela,ze to nedam ale zacinam uvazovat,ze aspon skusit skusku ci by som sa dostala aj keby som nenastupila. Alebo nieco k tomu podobne

demetria
27. nov 2019

Ak si “leniva”, asi nie je velmi o com. Aj keby si mala fotograficku pamat, uz len precitanie vsetkeho potrebneho ku skuskam zaberie vela casu. Takze uz len to vyzaduje odhodlanie a vytrvalost.
Ano, najdu sa ludia, ktori tvrdia, ze na medicine sa netreba az tak vela ucit. Aj ja som jedna z nich. Z mojho pohladu som sa ucila malo. Stihala som popri tom kadeco. Ale to nebude tym, ze by toho bolo naozaj malo, ale tym, ze pred prijatim som ocakavala este ovela viac a nakoniec som nebola neprijemne zaskocena. Naopak, spoluziacka zo strednej, s ktorou sme boli aj v kruzku a ktora dosahovala rovnake vysledky ako ja zase tvrdi, ze pre nu bolo mnozstvo ucenia sok. Velmi totiz na medicinu ist nechcela a jej predstava studia bolo tych 20 A4 na skusku😂. V konecnom dosledku ale myslim, ze sme sa ucili priblizne rovnako vela, resp. malo 😉.

autor
27. nov 2019

@marlent nehnevaj sa ale väčšina mladých ludi ani poriadne nevie co chce a nie ze na medicinu. navzse mne kazdy len hadzal polena pod nohy a zhadzoval ma ze nic nedokazem. Myslis,ze po niecom takomto by som sa o nieco snazila?jasne,ze nie. Lebo mi vsetci hovorili,ze som hlupa a nech radsej nestudujem. Tak som sa nesnazila pricom mne skola isla ucila som sa na 2,3. Mamina doteraz lutuje,ze pocuvala vychovnu poradkynu ktora jej tvrdila, ze som hlupa a v zivote vysoku nevystudujem. Mam 35 a 2 vysoke skoly a dari sa mi.

marlent
27. nov 2019

Nrhnevaj sa ale medicina urcite nie...aky odbor pediatria rovno

midka
27. nov 2019

prepac mam znamu cely zivot same jednotky,, medicinu,, brala fakt vazne,, ucila sa na skusky,, v samostnej miestnosti,, len stol a stolicka,,, aby ju nic nerusilo,, skusky,,, vzdy spravila na prvy termin.,,.vyborna studentka,,, dnes lekarka v zahranici,, ona uz v 16-17 vedela, ze chcela by lekarka... takze nesuhlasim, vela mladych,,, vie co chcu v zivote robit,,, a idu si za tym,,, dalsi co poznam sa uz do 2 rocnika na gym.. ucil na prijimacky na medicinu,, zobrali ho hned na prvu supu,,,

sisa_s
27. nov 2019

no ja by som sa v 35tke uz nehrnula do studia mediciny... musi ta samozrejme niekto zivit, 6 rokov skoly, do toho atestacie a karierny vrchol dosiahnes kedy? v 60tke?? ak to tak moc chces, tak si kup prijimackove testy a vyskusaj si to... ale oproti studiu su prijimacky nic...

luccija
27. nov 2019

"Alebo nieco k tomu podobne" tak co vlastne chces?lebo, ak byt lekarka su to roky driny a este mozes skoncit po 2, 3 r.Mne to pride, ze sa nudis, tak len skusas.Bola si leniva a potom 2 VS, tak to asi tak zle s tebou nebolo ci?Chod do nejakej farmaceutickej firmy zarobis a nemusis tolko drilovat

