Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
@jana_eyre_2 Viete, ľudia sú zlí a uznajte ako sa mnoho ľudí pozerá na robotníkov, predavačky, upratovačky.
No ale stále ti tu vysvetľujeme, že ten zlý pocit je tvoj problém a pramení z tých predsudkov, ktoré máš ty a zrejme aj tvoji príbuzní. Možno si im to kedysi ty sama tak porozprávala, že robí samé také podradné práce a teraz sa presne tak aj oni pýtajú, že kedy bude robiť niečo normálne, keby si to od začiatku všetkým podávala ako že je super, že zbiera skúsenosti po svete a vyskúša si rôzne typy práce, čo jej môže do budúcnosti veľa dať, že možno raz na niečom z toho založí svoj biznis, tak by sa aj oni na to inak pozerali. Ty vidíš na tom len negatíva a nevieš vidieť na tom pozitíva, napr. to že si vo svojom veku už určite zarobila viac ako jej spolužiačky, ktoré sa tu zahrabali v nejakej účtovníckej firme za plat možno o stovku vyšší ako máš ty vo výrobe. Alebo to že spozná svet, iné národnosti, iné prístupy, iné možnosti. To je všetko peniazmi nevyčísliteľná hodnota. Keby si ty to podávala pred rodinou inak, tak by sa ťa to takto ani nepýtali. Lenže oni to všetci dobre vidia, že sa za ňu hanbíš a presne tak sa to potom aj pýtajú.
@halienka Začala s tým rodina, nie ja. Ja svoju dcéru milujem a prajem jej, aby sa mala dobré. Viem ako vedia ľudia ublížiť, snažím sa ju chrániť pred hlúpymi s netaktnými rečami.
Nie.nechapes ju a radsej ju nechaj zit si svojim zivotom ako.ju nutit robit nieco co nechce. Teraz je ina doba. To co.ty povazujes za spravne a dobre neznamena ze to je aj pre nu. Tebe by sa pacilo keby ta niekto do niecoho nutil? Ako bude zit je len a len jej vec. Ci uz ma 30 alebo 50. Keby som teraz mala 20-30 tak tiez lietam po svete. Nemusi zit zaskatulkovane ako vacsina ludi.
ale kto za to môže, že sa ľudia takto pozerajú na robotníkov a upratovačky? Zas len my ľudia, ktorí si nevieme oceniť ich prácu a doslova presne takí ľudia ako tie tvoje sesternice. Ktoré ľudí delia na lepšoľudí a horšoľudí podľa výplatnej pásky a kariérneho postu. Tak sa s takými trúbami nestretávaj, ak majú také blbé narážky na tvoju dcéru. Len aby ich dcérenky raz nedopadli horšie ako tá tvoja. Stále je to len o názore niekoho iného, že tomu prikladáš príliš veľký význam. Čo ťa po takých ľudoch čo takto segregujú ľudí do nejakých kást? Veď si stačí uvedomiť, že tam teda veľa inteligencie nie je, ak má niekto takýto názor a tým pádom mi to je jedno čo si myslí.
A kasli na to co hovoria ostatni. Ju to mozno ani netrapi. Ma skoro 30. Je nacase nech si zije po svojom. Neyreba byt stale.za chrbtom. Musi sa naucit zit so vsetkym. Vecne ju nemozes chranit
Panicka bola leniva? Mat mamu s takymto nazorom tak sa s nou o zivote uz ani nebavim a robim si po svojom. Chyba je v tebe a nie v nej
Preboha a co ti ma co vsetko vesat na nos? Jej zivot. A bola leniva? Ma kde byvat sama sa zivi bez uveru a ty len nos ohrnas. Uz to ru nemozem citat
@halienka Je to rodina a s rodinou treba vychádzať. Samozrejme, bolí ma, keď sa takto vyjadrujú, ale čo narobím, nerozhádam sa preto s celou rodinou.
Áno mnoho ľudí sa na nich pozerá z výšky, tak v tom prípade treba začať od seba a skúsiť to zmeniť.. ako napríklad začať svoju dcéru chváliť pred rodinou čo všetko už dosiahla, pretože podľa toho čo píšete, dosiahla veľmi veľa.. a teda nie len to hovoriť, ale aj myslieť to vážne.. lebo to, čo hovorí vzdialena rodina je uplne jedno, dôležité je ako sa k tomu staviate vy.. pred blbymi rečami takto nechranite dcéru, ale len seba a vaše predsudky..
@kvetinka75 Bola lenivá pracovať na Slovensku, keď skončila školu. Nechcelo sa jej, spolu s manželom sme ju museli hnať do práce, kvôli čomu sme boli často v sebe. Jednoducho bola lenivá.
Tak bola, už nie je.. ani tak dobre, ani tak..
Presne, ked poviete, ze ach ta nasa je daka divna, cestuje vela, nechce sa usadit, chatku osamote si kupila, uz sama ju vykreslujete v zlom svetle...nemusite rodine vraviet vobec nic, ak si zakladaju na vzdelani a povrchu, to je ich problem, do hrobu si to aj to aj tak clovek nezobere..je to iba zadubenost a obmedzenost odsudzovat ine. Vasa dcera je sikovna, ina ako vy, zmierte sa s tym !!
otáčaš ako sa ti to hodí , odporuješ si , zistila si , že s tebou ženy nesúhlasia , tak meníš stratégiu
@lenocka12345 Ako mením stratégiu? Píšem len pravdu, nič neprikrášľujem.
Clovek co si dokaze sam najst pracu v Irsku, Dubaji, Norsku, Skotsku NIKDY nebude mat problem si ju najst hocikde na svete, aj na Slovensku, aj bez znamosti.
Pani to berie ako podradne prace ale nema ani sajnu ake tazke to je, uchytit sa ako cudzinec, vybavit si vsetky povolenia, poistenia. Byt niekde sam za seba a vediet ze som daleko od domova a nikto mi prdel nezachrani. Je to celkom drsna skola zivota.
A nebola leniva vdaka vasej vychove? Ze ste jej vsetko podkladali,chceli z nej mat neviem co a nasiku ju tlacili do vasich idealov? Mozno nebola leniva,len nebolo jej snom byt obmedzovana a to v praci castokrat sme. Ludia su rozni. Stale si melies svoje. Ani na kusok nepochopis,ze tvoja dcera je vynimocna taka,aka je? Ze uz nieco dosiahla a dosiahla to vdaka praci? Len to nie je praca,aku si vy predstavujete. Ked rodina na nu kyda,preco nepovies,ze ale vdaka tej praci ma chatu a co ma vasa neter?
prepac, ale nevidim dovod sa pozerat cez prsty na predavacky, upratovacky alebo ine povolania. Ako mozes vobec nieco take napisat? Nechcem si ani predstavit ako by to tu vypadali keby neboli smetiari, upratovacky, predavacky alebo maliari. A mozem ti napisat ze je fantasticke, ze mame rocne 2500 pravnikov, ale ked chcem aby mi niekto opravit radiator tak cakam 4 mesiace, a 3 spolocnosti mi neprisli na chybu - a bolo tu 8 muzov. Najst dobru kadernicku, aby clovek lupou hladal. O elektrikaroch ani nehovorim. Mozno by si mala prestat na ludi pozerat cez prsty 😠 a bude po probleme
A inak, si myslim, ze pomoc potrebujes skor ty ako dcera 🙄
S rodinou netreba vychadzat ak robi zle..je to opat zastarale zmyslanie, tak aj keby hnoj kydali, musime, sak sme rodina. Ak Vam nieco vadi, treba sa to tej rodine pokusit povedat, vadi mi to, ako o nej rozpravate, inak to nepochopi. Ak Vam tie stretnutia nerobia dobre - co je evidentne, nemusite sa s nimi stretnut. Nezabudajte, ze sa treba zariadit v prvom rade podla seba, co mne robi dobre, ak Vam tie stretnutia telefonaty nerobia dobre, zastavte to, aspon na cas.
a hlavne koľko pubertakov v 18-19rokoch nie je lenivých, hneď po škole? Koľkých musia rodičia hnat do prace.. co zavazi to, že pred cca 12rokmi bola aká bola? Dovolím si povedať, že na Prahu dospelosti je takmer každý iný ako v 30tke, čo to s tým má spoločné?
@marca12 My sme jej boli dobrým príkladom aj s mužom, sme pracovití, ale ona robiť nechcela a to na ňu nekydám, píšem len pravdu. Veľakrát tajila, že dala výpoveď a tvárila sa, že ide akože do práce a neskôr sme zistili, že nepracuje. Potom odišla, ale nemali sme to s ňou jednoduché.
To vytahujete kolko rokov dozadu, 10? A to este stale zijete ??
@jana_eyre_2 V jej veku by už mohla mať iné ciele, nie behať ako pubertiačka po svete.
@brita7777 Keď Vás takto klame, dôvera sa získava veľmi ťažko nazad.
Kristepane. Ty si stale ides svoje.vela ludi by chcelo mat tak ,,lenive,, deti ze sa dokazu o seba postarat. To ze niekto nemaka 8 h na Sk tak je lenivy? Spamataj sa! Lenivy clovek ti nepojde do zahranicia zarabat. Je az chore ako sa snazis vnutit jej svoje predstavy o zivote. S muzom ste pracoviti ale stastna mi nepripadas.
A ty si to kam dotiahla? Co robis? Ze takto znevazujes vlastne dieta
Milá autorka, Ty vôbec nemyslíš na dcérinu budúcnosť, ale na seba, ako vyzeráš v očiach ostatných, že aké dieťa si vychovala, prečo sa vo svojom veku neusadila, nemá manžela, dieťa, stabilnú prácu. To je všetko. Tento problém nie je o dcére, ale o autorke. Takže smer psychológ a riešiť najprv seba.
Asi vedela preco klame. A nie vy s nou. Ona svami to ma tazke

@marca12 Nehanbím sa, ale nie je mi to príjemné počúvať, ako sú všetky netere úspešne a moju dcéru považujú za póvl. Takisto moje sesternice majú úspešné dcéry.