h2
27. nov 2019

@zenazaba Ahoj, pani doktorka, ja len takú maličkosť: trošku som zalapala po dychu, keď som si prečítala, že medicína nie je ako iné VŠ, že sa na skúšku učíš pár dní. Medicína je určite veľmi ťažká škola, to nikomu neberiem. Ale je to "elitná" VŠ, má svoju vážnosť, všetci ju majú v úcte. To ja som chodila na praobyčajnú stavarinu, ktorú nikto nepovažuje za nič extra. Ale teda čo my sme sa na tej škole nadreli! Všetky možné zadania, práce, projekty, najprv rysovsnie klasickými tušovými pierkami (kde urobiť chybu = začať všetko odznova), potom projekty na PC... človek často nemal čas ani spať, predmetov sme mali veľa a z každého bolo treba niečo odovzdávať. A to nehovorím o skúškach, určite nie žiadne párdňové učenie. Viac, ako tretina mojich spolužiakov z prvého ročníka túto školu nedokončila. Niektorí to vzdali sami, ale mnohých aj bez milosti vyrazili a to pokojne aj v poslednom, či predposlednom ročníku. A pritom len "blbá stavarina"!

acrobaleno
28. nov 2019

Ak to chceš "len tak", tak ja by som do toho nešla, sú to zbytočne vyhodené peniaze. Čítať lekárske knihy môžeš aj zadarmo v knižnici.

zenazaba
28. nov 2019

@h2 urcite som sa Ta nechcela nijako dotknut.. ak sa Ta moj prispevok dotkol, tak ma to velmi mrzi.

katriona1
28. nov 2019

@marlent Muj deda šel studovat medicínu okolo 35 roku, první rok neudelal príjímací zkoušky, celý další rok se učil a podruhé už je udelal. Behem studia se oženil, narodil se muj otec, mimo učení si musel ješte nejak vydelávat, aby uživil rodinu. No školu doknčil, dokonce se z nej po nejaké dobe stal primár , takže nic není nemožné, ale určite to nebude snadné 🙂

h2
28. nov 2019

@zenazaba Nedotkol, v pohodééé! 😊

miriam11
28. nov 2019

Škola ti išla? Na 2,3 to je co? Prepáč, asi nechápem. Ja som mala celú ZŠ samé 1, na strednej taktiež, potom som sa rozhodla študovať chémiu, na medicínu som nemala odvahu. A ty tu splietas 2,3. to nieje dobrý žiak, môj názor. A vôbec nevieš o com to cele je.

marlent
28. nov 2019

@katriona1 a tiez mu studuom predchadzajuce neslo tak ako pani spomina.?

katriona1
28. nov 2019

@marlent to uz nevim, ale pani psala, ze ma vystudovane 2 jine VS, tak zase az tak spatna studentka nemohla byt 🙂

domculik
28. nov 2019

@h2 Inak v tomto mas pravdu. Doktorom hned v ramci studia vstepuju, ze su elita, ze maju najtazsiu skolu, casto zhadzuju ostatne typy skol. A aj to vidno potom na tych doktoroch. Ja som NIEKTO, neodvazujte sa ani naznacit, ze chcete prejavit iny nazor, ako mam ja ! 🙂. Bez urazky, ale mam to tiez odpozorovane 😉.

domculik
28. nov 2019

@miriam11 vies co, velakrat dobry "2,3" je omnoho sikovnejsi ako dostresovany a biflossky "1" 🙂. tym nechcem urazit teba, len tiez to mam odpozorovane 🙂

h2
28. nov 2019

@domculik Ja som to celkom tak nemyslela, poznám aj veľa doktorov, ktorí nie sú takí. Skôr som tým myslela, že mňa stála škola takú istú drinu (plus/mínus, samozrejme), ale moju drinu nikto neocení, nikto nehíka nad stavebnou inžinierkou. Prečo by aj mal. 😂

domculik
28. nov 2019

@h2 ved samozrejme, mozu byt aj ini, hoci ja ich vela nepoznam, vzdy tam niekde v pozadi je trosku tej nadradenosti 😝. vies, presne ako hovoris, ono to vidno aj na spravani ostatnych ludi. ked diskutuju s nejakym doktorom, tak "pan doktor, pan doktor" ale mna malokto oslovi "pani inzinierka". ja si na to rovnako nepotrpim, len naozaj ten spolocensky uzus sa stale zachovava.
no, u mna vsak tiez plati ze teraz mozno trochu lutujem, ze som nesla na tu medicinu, kvoli mojmu panickemu strachu z krvi. ak by som si mala vybrat dnes, tak medicina alebo zubarina. ale ist to teraz studovat ? odvaha. autorke prajem vela stastia, bola by som rada ak by som si precitala o par rokov ze sa jej to podarilo 🙂

h2
28. nov 2019

@domculik Ja by som lekárku nerobila za žiadne peniaze. A zubárku už vôbec nie, nikdy v živote, toto by som vážne nemohla.
Ináč, poznala som raz jedného patológa, bol to fakt milý chalan. A často hovorieval: "Mám rád otvorených ľudí." 😂😂😂

miriam11
28. nov 2019

@domculik ale dvojkar, trojkar nieje dobrý žiak, je to priemer a trojkar podpriemer. A ze na medicínu...... lekár by sa mal vzdelávať po celý svoj život. Nejde len o skúšky, lebo chcem mať status a titil MUDr. Sa nečudujem, že to v zdravotníctve ide dolu vodou. Nejdem tu rozoberať biflosov, ale sú ľudia, ktorým to myslí a nemusia sa biflit. Ale tak každý by sa mal reálne pozrieť, na čo skutočne ma.

katrin21
28. nov 2019

A ako sa chces na tu medicinu dostat? Uz pen priprava na slusky trva cely rok.. dcera maturuje a uci sa uz pol roka na prijimacky vsetky otazky+ chodi na doucko z chemie s bioly...vkuse vkuse je v knihach uz teraz, desim sa,co bude na VS... kamoskina dcera teraz promovala a tiez stale v knihach..ak si" leniva" na ucenie,tak je to strata casu

petkasaurus
28. nov 2019

Ja som nad tym tiež uvazovala, ale odradila ma zodpovednosť za ludsky zivot a pripadne sudne tahanice, hoci sa doktori vzajomne kryju.. A som prilis citlivá.. Zodpovednosť je samozrejme vsade, ale toto je o ludskom zivote.. Tak som vystudovala ine tituly, teraz by som ale isla na IT, skoda, ze vtedy to tak neficalo..

marlent
28. nov 2019

@katriona1 pisala aj ze sa ucila na dvojky trojky...nemyslim ze dvojkar trojkar by mal byt lekarom

acrobaleno
28. nov 2019

Otazka do plena. Ked su take tazke prijmacky a ceke studium mediny, tak preco su niektori doktori strasne tupela? Kazdy den mam na fb nejake zdielania o pochybeniach doktorov. Aj ja som chcela ist na medicinu. Vzdy som chcela byt patologicka. V tomto jedinom pripade si mama dupla a musela som ist na ekonomiu.

domculik
29. nov 2019

@miriam11 vies co, ja chcem tym povedat, ze to nie je vzdy odrazom intelektualnych schopnosti. jednoducho viaceri ludia, ktorych poznam, mali na zakladnej a strednej 2,3, pretoze dane predmety ich nebavili, a pritom na vyske excelovali, nasli svoj smer, ktoremu sa venovat chceli a potom to uz ide samo.

ajka0207
29. nov 2019

To ze ti skola isla a ucila si sa na 2,3 sa samo o sebe vylucuje. Pokial si teda nechodila na nejake elitne gymnazium. Medina je o dost iny level ako "ucila som sa na 2,3"'

miriam11
29. nov 2019

@domculik určite by však s 2,3 na medicíne neexcelovali. Táto debata nieje o iných VŠ. Je konkrétne o medicíne.

domculik
29. nov 2019

@miriam11 uff no toto zas trosku zavana elitarstvom 🙂.

katrin21
29. nov 2019

@marlent zalezi z coho ma tie trojky...ked z dejepisu, matiky,tak preco nie? Bezna vec..dolezite je vediet na jednotky chemiu a biologiu,pripadne este jazyky musia bavit/ latina,anglina/...
To iste mas, akoby si povedala ,ze pravnik nemoze mat 4 z chemie, fyziky.. a nech ma, musi vediet dejepis a NOS.😉

katrin21
29. nov 2019

@acrobaleno mozno preto,lebo sa iba nadrvia na skusky,spravia to ale chybaju im analyticke svhopnosti, empatia a celkovo schopnost odhadnut a mysliet komplexne. Darmo ss naucis,ked nevies aplikovat v praxi..teoretik a praktik su dve veci..